ID.nl logo
Matter-uitstel Philips Hue legt probleem van platform bloot
Huis

Matter-uitstel Philips Hue legt probleem van platform bloot

Philips Hue is al een enorm slim systeem met ondersteuning voor veel verschillende smarthomeplatformen, maar Matter zou de kers op de slagroomtaart kunnen zijn. Toch komt die update nu later dan gepland. Hoe zou dat kunnen? En wat weten we nu?

Philips Hue is al een enorm slim systeem met ondersteuning voor veel verschillende smarthomeplatformen, maar Matter zou de kers op de slagroomtaart kunnen zijn. Toch komt die update nu later dan gepland. Hoe zou dat kunnen? En wat weten we nu?

  • We weten nu nog niet wanneer de update wel verschijnt.
  • Andere fabrikanten van smarthomeproducten zetten eerder al vraagtekens bij de standaard.
  • Elk bedrijf kijkt een beetje de kat uit de boom en wil unieke functies niet prijsgeven.
  • Wil je meer weten over de smarthome-standaard Matter, lees dan ons artikel Wat is Matter?

Als je het over Matter hebt, dan heb je het over uitstel. Al sinds de aankondiging heeft het veelbelovende smarthomeplatform last van vertragingen en voorlopig lijkt het er niet beter op te worden. Zeker niet nu blijkt dat Philips Hue, een "actief lid van de bestuurscommissie van Matter", besloten heeft de update voor de Hue Bridge voor onbepaalde tijd uit te stellen. Als het bedrijf desgevraagd antwoord op de waaromvraag geeft, dan krijgen we te maken met een standaardrepliek. Het wil zich 'focussen op kwaliteit' en heeft meer tijd nodig.

Lees ook: Aan de slag met Philips Hue: scènes maken en aanpassen

Philips Hue en Matter

Wanneer de update eenmaal arriveert, dan maakt nagenoeg het volledige assortiment van Philips Hue de overstap naar Matter. Op twee producten na: de Tap Dial en de Hue Play Sync Box. Maar alles daaromheen, vanaf de eerste slimme lamp die in 2012 verscheen, moet met Matter werken. Maar dit kan alleen wanneer andere partijen daar ook klaar voor zijn, is nu het verweer van Signify. Daarmee kijkt het bedrijf een beetje de kat uit de boom. Een vreemde houding is het niet, als je kijkt naar de huidige staat (maar voornamelijk de belofte) van de veelbesproken standaard.

Op welke Matter-partners Philips Hue nu wacht, is niet helemaal duidelijk. Op moment van schrijven is het zo dat bijvoorbeeld Samsung SmartThings en Amazon Alexa nog geen Matter ondersteunen. Daarnaast is het zo dat de smarthome-apps van Google en Amazon op iOS nog niets doen met het platform, waardoor ervaring bepaald nog niet optimaal wordt (mocht de support nu ineens arriveren). Gebruikers krijgen dan een belofte voorgeschoteld, die Philips Hue nu niet waar kan maken. En het is voor nu nog niet duidelijk wanneer dat wel gaat gebeuren.

©PXimport

Scheuren in de basis van Matter

Daardoor komt Matter (sinds de lancering in november van vorig jaar) niet echt van de grond. Het is een beetje het kip-of-het-ei-verhaal, aangezien verschillende partijen nu dus op elkaar gaan wachten voordat ze de update uitbrengen. Het platform moet het grote probleem van connectiviteit oplossen en gaat nog niet de boeken in als de standaard die voor allerlei apparaten nieuwe functies introduceert. Met dit platform achter slimme producten maakt het niet (meer) uit in welke ecosystemen je geïnvesteerd hebt, omdat alle producten met elkaar kunnen werken.

Dat levert nu twee problemen op. Het eerste probleem kwam aan het licht toen Nuki, fabrikant van slimme sloten, eind vorig jaar van zich liet horen. De ceo liet destijds weten dat Matter 1.0, de standaard zoals die nu beschikbaar is, geen functievoordelen heeft. Dat is een pijnlijke observatie, die schudt aan de grondvesten van het platform. Matter biedt niet dezelfde mate van functionaliteit en integraties aan ten opzichte van wat er reeds beschikbaar is. Bovendien missen er een hoop mogelijkheden, waardoor sommige producten basaler worden – ze moeten immers overeenkomen.

Geen troef meer in handen

Dan komen we aan bij het tweede probleem: bedrijven zijn bang dat mensen hun producten niet meer gaan kopen, omdat ze in de basis allemaal op eenzelfde manier werken. Dat zagen we eerder al terug in de reactie van fabrikant Belkin, die onder de merknaam Wemo bijvoorbeeld lichtschakelaars aanbiedt. Nu zijn dit al extreem simpele apparaten, maar door bepaalde functies kunnen ze toch een troef in handen hebben. Zo werken de Belkin-producten goed met Apple HomeKit. Dat is al jaren hèt argument om Wemo-schakelaars te kopen als persoon die in het Apple-ecosysteem zit.

Maar stel je eens voor. Alle slimme producten werken met Matter en tevens de aangesloten smarthomeplatformen, zoals HomeKit of Google Home. Je kunt dan kiezen voor een schakelaar van een paar euro met Matter-ondersteuning, die via die omweg ook toegang krijgt tot HomeKit-functies. Waarom zou je dan nog investeren in dure accessoires of producten? Dat is waar Belkin nu ontzettend bang voor is: dat zijn producten te gewoontjes zijn het platform en dat diens producten daardoor in de vergetelheid raken. Bedrijven raken dus bepaalde troeven kwijt.

©PXimport

Betere producten uitbrengen

Het grote voordeel van Matter is dat alle fabrikanten met alle platformen kunnen werken. Dankzij zo’n universele compatibiliteit maakt het voor consumenten niet uit wat ze kopen, en daardoor kan de smarthomemarkt in theorie groeien. Dat is ook meteen de reden dat Matter momenteel nog zo basaal is. Het moet de mensen aan gaan trekken die nog amper geïnvesteerd hebben in slimme producten en hen over de streep gaan trekken dat toch te doen – middels toegankelijkheid. Maar dat is dus niet per se waar de leveranciers van die slimme producten op zitten te wachten.

De oplossing lijkt simpel: betere producten uitbrengen. Producten die daadwerkelijk een onderscheidende factor hebben. Unieke functies die terugkomen in de officiële app van de fabrikant. Het toeval wil nu dat Belkin geen eigen app meer heeft en dat die volledig leunt op de Apple Woning-app. Maar dan bestaat er dus nog steeds een deel van de gebruikerservaring los van Matter, totdat de standaard die opties ondersteunt – en zelfs totdat concurrerende platforms dezelfde opties aanbieden. Tot die tijd stoppen fabrikanten in eieren in hun eigen mandjes.

Het is en blijft een rommeltje

Kortom: het is en blijft voorlopig een rommeltje. Niet alleen moeten fabrikanten ervoor zorgen dat hun producten werken met allerlei platformen, ook moeten de platformen support gaan aanbieden voor producten die ze misschien niet wìllen ondersteunen. Dat is wel een belangrijke voorwaarde voor het slagen van Matter. Voor nu geldt dat platformhouders externe producten vaak nog als tweederangsburgers zien, waardoor je als gebruiker helemaal niet weet waar je aan toe bent. En dat doet toch veel af van de boodschap van het platform: dat alles samen kan werken.

Uiteindelijk moet iedereen er toch aan geloven. Zoals het nu lijkt wordt Matter eenzelfde standaard als wifi of bluetooth. En iedereen die zich hier niet bij aansluit, kan aan de kant geschoven worden. De huidige manier van werken lijkt met uitsterven bedreigd. Maar tot het zover is, moet de nieuwe standaard veel uitgebreider worden dan nu het geval is. Alleen dan kunnen fabrikanten zich volledig toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe producten. Matter als concept staat als een huis, maar nu moeten verschillende bedrijven nog een manier gaan vinden om samen te gaan werken.

Watch on YouTube

Vind je de video leuk?

Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl

▼ Volgende artikel
Zelf je televisie kalibreren: kan dat?
Huis

Zelf je televisie kalibreren: kan dat?

Wil je dat jouw televisie het beeld laat zien zoals de maker het bedoeld heeft? Dan hoor je vaak dat je je televisie moet kalibreren, maar dat kan best lastig zijn zonder de juiste apparatuur en kennis. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je televisie instelt voor het beste beeld, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

In dit artikel lees je wat gekalibreerd beeld is, of je zelf je televisie kunt kalibreren (spoiler alert: het kán, maar is erg ingewikkeld) en wat je wel zelf kunt doen om het beeld van je televisie zo optimaal mogelijk in te stellen. Ook krijg je tips voor jouw specifieke merk televisie: Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL of Hisense.

Lees ook: Tv direct na aankoop laten kalibreren: zinvol of niet?

We spreken van een gekalibreerd beeld wanneer de kleurweergave en het verloop van zwart naar wit voldoen aan een internationale norm voor beeldkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het beeld eruitziet zoals de maker het bedoeld heeft. Bij praatshows, nieuws of sport vertaalt dit zich in realistische, natuurlijke kleuren, wat je vooral goed kunt zien aan huidskleuren, waarvan we heel goed weten hoe die eruitzien. Voor films en series is dat moeilijker te beoordelen, omdat de maker artistieke keuzes maakt. Zo kan een film bijvoorbeeld bewust een groene tint hebben. Juist daarom is een correct beeld bij films en series essentieel, zodat donkere scènes de juiste nuances tonen en kleuren de juiste sfeer oproepen.

Kun je zelf echt kalibreren?

Het is mogelijk, maar de drempel ligt erg hoog. Je hebt een patroongenerator, kleurmeters en software nodig. Er zijn gratis of relatief goedkope versies van deze tools, maar voor kwalitatief materiaal betaal je al snel honderden euro’s of meer. Professionele apparatuur kost zelfs duizenden euro’s. Daarnaast moet je de metingen correct uitvoeren en de resultaten goed leren interpreteren. Hoewel er online veel hulp beschikbaar is, blijft het een complexe aangelegenheid. Kortom, tenzij je er een hobby van wilt maken, is zelf kalibreren niet echt een haalbare optie.

Wat kun je wel zelf doen?

Gelukkig kun je zelf het beeld aanpassen en daarmee al 90 tot 95 procent van het resultaat van een professionele kalibratie bereiken.

• Kies de juiste beeldmodus: schakel over naar de Film-modus. Alle fabrikanten bieden deze aan, hoewel de naam kan variëren: soms heet het Bioscoop, Cinema, of, bij Sony, Professionel. Als er een Filmmaker Mode beschikbaar is, kies dan deze. Deze modus is ideaal voor bijna alles wat je kijkt.

• Selecteer de Film-modus voor zowel SDR als HDR. Voor Dolby Vision is de beste keuze meestal Dolby Vision Donker of Dolby Vision IQ.

• Deze modus kan wat donkerder zijn. Ga naar de helderheidsinstellingen en verhoog de eerste optie die je tegenkomt. Dit kan Helderheid, Achtergrondverlichting of OLED-helderheid heten. Vergeet niet de lichtsensor te activeren (zie verderop).

• Voor games is de Spel- of Game-modus de beste optie.

• Bij het kijken naar sport is het aan te raden de optie voor vloeiender beeld in te schakelen, te vinden onder de Beweging of Motion-instellingen. Kies hier voor de Vloeiend-optie.

©Eric Beeckmans


Ook interessant: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

De lichtsensor

Omgevingslicht heeft een grote invloed op hoe je het beeld ervaart. Bij veel omgevingslicht zie je in donkere scènes nauwelijks nuances in de schaduwen, terwijl diezelfde beelden in een verduisterde kamer alle details laten zien. De lichtsensor past het beeld automatisch aan op basis van het omgevingslicht. Opties voor helderheid en donkere details mag je activeren. Soms zijn er ook opties om de kleurtemperatuur automatisch aan te passen; die raden we af.

©Eric Beeckmans

Zo stel je de lichtsensor in per merk

  • Samsung: Instellingen, -> Algemeen en Privacy, -> Aan/uit en spaarstand, Helderheidsoptimalisatie.
  • LG: Instellingen, -> Algemeen, -> Energiebesparing; zet de Energiebesparingsstap op Automatisch.
  • Sony: Instellingen, -> Weergave en geluid, -> Beeld, -> Omgevingslichtsensor. Zet deze aan, en activeer Automatisch Luminantieniveau.
  • Philips: Instellingen, -> Weergave en Geluid, -> Beeld, -> Optimalisatie lichtniveau.
  • Panasonic: Hoofdmenu, -> Beeld, -> Instellingen omgevingssensor.
  • TCL: Instellingen, -> Beeld en geluid, -> Intelligente instellingen -> Intelligent beeld, -> Aanpasbare helderheid.
  • Hisense: Instellingen, -> Beeld, -> Achtergrondverlichting -> Automatische Lichtsensor.

Wen even aan het nieuwe beeld

Het kan zijn dat het nieuwe beeld in het begin wat flets lijkt. Dat is heel normaal. Geef je hersenen een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Als je daarna terugschakelt naar de beeldmodus die je eerst gebruikte, zal het beeld waarschijnlijk te fel en te scherp aanvoelen.

❗ Wat je vooral niet moet doen

Fabrikanten bieden uitgebreide menu's met beeldinstellingen aan, waarvan sommige alleen nuttig zijn voor specialisten die je tv kalibreren met een patroongenerator en kleurmeter. Deze instellingen kunnen je beeld verbeteren, maar ook juist verslechteren. Wees daarom voorzichtig met alle instellingen die betrekking hebben op kleur en contrast (of beter nog, blijf er helemaal vanaf). Met instellingen voor scherpte en beweging kun je zonder veel risico experimenteren. Vergeet niet dat je in elke beeldpreset de optie hebt om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je per ongeluk iets hebt aangepast dat niet goed lijkt, gebruik dan die reset.

▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl