ID.nl logo
Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt
© RerF - stock.adobe.com
Huis

Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt

De tools in dit artikel zijn behoorlijk divers, maar delen een gemeenschappelijk doel: ze bewerken op een of andere manier je documenten, media of andere bestanden, zodat ze beter aan je behoeften voldoen. Dit gaat van bestandsingrepen tot allerlei metadata- en formaatmanipulaties.

In dit artikel bespreken we 15 tools waarmee jij je bestanden kunt bewerken:

  • Tijdstempel van bestanden aanpassen
  • Read-only toevoegen of verborgen bestanden zichtbaar maken
  • Tekst in afbeeldingen verstoppen
  • Bestanden versleutelen
  • Metadata aan audiobestanden toevoegen
  • Of juist metadata uit allerhande bestanden verwijderen
  • Pdf-bestanden bewerken
  • Mediabestanden converteren
  • Grote bestanden opdelen

Niet alleen bestanden bewerken, maar ook eens zelf je pc bouwen? Met deze behuizingen doe je er een strik omheen

1 Tijdstempel

Als je tegelijkertijd meerdere bestanden dezelfde datum en tijd wilt geven, kun je PowerShell als administrator uitvoeren. Navigeer naar de gewenste map en voer het volgende uit:

Get-ChildItem | Foerage-Object {$_.LastWriteTime = 'MM/DD/JJJJ UU:MM'}

Vervang LastWriteTime (ofwel het tijdstip van de kolom Gewijzigd op) door CreationTime voor de Aanmaakdatum, of LastAccessTime voor Laatst geopend op. Je maakt deze kolommen in Verkenner zichtbaar door met rechts op een kolomtitel te klikken, Meer te kiezen en de gewenste kolommen te selecteren.

Met een PowerShell-commando kun je diverse tijdstempels in één keer aanpassen.

 2 Attributen

Ook bestandsattributen als ReadOnly (R), Archive (A), System (S) en Hidden (H) kun je wijzigen. Deze worden zichtbaar door bijvoorbeeld attrib op de opdrachtregel uit te voeren. Voor aanpassingen kun je PowerShell gebruiken. Voer bijvoorbeeld het ReadOnly-attribuut toe met het commando:

Get-ChildItem | ForEach-Object {$_.attributes += ″ReadOnly″}

Met -= ″ReadOnly″ verwijder je dit weer. Vergelijkbare aanpassingen kunnen ook via de opdrachtprompt, zoals met attrib +R *.* voor het ReadOnly maken en attrib -H *.* voor het verwijderen van het Hidden-attribuut. Systeembestanden (S) laat je beter ongemoeid.

PowerShell kan ook de bestandsattributen aanpassen, zoals hier ReadOnly. 

3 Tijdstempel en attributen

BulkFileChanger is een gratis en gebruiksvriendelijke tool voor het aanpassen van de tijdstempel en bestandsattributen (inclusief Nederlands taalbestand). Voeg de bestanden toe en selecteer ze. Bij Acties kies je Tijd/kenmerken wijzigen. Je kunt nu de tijdstempels Gemaakt, Gewijzigd en/of Geopend aanpassen. Je kunt ook kiezen voor Tijd kopiëren van met opties als EXIF - gemaakt of Documentbestanden - inhoud gemaakt op. De verschillende attributen kun je hier Inschakelen, Uitschakelen of Wisselen. Bevestig met Uitvoeren.

Tijdstempels en attributen kun je met BulkFileChanger in één keer aanpassen.

4 ADS

NTFS is een bestandssysteem dat ‘alternate data streams’ (ADS) ondersteunt. Hierdoor kunnen bestanden extra data bevatten. Als experiment creëer je bijvoorbeeld een Word-document (document.docx) en een tekstbestandje (tekst.txt). Ga naar de Opdrachtprompt en voer het volgende uit:

type document.docx > tekst.txt:document.docx

Dit plaatst het Word-bestand in de ADS van het tekstbestand, zonder zichtbare toename in de bestandsgrootte. Gebruik dir /R of de tool AlternateStreamView (er is een Nederlands taalbestand) om de ADS zichtbaar te maken. Klik met rechts op de ADS en kies Geselecteerde streams exporteren naar om de inhoud te kopiëren.

Stop een boodschap in een bestand zonder de bestandsgrootte te wijzigen.

5 Steganografie

Steganografie is een techniek om geheime boodschappen in een ander medium te verbergen. Met de gratis tool Paranoia File & Text Encryption kun je tekst in afbeeldingen verbergen. Start de app en kies Paranoia Text Encryption. Voer een wachtwoord in (2x) evenals je geheime tekstboodschap. Kies een encryptie-algoritme als AES (256 bit), druk op het knopje met de drie stippen, selecteer Encrypt and Make Steganogram en kies een afbeelding. Stel afmetingen en kwaliteit in, en bevestig met Verzenden. De ontvanger ontcijfert de boodschap met Decrypt from Steganogram.

Een onschuldig plaatje met een versleutelde boodschap.

Niet voor andermans oren bestemd?

Deze pen houdt het geheim!

6 Gerichte encryptie

Specifiek voor encryptie biedt Challenger uitgebreidere mogelijkheden. Deze app maakt gebruik van maximaal acht verschillende ‘kanalen’, waarmee je telkens met een ander wachtwoord kunt encrypteren. Je kiest zelf welk kanaal (wachtwoord) je gebruikt. Het is mogelijk om individuele mappen of alle bestanden in een map of partitie te versleutelen. Kennis van de wachtwoorden van de eerste twee kanalen (A en B) stelt je in staat de wachtwoorden van de andere kanalen te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn in omgevingen waar sommige gebruikers meer bevoegdheden moeten hebben dan anderen.

Lees ook: Van TLS tot end-to-end-encryptie, zo versleutel je jouw mailtjes

Snel bestanden encrypteren, elk met een ander wachtwoord.

7 Metadata (audio)

Zogeheten metadata bevatten informatie over bestanden zelf, zoals bij documenten, audio- en beeldbestanden. Een uitstekende tool voor het metatagbeheer in audiobestanden is TagScanner, dat diverse audio- en metadata-formaten ondersteunt. Gebruik het tabblad Wijzigen voor snelle aanpassingen aan de metadata van enkele bestanden. Voor batchbewerkingen is het tabblad Genereren efficiënter. Een optie hier is Genereer tag van bestandsnamen. Op het tabblad Hernoemen is het omgekeerde mogelijk en pas je bestandsnamen aan op basis van metatags.

TagScanner past in batch metatags (en namen) van audiobestanden aan.

8 Metadata verwijderen

Als je voornamelijk privacygevoelige metadata uit documenten of mediabestanden wilt verwijderen, is MetaCleaner een goede optie. Na registratie kun je dagelijks gratis tot vijf bestanden (maximaal 5 MB elk) ontdoen van metatags. Sleep de gewenste bestanden naar het gebruikerspaneel, selecteer ze, klik op Clean all metadata of selected files en download de aangepaste bestanden. Wanneer je in Windows Verkenner met rechts klikt op een van deze bestanden, Eigenschappen kiest en het tabblad Details opent, zul je zien dat de metadata verwijderd is.

MetaCleaner haalt alle metadata in één keer weg.

9 Pdf-bewerkingen

Het pdf-formaat is erg populair voor het delen van documenten, omdat ze op elk platform hetzelfde worden weergegeven. PDF24 Creator is een uitgebreide, gratis tool voor diverse bewerkingen met dit formaat. De toolbox bevat bijna veertig knoppen voor bewerkingen op pdf-documenten, zoals samenvoegen, comprimeren, bewerken, beschermen, splitsen, draaien en meer. Een OCR-module zet gescande documenten om in bewerkbare tekst. Daarnaast bevat het een virtuele pdf-printer voor het converteren van verschillende documenten naar pdf, evenals een pdf-reader.

PDF24-toolbox: vele tientallen uiteenlopende bewerkingen voor pdf’s.

10 E-books

Heb je een aanzienlijke collectie e-books of digitale comics, dan is Calibre eigenlijk onmisbaar (beschikbaar voor diverse platformen). Hiermee kun je e-books en gerelateerde documenten importeren en beheren. Je kunt metadata bewerken en aanvullen met informatie van het internet, zowel individueel als in groep. Het is mogelijk om boeken via usb naar e-readers te sturen, waarbij Calibre automatisch voorstelt om ze indien nodig naar een ander formaat te converteren. Batch-conversies worden ondersteund voor bijna twintig formaten. Calibre bevat tevens een krachtige e-bookeditor.

Calibre is een uitstekende en veelzijdige e-bookbeheerder.

11 Mediaconversie

Voor mediaformaten als foto’s, audio en vooral video is Shutter Encoder (beschikbaar voor diverse platformen) een uitstekende keuze. Deze gratis tool maakt het eenvoudig om codecs en containerformaten (bestandsextensies) in te stellen. Je kunt conversies in batch uitvoeren en vrijwel alle bijbehorende parameters, zoals bitrate en kwaliteit, aanpassen. Specifiek voor video’s biedt het mogelijkheden voor creatieve bewerkingen, zoals snijden zonder hercoderen, watermerken en ondertitels toevoegen, timelapse video’s maken, en audio vervangen.

Er zijn nog veel meer tools die helpen converteren: Met deze gratis programma's kun je ieder bestand openen of afspelen

Shutter Encoder is een uitgelezen tool voor allerlei mediaconversies en bewerkingen.

12 Automatische verwerking

Voor automatische conversie van nieuwe documenten of afbeeldingen in specifieke mappen volgens vooraf ingestelde criteria is FolderMill (ook gratis) een goede keuze. De werking is eenvoudig. Stel een zogeheten ‘hot folder’ in om te monitoren en kies een of meer acties voor de bestanden, zoals het toevoegen van een watermerk, aanpassen van het papierformaat, printen of converteren naar pdf of een specifiek afbeeldingsformaat. Met de Start-knop activeer je het proces.

Lees ook dit artikel: Werk sneller met deze tools die herhalende handelingen uitvoeren

Foldermill voert de ingestelde bewerkingen en conversies uit op basis van documentmappen.

13 If This Than That

Automatiseringsdiensten zoals Zapier of IFTTT stellen je in staat bestanden automatisch te verplaatsen naar andere locaties, notificaties te ontvangen of zelfs naar andere formaten om te zetten, wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als voorbeeld nemen we IFTTT. Registreer je bij IFTTT, klik op Create en vervolgens op Add bij If This. Kies een dienst en actie (zoals Google Drive / New file in your folder) en klik op Create trigger. Klik daarna op Add bij Then That en selecteer een passende dienst en actie. Bevestig met Create Action, Continue en Finish.

Lees ook dit artikel: Alles automatisch! Zo laat je ook Windows voor jou werken

Een IFTTT-applet volgt eenvoudigweg de als-dan-logica.

14 Compressie

Voor het compacter opslaan van bestanden, bijvoorbeeld voor archivering of verzending, zijn de mogelijkheden van Windows beperkt. Een uitstekend alternatief is NanaZip, een opensource-tool en een variant op 7-Zip (klik op Latest), met een intuïtievere interface. Je kunt comprimeren en archiveren vanuit het Verkenner-contextmenu of rechtstreeks in NanaZip. Selecteer de data en klik op Toevoegen. Kies een archiefformaat (7z, zip, tar, wim). Bij 7z kun je onder meer het Compressieniveau en de Bijwerkmodus, zoals Bestanden toevoegen en vervangen, instellen. Je kunt het archief opdelen in zelfgekozen groottes, een SFX-archief (zelf-uitpakkend exe-bestand) maken en je archiefbestand versleutelen.

Snel comprimeren en archiveren met NanaZip.

15 Hapklare brokken

GSplit is handig voor het opdelen van grote bestanden, bijvoorbeeld als het originele bestand te groot is voor bijlagen of opslagmedia. Open GSplit, kies Split en selecteer Show “Split Express” Expert. Wijs het bronbestand aan bij Split this file, navigeer naar de doelmap bij Copy the pieces to, houd make Blocked pieces geselecteerd en stel de maximale grootte van elk deel in (bijvoorbeeld 10000000 voor 10 MB). Bevestig de instellingen. De ontvanger kan de delen samenvoegen met Unite, door te verwijzen naar het eerste bestandsdeel (disk1.gsd). Je kunt ook disk1.EXE meesturen, dat automatisch voor de samenvoeging zorgt.

Ook interessant: Van e-mailbijlage tot eigen server: bestanden delen doe je zo

Splits grote bestanden op in handzame delen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.