Microsoft-medewerker lekte vroege versies Windows

© PXimport

Microsoft-medewerker lekte vroege versies Windows

Geplaatst: 20 maart 2014 - 07:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Redactie

In Seattle staat een voormalig software architect van Microsoft voor de rechter. De man, die van 2005 tot 2012 bij het bedrijf in dienst was, wordt ervan beschuldigd bedrijfsgeheimen te hebben geopenbaard.

Software architect Alex Kibkalo werkte voor Microsoft in Rusland en Libanon en zou een Franse blogger prereleases van Windows 8 en RT en Microsofts Activation Server Software Development Kit hebben toegespeeld. Laatstgenoemde is een ontwikkelingskit die Microsoft gebruikt om te kunnen verifiëren of geïnstalleerde software wel legitiem is. De SDK zou derden kunnen helpen om Microsofts software te kraken zodat deze niet meer geactiveerd hoeft te worden.

Verdachte screenshots

De identiteit van de blogger is niet bekend gemaakt. Wel meldt ZDNet dat de man als één van de eerste personen screenshots van Windows 8 heeft geplaatst. Hij zou materiaal over het laatste besturingssysteem van Microsoft in handen hebben gekregen doordat Kibalko het uploadde naar zijn persoonlijke Microsoft SkyDrive account. Ook gebruikten de twee Microsofts Hotmail om met elkaar te communiceren.

Het gebruik van Microsoft-diensten heeft Kibkalo tegen de lamp doen lopen. Onderzoekers van Microsofts Trustworthy Computing-divisie deden onderzoek naar de praktijken van de blogger, die via eBay activatiesleutels voor Windows Server verkocht, en kwamen in de Hotmail-gegevens van de Fransman het e-mailadres van Kibkalo tegen.

Slechte beoordeling kostte software architect zijn baan

Kibkalo werkte zeven jaar voor Microsoft, maar vertrok in 2012 na een beoordeling waarin hij van ondermaats presteren werd beschuldigd. Na zijn vertrek werkte hij voor een ander Amerikaans technologiebedrijf in Moskou en St. Petersburg.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000