Zo maak je je koelkast klaar voor vakantie
Hoera, de zomervakantie begint! Ga je lekker weg? Vergeet dan vooral niet om voor vertrek je koelkast ook vakantieklaar te maken. Want terugkomen in een walm van zure melk en beschimmelde kaas, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Met dit actieplan kun jij onbezorgd weggaan - en thuiskomen!
In dit artikel kijken we naar wat je moet doen met je koelkast als je op vakantie gaat. Dat is afhankelijk van hoelang je weg bent. Daarom tips voor een lang weekend, een weekje weg, twee tot drie weken met vakantie en voor nog langer op reis. Je leest hoe je je koelkast grondig schoonmaakt, welke producten lang houdbaar zijn en hoe slimme koelkasten je kunnen helpen. Ook lees je hoe je bij thuiskomst – wanneer de koelkast toch behoorlijk leeg is – voortaan zo efficiënt mogelijk indeelt. 💡 Lees ook: Zo betaal je nooit meer te veel voor je vakantie
🎒 Je koelkast voorbereiden op een lang weekend
Het voorbereiden van je koelkast voor een kort uitstapje zoals een lang weekend is vrij eenvoudig. Controleer de houdbaarheidsdata van de producten en consumeer of gooi weg wat niet goed blijft tot je terugkomt. Laat de temperatuur van de koelkast op de normale stand staan, want een volle koelkast houdt de kou beter vast dan een lege.
🧳 Week weg? Wees slim met voedsel
Als je een week weg bent, moet je iets meer vooruit plannen. Begin een week voor je vertrek met het opmaken van je verse producten. Bewaar alleen lang houdbare producten zoals bepaalde kazen, sauzen of drankjes. Het is belangrijk om overbodig energieverbruik te voorkomen, dus zorg dat je koelkast niet leeg is. Vul lege ruimte op met flessen water. Deze houden de kou vast en helpen zo energie te besparen.
🧳🧳 Twee tot drie weken? Tijd om grondig te reinigen
Ga je langer dan twee weken op vakantie, dan moet je de koelkast grondig schoonmaken. Verwijder alle producten en maak alle oppervlakken schoon met een mengsel van water en azijn om schimmelvorming en ongewenste geurtjes te voorkomen. Als je weggaat kun je ervoor kiezen om de koelkast helemaal uit te zetten en de deur open te laten staan, om luchtstroom te bevorderen en te voorkomen dat er condens ontstaat. Je kunt de koelkast ook aan laten staan met de deur dicht. Plaats er wel een paar flessen water in om de kou vast te houden – je koelkast hoeft dan minder hard te werken, waarmee je dus energie bespaart. Zorg er dan wel voor dat je bij terugkomst de koelkast een half uurtje ventileert voordat je hem weer in gebruik neemt.
🧳🧳🧳 Langer dan drie weken? Zet je koelkast uit
Als je langer dan drie weken weg bent, kun je hem het beste helemaal uitzetten. Maak hem helemaal leeg, maak hem schoon zoals hierboven beschreven en laat de deur open staan om te voorkomen dat er geurtjes of schimmel ontstaan. Vergeet niet om de stekker uit het stopcontact te halen!
🏡 Weer thuis?
Als je de koelkast hebt uitgezet, zet je hem weer aan. Laat hem goed op temperatuur komen voordat je er etenswaren in legt. Als de koelkast aan stond terwijl je weg was, controleer dan of er geen geurtjes of schimmel zijn ontstaan. Maak indien nodig schoon. Had je er waterflessen in gelegd om energie te sparen? Die kun je er nu weer uit halen.
Lang houdbaar of niet?
Weet je niet zeker of je iets kunt laten staan wanneer je er niet bent of dat je het beter voor vertrek kunt opmaken of weggooien? In onderstaande tabel zie je van een aantal populaire voedingsmiddelen hoe lang ze na opening goed blijven in de koelkast.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?
Je koelkast grondig schoonmaken: zo doe je dat
Het reinigen van je koelkast voor en na je vakantie is belangrijk om geurtjes en schimmel te voorkomen. Gebruik een mengsel van water en azijn om de binnenkant schoon te maken. Verwijder alle planken en laden en maak ze apart schoon. Vergeet niet de rubberen afdichtingen van de deur schoon te maken, omdat vuil en bacteriën zicht juist daar vaak ophopen. Droog alle planken, laden en andere onderdelen goed af voordat je ze terugplaatst zodat er geen condens of water achterblijft.
Welk schoonmaakmiddel kun je gebruiken?
Er zijn specifieke schoonmaakmiddelen op de markt die bedoeld zijn voor gebruik in koelkasten. Deze producten zijn vaak zacht en voedselveilig en ze laten schadelijke dampen achter. Voorbeelden hiervan zijn de HG Hygiënische Koelkastreiniger en de Wpro Koelkastreiniger. Deze schoonmaakmiddelen zijn meestal gebruiksvriendelijk, met eenvoudige instructies op de verpakking.
Als je geen specifieke koelkastreiniger bij de hand hebt, zijn er ook wat huis-tuin-en-keuken-middelen die je kunt gebruiken. Een mengsel van water en milde zeep is effectief en veilig voor het schoonmaken van de binnenkant van je koelkast. Voor hardnekkige vlekken kun je een pasta maken van zuiveringszout en een beetje water, die je op de vlekken kunt aanbrengen. Even laten inwerken, schoonvegen en klaar!
Er zijn ook schoonmaakmiddelen die je echt NIET moet gebruiken voor je koelkast. Agressieve chemicaliën, schuurmiddelen en bleekmiddel kunnen de oppervlakken van je koelkast beschadigen en mogelijk schadelijke dampen achterlaten. Stalen schuursponsjes gebruik je ook beter niet, want die kunnen krassen veroorzaken.
©Murarev Pavel
Je koelkast efficiënt indelen
Na een vakantie is het tijd om je koelkast weer te vullen. Wees slim en zet voedingswaren op de juiste plek. De temperatuur in de koelkast is niet overal gelijk: het is koeler op de onderste planken en warmer op de deur. Plaats producten die snel kunnen bederven, zoals vlees en zuivel, daarom op de onderste planken. De groentelade is perfect voor, je raadt het al, groenten en fruit. De deur is ideaal voor sauzen, drankjes en producten die lang(er) houdbaar zijn.
Op vakantie? Slimme koelkast, slim idee!
Technologie staat niet stil, zelfs niet voor je koelkast. Slimme koelkasten kunnen je helpen energie te besparen, ook als je er niet bent. Met speciale apps kun je de temperatuur van je koelkast op afstand regelen en krijg je waarschuwingen bij stroomuitval of temperatuurveranderingen. Er zijn zelfs slimme koelkasten die de versheid van je voedsel kunnen monitoren en je waarschuwen wanneer iets op het punt staat te bederven. Hoewel dit misschien niet super nuttig is als je op vakantie gaat, is het in het dagelijks leven natuurlijk wel een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan!