ID.nl logo
Shutter Encoder: de gratis alleskunner op het gebied van videobewerking
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Shutter Encoder: de gratis alleskunner op het gebied van videobewerking

Je mediaspeler ondersteunt het videoformaat niet en dus wil je de video converteren. Of misschien wil je de videokleuren wat oppoetsen, een logo toevoegen, ondertitels erbij zetten of meerdere videobestanden samenvoegen? Met Shutter Encoder kan dit allemaal. Er is zelfs nog meer mogelijk.

Problemen met een video? Of wil je hem optimaliseren? In dit artikel laten we zien wat je allemaal met Shutter Encoder kunt doen:

  • Converteren naar een ander formaat
  • Inkorten
  • Beeld bewerken, zoals het toevoegen van een logo
  • Ondertitels toevoegen
  • Timelapse maken
  • Audio vervangen

Lees ook: Superefficiënt! Je video ondertitelen of transcriberen met AI

Als mediatool schept Shutter Encoder hoge verwachtingen. Zeker omdat het programma intensief gebruikmaakt van populaire en beproefde gereedschappen, zoals ExifTool, FFmpeg, MediaInfo en Yt-dlp. Dat het opensource en gratis is, maakt Shutter Encoder extra aantrekkelijk. Het programma is voornamelijk gericht op videobewerking, maar het kan ook vlot overweg met audiobestanden en afbeeldingen. Wij focussen ons nu alleen op video, omdat de functies en mogelijkheden op dit gebied al zeer uitgebreid zijn. Weet wel dat Shutter Encoder zich vooral op de iets gevorderde gebruiker richt. De app kan soms ook wat nukkig zijn. Dit los je op door het venster heen en weer te bewegen of desnoods het programma te herstarten.

Installatie

Shutter Encoder is beschikbaar voor Windows (inclusief een portable versie), macOS en Linux. Je vindt het programma op www.shutterencoder.com. De website biedt ook een uitgebreide beschrijving van de functies. Ben je van plan een reeks video’s te converteren voor diverse platformen, zoals Vimeo, YouTube, Facebook, Instagram of X? Download dan direct de zip-bestanden met de bijbehorende voorinstellingen (presets) en pak deze uit. We komen hier later op terug.

We bespreken de Windows-versie die je met een aantal muisklikken installeert. Bij het starten van de tool opent zich een bescheiden ogend programmavenster, maar schijn bedriegt. Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, is het goed om even te klikken op het tandwiel linksboven. Neem daar de instellingen door. Zo kun je bijvoorbeeld de taal instellen op Dutch en standaardmappen definiëren voor de uitvoer van je projecten. Bij Laden bij opstarten kun je een van je favoriete voorinstellingen selecteren, bijvoorbeeld voor YouTube. Daarover verder meer.

Ook leuk om te lezen: YouTube Studio: maak van een gewoon filmpje een verfijnde video

Informatie

Wanneer een apparaat of mediaspeler problemen heeft met een specifieke videocontainer (zoals avi, mpg, mkv of mov) of met de video- of audiocodec (technieken voor het comprimeren van de mediastreams), is Shutter Encoder een handige oplossing. Je kunt hiermee namelijk eenvoudig een andere codec of container instellen. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om de codecs van je videobestand te controleren.

Sleep hiervoor een videobestand naar het programmavenster of selecteer het via Bladeren, waarbij je meerdere bestanden tegelijk kunt kiezen. Rechtsklik op een bestand en kies Informatie voor uitgebreide technische details, inclusief de gebruikte codecs onder Codec ID in de secties Video en Audio. Je vindt hier ook andere informatie, onder meer Width, Height, Frame rate, Color space en Bit rate. Handig om te weten: rechtsklik op de bestandsnaam en kies Weergave om de video in de ingebouwde mediaspeler te bekijken.

Codec-selectie

Als je mediaspeler problemen heeft met de huidige videocodec, klik dan op het Pijl-knopje linksonder Functie selecteren. Hier kies je een geschikte codec. Naast de veelgebruikte Uitvoer codecs, zoals H.264, H.265, VP9 of MPEG-2, zijn er ook Bewerk codecs beschikbaar, waaronder DNxHR, AppleProRes of QT Animation. Deze zijn vooral voor de verdere bewerking in geavanceerde video-editors, zoals Avid Media Composer of het gratis DaVinci Resolve.

Je vindt hier ook Uitzend codecs voor streaming, Oude codecs evenals een Archiveer codec (FFV1). Voor meer informatie kun je terecht bij Google of bij AI-chatbots, zoals ChatGPT of Bard. De ingebouwde helpfunctie van Shutter Encoder is helaas vrij beperkt.

Als de originele container geen probleem vormt, kun je dezelfde bestandsextensie houden. Als het nodig is, kies je een andere container via het Pijl-knopje rechtsonder. Heb je al voorinstellingen gedownload, open dan het Ster-pictogram en sleep een of meerdere uitgepakte preset-bestanden naar het venster Mijn functies. Dubbelklik op een preset om deze te selecteren.

Functie-uitvoer

Je kunt al meteen de knop Functie starten indrukken. Standaard wordt het geconverteerde videobestand opgeslagen in dezelfde map als het origineel. Om een andere opslaglocatie te kiezen, klik je op Uitvoer1 en vervolgens op Wijzigen. Je kunt ook simpelweg de gewenste map vanuit de verkenner naar het uitvoerveld slepen.

Ook handig: wanneer je hier op het Brief-icoontje klikt, je e-mailadres invult en Samenvattende e-mail verzenden selecteert, ontvang je meteen na afloop een statusmelding. Plaats je een vinkje bij Werken tijdens inactiviteit, dan pauzeert Shutter Encoder automatisch het lopende proces zodra je de muis of het toetsenbord gebruikt.

Als je meerdere bestanden hebt toegevoegd en verwacht dat verwerking wel wat tijd kost, kun je deze in een wachtrij plaatsen. Klik daarvoor op het knopje met de drie streepjes, selecteer een bestand uit de lijst en druk op Aan wachtrij toevoegen. Herhaal dit voor alle bestanden die je wilt verwerken. Als je klaar bent, klik je op Renderen wachtrij starten, onderaan het venster Renderen wachtrij. Als het goed is staan even later de getranscodeerde video’s in de beoogde map.

FFmpeg-cli Shutter Encoder is gebruiksvriendelijk dankzij de overzichtelijke grafische interface waarin alle functies en opties zijn geïntegreerd. Onder de motorkap wordt voor alle bewerkingen wel de cli (command line interface) van FFmpeg gebruikt. Dit wordt duidelijk wanneer je na een verwerking met de rechtermuisknop klikt op Proces voltooid, dan Console selecteert en vervolgens het tabblad FFMPEG opent.

Als je vertrouwd bent met FFmpeg, kun je de commando’s direct invoeren in Shutter Encoder. Dit doe je in het veld onder Functie selecteren. Omdat je de invoer- en uitvoerpaden al hebt ingesteld, hoef je deze niet meer op te nemen. Probeer het bijvoorbeeld eens met: ffmpeg -c:v libx264 -an -b:v 5000k

Dit commando gebruikt Libx264 als videocodec (gebruikelijk voor H.264-compressie), zonder audio, en met een video-bitrate van 5000 kbit/s.

Lees ook: Met deze gratis programma's kun je ieder bestand openen of afspelen

Transcoderingsopties

Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt: wanneer je in Shutter Encoder bij Functie selecteren een andere codec kiest, verschijnt niet alleen een voorbeeldweergave met beeld en geluid (als Golfvorm weergeven is ingeschakeld). In het meest rechtse deelvenster kun je ook diverse aspecten aanpassen, afhankelijk van de gekozen codec. Als je bijvoorbeeld H.265 selecteert, kun je verschillende bitrate-parameters instellen, afhankelijk van je keuze voor VBR (variabele bitrate), CBR (constante bitrate) of CQ (constante kwaliteit).

Je kunt het ook omkeren: als je bij Grootte het slotje activeert en een specifieke bestandsgrootte (in MB) invoert, past Shutter Encoder dynamisch de parameters aan om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte niet boven de ingestelde limiet uitkomt. Met de knop Herstellen, onderaan, kun je altijd terugkeren naar de oorspronkelijke instellingen.

Videofragmenten

Om slechts een specifiek fragment van een video te transcoderen of te bewerken met Shutter Encoder, selecteer je eerst je video en stel je alle gewenste instellingen in. Onderaan de videoweergave gebruik je het linkerhaakje om het begin van het fragment aan te geven, en het rechterhaakje voor het einde. Je kunt ook de blauwe randen langs de tijdbalk verslepen om het fragment te selecteren. De overige stappen van de procedure zijn je al bekend.

Zijn er in de video zogeheten keyframes aanwezig, dan kun je het snijwerk ook zonder hercompressie laten uitvoeren. In dit geval kies je bij Functie selecteren de optie Snijden zonder hercoderen en activeer je rechtsboven de optie Invoer en uitvoerpunt wijzigen, waarna je in de voorbeeldweergave beide punten kunt instellen.

Stel nu even dat je met je favoriete video-editor enkele kleine videofragmenten hebt bewerkt en je wilt niet de hele video opnieuw renderen. Sla de fragmenten dan op als afzonderlijke videobestanden. Laad zowel de originele als de bewerkte bestanden in Shutter Encoder, selecteer Functie selecteren en kies Video invoegen. Daarna hoef je alleen nog maar op Functie starten te klikken. Je zult zien dat zo’n verwerking heel snel verloopt.

Je kunt ook meerdere videobestanden, mits ze dezelfde codec gebruiken, samenvoegen zonder hercompressie. Selecteer hiervoor de verschillende bestanden, kies bij Functie starten voor Samenvoegen en geef het uitvoerbestand een naam.

Beeldbewerkingen

In het rechterdeelvenster van Shutter Encoder, onder de optie Bitrate aanpassen, vind je afhankelijk van de gekozen functie, diverse instellingsopties. Denk aan Audio instellingen, Beeld bijsnijden, Ondertitels toevoegen, Afbeelding / video als watermerk toevoegen, Colorimetrie, Correcties en Overgangen. We bespreken hier enkele van deze mogelijkheden.

Om bijvoorbeeld een logo toe te voegen, klik je op Afbeelding / video als watermerk toevoegen. Activeer bij voorkeur Veiligheidsgebied (er verschijnt een dubbele rand waarbinnen je het watermerk het beste plaatst) en tevens Watermerk toevoegen. Kies een geschikte afbeelding en verplaats deze met de muis of voer handmatig de pixelposities in. Je kunt ook het percentage voor de Grootte en de Opaciteit aanpassen.

Het bijsnijden van een videobeeld is eveneens eenvoudig. Open Beeld bijsnijden, zet een vinkje bij Inschakelen en gebruik de muis of voer waarden in om de grootte en locatie van het gewenste beeldgedeelte aan te passen.

Interessant om te lezen: Van een leuke gebeurtenis naar een sprankelende video: je maakt het met OpenShot

Ondertitels

Het kan ook leuk zijn om je video’s te ondertitelen. Importeer een video en kies Ondertiteling bij Functie selecteren. Onder de voorbeeldweergave kun je op de gewenste momenten je ondertitels invoeren. Deze verschijnen dan op de tijdlijn, boven de geluidsgolven, wat handig is voor het synchroniseren van tekst en audio. Om een verkeerde ondertitel te verwijderen, selecteer je deze op de tijdlijn en druk je op Verwijderen. Gebruik Toevoegen om een nieuwe ondertitel in te voegen vanaf de positie van de markeerknop.

Met de knop Bewerken open je een lijst van alle ondertitels voor snelle aanpassingen. Gebruik de optie Verschuiving om de timing van de ondertiteling aan te passen en te synchroniseren met de video. Na het afronden van de ondertiteling, sluit je het deelvenster. Je krijgt dan de vraag of je de ondertitels aan de video wilt toevoegen. Bij bevestiging met Yes kun je kiezen tussen Branden, een arbeidsintensief proces waarbij de ondertitels permanent in de video worden geïntegreerd, of Insluiten, waarbij de ondertitels in een apart srt-bestand worden opgeslagen.

Timelapse

Timelapse-video’s zijn populair. Deze bestaan uit opeenvolgende foto’s of snapshots die zijn genomen vanuit dezelfde positie, en die gebeurtenissen versneld weergeven. Om zelf zo’n video te maken met Shutter Encoder importeer je eerst alle fotobestanden in de juiste volgorde (bijvoorbeeld foto_01.jpg, foto_02.jpg enzovoort). Ga vervolgens naar het rechterdeelvenster, klik op Beeldsequentie en activeer Beeldsequentie activeren. Stel het aantal beelden per seconde in, bijvoorbeeld op 30.

Voor vloeiendere beeldovergangen kun je Frame mengen instellen, bijvoorbeeld op x12. Overweeg ook om Bewegingsonscherpte toe te voegen, maar weet dat dit proces arbeidsintensief kan zijn. In de sectie Afbeelding aanpassen kun je allerlei kleuroptimalisaties doorvoeren. Bekijk ook de mogelijkheden onder Correcties, waar je functies als Afbeelding stabiliseren, Anti-flikkering, Bandvorming verminderen en Belichting afvlakken kunt inschakelen om de kwaliteit verder te verbeteren. Bevestig met Functie starten.

Opeenvolgende foto's bekijken?

Laat ze zien in een digitaal fotolijstje

Audio vervangen

Het wordt tijd dat we ook iets met het audiospoor doen. Het aanpassen van het audiospoor van een video kan een aanzienlijke impact hebben op het eindresultaat. Om het originele audiospoor te vervangen, open je Shutter Encoder en selecteer je Audio vervangen bij Functie instellen. Je kunt bijvoorbeeld een eigen stemopname maken met een tool, zoals: www.online-voice-recorder.com.

Open vervolgens Shutter Encoder en selecteer Audio vervangen bij Functie instellen. Sleep het videobestand naar het venster en voeg daarna het audiobestand toe. Je kunt meerdere audiobestanden in de gewenste volgorde toevoegen. Ook is het mogelijk een leeg audiospoor toe te voegen door met de rechtermuisknop te klikken en Gedempte audiospoor toevoegen te kiezen. In het rechterdeelvenster kun je een ander audioformaat kiezen bij Convert en met Verschuiving de audio synchroniseren.

Kies naast Audio vervangen voor kortste of langste, afhankelijk van of je de lengte van het kortste of het langste spoor wilt aanhouden. Rechtsklik op een item in de lijst en kies Totale lengte van bestanden voor de exacte tijdsduur. Bevestig met Functie starten. In VLC Media Player kun je bijvoorbeeld wisselen tussen beschikbare audiosporen via Audio / Audiospoor.

Wil je de volgorde van de audiosporen later wijzigen, dan kan dit zonder hercompressie met de functie Opnieuw inpakken. Open in het rechterdeelvenster Audio instellingen en wissel bijvoorbeeld Audio 1 met Audio 2 en omgekeerd. Je kunt hier ook Audionormalisatie inschakelen om volumeverschillen te minimaliseren en het audioformaat converteren.

Map monitoren

Werk je intensief aan een mediaproject en voeg je regelmatig nieuwe bestanden aan een specifieke map toe? Dan kun je Shutter Encoder zo configureren dat het automatisch nieuw toegevoegde bestanden verwerkt volgens je vooraf ingestelde parameters. Om deze mapmonitoring in te stellen, importeer je eerst een mediabestand uit de beoogde map in Shutter Encoder. Klik met de rechtermuisknop op dit item en kies voor Map scannen. Bevestig met OK en sleep een geschikte doelmap voor de opslag van de bewerkte mediabestanden naar de balk bij Uitvoer1. Selecteer vervolgens de gewenste functie en stel alle eigenschappen optimaal in. Als alles naar wens is ingesteld, klik je op Functie starten.

Laat Shutter Encoder open; de app verwerkt nu alle bestaande en nieuw toegevoegde mediabestanden in de bronmap volgens je instellingen. Alle bestanden worden in je doelmap opgeslagen. Je kunt het proces op elk moment onderbreken door in de lijst met de rechtermuisknop te klikken en Scannen stoppen te selecteren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© DigitalGenetics | Adobe Stock
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Door de stijgende energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling moeten we meer dan ooit op ons verbruik letten en bewuster om moeten gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Dat is niet altijd even makkelijk, want hoe weet je nu hoeveel energie elk apparaat verbruikt? In dit artikel nemen we je mee door de lijst van apparaten die meer verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan - 138 euro per jaar

Tuurlijk, zo'n kraan is erg handig en als je hem eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder. Dat zo'n Quooker-kraan ervoor zorgt dat je direct heet water krijgt. Maar, het addertje onder het gras is wel dat die kraan niet alleen het water kookt, maar ook op temperatuur moet houden. Dat kost energie. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo’n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld € 0,27 cent per kWh betaalt, dan kost die Quooker je 138 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker - 32 euro per jaar

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en veelgebruikers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er doorgaans de hele tijd in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 32 euro.

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveeel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je uitrekenen als je beschikt over het vermogen in Watt (W) van het apparaat. Dat wattage wordt meestal genoemd in de specificaties onder Stroomverbruik. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie vaak in kilowatt (kW) wordt gemeten, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is hetzelfde als: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Hoeveel uur je het gebruikt (h) x Vermogen in kW

Bijvoorbeeld: Als je een stofzuiger van 0,9 kW elke week 2 uur gebruikt: 0,9 x 2 = 1,8 kWh per week.

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is.

Bij televisies wordt om die reden ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Een grote televisie gebruikt meer dan een kleine, en ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt, zoals hier op dit label is te zien. bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze Hisense-tv dus een energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Heb jij een extra koelkast in de garage of bijkeuken omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie.

Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken, bijvoorbeeld rond de periode dat je (veel) eters verwacht of een dinertje hebt georganiseerd.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk ze op Kieskeurig.nl

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!