🔌 Spannend verhaal: zelf een stopcontact aanleggen of verplaatsen

© Maksim Shebeko

🔌 Spannend verhaal: zelf een stopcontact aanleggen of verplaatsen

Geplaatst: 26 januari 2024 - 18:36

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:14

Jurjen Idskes

Heb je een extra stopcontact nodig of wil je een bestaand stopcontact verplaatsen? Zowel het zelf aanleggen van een nieuw stopcontact als het verplaatsen van een bestaand stopcontact is een klus die je, als je het aandurft, gewoon zelf kunt doen. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je een wandcontactdoos aanlegt.

Lees ook: Veilig klussen: ontspannen werken met elektra

Gereedschap

• Striptang
• Boormachine
• Trekveer
• Gatenzaag
• Combinatietang
• Schroevendraaier (klein en groot)
• Zaag
• Sleuvenzaag (huren)
• Beitel
• Hamer

Materiaal

• Wandcontactdoos (hollewanddoos)
• Stopcontact
• Bekabeling
• Elektriciteitsleidingen

Beschermingsmiddelen (bij het frezen)

• Mondkapje
• Veiligheidsbril
• Werkhandschoenen

Lees ook: PBM en werkkleding: dit heb je nodig als hobbyklusser

0

Powered by

logo

Schakel altijd de stroom uit

Veiligheid staat op de eerste plek! Wanneer je gaat klussen aan elektra zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Het gevaar wordt weleens over het hoofd gezien, omdat het voor een groot deel 'onzichtbaar' is. Zet voor je begint altijd de stroom uit in de meterkast. Wanneer alles overzichtelijk in groepen is ingedeeld schakel je alleen de stroom in de betreffende ruimte uit.

Trek elektriciteitsdraden altijd verticaal

In de muur lopen elektrakabels van boven naar beneden. Dat is voor de veiligheid. Want wanneer je een gat boort om iets op te hangen, weet je hierdoor waar de kabels lopen, namelijk recht boven een wandcontactdoos of schakelaar. Wil je het stopcontact op een andere plek? Dat krijg je voor elkaar door de kabels via het plafond, en eventueel onder de vloer, te trekken.

Gat voor de hollewanddoos

Voor de aanleg van het stopcontact gebruiken we een hollewanddoos. Dat is een kunststoffen huls die aan de achterkant openingen heeft voor de bekabeling. Aan de voorkant is er ruimte om een stopcontact aan te leggen. Je zet deze vast in de muur door met een gatenzaag een gat in de muur te maken. Dat doen we zowel bij het verplaatsen van een stopcontact als bij het aanleggen van een compleet nieuwe wandcontactdoos.

Een gatenzaag is een ronde zaag die je op je boormachine plaatst. Standaard hollewanddozen hebben een diameter van 76 mm en een diepte van 50 mm. Boor het gat bij een solide muur iets dieper, omdat je de wanddoos dan makkelijker vast kunt zetten met bijvoorbeeld gips. Bij een holle gipswand is het vooral belangrijk dat je zeker weet dat er achter de wand genoeg ruimte is.

Gatenboor

© Wimmer Alfred

🔌 Een stopcontact verplaatsen

We beginnen met de makkelijkste klus: het verplaatsen van een stopcontact. Dat is minder moeilijk dan het aanleggen van een extra stopcontact, waar we verderop naar gaan kijken. Bij oudere woningen zitten de wandcontactdozen vaak op ooghoogte. Dat is niet heel fraai, want hierdoor zie je de stekkers en kabels. Moderne stopcontacten zitten vaak op maximaal 30 cm hoogte. Als je een stopcontact naar beneden verplaatst, kun je de oude draden gewoon verlengen. Je hoeft daarom niet helemaal vanaf de centraaldoos kabels te trekken.

Sleuf bij solide muur

Een stopcontact in een solide muur aanleggen is ietsje meer werk. Je kunt namelijk niet achter de gipsplaten langs werken. Je zult een sleuf in de muur moeten frezen voor de elektrabuis. Die moet 2 centimeter breed en 2 centimeter diep zijn. Dat gaat makkelijk met een sleuvenzaag. We raden je aan om die te huren vanwege de hoge kosten (zelf een sleuvenzaag kopen kost je al snel vele honderden euro's). Ga rustig en voorzichtig te werk en draag altijd handschoenen, een bril en een stofmasker. Neem voor je begint de instructies door. Nadat je aan de slag bent geweest met de sleuvenzaag, gebruik je een hamer en beitel om de losse delen weg te bikken.

Gat in de muur voor stopcontact

© Yuriy_Pozdnikov | Urich

Kabels trekken achter gipsplaten

Bij een wand met gipsplaten hoef je geen sleuf te zagen. In plaats daarvan werk je de bekabeling gewoon achter de gipsplaten weg. Bij een wand die al helemaal afgewerkt is, kost dat iets meer tijd. Vooral omdat je na de klus hier en daar wat zult moeten herstellen.

🔌 Een nieuw stopcontact aanleggen

Wil je een extra stopcontact in een kamer? Dat kost ietsje meer tijd. Want de kabels daarvoor trek je vanaf de centraaldoos in een ruimte. Je zult dus meer moeten frezen en langere kabels moeten trekken. We beginnen met een stukje theorie.

De centraaldoos in een ruimte

In woningen in Nederland loopt de stroom vanuit de meterkast naar individuele ruimtes in het huis. In een kamer wordt dat vervolgens verdeeld via de centraaldoos. Die zit vrijwel altijd in het plafond, op de plek van de lamp. Je komt dit te weten door de lamp weg te halen en te kijken welke draden er lopen. Een centraaldoos is een stuk groter dan een normale aansluiting van een lamp. Hiervandaan lopen namelijk kabels naar alle stopcontacten in de kamer. Als je goed kijkt, kun je de leidingen zien voor de kabels. We gaan de bedrading voor het stopcontact ook vanaf deze centraaldoos aanleggen.

Lees ook: Zelf inbouwspotjes installeren? Dat is makkelijker dan je denkt!

Bekabeling via het plafond

Het eerste stuk van de stroomkabels loopt in het plafond naar de muur. In de wand trekken we kabels alleen verticaal. Dus ieder stopcontact heeft een eigen 'spoor' met elektriciteitsdraden. Bij een solide plafond zul je moeten frezen. Als de kamer nog niet afgewerkt is, kun je de kabels wellicht makkelijker trekken.

In sommige woningen is het eenvoudiger om vanaf een verdieping hoger te werken. Maak precies boven de centraaldoos de vloer open en trek de kabels op deze manier richting de muur. Iedere woning is anders, dus je zult zelf even moeten onderzoeken welke van deze opties bij jou de beste methode is. Wanneer je het hele traject moet frezen, zul je ook weer veel moeten herstellen. Teken hoe dan ook eerst zorgvuldig met een potlood de baan van de bekabeling over de muur en het plafond af.

Elektriciteitsleidingen aanleggen

Vanaf de centraaldoos leg je eerst elektriciteitsleidingen voor de stroomdraden aan. Dat zijn goedkope, meestal crèmewitte buizen van kunststof. Doorgaans hebben ze een doorsnede van ongeveer 16 mm en je vindt ze bij elke bouwmarkt. Voor de bochten koop je flexibele stukken. Het is even passen en meten, maar de buizen zijn gelukkig makkelijk te verwerken. Laat aan de uiteinden nog een stukje vrij zodat je bij de contactpunten voor de stroomdraden kunt.

Stopcontact aanleggen draden

© Karyna Chekaryova

Draden trekken

Steek een trekveer van onderaf in de elektriciteitsleidingen, dus bij de nieuwe wandcontactdoos. Duw deze tot aan de centraaldoos en verbind er een bruine, blauwe en geel/groene draad aan. Trek deze vervolgens helemaal tot aan de wandcontactdoos. Knip de draden op maat en maak ze aan beide kanten vast. Veel plezier met je nieuwe stopcontact!

Stopcontacten alleen maar in zwart of wit?

Welnee, ze zijn er zelfs in goud!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten