Kinderspeelgoed schoonmaken: waarom en hoe
Wist je dat er op een pop negen keer meer bacteriën zitten dan op de etensbak van je hond of kat? Dat een speelgoedautootje twee keer zoveel bacteriën met zich meedraagt als een badkamerkraan? En dat er op één blokkenset net zoveel viezigheid zit als op dertien tandenborstels bij elkaar? Kinderspeelgoed regelmatig schoonmaken is dus geen overbodige zaak. In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen.
In dit artikel leggen we uit hoe je 12 verschillende soorten speelgoed het beste schoonmaakt: 1. Knuffels | 2. Lego | 3. Plastic speelgoed | 4. Houten speelgoed | 5: Puzzels | 6: Boekjes | 7. Badspeelgoed | 8. Speelgoedautootjes | 9. Poppen | 10. Elektronisch speelgoed | 11. Bordspellen | 12. Tekenspullen
Lees ook: Veilig speelgoed voor jouw baby, peuter of kleuter: hier moet je op letten!
Het zijn overigens niet alleen bacteriën die zich thuisvoelen op het speelgoed van je kinderen. Ook bepaalde virussen, zoals het griepvirus, kunnen makkelijk urenlang overleven. Er bestaat dus een kans dat kinderen hier ziek van worden. Dat geldt vooral voor kleine kinderen. Niet alleen stoppen zij vaak speelgoed in hun mond, ook sabbelen ze graag op hun duim of vingers. Handjes die misschien net daarvoor vies speelgoed hebben vastgehouden …
🧼 Hoe vaak moet je speelgoed schoonmaken? Dat hangt af van verschillende factoren: bijvoorbeeld hoe vaak ermee gespeeld wordt, of het kind dat ermee speelt ziek is of allergieën heeft, en of het speelgoed wordt gedeeld met andere kinderen (bijvoorbeeld broertjes en zusjes of vriendjes).
12x speelgoed, 12x schoon!
Hieronder vind je een lijst van speelgoed dat je in bijna elk huis met kinderen wel vindt. Bij elk item staat specifieke uitleg over het schoonmaken ervan.
1. Knuffels schoonmaken
Knuffels kunnen meestal in de wasmachine, maar kijk altijd eerst op het etiket voor specifieke wasinstructies. Gebruik een fijnwasprogramma en koud water om de kleuren te behouden. Doe knuffels niet in de droger, maar laat ze drogen aan de lucht, bij voorkeur in de zon om eventuele bacteriën te doden. Voor knuffels die niet in de wasmachine mogen, gebruik je een vochtige doek en een beetje zachte zeep. Veeg voorzichtig over het oppervlak en laat de knuffel aan de lucht drogen.
Hoe vaak moet je een knuffel schoonmaken? Regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand. Vaker als het kind ziek is of als de knuffel erg vuil is.
💡 Extra tip: maak een foto van het wasetiket. Vooral bij een favoriete knuffel die overal mee naartoe wordt gesleept kan het gebeuren dat het etiket na verloop van tijd niet meer goed leesbaar is.
©suthisak - stock.adobe.com
2. Lego schoonmaken
Je kunt Legosteentjes schoonmaken door ze in een waszak of kussensloop te doen en ze op een fijnwasprogramma in de wasmachine te wassen. Zorg dat de waszak of het kussensloop goed dicht zit – gebruik bijvoorbeeld een kussensloop met een rits. Voeg een beetje mild wasmiddel toe. Zorg ervoor dat je de Lego goed laat drogen voordat je kind er weer mee gaat spelen, om schimmelvorming te voorkomen.
Hoe vaak moet je Lego schoonmaken? Maandelijks, maar vaker als de blokjes vies zijn of als je kinderen er vaak op kauwen.
3. Houten speelgoed schoonmaken
Houten speelgoed maak je bij voorkeur schoon met de hand. Gebruik een doek en een mild reinigingsmiddel. Dompel het niet onder in water: daarvan kan het hout uitzetten en vervormen. Veeg het speelgoed af en laat het volledig drogen.
Hoe vaak moet je houten speelgoed schoonmaken? Eens per maand is ruim voldoende, tenzij het erg vuil is of er voedselresten op zitten of dat er op gekwijld is (denk bijvoorbeeld aan een bijtring)
4. Plastic speelgoed schoonmaken
Plastic speelgoed kun je wassen met warm water en een milde zeep. Gebruik een zachte borstel om alle hoekjes en gaatjes te bereiken. Spoel de speeltjes goed af om zeepresten te verwijderen en laat ze volledig drogen.
Hoe vaak moet je plastic speelgoed schoonmaken? Wekelijks, maar dagelijks als het speelgoed wordt gedeeld met andere kinderen of als een kind dat het speelgoed gebruikt ziek is.
©AllenChen
5. Puzzels schoonmaken
Puzzelstukjes kunnen je afvegen met een vochtige doek met een beetje mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat alle puzzelstukjes volledig droog zijn voordat je ze weer opbergt, om kromtrekken te voorkomen.
Hoe vaak moet je puzzels schoonmaken? Alleen als ze vies zijn.
6. Boekjes schoonmaken
Boeken maak je schoon door ze voorzichtig af te vegen met een droge doek. Vlekken? Probeer dan een gum of een beetje witte azijn. Zorg ervoor dat de pagina's volledig droog zijn voordat je het boek sluit.
Hoe vaak moet je boekjes schoonmaken? Alleen als ze vies zijn.
7. Badspeelgoed schoonmaken
Badspeelgoed kan je reinigen door het te laten weken in een oplossing van azijn en water (één deel azijn op één deel water). Dit helpt om schimmel en meeldauw te verwijderen. Spoel ze daarna goed af en laat ze drogen.
Hoe vaak moet je badspeelgoed schoonmaken? Dit moet na elk gebruik worden schoongemaakt en gedroogd om schimmel en meeldauw te voorkomen.
💡 Meeldauw is een soort schimmel die zich vaak ontwikkelt op vochtige, warme plaatsen waar er weinig licht is. Het kan verschillende kleuren hebben, variërend van wit tot grijs, bruin of zwart, en het heeft meestal een poederachtige of harige textuur. Badspeelgoed is er in het bijzonder gevoelig voor, juist omdat het vaak niet volledig droogt. Meeldauw kan vieze luchtjes en gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergische reacties of ademhalingsproblemen.
©Martin Gallagher | martin - stock.adobe.com
💡 P.S. Ninja-eendje, piraten-eendje, confetti-eendje.... je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een badeendje van!
8. Poppen schoonmaken
Poppen kun je schoonmaken door ze af te vegen met een doekje dat is bevochtigd met een mild reinigingsmiddel. Voor hardnekkige vlekken maak je een pasta van zuiveringszout en water. Breng het aan op de vlek, laat het even intrekken en veeg het vervolgens af.
Hoe vaak moet je poppen schoonmaken? Maandelijks, of vaker als ze vies zijn.
9. Elektronisch speelgoed schoonmaken
Elektronisch speelgoed moet voorzichtig worden schoongemaakt met een droge doek. Vermijd het gebruik van water of reinigingsmiddelen die het speelgoed kunnen beschadigen. Voor hardnekkig vuil, gebruik een wattenstaafje gedoopt in een beetje alcohol. Pas wel op dat je geen alcohol morst op de elektronische componenten: dat is geen goede combi!
Hoe vaak moet je elektronisch speelgoed schoonmaken? Maandelijks. Belangrijk is vooral dat je het stofvrij houdt.
10. Speelgoedauto’s schoonmaken
Speelgoedauto's kun je schoonmaken met een tandenborstel en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je alle kleine onderdelen en wielen bereikt. Spoel ze af en laat ze volledig drogen.
Hoe vaak moet je speelgoedauto’s schoonmaken? Maandelijks, of vaker als ze vies zijn.
©metelevan - stock.adobe.com
11. Bordspellen schoonmaken
Bordspellen kun je schoonmaken door de stukken af te vegen met een lichtvochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Voor het bord gebruik je een droge doek. Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig droog zijn voordat je ze weer opbergt.
Hoe vaak moet je bordspellen schoonmaken? Na elk gebruik, vooral als je kindje heeft zitten eten of drinken terwijl het spel op tafel lag.
12. Tekenspullen schoonmaken
Tekenspullen zoals kleurpotloden, markers en verfsets, kun je schoonmaken door ze af te vegen met een doek die is bevochtigd met een mild reinigingsmiddel. Laat ze volledig drogen voordat je ze weer opbergt.
Hoe vaak moet je tekenspullen schoonmaken? Na elk gebruik, vooral als ze vies zijn.
Buiten de deur Voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang bestaat er een speciale hygiënerichtlijn waarin staat hoe vaak en hoe er daar schoongemaakt moet worden. Natuurlijk kan je kindje daar altijd iets oplopen in een groep met kinderen, maar de kans dat dat door vies speelgoed komt is niet zo groot – mits de richtlijn gevolgd wordt natuurlijk.
🧹 P.S. Ook altijd doen: de plek waar je kindje speelt, goed schoonmaken!