ID.nl logo
Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt
© RerF - stock.adobe.com
Huis

Met deze 15 tools laat jij bestanden precies doen wat jij wilt

De tools in dit artikel zijn behoorlijk divers, maar delen een gemeenschappelijk doel: ze bewerken op een of andere manier je documenten, media of andere bestanden, zodat ze beter aan je behoeften voldoen. Dit gaat van bestandsingrepen tot allerlei metadata- en formaatmanipulaties.

In dit artikel bespreken we 15 tools waarmee jij je bestanden kunt bewerken:

  • Tijdstempel van bestanden aanpassen
  • Read-only toevoegen of verborgen bestanden zichtbaar maken
  • Tekst in afbeeldingen verstoppen
  • Bestanden versleutelen
  • Metadata aan audiobestanden toevoegen
  • Of juist metadata uit allerhande bestanden verwijderen
  • Pdf-bestanden bewerken
  • Mediabestanden converteren
  • Grote bestanden opdelen

Niet alleen bestanden bewerken, maar ook eens zelf je pc bouwen? Met deze behuizingen doe je er een strik omheen

1 Tijdstempel

Als je tegelijkertijd meerdere bestanden dezelfde datum en tijd wilt geven, kun je PowerShell als administrator uitvoeren. Navigeer naar de gewenste map en voer het volgende uit:

Get-ChildItem | Foerage-Object {$_.LastWriteTime = 'MM/DD/JJJJ UU:MM'}

Vervang LastWriteTime (ofwel het tijdstip van de kolom Gewijzigd op) door CreationTime voor de Aanmaakdatum, of LastAccessTime voor Laatst geopend op. Je maakt deze kolommen in Verkenner zichtbaar door met rechts op een kolomtitel te klikken, Meer te kiezen en de gewenste kolommen te selecteren.

Met een PowerShell-commando kun je diverse tijdstempels in één keer aanpassen.

 2 Attributen

Ook bestandsattributen als ReadOnly (R), Archive (A), System (S) en Hidden (H) kun je wijzigen. Deze worden zichtbaar door bijvoorbeeld attrib op de opdrachtregel uit te voeren. Voor aanpassingen kun je PowerShell gebruiken. Voer bijvoorbeeld het ReadOnly-attribuut toe met het commando:

Get-ChildItem | ForEach-Object {$_.attributes += ″ReadOnly″}

Met -= ″ReadOnly″ verwijder je dit weer. Vergelijkbare aanpassingen kunnen ook via de opdrachtprompt, zoals met attrib +R *.* voor het ReadOnly maken en attrib -H *.* voor het verwijderen van het Hidden-attribuut. Systeembestanden (S) laat je beter ongemoeid.

PowerShell kan ook de bestandsattributen aanpassen, zoals hier ReadOnly. 

3 Tijdstempel en attributen

BulkFileChanger is een gratis en gebruiksvriendelijke tool voor het aanpassen van de tijdstempel en bestandsattributen (inclusief Nederlands taalbestand). Voeg de bestanden toe en selecteer ze. Bij Acties kies je Tijd/kenmerken wijzigen. Je kunt nu de tijdstempels Gemaakt, Gewijzigd en/of Geopend aanpassen. Je kunt ook kiezen voor Tijd kopiëren van met opties als EXIF - gemaakt of Documentbestanden - inhoud gemaakt op. De verschillende attributen kun je hier Inschakelen, Uitschakelen of Wisselen. Bevestig met Uitvoeren.

Tijdstempels en attributen kun je met BulkFileChanger in één keer aanpassen.

4 ADS

NTFS is een bestandssysteem dat ‘alternate data streams’ (ADS) ondersteunt. Hierdoor kunnen bestanden extra data bevatten. Als experiment creëer je bijvoorbeeld een Word-document (document.docx) en een tekstbestandje (tekst.txt). Ga naar de Opdrachtprompt en voer het volgende uit:

type document.docx > tekst.txt:document.docx

Dit plaatst het Word-bestand in de ADS van het tekstbestand, zonder zichtbare toename in de bestandsgrootte. Gebruik dir /R of de tool AlternateStreamView (er is een Nederlands taalbestand) om de ADS zichtbaar te maken. Klik met rechts op de ADS en kies Geselecteerde streams exporteren naar om de inhoud te kopiëren.

Stop een boodschap in een bestand zonder de bestandsgrootte te wijzigen.

5 Steganografie

Steganografie is een techniek om geheime boodschappen in een ander medium te verbergen. Met de gratis tool Paranoia File & Text Encryption kun je tekst in afbeeldingen verbergen. Start de app en kies Paranoia Text Encryption. Voer een wachtwoord in (2x) evenals je geheime tekstboodschap. Kies een encryptie-algoritme als AES (256 bit), druk op het knopje met de drie stippen, selecteer Encrypt and Make Steganogram en kies een afbeelding. Stel afmetingen en kwaliteit in, en bevestig met Verzenden. De ontvanger ontcijfert de boodschap met Decrypt from Steganogram.

Een onschuldig plaatje met een versleutelde boodschap.

Niet voor andermans oren bestemd?

Deze pen houdt het geheim!

6 Gerichte encryptie

Specifiek voor encryptie biedt Challenger uitgebreidere mogelijkheden. Deze app maakt gebruik van maximaal acht verschillende ‘kanalen’, waarmee je telkens met een ander wachtwoord kunt encrypteren. Je kiest zelf welk kanaal (wachtwoord) je gebruikt. Het is mogelijk om individuele mappen of alle bestanden in een map of partitie te versleutelen. Kennis van de wachtwoorden van de eerste twee kanalen (A en B) stelt je in staat de wachtwoorden van de andere kanalen te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn in omgevingen waar sommige gebruikers meer bevoegdheden moeten hebben dan anderen.

Lees ook: Van TLS tot end-to-end-encryptie, zo versleutel je jouw mailtjes

Snel bestanden encrypteren, elk met een ander wachtwoord.

7 Metadata (audio)

Zogeheten metadata bevatten informatie over bestanden zelf, zoals bij documenten, audio- en beeldbestanden. Een uitstekende tool voor het metatagbeheer in audiobestanden is TagScanner, dat diverse audio- en metadata-formaten ondersteunt. Gebruik het tabblad Wijzigen voor snelle aanpassingen aan de metadata van enkele bestanden. Voor batchbewerkingen is het tabblad Genereren efficiënter. Een optie hier is Genereer tag van bestandsnamen. Op het tabblad Hernoemen is het omgekeerde mogelijk en pas je bestandsnamen aan op basis van metatags.

TagScanner past in batch metatags (en namen) van audiobestanden aan.

8 Metadata verwijderen

Als je voornamelijk privacygevoelige metadata uit documenten of mediabestanden wilt verwijderen, is MetaCleaner een goede optie. Na registratie kun je dagelijks gratis tot vijf bestanden (maximaal 5 MB elk) ontdoen van metatags. Sleep de gewenste bestanden naar het gebruikerspaneel, selecteer ze, klik op Clean all metadata of selected files en download de aangepaste bestanden. Wanneer je in Windows Verkenner met rechts klikt op een van deze bestanden, Eigenschappen kiest en het tabblad Details opent, zul je zien dat de metadata verwijderd is.

MetaCleaner haalt alle metadata in één keer weg.

9 Pdf-bewerkingen

Het pdf-formaat is erg populair voor het delen van documenten, omdat ze op elk platform hetzelfde worden weergegeven. PDF24 Creator is een uitgebreide, gratis tool voor diverse bewerkingen met dit formaat. De toolbox bevat bijna veertig knoppen voor bewerkingen op pdf-documenten, zoals samenvoegen, comprimeren, bewerken, beschermen, splitsen, draaien en meer. Een OCR-module zet gescande documenten om in bewerkbare tekst. Daarnaast bevat het een virtuele pdf-printer voor het converteren van verschillende documenten naar pdf, evenals een pdf-reader.

PDF24-toolbox: vele tientallen uiteenlopende bewerkingen voor pdf’s.

10 E-books

Heb je een aanzienlijke collectie e-books of digitale comics, dan is Calibre eigenlijk onmisbaar (beschikbaar voor diverse platformen). Hiermee kun je e-books en gerelateerde documenten importeren en beheren. Je kunt metadata bewerken en aanvullen met informatie van het internet, zowel individueel als in groep. Het is mogelijk om boeken via usb naar e-readers te sturen, waarbij Calibre automatisch voorstelt om ze indien nodig naar een ander formaat te converteren. Batch-conversies worden ondersteund voor bijna twintig formaten. Calibre bevat tevens een krachtige e-bookeditor.

Calibre is een uitstekende en veelzijdige e-bookbeheerder.

11 Mediaconversie

Voor mediaformaten als foto’s, audio en vooral video is Shutter Encoder (beschikbaar voor diverse platformen) een uitstekende keuze. Deze gratis tool maakt het eenvoudig om codecs en containerformaten (bestandsextensies) in te stellen. Je kunt conversies in batch uitvoeren en vrijwel alle bijbehorende parameters, zoals bitrate en kwaliteit, aanpassen. Specifiek voor video’s biedt het mogelijkheden voor creatieve bewerkingen, zoals snijden zonder hercoderen, watermerken en ondertitels toevoegen, timelapse video’s maken, en audio vervangen.

Er zijn nog veel meer tools die helpen converteren: Met deze gratis programma's kun je ieder bestand openen of afspelen

Shutter Encoder is een uitgelezen tool voor allerlei mediaconversies en bewerkingen.

12 Automatische verwerking

Voor automatische conversie van nieuwe documenten of afbeeldingen in specifieke mappen volgens vooraf ingestelde criteria is FolderMill (ook gratis) een goede keuze. De werking is eenvoudig. Stel een zogeheten ‘hot folder’ in om te monitoren en kies een of meer acties voor de bestanden, zoals het toevoegen van een watermerk, aanpassen van het papierformaat, printen of converteren naar pdf of een specifiek afbeeldingsformaat. Met de Start-knop activeer je het proces.

Lees ook dit artikel: Werk sneller met deze tools die herhalende handelingen uitvoeren

Foldermill voert de ingestelde bewerkingen en conversies uit op basis van documentmappen.

13 If This Than That

Automatiseringsdiensten zoals Zapier of IFTTT stellen je in staat bestanden automatisch te verplaatsen naar andere locaties, notificaties te ontvangen of zelfs naar andere formaten om te zetten, wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als voorbeeld nemen we IFTTT. Registreer je bij IFTTT, klik op Create en vervolgens op Add bij If This. Kies een dienst en actie (zoals Google Drive / New file in your folder) en klik op Create trigger. Klik daarna op Add bij Then That en selecteer een passende dienst en actie. Bevestig met Create Action, Continue en Finish.

Lees ook dit artikel: Alles automatisch! Zo laat je ook Windows voor jou werken

Een IFTTT-applet volgt eenvoudigweg de als-dan-logica.

14 Compressie

Voor het compacter opslaan van bestanden, bijvoorbeeld voor archivering of verzending, zijn de mogelijkheden van Windows beperkt. Een uitstekend alternatief is NanaZip, een opensource-tool en een variant op 7-Zip (klik op Latest), met een intuïtievere interface. Je kunt comprimeren en archiveren vanuit het Verkenner-contextmenu of rechtstreeks in NanaZip. Selecteer de data en klik op Toevoegen. Kies een archiefformaat (7z, zip, tar, wim). Bij 7z kun je onder meer het Compressieniveau en de Bijwerkmodus, zoals Bestanden toevoegen en vervangen, instellen. Je kunt het archief opdelen in zelfgekozen groottes, een SFX-archief (zelf-uitpakkend exe-bestand) maken en je archiefbestand versleutelen.

Snel comprimeren en archiveren met NanaZip.

15 Hapklare brokken

GSplit is handig voor het opdelen van grote bestanden, bijvoorbeeld als het originele bestand te groot is voor bijlagen of opslagmedia. Open GSplit, kies Split en selecteer Show “Split Express” Expert. Wijs het bronbestand aan bij Split this file, navigeer naar de doelmap bij Copy the pieces to, houd make Blocked pieces geselecteerd en stel de maximale grootte van elk deel in (bijvoorbeeld 10000000 voor 10 MB). Bevestig de instellingen. De ontvanger kan de delen samenvoegen met Unite, door te verwijzen naar het eerste bestandsdeel (disk1.gsd). Je kunt ook disk1.EXE meesturen, dat automatisch voor de samenvoeging zorgt.

Ook interessant: Van e-mailbijlage tot eigen server: bestanden delen doe je zo

Splits grote bestanden op in handzame delen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING