Opera denkt out-of-the-box met conceptbrowser Neon

Opera lanceert een nieuwe browser, Neon. Deze wordt geadverteerd als een conceptbrowser, die veel zaken anders aanpakt dan we van browsers gewend zijn.

Zodra je Neon opent, zie je direct dat je niet met een standaard browser te maken hebt - ook al draait draait Neon op Chromium. De browser bestaat duidelijk uit drie delen. In het middelste deel worden webpagina's geopend. In de balk aan de rechterzijde worden tabbladen in ronde bubbels bewaard, en in de linkerbalk zijn andere speciale functies van Neon te vinden.

© PXimport

Mediafuncties

Zo vind je in die balk een videospeler terug. Hier worden video's in opgeslagen, bijvoorbeeld van YouTube. Ze blijven spelen zodra je daarna andere websites gaat bezoeken. De filmpjes zijn te pauzeren of te verwijderen, en ook als zwevend pop-upscherm uit te klappen. 

© CIDimport

© PXimport

Verder biedt de linkerbalk nog de optie om snapshots te maken van webpagina's, een gallerij waar de afbeeldingen worden opgeslagen, en een downloadmanager.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Splitscreen

Neon biedt ook een splitscreenfunctie. Zodra een tab-bubbel van de rechterzijde naar een openstaande pagina wordt gesleept, vraagt de browser of je beide pagina's naast elkaar open wilt hebben. Zodoende zijn twee sites tegelijk te browsen, terwijl je daarnaast eventueel nog een filmpje als popup-scherm open hebt. 

© PXimport

Geen vervanging

Het is nog niet de bedoeling dat Neon je standaard browser gaat vervangen. Daarvoor ontbreken er nog wat belangrijke features, zoals ondersteuning voor extensies. In tegenstelling tot Opera zelf heeft Neon nog geen ingebouwde adblocker. Opera ziet het zelf ook nog als een experiment, om out-of-the-box-ideeën mee uit te proberen.

Download Neon hier om het zelf te proberen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000