Maximaal genieten van je vakantie zonder onnodig veel geld uit te geven

© PXimport

Maximaal genieten van je vakantie zonder onnodig veel geld uit te geven

Geplaatst: 22 mei 2018 - 11:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

De vakantieperiode breekt weer aan. Straks kunnen we heerlijk op reis, een paar weekjes ontspannen, leuke dingen doen en vooral heel veel genieten. Dat alles komt wel met een prijs en als je niet oplet kan de vakantie in een geldverslindend monster veranderen. Hoe bespaar je voor én tijdens je vakantie, zodat je grip houdt op je uitgaven?

© PXimport

Echt op vakantie gaan we vaak maar één keer per jaar en we leven er dan ook lange tijd naartoe. Even een paar weken wat anders aan ons hoofd. Alleen dingen doen die we zelf graag doen en bijkomen van een druk jaar. Het eerste wat er in je hoofd opkomt is misschien een verre tropische bestemming. Met wuivende palmen, witte stranden, blauwe luchten en kristalhelder water. Een luxe resort met alles erop en eraan. Vanuit je kamer een fenomenaal uitzicht over vallei of oceaan, slenteren door pittoreske dorpjes en stadjes, een beetje rondhangen op gezellige terrasjes en elke avond uitgebreid uit eten. Prachtig toch? Zeker, maar wacht nog even voordat je op de “nu boeken” knop klikt.

Waar wil je heen en wat mag het kosten

Voordat je jouw pijlen op een specifieke droombestemming richt, kun je het beste eerst een vakantiebudget bepalen. Hoeveel geld wil je er ongeveer aan kwijt zijn? Of wat kun je maximaal besteden als je financiële middelen wat beperkter zijn? Je moet immers de rest van het jaar ook nog doorkomen. Sta vervolgens even stil bij de vraag waar jij en je partner of andere gezinsleden het liefst naartoe willen dit jaar.

Belangrijk is dat je je hierbij niet onbewust “gek” laat maken door wat collega’s, vrienden, bekenden en anderen doen. Zeker tegenwoordig met alle sociale media, waarin soms iedereen het halve jaar op vakantie lijkt te zijn en de mooiste foto’s en verhalen deelt over hotelkamers met prachtig uitzicht, overdadige maaltijden en de leukste uitstapjes en aankopen. Het is jouw vakantie, dus waar wil jij heen en wat wil jij gaan doen?

© PXimport

Maak een realistische inschatting

Om een realistisch budget te bepalen, kun je terugkijken naar eerdere vakantiejaren. Als het kan een vakantie waar je een gelijksoortige bestemming hebt bezocht. Want als je alleen een bedrag in gedachten neemt, is de bestemming die je wilt bezoeken misschien niet haalbaar.

Kijk niet alleen naar wat de reis zelf kost, dus bijvoorbeeld het vliegtuig en je hotel of de camping. Schat ook in wat je per dag ongeveer kwijt bent tijdens je verblijf. Denk aan eten, drinken en snacks. De kosten voor entree of het openbaar vervoer. Een etentje en af en toe iets leuks kopen in een winkeltje. Bij elkaar opgeteld komt er dan nog best een heel bedrag bij.

Snel inzicht

Best lastig om die bedragen allemaal bij elkaar te zoeken of in te schatten, vind je ook niet? Een online huishoudboekje van Computer!Totaal maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Omdat de transactiegegevens van al je uitgaven (en inkomsten) automatisch aan de juiste kostenposten worden gekoppeld, heb je meteen inzicht in bijvoorbeeld hoeveel jouw vakantie vorig jaar heeft gekost. Daarnaast kun je zien hoeveel je gedurende het jaar uitgeeft en waaraan dat is, zodat je hier en daar extra geld kunt besparen.

Zo spaar je op simpele wijze het hele jaar door voor die mooie vakantie en word je niet plotseling met een grote uitgave geconfronteerd op het moment dat je weg wilt. Ook je vakantiegeld speelt hierin een belangrijke rol. Probeer dit mooie bedrag echt te reserveren, door je vaste lasten en alle rekeningen zoveel mogelijk van je reguliere inkomsten te betalen.

© PXimport

Toplocatie betekent top-duur

Besparen kan ook door je bestemming slim te kiezen. Het hoeft echt niet altijd extreem ver weg of over-the-top superdeluxe te zijn om een leuke vakantie te hebben. Dichtbij of dichterbij huis zijn ook fraaie bestemmingen te vinden waar veel te beleven valt en je lekker tot rust kunt komen. Extra voordeel? Je voelt minder de “druk” om elke dag zoveel mogelijk te doen. Want ver weg is duur, dus stilzitten voelt daar al snel aan als zonde. Pak ook eens de auto of nog beter de trein in plaats van dat vliegtuig.

De mooiste en plezierigste herinneringen, zijn vaak de momenten dat je op een prachtige locatie van het uitzicht en de rust geniet, lekker in het water ronddobbert, of de warme gloed van de zon op je gezicht voelt. Daar hoef je niet per se dat dure hotel op die toplocatie midden in een toeristisch hotspot voor te boeken. Zonder dat je meteen in de figuurlijke rimboe terecht komt, kun je enorm veel geld besparen door er net iets verder vanaf te gaan zitten. Daar is het meteen een stuk minder druk en je bent alsnog zo naar die toplocatie gelopen of gereden.

© PXimport

Buiten de massa om

Ook met de duur van je vakantie kun je spelen. Is je vakantie spotgoedkoop, dan kun je ervoor kiezen extra lang te gaan. Kost jouw favoriete bestemming relatief veel, dan is het een overweging dit keer iets korter te gaan. Hik je toch wel erg tegen de kosten van de vakantie aan, dan kun je ook prima om het jaar gaan. Niemand zegt dat je per se elk jaar verplicht op reis moet. Om het jaar wat verder weg en dan weer iets dichterbij is ook een prima optie.

Als het mogelijk is om buiten de vaste vakantieperiodes en het hoogseizoen op weg te gaan, bespaar je enorm veel geld. Houd hierbij ook rekening met vakantieperiodes in andere landen, ze kunnen afwijken. Vliegen en reizen in het algemeen buiten de drukste dagen om scheelt je niet alleen geld maar ook stress. Veel mensen vertrekken in en rond het weekend. Doordeweeks kun je meer ontspannen en goedkoper op reis. Vroeg boeken of juist op een last-minuten gokken is ook een prima besparingsmanier. Houd verder de aanbiedingen in de gaten en sla toe zodra zich een mooie kans voordoet.

© PXimport

Mijd de hotspots

Tot slot scheelt het veel geld als je op vakantie niet elke dag uit eten gaat of om de haverklap op een terrasje neerstrijkt. Maak af en toe zelf je eten klaar en zoek restaurants waar met name de lokale bevolking graag komt. Koop versnaperingen voor tussendoor in de supermarkt en zoek zodra je trek krijgt een leuk plekje met een mooi uitzicht op. Voor relatief weinig geld geniet je zo maximaal.

Natuurlijk wil je ook wel eens uiteten of op een terrasje zitten. Vooral op toeristische hotspots zijn de prijzen extreem hoog. Het kan veel goedkoper en is een stuk rustiger als je een ommetje door wat omringende straatjes maakt. Je hoef echt niet ver af te dwalen. De meeste toeristen ploffen neer op het eerste het beste terras nabij de hotspot en waar de bus ze straks weer oppikt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000