ID.nl logo
PrintScreen Deluxe - Snelle schermafbeeldingen
© PXimport
Huis

PrintScreen Deluxe - Snelle schermafbeeldingen

Maak je nog schermafbeeldingen met PrintScreen? Niets mis mee, maar dat kan beter! Met wat slimme uitbreidingen – deels ingebouwd in Windows, deels met wat hulp van buitenaf – maak je voortaan nóg sneller screenshots. Ook geef je ze extra elementen mee en deel je ze eenvoudig met anderen.

We beginnen bij het begin: voor het maken van een schermafbeelding kun je in Windows gebruikmaken van PrintScreen. Standaard maakt Windows daarmee een screenshot van het volledige scherm, of van alle schermen als je meerdere beeldschermen gebruikt. Voor een schermafbeelding van het huidige venster, gebruik je de toetsencombinatie Alt+PrintScreen. De afbeelding wordt tijdelijk opgeslagen op het klembord. Het klembord is een tijdelijke opslagplaats van Windows.

Om te zien wat er op het Klembord is opgeslagen, gebruik je de toetsencombinatie Windows-toets+V. De afbeelding kun je vervolgens plakken in een ander programma, zoals Paint of Word. De methode is omslachtig: de afbeelding wordt immers niet standaard bewaard, maar moet via een ander programma worden opgeslagen. Met de toetsencombinatie Windows-toets+PrintScreen gaat dat een stuk vlotter: hierbij maakt Windows een schermafbeelding die direct wordt opgeslagen in de map Afbeeldingen \ Schermopnamen. Deze manier is alleen beschikbaar voor het maken van een schermopname van het volledige scherm. Losse vensters worden helaas niet ondersteund.

©PXimport

Knipprogramma

Met het ingebouwde Knipprogramma van Windows verloopt het maken van schermafbeeldingen een stuk vlotter. Open het startmenu en typ Knip. Klik op Knipprogramma. Hoewel Microsoft al enige tijd probeert om gebruikers naar een ander programma over te zetten (waarover verderop meer), blijft Knipprogramma nog altijd een degelijke app.

Klik op Modus om te bepalen van welk onderdeel een afbeelding moet worden gemaakt: Vrije vorm, Rechthoekig, Venster en Volledig scherm. Klik hierna op Nieuw om de afbeelding te maken. De afbeelding wordt gemaakt en in de bewerker van Knipprogramma getoond.

Hier kun je eenvoudige bewerkingen toevoegen. Klik op de knop Pen of Markeerstift om aantekeningen op de afbeelding te maken. Via Knipsel opslaan als (herkenbaar aan de diskette) bewaar je de afbeelding. Je kunt de afbeelding onder meer bewaren als jpg-, png- of gif-bestand. Ook kun je de afbeelding direct per e-mail delen: klik op de knop Knipsel verzenden.

©PXimport

Alles fotograferen

Sommige onderdelen lijken op het eerste gezicht lastig om te fotograferen. Bijvoorbeeld als je een afbeelding wilt maken van het menu van de rechtermuisknop: met het activeren van het Knipprogramma wordt het geopende venster uit ons voorbeeld immers direct weer gesloten. Via de uitstelfunctie in Knipprogramma lukt het alsnog.

Klik op het pijltje naast Uitstellen en bepaal hier hoeveel tijd mag verlopen tussen het aanklikken van de knop Nieuw en het daadwerkelijk maken van het screenshot. In de tussentijd open je het betreffende onderdeel en wacht je op het uitgestelde fotomoment. Je kunt kiezen voor een pauze van één tot vijf seconden.

Opties aanpassen

In het hoofdmenu van het Knipprogramma vind je de knop Opties, waarmee je de werking verder naar je hand zet. Wil je niet dat de schermafbeelding naar het Klembord wordt gekopieerd, omdat je deze al direct bewaart via het Knipprogramma? Verwijder dan het vinkje bij Knipsels altijd naar het Klembord kopiëren.

Standaard neemt het Knipprogramma ook het webadres mee wanneer je een schermafbeelding van een website maakt. Gelukkig kun je dat ook uitschakelen: verwijder het vinkje bij URL onder knipsels invoegen. Wil je dat het Knipprogramma altijd zichtbaar is en niet automatisch onzichtbaar wordt zodra je een screenshot wilt maken? Verwijder dan ook het vinkje bij Overlappend scherm weergeven als het knipprogramma actief is.

Tot slot kun je de standaardkleur voor het maken van selecties aanpassen (via de optie Inktkleur). Om te zien wat er binnen een selectie valt, kun je de optie activeren Selectiekader weergeven na het maken van knipsels.

©PXimport

Knippen en aantekenen

Binnen Windows heeft het Knipprogramma concurrentie van een ander programma: Knippen en aantekenen. Open het startmenu, typ Knippen en kies voor Knippen en aantekenen. De opbouw is eenvoudiger dan het Knipprogramma. Klik op de knop Nieuw om een afbeelding te maken. Via het pijltje ernaast kun je het screenshot uitstellen met drie tot tien seconden. Nadat de schermafbeelding is gemaakt, kun je die in het programma bewerken. De knoppen hiervoor, zoals een markeerstift en pen, vind je in de werkbalk bovenin.

Handig aan Knippen en aantekenen is de mogelijkheid om meerdere vensters van het programma te openen, zodat je de knipsels in afzonderlijke vensters kunt openen en bewerken. Klik op de knop Meer informatie (uiterst rechtsboven in het venster) en kies Instellingen. Zet de schuif op Aan bij Meerdere vensters. Hier vind je ook de mogelijkheid om een selectierand aan de afbeeldingen toe te voegen (via de optie Knipselcontour) en een bijbehorende kleur te kiezen (via Kleur).

Meer mogelijkheden

De toetsencombinatie Shift+Windows-toets+S geeft je meer mogelijkheden. Je kunt hiermee direct een screenshot maken en aangeven op welke manier dit gebeurt. Via de werkbalk bovenin het scherm kies je bijvoorbeeld voor een aangepaste vorm (waarbij je de afdruk zelf bepaalt) of voor een afdruk van een specifiek venster. Prettig is dat je dit vooraf niet hoeft te bepalen, in tegenstelling tot het eerder besproken Knipprogramma. Ben je tevreden over Knippen en aantekenen, dan kun je hiervan het standaardprogramma maken. Dat opent voortaan wanneer je op PrintScreen drukt. Open het Windows-instellingenvenster (Windows-toets+I) en ga naar Toegankelijkheid. Kies Toetsenbord en zet de schuif op Aan bij de optie Gebruik de knop PrtScn om schermknipsels te maken.

©PXimport

Game Bar

Windows 10 beschikt ook over de Game Bar. Die roep je op via de toetsencombinatie Windows-toets+G. Interessant aan de balk is de ingebouwde functie voor het maken van schermopnamen. Zo kun je ook opnamen van bewegend beeld maken en ben je niet gebonden aan statische afbeeldingen.

In het venster Opname vind je de knop om een schermafbeelding te maken. Deze wordt geplaatst binnen Galerie die automatisch opent zodra je een afbeelding hebt gemaakt. De afbeeldingen komen in de gebruikersmap Video’s \ Opnames. Kies voor Bestandslocatie openen om de bijbehorende map te openen. Verder kun je via het bewerkingsvenster van Game Bar de afbeelding of video naar het Klembord kopiëren, zodat je die verder kunt bewerken in andere programma’s.

Hulp van buitenaf

Soms heb je behoefte aan meer functionaliteit, bijvoorbeeld als je niet een statische schermafbeelding wilt maken, maar een gedeelte van een video wilt vastleggen. Een gratis programma is ShareX, waarvan je de nieuwste versie vindt op www.getsharex.com.

Het programma heeft een flinke set volwassen mogelijkheden. Aan de linkerkant van het hoofdvenster vind je de opties. Klik op Vastleggen voor een overzicht van elementen waarvan je een schermafbeelding of -opname kunt maken. Zo kun je kiezen voor de vertrouwde rechthoek, maar er is ook de optie voor een opname, dus met bewegend beeld.

Wil je een schermopname maken die langer is dan wat er op het beeld wordt getoond, bijvoorbeeld een website? Dan kun je kiezen voor de optie Scrollopname. Hierbij wordt een screenshot gemaakt, terwijl je omlaag scrolt op de pagina.

Je kunt zelf de sneltoetsen bepalen die je wilt gebruiken voor het maken van de schermafbeeldingen. De actuele toetsencombinaties worden in de tabel in het hoofdvenster getoond. Kies Instellingen sneltoetsen. Via de knop Voeg toe stel je de nieuwe toetsencombinaties vast. Als je wilt zien welke afbeeldingen je voorheen hebt gemaakt, kies je voor Geschiedenis afbeeldingen.

©PXimport

Andere zaken vastleggen

In tegenstelling tot de knipprogramma’s van Windows, kun je met ShareX ook bewegende beelden vastleggen. In het menu Vastleggen kies je voor Schermopname (FFmpeg). Hiermee kun je een video maken van bewegende objecten op het scherm. In plaats van een video, is het ook mogelijk om een gif te maken. Dat is handig voor situaties waarin je compacte bestanden wilt delen of de afbeelding online wilt plaatsen.

In het menu Vastleggen kies je voor Schermopname (GIF). ShareX beschikt ook over een OCR-onderdeel. Hiermee kun je een screenshot maken van een afbeelding met tekst, waarna ShareX een onlinedienst inzet die de letters op het scherm omzet naar getypte tekst. Dat komt goed van pas bij het vastleggen van afbeeldingen met tekst die je niet handmatig wilt overtypen.

Taken automatiseren

In ShareX kun je automatisch vaste taken uitvoeren zodra je een schermafbeelding hebt gemaakt. Zo kun je automatisch een watermerk toevoegen of een thumbnail van de opname genereren. Ook kun je afbeeldingen direct uploaden naar de cloud of afdrukken op de standaardprinter. Kies voor Taken na vastleggen en geef op wat er met het gemaakte screenshot moet gebeuren.

Vooral op het gebied van nabewerking heeft ShareX de nodige opties in huis. Je vindt ze in het menu Hulpmiddelen. Zo kun je onder meer miniatuurweergaven van afbeeldingen maken (kies voor Image Thumbnailer). Bepaal de breedte, hoogte en kwaliteit en geef aan onder welke bestandsnaam en op welke locatie de miniatuurweergaven mogen worden opgeslagen.

Ook kun je via ShareX meerdere afbeeldingen combineren tot één afbeelding. Kies in het menu van Hulpmiddelen voor Combineer afbeeldingen. Een venster verschijnt waarin je kunt opgeven welke afbeeldingen met elkaar mogen worden gecombineerd.

©PXimport

In de cloud

Maak je gebruik van OneDrive, dan kun je je schermafbeelding daarin automatisch bewaren. Klik op het pictogram van OneDrive in de Windows-taakbalk (je vindt het bij de klok). Kies Help en instellingen en klik op Instellingen. Kies voor de tab Back-up maken.

In de sectie Schermopnamen plaats je een vinkje bij Schermopnamen die ik maak automatisch opslaan in OneDrive. Klik op OK. Wanneer je nu een schermafbeelding maakt, wordt deze nog opgeslagen in het Klembord, maar ook bewaard in de map OneDrive / Afbeeldingen / Schermopnamen. Er wordt maximaal 10 GB aan schermafbeeldingen bewaard.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING