ID.nl logo
Dit is Google Bard, de tegenhanger van ChatGPT
Huis

Dit is Google Bard, de tegenhanger van ChatGPT

Het succes van ChatGPT is Google niet onopgemerkt gebleven. Achter de schermen werkte het bedrijf al een tijdje aan Google Bard, dat onlangs voor het eerst het levenslicht zag. Maar wat is het precies en wat kun je ermee?

Google heeft officieel Bard uit de doeken gedaan. Dit is kunstmatige intelligentie waar je een gesprek mee kunt voeren, zoals ChatGPT. In dit artikel kijken we naar de volgende aspecten:

  • Wat is dit precies voor technologie?
  • Wat kun je ermee als gebruiker?
  • Wat kun je er in de toekomst van verwachten?

Waarschijnlijk heeft de lancering en het succes van ChatGPT ervoor gezorgd dat Google er wel mee naar buiten moest komen om investeerders gerust te stellen: Google Bard. Dit is, net als ChatGPT, een chatbot waarmee je gesprekken kunt voeren en waar je vragen aan kunt stellen. Op het moment van schrijven is deze bot, die is gestoeld op kunstmatige intelligentie, beschikbaar in een openbare testfase. Het is de bedoeling dat de dienst in de komende weken voor iedereen beschikbaar wordt als officieel nieuw Google-product. Een tool die je dus dagelijks zou kunnen gebruiken.

Ook lezen: Google, Microsoft en ChatGPT: de AI-strijd barst los!

Google Bard is gebaseerd op LaMDA

Net als ChatGPT kun je Google Bard raadplegen voor van alles en nog wat. De tool manifesteert zich als een gesprekspartner en geeft antwoord op allerhande vraagstukken. Daarvoor maakt Google gebruik van een AI-model dat het bedrijf in 2021 presenteerde: LaMDA (kort voor Language Model for Dialogue Applications, een model dat in de basis lijkt op de AI waar ChatGPT mee werkt). Voordat de diens breed kan worden uitgerold, moeten er nog wat tests gedaan worden. De teksten die in beeld verschijnen (de antwoorden op je vragen, zeg maar) zijn gebaseerd op wat er op het internet beschikbaar is. En als daar bijvoorbeeld aanstootgevende termen tussen staan, kunnen die in de resultaten belanden.

Google Bard komt niet plotseling uit de lucht vallen. De beloftes en vooruitzichten voor Bard werden reeds in de zomer van 2021 gepresenteerd tijdens een ontwikkelaarsconferentie (Google I/O). Destijds presenteerde Google al het idee om van een zoekopdracht een gesprek te maken.

Dat is nogal een uitdaging. Niet alleen om de oneffenheden weg te filteren, maar ook om de beschikbare informatie te blijven updaten. Want dergelijke software kan namelijk niet snel worden geüpdatet met recente informatie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Google en ChatGPT-maker OpenAI nieuwe producten bouwen op de kunstmatige intelligentie. Dergelijke software moet de traditionele zoekmachine uiteindelijk gaan vervangen, maar er is nog een lange weg te gaan. Om die reden heeft Google nog geen concrete toekomstplannen met de wereld gedeeld.

Waar kun je Google Bard voor gebruiken?

Dat is trouwens niet het enige dat nog onduidelijk is over Google Bard. Want waar kunnen we de software straks voor gebruiken? We weten nog niet wat de capaciteiten precies zijn, maar Google heeft al wel wat simpele voorbeelden gedeeld. Zo kun je vragen wat voor gerechten je kunt maken op basis van een aantal ingrediënten, of hoe je een babyshower organiseert. Dat zijn wat basale dingen die misschien handig kunnen zijn. Traditionele zoekmachines kunnen hierin tekortschieten, omdat je zoekopdrachten altijd algemeen zijn. Je kunt ze nooit helemaal toespitsen op jouw behoeften.

Google-ceo Sundar Pichai geeft nog wat andere voorbeelden. “Google Bard kan het startpunt voor creativiteit of nieuwsgierigheid zijn.” De software kan een 9-jarig kind uitleggen wat voor ontdekkingen de James Webb-ruimtetelescoop doet en waarom die belangrijk zijn, maar ook vertellen wat de beste oefeningen zijn om beter te leren voetballen. Tot nu toe klinkt Google Bard nog als een product dat vergelijkbare kwaliteiten biedt als ChatGPT. Waar we met name benieuwd naar zijn, is hoe beide diensten straks van elkaar zullen verschillen.

Voorzichtigheid is geboden

Dat we nog niet zo veel weten, is geen toeval. Waarschijnlijk moest Google het product door de komst van ChatGPT eerder lanceren dan gepland (of op z’n minst sneller ontwikkelen). En dat terwijl dergelijke AI de neiging heeft om behoorlijk uit te bocht te vliegen (qua taal en het verspreiden van foutieve informatie), waardoor Google hier eigenlijk voorzichtig(er) mee wil omgaan. Wellicht dat het bedrijf die (mogelijk terechte) stijve houding kan loslaten door feedback van buitenaf te accepteren. Hoe groter de groep gebruikers, hoe groter de kans dat fouten opgespoord en gefilterd kunnen worden.

Ondanks de voorzichtigheid van Google en de oplettendheid van alle gebruikers moet je er rekening mee houden dat het systeem fouten gaat maken. Neem dus daarom niet alles klakkeloos aan wat er in beeld verschijnt, maar doe een serieuze poging om te controleren of de informatie klopt.

Overigens zien we in feite al jaren hoe Google met kunstmatige intelligentie omgaat in zijn zoekmachine, wat wellicht een voorbode is van wat we van Bard kunnen verwachten. Zoekresultaten laten samenvattingen van websites zien op basis van de opdrachten die je invult. Zo hoef je niet langer een website te bezoeken om die informatie te verkrijgen – en dat is uiteindelijk wat Google Bard ook gaat doen. Alleen dan uitgebreider. Bovendien zijn de antwoorden dan gebaseerd op meerdere bronnen, en niet op basis van één website. Dat komt de accuraatheid op den duur hopelijk ten goede.

▼ Volgende artikel
Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek
© Clément Choulot
Mobiliteit

Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek

De Renault Rafale heeft indruk gemaakt met zijn opvallende design en innovatieve hybride techniek. Nu presenteert Renault een nieuwe variant: de Rafale E-Tech 300 plug-in hybrid 4X4 Atelier Alpine. Irwin van InstaAutoVlog deelt zijn ervaringen in dit artikel en een bijbehorende video.

Dit artikel in het kort:

  • De Rafale E-Tech 300 heeft een plug-in hybride aandrijflijn met 300 pk en een elektrische actieradius van 105 kilometer.
  • Binnenin biedt hij een dynamische zitpositie en een EV-keuzeknop in de middenconsole.
  • De tweede zitrij is minder ruim door een hoger geplaatste vloer, maar de bagageruimte blijft groot.
  • Het adaptieve onderstel past zich aan het wegdek aan voor een betere rijervaring.
  • De boordlader ondersteunt tot 7,4 kW laden, maar snelladen is niet mogelijk.

Ook interessant voor jou: Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Incognito stekkerversie

Onder de zuid-Franse zon reed ik in de plug-in hybride Renault Rafale E-Tech 300, uitgevoerd in de topversie Atelier Alpine. Dit model valt op door specifieke details zoals 21-inch Diamond Cut lichtmetalen wielen met Continental SportContact 7 banden, een hoogglans zwarte achterspoiler en badges op de voorste zijschermen. De laadpoort, subtiel verwerkt in het zijpaneel, is de enige aanwijzing dat dit om een plug-in hybride gaat.

©Clément Choulot

Fijne zit achter het stuur

Binnenin de Rafale zien we fraaie details als blauw contrasterend tapijt, dito bekleding in de opbergvakken in het portier en een extra knop achter het handvat in de middenconsole waarmee je de EV, hybride of EV-charge functie in kan schakelen. Ook deze Rafale zit ná een comfortabele instap prettig. Je zit echt ín het interieur, wat lager ten opzichte van het dashboard en dat draagt bij aan een beter dynamisch gevoel.

©ClŽment Choulot

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Achterin minder comfort

De achterbank biedt iets minder comfort door een 1,5 centimeter hogere vloer ten opzichte van de e-Tech hybrid 200, veroorzaakt door het accupakket. Hierdoor zitten je knieën wat hoger en is er minder ruimte voor je voeten. De hoofdruimte blijft prima, net als de bagageruimte. Ondanks een kleine afname in capaciteit biedt deze met 528 liter (uitbreidbaar tot 1600 liter) nog steeds voldoende ruimte.

Achterin is het comfort iets minder door een 1,5 cm verhoogde vloer, veroorzaakt door het accupakket. De bagageruimte blijft met 528 tot maximaal 1600 liter ruim voldoende.

🔌Leestip: De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt

©Clément Choulot

Vermogen en trekgewicht

De plug-in hybride Rafale heeft een vernieuwde aandrijflijn met een 1.2-liter driecilinder turbomotor die dankzij een grotere turbo 150 pk levert in plaats van 130 pk. Een 70 pk sterke elektromotor op de vooras en een 136 pk elektromotor op de achteras verhogen het totale vermogen tot 300 pk via de zogeheten Multimode-transmissie. Dit zorgt voor een sprint van 0-100 km/u in 5,8 seconden en een begrensde topsnelheid van 175 km/u. Het trekgewicht blijft 1500 kg, ideaal voor veelzijdig gebruik.

©Clément Choulot

Trage boordlader

De Renault Rafale is uitgerust met een 22 kWh-batterij, goed voor een elektrische actieradius van 105 kilometer. Opladen kan via een 1-fase 7,4 kW boordlader, wat in vergelijking met concurrenten met 2- of 3-fase laders beperkt is. Snelladen is niet mogelijk.

©Clement Choulot

Adaptief onderstel

Eenmaal op pad blijkt de Rafale een aangename metgezel. Het elektrische vermogen is een plezier en zeker als ook de goed geïsoleerde driepitter assisteert is het een ronduit vlotte auto. Is de batterij leeg, dan belooft Renault je een range van 1000 kilometer met een gemiddeld verbruik van 5,8 liter per 100 kilometer en een 55 liter grote benzinetank.

Het adaptief onderstel kan zich met behulp van een camera-scanner achter de binnenspiegel continu aan het wegdek aanpassen. Iets wat goed werkt, want in eigenlijk elke situatie voelt de Rafale verfijnd, comfortabel, maar ook zeker na het selecteren van de modus Sport communicatief en dynamisch.

©Clément Choulot

Renault Rafale in actie

Meer weten en zien over de nieuwe plug-in hybride Renault Rafale? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers
© Bowers & Wilkins / McLaren| J.M.WILLIAMS PRODUCTIONS LTD
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke smartspeaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple HomePod Mini

Deze betaalbare slimme speaker vormt een ideale match met je iPhone, iPad en/of Mac. Zo neemt de HomePod Mini bijvoorbeeld een luistersessie van Spotify of een andere muziek-app over, waardoor je thuis verder kunt luisteren. Dankzij integratie van de Siri-stemassistent kun je allerlei dingen vragen, zoals actueel nieuws, file-informatie of een recept. Daarnaast speelt het apparaat via spraakopdrachten net zo makkelijk een muziekalbum, podcast of audioboek af, waarbij je ondertussen met je stem het volumeniveau aanpast. Als alternatief vind je bovenop een klein bedieningspaneel om het volume te reguleren. Een nuttige toevoeging is dat je via deze smartspeaker ook allerlei apparaten in huis kunt aansturen, bijvoorbeeld een geschikte thermostaat of lamp.

Ondanks de bescheiden behuizing van 8,43 centimeter hoog heeft de HomePod Mini volgens de Amerikaanse techgigant een behoorlijk bereik. Voor een breder geluid is het mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen. Zo luister je in meerdere kamers naar dezelfde muziek. Verder is de intercomfunctie handig, want op die manier communiceer je op afstand eenvoudig met gezinsleden. Dit audioproduct is in vijf kleurstellingen te koop, namelijk zwart, blauw, geel, wit en rood. Bij de aanschaf is drie maanden toegang tot Apple Music inbegrepen. Voor een krachtiger geluid kun je ook de grotere Apple HomePod (zwart/wit) overwegen. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen de HomePod en de HomePod Mini.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een middelgrote smartspeaker met een bescheiden prijskaartje. Op het moment van schrijven is het product zelfs goedkoper dan ooit. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte uitvoering. In tegenstelling tot diverse andere slimme luidsprekers in deze prijsklasse heeft dit model twee actieve audiodrivers, namelijk een tweeter en woofer. Dat komt de audiokwaliteit ten goede! De klankkast meet 17,5 × 12,4 × 7,8 centimeter, zodat je hem bijvoorbeeld prima op een plank of meubel kunt plaatsen. Voor een ruimtelijker geluid koppel je eventueel twee Nest Audio-speakers aan elkaar.

De geïntegreerde wifi-adapter ondersteunt de 2,4GHz- én 5GHz-frequentieband. Een voordeel, want je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze netwerkverbinding. Je stuurt de Nest Audio met je stem aan. Roep eerst 'Hey Google' en zeg vervolgens welke muziek je wilt horen. Je kunt ook informatie opvragen en geschikte slimme apparaten bedienen. Bang voor luistervinken? Zet dan via een schakelaar aan de achterzijde de microfoons uit. Je leest hier wat enkele gebruikers van deze smartspeaker vinden.

Google Nest Mini

Google bewijst dat een smartspeaker helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten, want je betaalt voor de Nest Mini slechts enkele tientjes. Net als zijn grote broer is dit audioproduct eveneens in een donkergrijze en witte behuizing te koop. Het ronde apparaatje heeft een diameter van 9,8 centimeter en is slechts 4,2 centimeter hoog. Door de geringe omvang kun je hem makkelijk ergens in een hoekje kwijt. Voor de ontvangst van wifi is er ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebakken.

In de behuizing bevindt zich één actieve audiodriver. Voor het luisteren van (achtergrond)muziek op een laag volumeniveau voldoet die prima. Dankzij Chromecast-integratie kies je vanuit jouw favoriete muziek-app een leuke afspeellijst. Daarnaast fungeert de slimme speaker als jouw persoonlijke assistent. Vraag bijvoorbeeld naar een overzicht met agenda-afspraken en de Nest Mini somt ze een voor een op. Je kunt dit Google-product álles vragen!

Lees ook: Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sonos Roam 2

In tegenstelling tot de meeste andere smartspeakers gebruik je de Sonos Roam 2 zowel thuis als onderweg. De langwerpige klankkast van 16,8 × 6,2 × 6 centimeter herbergt een oplaadbare accu met een luistertijd van zo'n tien uur. Dit audioproduct is trouwens IP67-gecertificeerd, waardoor de Roam 2 prima stof en water kan verdragen. De behuizing is zelfs valbestendig! Koppel een smartphone via bluetooth en luister op elke plek naar goede muziek. Voor mobiel gebruik komt deze handige beschermhoes goed van pas.

Binnenshuis verbind je de smartspeaker met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Vervolgens kies je vanaf een willekeurige smartphone of tablet de muziek die je wilt horen. Installeer hiervoor de Sonos-app op het toestel. Dankzij ondersteuning voor AirPlay 2 vormt de Roam 2 een goede match met Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad en/of Mac. Voor de audioweergave heeft de klankkast een tweeter en woofer aan boord. Tot slot is er spraakondersteuning (Amazon Alexa) geïntegreerd. Je kunt de Sonos Roam 2 in een witte of zwarte behuizing kopen.

Bowers & Wilkins Zeppelin McLaren Edition

Hecht je veel waarde aan een origineel design en een hoge geluidskwaliteit? Overweeg dan deze opvallende McLaren-editie van de Bowers & Wilkins Zeppelin. Als alternatief is deze speaker ook in een zwarte en lichtgrijze behuizing te koop. In zijn eigen webshop rekent de Britse speakerspecialist 899 euro, maar enkele winkels hanteren momenteel een fikse korting. Reserveer voor deze speaker wel voldoende ruimte. De behuizing van 65 × 21 × 19,4 centimeter is voor een smartspeaker tenslotte behoorlijk aan de maat.

Onder de motorkap bevinden zich een wifi- en bluetooth-adapter. Kortom, open Spotify, Tidal of een andere muziek-app op je smartphone en tik een leuke afspeellijst aan. Dankzij AirPlay 2-integratie werkt de Zeppelin naadloos samen met een Apple-toestel. Er is middels Amazon Alexa ook nog een stemassistent geïntegreerd. Bowers & Wilkins heeft op audiogebied een uitstekende reputatie, waardoor je een hoge audiokwaliteit mag verwachten. De behuizing telt dan ook vijf actieve audiodrivers, namelijk twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Met een totaal versterkervermogen van 240 watt ervaar je een kamervullend geluid.