Schoonmaakdoekjes: welke gebruik je waarvoor?
Gele vaatdoekjes, microvezeldoekjes of bamboedoekjes – er is tegenwoordig eindeloos veel keuze in schoonmaakdoekjes. Maar welk doekjes gebruik je waarvoor? Lees hier onze tips!
In dit artikel ontdek je dat:
- je de gele vaatdoek gebruikt om snel iets af te nemen
- er vier verschillende soorten microvezeldoeken zijn met elk een eigen functie
- je duurzaam schoonmaakt met een bamboedoek
- je schuurlappen voor hardnekkig vuil gebruikt, maar uit moet kijken voor krassen
- je streeploos schone ramen krijgt met een zeem
Ook interessant: Weg met die aanslag! De beste tips om je wc echt schoon te krijgen
De gele doek voor de algemene schoonmaak
In vrijwel ieder huishouden kom je ze wel tegen: de gele vaatdoek, ook wel bekend als het duizenddingendoekje. Deze gele doekjes zijn gemaakt van katoen of viscose en je gebruikt ze om:
• de eettafel en het aanrecht snel af te nemen
• vieze spetters van de keukenkastjes of de vloer te verwijderen
• keukenapparatuur, zoals de afzuigkap, de koelkast, de oven en het gasfornuis af te nemen
Hoewel deze doek bij sommige mensen dagenlang (of zelfs wekenlang) in de keuken ligt, is het hygiënischer om hem elke dag weer in de was te gooien. Zodra er gaten in het doekje komen, gooi je hem weg.
Microvezeldoekjes: een veelzijdige poetsdoek
Microvezeldoekjes bestaan uit microvezels van polyester en polyamide. Doordat de vezels gesplitst zijn, absorberen de doeken goed. Ook zorgen deze gesplitste vezels ervoor dat er veel vuiligheid in verzamelt. En dankzij de dunne vezels schuurt de doek niet. Het materiaal trekt olie, vet en kalk aan, zelfs als je geen schoonmaakmiddelen gebruikt.
©Екатерина Говорина
Er zijn vier verschillende soorten microvezeldoekjes. De glasdoek gebruik je om de ramen schoon te maken voor een streeploos resultaat. Met de microvezel wonderdoek maak je gladde oppervlaktes zoals meubels, televisies en computers stofvrij voordat je de stofzuiger erbij pakt. Of gebruik de microvezel stofdoek voor het afstoffen van de meubels en de vloer. Een multifunctionele microvezeldoek is zowel nat als droog te gebruiken en gebruik je overal voor. Van deze doeken heb je jarenlang plezier.
Alle kleuren van de regenboog Tip: koop schoonmaakdoekjes in verschillende kleuren en gebruik een bepaalde kleur voor een bepaalde ruimte. Er is zelfs een kleurcodering voor professionele schoonmakers opgesteld, dit kun je ook thuis hanteren:
- rood voor het toilet en de badkamer
- geel voor de keuken
- groen voor de vloer
- blauw voor het interieur, denk aan kozijnen
- wit voor algemene zaken
Duurzaam schoonmaken met bamboedoeken
Wil je jouw huis milieubewust schoonmaken? Dan doe je dat niet alleen met duurzame schoonmaakmiddelen, maar ook met duurzame bamboedoeken. Deze doeken zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ook hebben ze een antibacteriële werking en fijne microvezels, waardoor ze stof en vuil aantrekken. Omdat de doeken niet gaan ruiken, zijn ze heel goed te gebruiken als vaatdoek in de keuken. Ze zijn multifunctioneel inzetbaar, dus ook voor het schoonmaken van bijvoorbeeld spiegels, de badkamer, rvs en zelfs de auto.
Gaten in je doekjes?
Shop voor alle soorten schoonmaakdoekjesEen schuurlap in de strijd tegen hardnekkig vuil
De naam zegt het al: een schuurlap heeft een licht schurende werking, waarmee je heel goed aangekoekt vuil en etensresten weg boent. Denk aan je oven, het rooster van de barbecue en gereedschap. Let wel op: een schuurlap is niet geschikt voor krasgevoelige materialen en kookgerei met een antiaanbaklaag. De schuurlappen gaan lang mee, maar mogen niet in de wasmachine, omdat het de wasmachine kan beschadigen.
Streeploos schone ramen met een zeem
Een zeem is speciaal ontwikkeld voor het schoon of droogmaken van gladde oppervlakten. Je gebruikt een zeem om ramen te lappen, spiegels, ruiten of je auto af te nemen en om vochtig af te stoffen. De zeem zorgt voor een streeploos resultaat. Zemen hebben een hoog absorptie gehalte en gaan lang mee. Je hebt daarbij de keuze uit natuurzeem en kunstzeem. Kunstzeem bestaat uit viscose, polyvinylalcohol of nylon. Doordat de zeem gaatjes heeft, neemt het veel vocht op.
©Creative Cat Studio
Natuurzeem is volledig gemaakt van leer. Dit maakt de doek zacht, waardoor het geschikt is voor materialen die krasgevoelig zijn. En natuurzeem gaat langer mee dan kunstzeem, met de voorwaarde dat je de zeem goed gebruikt. Dat wil zeggen: je maakt de zeem vochtig voor het schoonmaken en reinigt de zeem ook vaak in een sopje van koud water met azijn of marseillezeep. Je hangt daarna de zeem op om te drogen, zonder dat het in direct zonlicht of bij een kachel hangt.