Virtual reality populairder in coronatijd

© CIDimport

Virtual reality populairder in coronatijd

Spelcomputer & games

Geplaatst: 4 mei 2020 - 06:22

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:23

Redactie

Escapisme opzoeken terwijl je de deur niet uitmag, virtual reality kan een goede uitlaatklep zijn tijdens de coronacrisis. Dat blijkt ook wel nu de verkoop van vr-brillen in de lift zit, hoewel daar ook andere redenen voor aan te wijzen zijn.

Verschillende verhalen wijzen er op dat virtual reality de afgelopen maanden populairder is dan voorheen. Zo maakt Facebook zijn kwartaalcijfers bekend en daaruit blijkt dat inkomsten die niet gerelateerd zijn aan advertenties, het afgelopen kwartaal met 80 procent stegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf schrijft dat met name toe aan de verkoop van Oculus Rift-brillen.

Er is vooral veel vraag naar de Oculus Quest. Deze vr-bril is draadloos en werkt op zichzelf. Je hebt er dus niet ook nog een dure gaming-pc voor nodig. Lees er meer over in onze Oculus Quest review.

VR op stoom

Tegelijkertijd ziet gamingplatform Steam het aantal gebruikers met een vr-bril ook toenemen. In april was er sprake van een stijging van 50 procent. Desondanks blijft het totaal aantal bezitters van een vr-bril klein, het betreft nu 1,91 procent van alle Steam-gebruikers (2 miljoen spelers). Vóór april stond het aantal op 1,29 procent. Mogelijk speelt de coronacrisis een rol, er wordt in quarantaine meer gegamed dan normaal en er wordt over het algemeen sowieso meer hardware verkocht. 

Wat ook een rol speelt, is dat de game Half-Life: Alyx eind maart uitkwam. Een langverwachte titel voor veel gamers die enkel met een vr-bril te spelen is. Een van de goedkoopste manieren om het spel te kunnen spelen is met een Oculus Quest-bril, gekoppeld aan een pc middels een Oculus Link-kabel. Dat ziet Facebook vervolgens weer terug in zijn cijfers, als huidige eigenaar van Oculus.

Weinig Nederlandse interesse

In Nederland loopt het nog niet bepaald storm voor vr-brillen. Uit onderzoek van Multiscope bleek onlangs dat slechts 6 procent van de Nederlanders zo'n headset bezit, zo'n 700.000 mensen. Bijna de helft daarvan zijn Samsung-brillen, waar Samsung-smartphones in passen die vervolgens als scherm dienen. De zogeheten Gear VR werd een tijdje praktisch weggegeven; je kreeg er eentje bij het bestellen van bepaalde Samsung-telefoons, wat verklaart waarom ze in de cijfers zo goed vertegenwoordigd zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000