Jovial Menu - Menu à la carte

© PXimport

Jovial Menu - Menu à la carte

Geplaatst: 21 november 2020 - 12:12

Aangepast: 14 december 2022 - 10:42

Toon van Daele

Eén manier om snel je favoriete programma’s, mappen en webpagina’s te bereiken is via snelkoppelingen op je bureaublad, maar zo’n opzet wordt al snel wat rommelig. Jovial Menu pakt het daarom anders aan: via een pictogram in het Windows-systeemvak roep je je hoogstpersoonlijke snelmenu op.

In de programma-omschrijving van Jovial Menu vallen vooral de begrippen ‘lichtgewicht’, ‘eenvoudig’ en ‘portable’ op en dat spreekt ons wel aan. We hebben immers weinig boodschap aan een plomp lanceerplatform. We pakken het gedownloade zip-bestand uit en starten het exe-bestand; meteen daarna zien we het pictogram van Jovial Menu al in het Windows-systeemvak staan.

 

© PXimport

Snelmenu

Zodra je op dit pictogram klikt, duikt een standaard snelmenu op met enkele kant-en-klare applicatiekoppelingen (Notepad en Chrome), webkoppelingen (Google en Facebook) en bestandskoppelingen. Deze laatste zijn slechts dummy links, omdat ze verwijzen naar (op jouw systeem) niet-bestaande documenten. Het is namelijk de bedoeling dat je deze items zelf verwijdert of aanpast, zodat je een persoonlijk snelmenu krijgt.

Dat doe je met Edit Entry File, en voor sommige gebruikers zal de aanpak een beetje ontgoochelend zijn. Hiermee open je namelijk een eenvoudig tekstbestand met je Kladblok en het is de bedoeling dat je hier zelf ongewenste items verwijdert of aanpast en nieuwe menu-items creëert. De commentaarregels in dit configuratiebestand geven je daarbij handige tips.

Teksteditor

Een submenu creëren is bijvoorbeeld niet moeilijker dan de regel [naam_submenu] toe te voegen gevolgd door een snelkoppeling naar een programma, map of webpagina. Zo’n snelkoppeling neemt de vorm aan van [naam] = [volledige url of pad], iets als Computer!Totaal = www.computertotaal.nl dus.

Het is tevens mogelijk eigen iconen en ook parameters toe te voegen aan je menu-items. Hoe je dat precies doet, vind je eveneens in de commentaarregels van het configuratiebestand terug. Handig is ook dat je de complete mapinhoud van Jovial Menu op een usb-stick kunt plaatsen, waarna het menu ook op andere pc’s is te gebruiken.

Jovial Menu - Menu à la carte-15082296

© CIDimport

Conclusie

Jovial Menu is vooral handig voor wie vaak dezelfde webpagina’s, programma’s en mappen nodig heeft en toch zijn bureaublad schoon wilt houden. De tool heeft namelijk een erg kleine voetafdruk en nestelt zich bescheiden in het systeemvak. Het menu moet je wel vanuit je teksteditor samenstellen, en dat is wellicht weer minder praktisch voor wie vaak wijzigingen wil doorvoeren.

7,0

Jovial Menu

Pluspunten

Niet opdringerig

Portable en eenvoudig

Minpunten

Weinig of geen extra’s

Tekstuele configuratie

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 10 **Website** [www.sourceforge.net/projects/jovialmenu](http://www.sourceforge.net/projects/jovialmenu)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000