💡 Wat zijn de voordelen van slimme buitenverlichting?
Is het de moeite waard om je huidige ‘domme’ buitenlampen in te wisselen voor slimme buitenlampen? We zetten de voordelen van slimme verlichting voor buiten voor je op een rij, zodat je een goede beslissing kunt nemen.
Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:
- De baten van slimme buitenverlichting
- De eventuele nadelen van slimme lampen in de tuin
- Ook interessant: Wat is de levensduur van slimme buitenverlichting?
Automatiseringen zorgen voor gemak én een lagere energierekening
Slimme lampen maken gebruik van leds, wat een stuk energiezuiniger is dan ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen. Wel gebruikt een slimme lamp óók energie als hij niet aanstaat. De lamp wacht immers constant op een signaal om te worden ingeschakeld. De hoeveelheid stroom die in deze standby-stand wordt verbruikt, is echter te verwaarlozen. Je leest alles over de hoogte van het energiegebruik van slimme buitenverlichting op ID.nl.
Slimme verlichting voor buiten?
Hier vind je alles wat je daarvoor nodig hebt!
Door middel van automatiseringen kun je slimme lampen automatisch laten in- en uitschakelen. Je verlichting gaat bijvoorbeeld vanzelf aan als de zon ondergaat en wordt bij zonsopkomst weer uitgezet. Automatiseringen werken ook op basis van tijd, locatie of bewegingsdetectie. Omdat de slimme buitenverlichting hierdoor niet langer brandt dan nodig is, bespaar je hier ook de nodige energie mee.Â
Naast een besparing voor de energierekening brengt het gebruik van slimme buitenverlichting uiteraard ook een hoop gemak met zich mee. Je hoeft immers niet meer zelf op de lichtknop te drukken. Het is dus niet erg als je vergeet de lampen aan of uit te zetten: de automatisering doet dat voor jou.
Bedien je slimme buitenlampen waar en wanneer je wilt
Het handige van slimme buitenverlichting is dat je de lampen altijd en overal aan en uit kunt zetten. Gebruik je geen automatiseringen en ben je vergeten de buitenverlichting aan te zetten terwijl je van huis bent? In dat geval open je een app op je smartphone om de lampen te bedienen. Niet alleen schakel je ze met één druk op de knop in, ook regel je eenvoudig de helderheid en kleur van de lamp.
Slimme buitenverlichting als beveiligingsmaatregel
Slimme buitenlampen kunnen een afschrikkende werking hebben voor potentiële indringers. Niet alleen suggereert het branden van lampen in en rondom het huis dat je thuis bent (zelfs als dat in werkelijkheid niet zo is), ook kunnen bewegingssensoren worden ingezet om je slimme buitenverlichting automatisch in te schakelen. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, zullen de lampen die je daarvoor hebt ingesteld worden ingeschakeld. Je bepaalt zelf hoelang het licht na de bewegingsdetectie blijft branden.
Meer kleur in je tuin met slimme verlichting voor buiten
Doorgaans kunnen lampen in de tuin enkel een wittint tonen. De helderheid en kleur is vaak niet te veranderen. Bij slimme buitenverlichting is dat anders. Er zijn varianten die zowel warm wit als koud wit kunnen tonen, en alles daar tussenin. Ook zijn er een hoop slimme buitenlampen die alle kleuren van de regenboog kunnen tonen. Slimme buitenverlichting is dan ook een goede manier om de esthetiek van je tuin te veranderen. Door de verschillende kleuropties en het aanpassen van de helderheid kun je makkelijk de juiste sfeer creëren bij elke situatie.
Integratie met andere smarthome-apparaten
Je slimme buitenverlichting kan samenwerken met andere smarthome-apparaten die je mogelijk al in huis hebt. Zo kunnen je buitenlampen automatisch worden ingeschakeld zodra je slimme beveiligingscamera beweging detecteert. Daarnaast kun je je slimme buitenlampen in dezelfde scène gebruiken als andere slimme lampen in huis. Zo creëer je eenvoudig de juiste sfeer door vooraf alle lampen op een bepaalde kleur en helderheid in te stellen.
Zijn er ook nadelen?
Slimme buitenlampen bestaan vaak uit complete armaturen. Deze kunnen prijziger zijn dan gewone buitenlampen. Dat is vooral vanwege de geavanceerdere technologie en de lampen zijn vaak ontworpen om met verschillende andere slimme apparaten overweg te kunnen.Â
Sommige slimme lampen voor buiten vereisen een wifi-verbinding. Als het internet in huis wegvalt, werkt de verlichting vaak niet. Ook kunnen eventuele verbindingsproblemen en softwarefouten de werking van slimme tuinlampen verminderen.Â
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is privacy. Alle apparaten die verbinding maken met internet, brengen een potentieel privacyrisico met zich mee, omdat ze informatie kunnen verzamelen en doorsturen naar servers van de fabrikant. Die informatie zou door kwaadwillenden voor de verkeerde doeleinden kunnen worden gebruikt. Â