ID.nl logo
Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt
© RerF - stock.adobe.com
Huis

Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt

De tools in dit artikel zijn behoorlijk divers, maar delen een gemeenschappelijk doel: ze bewerken op een of andere manier je documenten, media of andere bestanden, zodat ze beter aan je behoeften voldoen. Dit gaat van bestandsingrepen tot allerlei metadata- en formaatmanipulaties.

In dit artikel bespreken we 15 tools waarmee jij je bestanden kunt bewerken:

  • Tijdstempel van bestanden aanpassen
  • Read-only toevoegen of verborgen bestanden zichtbaar maken
  • Tekst in afbeeldingen verstoppen
  • Bestanden versleutelen
  • Metadata aan audiobestanden toevoegen
  • Of juist metadata uit allerhande bestanden verwijderen
  • Pdf-bestanden bewerken
  • Mediabestanden converteren
  • Grote bestanden opdelen

Niet alleen bestanden bewerken, maar ook eens zelf je pc bouwen? Met deze behuizingen doe je er een strik omheen

1 Tijdstempel

Als je tegelijkertijd meerdere bestanden dezelfde datum en tijd wilt geven, kun je PowerShell als administrator uitvoeren. Navigeer naar de gewenste map en voer het volgende uit:

Get-ChildItem | Foerage-Object {$_.LastWriteTime = 'MM/DD/JJJJ UU:MM'}

Vervang LastWriteTime (ofwel het tijdstip van de kolom Gewijzigd op) door CreationTime voor de Aanmaakdatum, of LastAccessTime voor Laatst geopend op. Je maakt deze kolommen in Verkenner zichtbaar door met rechts op een kolomtitel te klikken, Meer te kiezen en de gewenste kolommen te selecteren.

 2 Attributen

Ook bestandsattributen als ReadOnly (R), Archive (A), System (S) en Hidden (H) kun je wijzigen. Deze worden zichtbaar door bijvoorbeeld attrib op de opdrachtregel uit te voeren. Voor aanpassingen kun je PowerShell gebruiken. Voer bijvoorbeeld het ReadOnly-attribuut toe met het commando:

Get-ChildItem | ForEach-Object {$_.attributes += ″ReadOnly″}

Met -= ″ReadOnly″ verwijder je dit weer. Vergelijkbare aanpassingen kunnen ook via de opdrachtprompt, zoals met attrib +R *.* voor het ReadOnly maken en attrib -H *.* voor het verwijderen van het Hidden-attribuut. Systeembestanden (S) laat je beter ongemoeid.

3 Tijdstempel en attributen

BulkFileChanger is een gratis en gebruiksvriendelijke tool voor het aanpassen van de tijdstempel en bestandsattributen (inclusief Nederlands taalbestand). Voeg de bestanden toe en selecteer ze. Bij Acties kies je Tijd/kenmerken wijzigen. Je kunt nu de tijdstempels Gemaakt, Gewijzigd en/of Geopend aanpassen. Je kunt ook kiezen voor Tijd kopiëren van met opties als EXIF - gemaakt of Documentbestanden - inhoud gemaakt op. De verschillende attributen kun je hier Inschakelen, Uitschakelen of Wisselen. Bevestig met Uitvoeren.

4 ADS

NTFS is een bestandssysteem dat ‘alternate data streams’ (ADS) ondersteunt. Hierdoor kunnen bestanden extra data bevatten. Als experiment creëer je bijvoorbeeld een Word-document (document.docx) en een tekstbestandje (tekst.txt). Ga naar de Opdrachtprompt en voer het volgende uit:

type document.docx > tekst.txt:document.docx

Dit plaatst het Word-bestand in de ADS van het tekstbestand, zonder zichtbare toename in de bestandsgrootte. Gebruik dir /R of de tool AlternateStreamView (er is een Nederlands taalbestand) om de ADS zichtbaar te maken. Klik met rechts op de ADS en kies Geselecteerde streams exporteren naar om de inhoud te kopiëren.

5 Steganografie

Steganografie is een techniek om geheime boodschappen in een ander medium te verbergen. Met de gratis tool Paranoia File & Text Encryption kun je tekst in afbeeldingen verbergen. Start de app en kies Paranoia Text Encryption. Voer een wachtwoord in (2x) evenals je geheime tekstboodschap. Kies een encryptie-algoritme als AES (256 bit), druk op het knopje met de drie stippen, selecteer Encrypt and Make Steganogram en kies een afbeelding. Stel afmetingen en kwaliteit in, en bevestig met Verzenden. De ontvanger ontcijfert de boodschap met Decrypt from Steganogram.

Niet voor andermans oren bestemd?

Deze pen houdt het geheim!

6 Gerichte encryptie

Specifiek voor encryptie biedt Challenger uitgebreidere mogelijkheden. Deze app maakt gebruik van maximaal acht verschillende ‘kanalen’, waarmee je telkens met een ander wachtwoord kunt encrypteren. Je kiest zelf welk kanaal (wachtwoord) je gebruikt. Het is mogelijk om individuele mappen of alle bestanden in een map of partitie te versleutelen. Kennis van de wachtwoorden van de eerste twee kanalen (A en B) stelt je in staat de wachtwoorden van de andere kanalen te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn in omgevingen waar sommige gebruikers meer bevoegdheden moeten hebben dan anderen.

Lees ook: Van TLS tot end-to-end-encryptie, zo versleutel je jouw mailtjes

7 Metadata (audio)

Zogeheten metadata bevatten informatie over bestanden zelf, zoals bij documenten, audio- en beeldbestanden. Een uitstekende tool voor het metatagbeheer in audiobestanden is TagScanner, dat diverse audio- en metadata-formaten ondersteunt. Gebruik het tabblad Wijzigen voor snelle aanpassingen aan de metadata van enkele bestanden. Voor batchbewerkingen is het tabblad Genereren efficiënter. Een optie hier is Genereer tag van bestandsnamen. Op het tabblad Hernoemen is het omgekeerde mogelijk en pas je bestandsnamen aan op basis van metatags.

8 Metadata verwijderen

Als je voornamelijk privacygevoelige metadata uit documenten of mediabestanden wilt verwijderen, is MetaCleaner een goede optie. Na registratie kun je dagelijks gratis tot vijf bestanden (maximaal 5 MB elk) ontdoen van metatags. Sleep de gewenste bestanden naar het gebruikerspaneel, selecteer ze, klik op Clean all metadata of selected files en download de aangepaste bestanden. Wanneer je in Windows Verkenner met rechts klikt op een van deze bestanden, Eigenschappen kiest en het tabblad Details opent, zul je zien dat de metadata verwijderd is.

9 Pdf-bewerkingen

Het pdf-formaat is erg populair voor het delen van documenten, omdat ze op elk platform hetzelfde worden weergegeven. PDF24 Creator is een uitgebreide, gratis tool voor diverse bewerkingen met dit formaat. De toolbox bevat bijna veertig knoppen voor bewerkingen op pdf-documenten, zoals samenvoegen, comprimeren, bewerken, beschermen, splitsen, draaien en meer. Een OCR-module zet gescande documenten om in bewerkbare tekst. Daarnaast bevat het een virtuele pdf-printer voor het converteren van verschillende documenten naar pdf, evenals een pdf-reader.

10 E-books

Heb je een aanzienlijke collectie e-books of digitale comics, dan is Calibre eigenlijk onmisbaar (beschikbaar voor diverse platformen). Hiermee kun je e-books en gerelateerde documenten importeren en beheren. Je kunt metadata bewerken en aanvullen met informatie van het internet, zowel individueel als in groep. Het is mogelijk om boeken via usb naar e-readers te sturen, waarbij Calibre automatisch voorstelt om ze indien nodig naar een ander formaat te converteren. Batch-conversies worden ondersteund voor bijna twintig formaten. Calibre bevat tevens een krachtige e-bookeditor.

11 Mediaconversie

Voor mediaformaten als foto’s, audio en vooral video is Shutter Encoder (beschikbaar voor diverse platformen) een uitstekende keuze. Deze gratis tool maakt het eenvoudig om codecs en containerformaten (bestandsextensies) in te stellen. Je kunt conversies in batch uitvoeren en vrijwel alle bijbehorende parameters, zoals bitrate en kwaliteit, aanpassen. Specifiek voor video’s biedt het mogelijkheden voor creatieve bewerkingen, zoals snijden zonder hercoderen, watermerken en ondertitels toevoegen, timelapse video’s maken, en audio vervangen.

Er zijn nog veel meer tools die helpen converteren: Met deze gratis programma's kun je ieder bestand openen of afspelen

12 Automatische verwerking

Voor automatische conversie van nieuwe documenten of afbeeldingen in specifieke mappen volgens vooraf ingestelde criteria is FolderMill (ook gratis) een goede keuze. De werking is eenvoudig. Stel een zogeheten ‘hot folder’ in om te monitoren en kies een of meer acties voor de bestanden, zoals het toevoegen van een watermerk, aanpassen van het papierformaat, printen of converteren naar pdf of een specifiek afbeeldingsformaat. Met de Start-knop activeer je het proces.

Lees ook dit artikel: Werk sneller met deze tools die herhalende handelingen uitvoeren

13 If This Than That

Automatiseringsdiensten zoals Zapier of IFTTT stellen je in staat bestanden automatisch te verplaatsen naar andere locaties, notificaties te ontvangen of zelfs naar andere formaten om te zetten, wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als voorbeeld nemen we IFTTT. Registreer je bij IFTTT, klik op Create en vervolgens op Add bij If This. Kies een dienst en actie (zoals Google Drive / New file in your folder) en klik op Create trigger. Klik daarna op Add bij Then That en selecteer een passende dienst en actie. Bevestig met Create Action, Continue en Finish.

Lees ook dit artikel: Alles automatisch! Zo laat je ook Windows voor jou werken

14 Compressie

Voor het compacter opslaan van bestanden, bijvoorbeeld voor archivering of verzending, zijn de mogelijkheden van Windows beperkt. Een uitstekend alternatief is NanaZip, een opensource-tool en een variant op 7-Zip (klik op Latest), met een intuïtievere interface. Je kunt comprimeren en archiveren vanuit het Verkenner-contextmenu of rechtstreeks in NanaZip. Selecteer de data en klik op Toevoegen. Kies een archiefformaat (7z, zip, tar, wim). Bij 7z kun je onder meer het Compressieniveau en de Bijwerkmodus, zoals Bestanden toevoegen en vervangen, instellen. Je kunt het archief opdelen in zelfgekozen groottes, een SFX-archief (zelf-uitpakkend exe-bestand) maken en je archiefbestand versleutelen.

15 Hapklare brokken

GSplit is handig voor het opdelen van grote bestanden, bijvoorbeeld als het originele bestand te groot is voor bijlagen of opslagmedia. Open GSplit, kies Split en selecteer Show “Split Express” Expert. Wijs het bronbestand aan bij Split this file, navigeer naar de doelmap bij Copy the pieces to, houd make Blocked pieces geselecteerd en stel de maximale grootte van elk deel in (bijvoorbeeld 10000000 voor 10 MB). Bevestig de instellingen. De ontvanger kan de delen samenvoegen met Unite, door te verwijzen naar het eerste bestandsdeel (disk1.gsd). Je kunt ook disk1.EXE meesturen, dat automatisch voor de samenvoeging zorgt.

Ook interessant: Van e-mailbijlage tot eigen server: bestanden delen doe je zo

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!