Lente in volle bloei: dit doe je in de tuin in april
Yes, het is lente! De planten bloeien, het wordt later donker, vogels bouwen een nestje en de dieren komen uit hun winterslaap. Het is weer tijd om lekker veel buiten te zijn om je tuin zomerproof en gezellig te maken. Pak het tuingereedschap er maar bij en ga aan de slag met deze to do’s.
Deze maand mag je: 🌻 De planten die binnen hebben gestaan laten wennen aan de koudere buitenlucht 🌻 Zomerbollen planten 🌻 Heggen netjes snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen 🌻 Het gazon maaien en bemesten Wil je weten wat je de overige maanden van het jaar te doen staat? Bekijk dan nu de tuinkalender.
Wennen aan de kou, beschermen tegen nachtvorst
De planten die je de afgelopen maanden binnen hebt gezet, laat je nu langzaam wennen aan de koudere buitenlucht. Dit doe je door de planten half april overdag buiten te zetten, ’s nachts zet je ze weer binnen in de garage of de schuur. Want hoewel het al lente is, zijn de IJsheiligen zijn nog niet geweest. ’s Nachts kan het dus nog vriezen. De kuipplanten geef je langwerkende meststoffen, zodat ze voldoende voedingsstoffen hebben om het seizoen door te komen. Bescherm eenjarige planten, jonge planten en bloesembomen met vliesdoek tegen nachtvorst.
Zomerbollen en andere planten aanplanten
Wanneer je nu nog geen rozen of heesters hebt geplant, is dit je laatste kans om dit te doen. Dan bloeien de rozen deze zomer schitterend. Lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je de heiligenbloem of lavendel planten. Wied wel eerst onkruid en spit de grond los. Ga je borderplanten planten? Begin dan met bodembedekkers.
Dit is ook hét uitgelezen moment om de beplanting goed te bemesten. Heb je in maart al eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan mag je ze heel voorzichtig verpotten. Als je ze nog niet binnen gezaaid hebt, kan dit nog.
Vanaf half april is het een goed moment om zomerbollen te planten. Zoals de sierlijke lelie, dahlia, siergember, canna en gladiool. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, bemest je met een organische meststof en een laagje compost. Wil je meteen al meer kleur in je tuin aanbrengen? Dat doe je door bakken en potten te vullen met leuke plantjes. Ze zijn weer volop beschikbaar in tuincentra.
🎶Ik heb de zomerbollen in m'n hoofd🎶
Kijk & kies
©Coco
Heggen en klimplanten
Pak de heggenschaar maar uit de schuur: je mag de hagen zoals de taxus, conifeer, liguster en leylandii snoeien. Hierdoor dijen ze niet te veel uit en blijven ze mooi in vorm. Bemest de hagen met een speciale haagmeststof. Strooi ook bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de hagen. Hierdoor voorkom je dat de hagen in de warme zomer uitdrogen en het verbetert de bodemstructuur. Ook houdt het onkruid tegen.
Knip uit de heesters de dunne en dode takken. De hoofdtakken mag je een stuk terugsnoeien, zodat het een volle plant wordt. Snoei ook de winterjasmijn en de forsythia. De winterbloeiende heide knip je terug met een heggenschaar. Bind klimplanten en de clematis goed aan. Het kan deze maand namelijk nog behoorlijk waaien.
Meeldauw voorkomen
Meeldauw is een plantenziekte (een schimmel) die zich vooral verspreidt bij warm en droog weer, waarbij de nachten nog vochtig zijn door dauw. Meeldauw laat een wit, poederachtige laagje op het blad van planten achter. Niet mooi én schadelijk: want de schimmel dringt diep door in het weefsel van de plant. Het gebruikt de voedingsstoffen van de plant, waardoor de plant niet goed groeit. Gevoelige planten voor meeldauw zijn rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia’s, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven.
Je voorkomt meeldauw door:
• Bij droog weer de planten extra water te geven.
• Genoeg ruimte tussen de planten te houden.
• De aangetaste bladeren weg te knippen en ze in de vuilnisbak te gooien. Dus niet op de composthoop.
• Meeldauwgevoelige planten niet neer te zetten in de grond waar al meeldauw is geweest.
Koop een bestrijdingsmiddel als de plant helemaal onder deze schimmel zit.
©Frank Harms | Fokussiert
Het gazon maaien en bemesten
Check of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je het er direct mooi uit laten zien? Dan steek je de plek in de vorm van een vierkant uit en leg je een nieuw op maat gesneden mat gras in het gat. Opnieuw inzaaien kan natuurlijk ook. Je mag weer maandelijks het gras maaien. Trim met een grastrimmer of kantenknipper het lange gras langs de bestrating af. Zo ziet je gazon er weer strak en netjes uit. Het bemesten van het gras mag je in de periode vanaf maart tot en met september minstens drie keer doen. Heb je dit nog niet gedaan in maart? Dan is het nu de hoogste tijd. En sluit het water maar weer aan, zodat de sproeiers in de tuin gebruiksklaar zijn.
Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips