Vakantie? Zo betaal je er nooit meer te veel voor!
Ga je online een vakantie boeken? Dan loop je de kans mooie aanbiedingen te vinden die later minder mooi blijken te zijn. Soms is de aangeboden reis niet beschikbaar of alleen tegen een veel hogere prijs. Pure misleiding dus. Wil je toch voor een gunstige prijs op reis? Deze tips helpen je!
Lees ook: Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie
Een reisaanbieding op internet moet aan strenge, maar heel heldere regels voldoen. De reis moet te boeken zijn voor de geadverteerde prijs, alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zitten en variabele kosten moeten er direct bij staan. Toch komt het voor dat de uiteindelijke prijs veel hoger is dan de aanbiedingsprijs. Dat merkte de Consumentenbond bij een onderzoek van aanbiedingen van pakketreizen van 12 reisorganisaties.
Soms zijn extra kosten niet in de aanbiedingsprijs verwerkt. Denk aan toeristenbelasting, boekingskosten of verplichte bijdragen. Die verplichte extra kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s per vakantie. Maar het komt ook voor dat de prijs om andere redenen veel hoger wordt gedurende het boekingsproces, bijvoorbeeld omdat bij een Fly & Drive-vakantie de kosten van een huurauto niet in de prijs zijn opgenomen. Dat is niet volgens de regels.
Na het onderzoek van de Consumentenbond toont een aantal reisorganisaties nu wel de juiste prijzen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert reisaanbiedingen en legt zo nodig boetes op. Toch moet je ook als consument kritisch zijn. Je kunt er niet op vertrouwen dat alle aanbiedingen kloppen. Gelukkig kun je zelf heel wat doen om ervoor te zorgen dat je niet onnodig te veel betaalt voor je vakantie.
Kies niet te snel
Het probleem met misleidende aanbiedingen is dat ze prijzen vergelijken lastig maken. Een reis die bij een eerste, snelle vergelijking het goedkoopste lijkt, kan uiteindelijk het duurste uitpakken. Haastig kiezen is dus niet verstandig. Pluis een aanbieding eerst tot op de bodem uit. Dat betekent dat je alle stappen doorloopt tot vlak voor de betaling. Noteer de prijs waarvoor je de vakantie daadwerkelijk kunt boeken. Doe dat voor iedere aanbieding die je overweegt en vergelijk dan pas de prijzen. Zo voorkom je dat je appels met peren vergelijkt.
Reken de prijs van zelf boeken uit
Zelf boeken is niet altijd goedkoper, maar voor een volledige vergelijking is het wel verstandig om de prijs uit te rekenen van alle losse onderdelen van een reis. Wat zou een losse reis kosten, dus een vlieg-, bus- of treinticket of je autokilometers? En voor hoeveel geld kun je een accommodatie boeken die naar je zin is, bijvoorbeeld een huisje, hotel, Airbnb of camping? Houd ook rekening met maaltijden, een eventuele huurauto en andere zaken die inbegrepen zijn bij een pakketreis.
Boek een hotel bij het hotel
Boekingswebsites als Trivago.nl en Booking.com maken het boeken van een hotel erg makkelijk. Waar je ook naartoe gaat, overal kun je hotels vergelijken, bijvoorbeeld op de afstand tot het stadscentrum, het strand, de aanwezigheid van een zwembad en op toegankelijkheid. Maar je betaalt hiervoor meestal niet de beste prijs, al wil de boekingswebsite je dat graag doen geloven. Rechtstreeks boeken bij het hotel is vaak gunstiger. En als je de kamer niet krijgt voor een lagere prijs, dan krijgt je misschien wel een ander voordeeltje, zoals een gratis ontbijt of een betere kamer.
Powered by
Boek een vliegticket niet in het weekend
Vliegtickets kunnen flink schommelen in prijs. De meeste mensen boeken hun vakantievlucht ’s avonds in het weekend. Het kan lonen om ook op werkdagen in de ochtend naar de prijzen te kijken en je slag te slaan als de prijs het laagst is.
Kies een ander vliegveld dan Schiphol
Vliegen via Schiphol is duur en druk. Ga na of je ook via een ander vliegveld kunt reizen, zoals Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, Weeze of Zaventem. Houd wel rekening met de reiskosten naar het vliegveld. Kun je een lift regelen? Of is er een goede busverbinding? Dan is vertrekken van een verder weg gelegen vliegveld het overwegen waard.
Kies een minder gangbare bestemming
Er zijn grote verschillen in levensonderhoud per land. Als je een pakketreis boekt, heb je dat misschien niet zo in de gaten. Maar als je op je bestemming bent en boodschappen gaat doen of op een terrasje gaat zitten, merk je het meteen. Handig dus om van tevoren te weten welke landen duur en welke goedkoop zijn. Europese landen die vaak opduiken in lijstjes van voordelige vakantielanden zijn Slovenië, Bulgarije, Roemenië, Portugal, Letland, Polen, Albanië, Hongarije, Tsjechië en Montenegro. Wil je graag wat verder van huis, dan kun je kiezen uit een groot aantal landen in Zuidoost-Azië, zoals Cambodja, de Filipijnen, Laos, Maleisië, Vietnam en Thailand. In Zuid-Amerika zijn Guatemala en Colombia goede voorbeelden, in Afrika Mozambique en Gambia.
💡 Boek vroeg
Vroegboekers zijn meestal in het voordeel. Dus weet je al zeker wanneer je waar naartoe wilt? Sla dan zo snel mogelijk toe.
Kies minder populaire dagen
Inchecken in een hotel is vaak goedkoper op zondag en duurder op vrijdag. Midden in de week aankomen of vertrekken kan ook een lagere prijs opleveren. Ben je een beetje flexibel, probeer dan verschillen aankomst- en vertrekdata uit.
Van wereldstekker tot paspoorthoes
Ik ga op reis en neem mee ...
Ga fietsen
Het vervoer op je vakantiebestemming kan een behoorlijke kostenpost zijn. Heb je je eigen auto bij je, dan betaal je benzinekosten en in de stad vaak ook parkeerkosten. Moet je gebruikmaken van het openbaar vervoer of een huurauto, dan lopen de kosten nog sneller op. Fietsen kan een leuk en goedkoop alternatief zijn. In veel Europese steden kun je makkelijk fietsen huren, ook voor korte ritten. Je betaalt alleen voor de periode dat je de fiets echt gebruikt. Er zijn verschillende organisaties die fietsen verhuren in steden, variërend van lokale initiatieven tot internationale bedrijven zoals Donkey Republic en Tier.
Bespaar op uitstapjes
Entreekaarten voor pretparken, musea en voorstellingen zijn vaak goedkoper in de voorverkoop dan aan de kassa. Probeer je vakantie dus vooraf te plannen en bestel je kaarten op tijd. Houd je van een kant-en-klare excursie, dan kun je juist vaak voordeel halen door die plekke te regelen bij een lokaal kantoor. Of google een leuke gids die een ‘free walking tour’ door de stad aanbiedt. Het enige wat je dan betaalt is een fooi.
Neem geen genoegen met minder
Ben je eenmaal op vakantie en valt er iets tegen? Is de hotelkamer veel kleiner dan gedacht, is de ligging niet goed of heb je veel last van lawaai? Zeg dat dan zo snel mogelijk tegen de reisleiding. In veel gevallen is het mogelijk om daar iets aan te doen en krijg je bijvoorbeeld een upgrade naar een kamer die wel naar (of zelfs boven) verwachting is. Zo heb je meer waar voor je geld.
Onmisbare reisgenoot 🌴🧳🌎👇
Betaalbaar én goed!
De populairste smartphones tot 700 euro
Powered by