Alles wat je wilt weten over Meta AI
Aangezien de chatbots je de laatste tijd om de oren vliegen kan Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, natuurlijk niet achterblijven. Daarom presenteert het Meta AI, een chatbot die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld ChatGPT en Google Bard. Dit wil je daarover weten.
Het is geen geheim dat kunstmatige intelligentie nu een ware rage is. Allerlei grote techbedrijven komen met hun eigen variant op de chatbot. Dit artikel gaat over de Meta-chatbot Meta AI. Belangrijke vragen hierbij zijn:
- Wat is Meta AI?
- Kan Meta AI de concurrentie aangaan met andere chatbots?
Hoewel het een tijdje stil was vanuit Meta (dat zich de laatste jaren voornamelijk bezighoudt met virtual en augmented reality), was daar toch ineens de aankondiging van Meta AI. Dit is het antwoord van het bedrijf achter Facebook en Instagram op Google Bard en OpenAI's ChatGPT. Dat Meta hier nu ‘opeens’ mee komt is trouwens niet zo vreemd. Meta's eerdergenoemde socialmediaplatforms maken immers al veelvuldig gebruik van kunstmatige intelligentie, maar dat gebeurt grotendeels zonder dat je dat ziet of weet. Daardoor weten we er eigenlijk ook maar vrij weinig van af.
Maar wat is Meta AI?
Met Meta AI pakt het bedrijf dat dus anders aan. Dit is overigens niet de eerste keer dat de Facebook-eigenaar AI uitbrengt voor het grote publiek, maar eerdere pogingen strandden telkens. Net als andere chatbots is Meta AI een persoonlijke assistent of aanspreekpunt dat specifieke taken kan uitvoeren. Zo kan Meta AI antwoord geven op vragen die je hebt, gebaseerd op natuurlijk taalgebruik. Ook kan de dienst van de Instagram-uitbater beeld genereren. Ben je al bekend met bijvoorbeeld ChatGPT of Google Bard, dan weet je wat Meta AI ongeveer kan – al is enige nuance wel op zijn plaats.
In de basis wordt Meta AI aangestuurd door het Llama 2-taalmodel van Meta. Dat model wordt ook door andere diensten gebruikt en stelt ontwikkelaars in staat een (inmiddels haast traditionele) chatbotinterface te presenteren. Daardoor kun je een vergelijking maken met andere populaire AI-bots. Maar Meta AI wordt ook opgenomen in Messenger, Instagram en WhatsApp. In alle gevallen maakt het niet uit wat je precies wilt doen; als het kan binnen de webomgeving of eigen app van Meta AI, dan kan dat straks dus ook binnen de andere diensten van het Amerikaanse bedrijf.
Meta AI kan zich verder distantiëren van ChatGPT en Google Bard door het aanbieden van niche of gepersonaliseerde chatbots, binnen de genoemde apps. Daardoor is de chatbot straks – zoals het er nu naar uitziet – beter in staat gesprekken te voeren over specifieke onderwerpen, omdat het daarin gespecialiseerd kan zijn. Zo kan een persoonlijke chatbot helpen bij het koken, het schrijven van teksten, het boeken van reizen of het leren van een sport. Bovendien kan Meta AI binnen WhatsApp bijvoorbeeld stickers genereren dankzij de ingebouwde afbeeldingengenerator.
©bloomicon
Hoe verhoudt Meta AI zich ten opzichte van de concurrentie?
We hebben al wat onderdelen gezien waarin Meta AI zich onderscheidt ten opzichte van andere chatbots. Maar dat betekent niet dat dit een rustige boswandeling wordt voor de Facebook-eigenaar. Want de markt voor chatbots is momenteel booming en het ziet er niet naar uit dat de populariteit op korte termijn bedaart. Als chatbotaanbieder moet je dus van goeden huize komen en een betrouwbare omgeving aanbieden. En juist op dat laatste vlak stelde Meta de laatste jaren enorm teleur, mede vanwege allerlei schandalen rondom privacy op zowel Facebook als Instagram.
Bovendien is het zo dat het Llama 2-taalmodel op het moment van schrijven nog achterloopt op de systemen van concurrerende chatbots. Hoewel Meta AI best wat in z’n mars heeft, zijn de uitkomsten vergeleken met die van ChatGPT nog van inferieure kwaliteit. Meta zal de komende maanden echter alles op alles zetten om zijn AI te verbeteren, waardoor die achterstand langzaam maar zeker kan worden weggewerkt.
Een unieke positie
Meta AI kan als product van Meta eenvoudig worden geïntegreerd in populaire diensten zoals WhatsApp en Messenger. Dat biedt de bot ogenblikkelijk toegang tot een enorme gebruikersbasis, die het systeem mogelijk uit nieuwsgierigheid zal gebruiken. De trend kan verschuiven van zelfstandige chatbots naar geïntegreerde versies binnen bestaande producten. Hierdoor kan Meta een aanzienlijk voordeel behalen ten opzichte van concurrenten, ondanks de groeiende aanwezigheid van ChatGPT in andere apps.
De unieke positie van Meta AI, versterkt door diensten als WhatsApp, Messenger en Instagram, biedt Meta aanzienlijke voordelen. Het bedrijf zet in op een sterke toekomst voor de dienst. Zelfs een minder uitgebreid taalmodel kan succesvol zijn als het miljoenen tevreden gebruikers bereikt. Daarnaast kunnen gepersonaliseerde chatbots een interessante nieuwe markt betreden. Het is sowieso de moeite waard om de ontwikkelingen op dit gebied te blijven volgen.