Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt
De tools in dit artikel zijn behoorlijk divers, maar delen een gemeenschappelijk doel: ze bewerken op een of andere manier je documenten, media of andere bestanden, zodat ze beter aan je behoeften voldoen. Dit gaat van bestandsingrepen tot allerlei metadata- en formaatmanipulaties.
In dit artikel bespreken we 15 tools waarmee jij je bestanden kunt bewerken:
- Tijdstempel van bestanden aanpassen
- Read-only toevoegen of verborgen bestanden zichtbaar maken
- Tekst in afbeeldingen verstoppen
- Bestanden versleutelen
- Metadata aan audiobestanden toevoegen
- Of juist metadata uit allerhande bestanden verwijderen
- Pdf-bestanden bewerken
- Mediabestanden converteren
- Grote bestanden opdelen
Niet alleen bestanden bewerken, maar ook eens zelf je pc bouwen? Met deze behuizingen doe je er een strik omheen
1 Tijdstempel
Als je tegelijkertijd meerdere bestanden dezelfde datum en tijd wilt geven, kun je PowerShell als administrator uitvoeren. Navigeer naar de gewenste map en voer het volgende uit:
Get-ChildItem | Foerage-Object {$_.LastWriteTime = 'MM/DD/JJJJ UU:MM'}
Vervang LastWriteTime (ofwel het tijdstip van de kolom Gewijzigd op) door CreationTime voor de Aanmaakdatum, of LastAccessTime voor Laatst geopend op. Je maakt deze kolommen in Verkenner zichtbaar door met rechts op een kolomtitel te klikken, Meer te kiezen en de gewenste kolommen te selecteren.
2 Attributen
Ook bestandsattributen als ReadOnly (R), Archive (A), System (S) en Hidden (H) kun je wijzigen. Deze worden zichtbaar door bijvoorbeeld attrib op de opdrachtregel uit te voeren. Voor aanpassingen kun je PowerShell gebruiken. Voer bijvoorbeeld het ReadOnly-attribuut toe met het commando:
Get-ChildItem | ForEach-Object {$_.attributes += ″ReadOnly″}
Met -= ″ReadOnly″ verwijder je dit weer. Vergelijkbare aanpassingen kunnen ook via de opdrachtprompt, zoals met attrib +R *.* voor het ReadOnly maken en attrib -H *.* voor het verwijderen van het Hidden-attribuut. Systeembestanden (S) laat je beter ongemoeid.
3 Tijdstempel en attributen
BulkFileChanger is een gratis en gebruiksvriendelijke tool voor het aanpassen van de tijdstempel en bestandsattributen (inclusief Nederlands taalbestand). Voeg de bestanden toe en selecteer ze. Bij Acties kies je Tijd/kenmerken wijzigen. Je kunt nu de tijdstempels Gemaakt, Gewijzigd en/of Geopend aanpassen. Je kunt ook kiezen voor Tijd kopiëren van met opties als EXIF - gemaakt of Documentbestanden - inhoud gemaakt op. De verschillende attributen kun je hier Inschakelen, Uitschakelen of Wisselen. Bevestig met Uitvoeren.
4 ADS
NTFS is een bestandssysteem dat ‘alternate data streams’ (ADS) ondersteunt. Hierdoor kunnen bestanden extra data bevatten. Als experiment creëer je bijvoorbeeld een Word-document (document.docx) en een tekstbestandje (tekst.txt). Ga naar de Opdrachtprompt en voer het volgende uit:
type document.docx > tekst.txt:document.docx
Dit plaatst het Word-bestand in de ADS van het tekstbestand, zonder zichtbare toename in de bestandsgrootte. Gebruik dir /R of de tool AlternateStreamView (er is een Nederlands taalbestand) om de ADS zichtbaar te maken. Klik met rechts op de ADS en kies Geselecteerde streams exporteren naar om de inhoud te kopiëren.
5 Steganografie
Steganografie is een techniek om geheime boodschappen in een ander medium te verbergen. Met de gratis tool Paranoia File & Text Encryption kun je tekst in afbeeldingen verbergen. Start de app en kies Paranoia Text Encryption. Voer een wachtwoord in (2x) evenals je geheime tekstboodschap. Kies een encryptie-algoritme als AES (256 bit), druk op het knopje met de drie stippen, selecteer Encrypt and Make Steganogram en kies een afbeelding. Stel afmetingen en kwaliteit in, en bevestig met Verzenden. De ontvanger ontcijfert de boodschap met Decrypt from Steganogram.
Niet voor andermans oren bestemd?
Deze pen houdt het geheim!
6 Gerichte encryptie
Specifiek voor encryptie biedt Challenger uitgebreidere mogelijkheden. Deze app maakt gebruik van maximaal acht verschillende ‘kanalen’, waarmee je telkens met een ander wachtwoord kunt encrypteren. Je kiest zelf welk kanaal (wachtwoord) je gebruikt. Het is mogelijk om individuele mappen of alle bestanden in een map of partitie te versleutelen. Kennis van de wachtwoorden van de eerste twee kanalen (A en B) stelt je in staat de wachtwoorden van de andere kanalen te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn in omgevingen waar sommige gebruikers meer bevoegdheden moeten hebben dan anderen.
Lees ook: Van TLS tot end-to-end-encryptie, zo versleutel je jouw mailtjes
7 Metadata (audio)
Zogeheten metadata bevatten informatie over bestanden zelf, zoals bij documenten, audio- en beeldbestanden. Een uitstekende tool voor het metatagbeheer in audiobestanden is TagScanner, dat diverse audio- en metadata-formaten ondersteunt. Gebruik het tabblad Wijzigen voor snelle aanpassingen aan de metadata van enkele bestanden. Voor batchbewerkingen is het tabblad Genereren efficiënter. Een optie hier is Genereer tag van bestandsnamen. Op het tabblad Hernoemen is het omgekeerde mogelijk en pas je bestandsnamen aan op basis van metatags.
8 Metadata verwijderen
Als je voornamelijk privacygevoelige metadata uit documenten of mediabestanden wilt verwijderen, is MetaCleaner een goede optie. Na registratie kun je dagelijks gratis tot vijf bestanden (maximaal 5 MB elk) ontdoen van metatags. Sleep de gewenste bestanden naar het gebruikerspaneel, selecteer ze, klik op Clean all metadata of selected files en download de aangepaste bestanden. Wanneer je in Windows Verkenner met rechts klikt op een van deze bestanden, Eigenschappen kiest en het tabblad Details opent, zul je zien dat de metadata verwijderd is.
9 Pdf-bewerkingen
Het pdf-formaat is erg populair voor het delen van documenten, omdat ze op elk platform hetzelfde worden weergegeven. PDF24 Creator is een uitgebreide, gratis tool voor diverse bewerkingen met dit formaat. De toolbox bevat bijna veertig knoppen voor bewerkingen op pdf-documenten, zoals samenvoegen, comprimeren, bewerken, beschermen, splitsen, draaien en meer. Een OCR-module zet gescande documenten om in bewerkbare tekst. Daarnaast bevat het een virtuele pdf-printer voor het converteren van verschillende documenten naar pdf, evenals een pdf-reader.
10 E-books
Heb je een aanzienlijke collectie e-books of digitale comics, dan is Calibre eigenlijk onmisbaar (beschikbaar voor diverse platformen). Hiermee kun je e-books en gerelateerde documenten importeren en beheren. Je kunt metadata bewerken en aanvullen met informatie van het internet, zowel individueel als in groep. Het is mogelijk om boeken via usb naar e-readers te sturen, waarbij Calibre automatisch voorstelt om ze indien nodig naar een ander formaat te converteren. Batch-conversies worden ondersteund voor bijna twintig formaten. Calibre bevat tevens een krachtige e-bookeditor.
11 Mediaconversie
Voor mediaformaten als foto’s, audio en vooral video is Shutter Encoder (beschikbaar voor diverse platformen) een uitstekende keuze. Deze gratis tool maakt het eenvoudig om codecs en containerformaten (bestandsextensies) in te stellen. Je kunt conversies in batch uitvoeren en vrijwel alle bijbehorende parameters, zoals bitrate en kwaliteit, aanpassen. Specifiek voor video’s biedt het mogelijkheden voor creatieve bewerkingen, zoals snijden zonder hercoderen, watermerken en ondertitels toevoegen, timelapse video’s maken, en audio vervangen.
Er zijn nog veel meer tools die helpen converteren: Met deze gratis programma's kun je ieder bestand openen of afspelen
12 Automatische verwerking
Voor automatische conversie van nieuwe documenten of afbeeldingen in specifieke mappen volgens vooraf ingestelde criteria is FolderMill (ook gratis) een goede keuze. De werking is eenvoudig. Stel een zogeheten ‘hot folder’ in om te monitoren en kies een of meer acties voor de bestanden, zoals het toevoegen van een watermerk, aanpassen van het papierformaat, printen of converteren naar pdf of een specifiek afbeeldingsformaat. Met de Start-knop activeer je het proces.
Lees ook dit artikel: Werk sneller met deze tools die herhalende handelingen uitvoeren
13 If This Than That
Automatiseringsdiensten zoals Zapier of IFTTT stellen je in staat bestanden automatisch te verplaatsen naar andere locaties, notificaties te ontvangen of zelfs naar andere formaten om te zetten, wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als voorbeeld nemen we IFTTT. Registreer je bij IFTTT, klik op Create en vervolgens op Add bij If This. Kies een dienst en actie (zoals Google Drive / New file in your folder) en klik op Create trigger. Klik daarna op Add bij Then That en selecteer een passende dienst en actie. Bevestig met Create Action, Continue en Finish.
Lees ook dit artikel: Alles automatisch! Zo laat je ook Windows voor jou werken
14 Compressie
Voor het compacter opslaan van bestanden, bijvoorbeeld voor archivering of verzending, zijn de mogelijkheden van Windows beperkt. Een uitstekend alternatief is NanaZip, een opensource-tool en een variant op 7-Zip (klik op Latest), met een intuïtievere interface. Je kunt comprimeren en archiveren vanuit het Verkenner-contextmenu of rechtstreeks in NanaZip. Selecteer de data en klik op Toevoegen. Kies een archiefformaat (7z, zip, tar, wim). Bij 7z kun je onder meer het Compressieniveau en de Bijwerkmodus, zoals Bestanden toevoegen en vervangen, instellen. Je kunt het archief opdelen in zelfgekozen groottes, een SFX-archief (zelf-uitpakkend exe-bestand) maken en je archiefbestand versleutelen.
15 Hapklare brokken
GSplit is handig voor het opdelen van grote bestanden, bijvoorbeeld als het originele bestand te groot is voor bijlagen of opslagmedia. Open GSplit, kies Split en selecteer Show “Split Express” Expert. Wijs het bronbestand aan bij Split this file, navigeer naar de doelmap bij Copy the pieces to, houd make Blocked pieces geselecteerd en stel de maximale grootte van elk deel in (bijvoorbeeld 10000000 voor 10 MB). Bevestig de instellingen. De ontvanger kan de delen samenvoegen met Unite, door te verwijzen naar het eerste bestandsdeel (disk1.gsd). Je kunt ook disk1.EXE meesturen, dat automatisch voor de samenvoeging zorgt.
Ook interessant: Van e-mailbijlage tot eigen server: bestanden delen doe je zo