Zo houd je je huis koel zónder airco

© PXimport

Zo houd je je huis koel zónder airco

Klimaatbeheersing in huis

Geplaatst: 20 juni 2018 - 07:06

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Tijdens een hittegolf kun je natuurlijk genieten van het heerlijke weer, maar is het wel zo fijn als je huis gewoon koel blijft. Maar hoe bereid je je huis voor op warme dagen? Het planten van hoge bomen voor meer schaduw of het last-minute installeren van een airco is voor veel huishoudens geen optie. Gelukkig hoeft dat ook niet, want in veel tropische landen houden de inwoners al eeuwenlang het huis koel met een aantal eenvoudige maatregelen. Kieskeurig geeft je 7 tips om het huis koel te houden tijdens warme dagen.

Lees ook: Airco kopen: tips voor de beste luchtkoeler

1. Houd de ramen en deuren overdag dicht

Hoe warm het overdag ook wordt, ’s nachts koelt het meestal flink af. Houd die koele lucht in je huis door overdag de jaloezieën en zonweringen te laten zakken. Trek zo mogelijk ook je gordijnen dicht om de zonnestralen buiten te houden. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, houd de ramen en deuren allemaal dicht, óók als de schaduw daarop valt. Schakel de mechanische ventilatie van je huis overdag uit, aangezien er anders alsnog warme lucht naar binnen wordt gezogen.

Als de zon eenmaal achter de horizon is verdwenen, doe je alle deuren en ramen zo ver mogelijk open. Ook de binnendeuren van je huis, zodat de frisse koele lucht zich door heel je huis kan verspreiden. Warme lucht stijgt op, dus vergeet vooral niet om de ramen of kiepramen van je zolder of vliering open te zetten. Zo kan de warme lucht makkelijker je huis uit.

2. Denk aan je kleding

Door even goed na te denken over je kleding voordat je de deur uitstapt, kun je veel last van de warmte voorkomen. Kleding met een lichte kleur neemt minder warmte op dan donkere kleding, kleed je dus letterlijk licht. Probeer ook zo min mogelijk stof op je huid te dragen. Trek een hemd in plaats van een shirt aan voor onder je overhemd. Vrouwen hebben het geluk dat ze een rok kunnen dragen in plaats van een broek, veel koeler!

De belangrijkste tip: je verliest veel warmte via je hoofd en je voeten. Het kan dan ook verstandig zijn om kort voor de hittegolf naar de kapper te gaan en om je lange sokken in te ruilen voor enkelsokjes of blote voeten – misschien mag je zelfs wel op slippers naar je werk?

© PXimport

3. Span je niet teveel in

Moet er iets huishoudelijks gebeuren wat inspanning vereist? Doe het dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Span op je het heetst van de dag zo min mogelijk in. De zon is het sterkt tussen 12 en 3 ’s middags, en als het weer niet omslaat is het warmste moment van de dag meestal tussen 4 en 6 uur ’s avonds.

4. Gebruik minder elektrische apparaten

Elektrische apparaten genereren warmte als ze gebruikt worden. Gebruik daarom zo min mogelijk elektrische apparaten of gebruik een energiezuinigere variant. Een laptop of tablet wordt veel minder warm dan een desktop. Het gebruik van je wasmachine of wasdroger kun je beter uitstellen tot ’s avonds, net zoals het strijken van je kleding. Als je gaat douchen, houd het dan kort en douche niet te warm. Het overstappen op energiezuinige lampen is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, deze lampen geven ook nog eens minder warmte af.

5. Gebruik overdag én s'avonds een ventilator

Een ventilator heeft overdag binnenshuis maar weinig nut. De lucht wordt wel iets afgekoeld, maar uiteindelijk wordt er gewoon warme lucht rondgepompt. Je kunt de lucht snel afkoelen door wat bevroren flessen water voor de ventilator te zetten. De warme lucht wordt langs de koude flessen geblazen, waardoor deze flink afkoelt. Tegelijkertijd wordt de luchtvochtigheid in je huis hoger, wat vooral tijdens een hittegolf fijn kan zijn.

Als je na zonsondergang het huis sneller koel wilt hebben, zet dan een ventilator richting een open raam. Die blaas de warme lucht van binnen naar buiten. Let er wel op dat je de ventilator in de richting zet waar de wind naartoe blaast, anders kan het juist de tegenovergestelde werking hebben.

© PXimport

Bekijk en vergelijk

6. Kook zo vaak mogelijk buiten

Koken zorgt voor heel wat warmte in je huis: doe het daarom zoveel mogelijk buiten. Steek tijdens een hittegolf wat vaker de barbecue aan, dan blijft het binnen lekker koel. Probeer te variëren met vegetarische gerechten om het barbecueën leuk te houden. Heb je een dagje geen zin om te barbecueën? Koude gerechten zijn na een lange warme dag extra lekker. Een salade is zo gemaakt en je hoeft er weinig of helemaal niets voor te koken of te bakken.

7. Zet water op je dak

Bewoners van een woonboot, noodgebouw of de bovenste verdieping van een flat weten het al: onder een plat dak kan het ontzettend heet worden. In veel gevallen is het dak bedekt met een zwarte plak teer, waardoor de ruimte eronder al bij de eerste zonnestralen snel opwarmt. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door water op je dak te zetten. Dat houdt je dak en daarom ook de ruimte daaronder koel. Water warmt namelijk veel langzamer op dan je platte dak.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000