ID.nl logo
Je Gmail-account verwijderen, zo doe je dat zonder gegevensverlies
© izzuan - stock.adobe.com
Huis

Je Gmail-account verwijderen, zo doe je dat zonder gegevensverlies

Je hebt al eeuwen een Gmail-account, maar je bent op het punt gekomen dat je ervan af wilt. Misschien ben je het account ontgroeid dat je als zestienjarige hebt aangemaakt en werk je liever met een andere provider of stoot het privacybeleid van Google je tegen de borst. En wat te denken van het account van een overleden familielid? Hoe kun je in dergelijke situaties een Gmail- of Google-account definitief verwijderen?

In dit artikel vertellen we je hoe je je Gmail-account of zelfs je volledige Google-account op een veilige manier kunt verwijderen.

  • Google-account verwijderen
  • Gmail-account verwijderen
  • Gegevens downloaden
  • Verwijderd account herstellen
  • Account overleden familielid

Ook interessant: Ontsnap aan Googles ecosysteem

Houd er rekening mee dat je met je gebruikersnaam en wachtwoord niet alleen toegang krijgt tot Gmail, maar ook tot je persoonlijke Google-diensten zoals YouTube, Google Drive en Google Foto’s. Haal Gmail en Google dan ook niet door elkaar. Als je je Google-account verwijdert, verlies je meteen de toegang tot alle Google-diensten, waaronder Gmail. Terwijl als je alleen je Gmail-account verwijdert, je nog steeds toegang hebt tot de andere diensten van Google.

Volledig Google-account verwijderen

Om alle Google-diensten vaarwel te zeggen, open je je browser en meld je je aan bij Gmail of surf je naar www.google.com. Klik rechtsboven op je profielfoto en daarna op de knop Je Google-account beheren. In het linkerdeelvenster selecteer je Gegevens en privacy. Daarna scrol je naar benden tot je bij Meer opties komt. Daar kies je de optie Je Google-account verwijderen. Nu moet je nog een keer inloggen om je identiteit te verifiëren. Je ontvangt een melding over wat je verliest wanneer je doorgaat en je het Google-account definitief opzegt. Lees deze waarschuwing goed, want je zult geen enkele dienst nog kunnen gebruiken als je ermee doorgaat. Weet je het zeker, dan vink je de twee vakjes onderaan aan en klik je op de knop Account verwijderen.

Je ontvangt een overzicht van alles wat verwijderd zal worden.

Uitsluitend Gmail verwijderen

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de gegevens van Gmail te verwijderen en niet je volledige Google-account. Doe je dat, dan zul je al je e-mailberichten en de instellingen van Gmail kwijt zijn.

Ga naar Je Google-account beheren / Gegevens en privacy / Gegevens uit apps en services die je gebruikt. Selecteer Een Google-service verwijderen en typ nogmaals je wachtwoord in. Daarna zoek je Gmail op in de lijst met Google-diensten die aan je account zijn gekoppeld. Klik op het pictogram van de prullenbak om alleen het Gmail-account te verwijderen.

In het pop-upvenster moet je een alternatief e-mailadres typen waarmee je andere Google-diensten zoals YouTube, Drive, Documenten enzovoort actief kunnen blijven. Dit alternatieve e-mailadres mag geen ander Gmail-adres zijn. Klik daarna op de knop Verificatie-e-mail verzenden. Op dit alternatieve e-mailadres ontvang je de bevestiging om je Gmail-account te verwijderen. Als je deze mail negeert, gebeurt er niets en zal je Gmail-account actief blijven. Om definitief afstand te doen van Gmail klik je op de link die onderaan in het verificatiebericht staat.

Klik op de link in het verificatiebericht om je Gmail-account op te zeggen.

Gmail-account opheffen via smartphone

Ook via je smartphone kun je je Google- of Gmail-account verwijderen. Open daarvoor de Gmail-app, tik op je profielfoto en kies Je Google-account beheren. In het volgende scherm zie je bovenaan verschillende tabbladen. Kies het tabblad Gegevens en privacy. Scrol helemaal naar beneden en tik op Je Google-account verwijderen. Vervolgens typ je je wachtwoord en lees je de informatie. Als je nog steeds wilt doorgaan, vink dan onderaan de twee vakjes aan en tik op de knop Account verwijderen.

In hetzelfde tabblad vind je ook de knop Een Google-service verwijderen. Meld je hiervoor opnieuw aan en tik op het prullenbakpictogram naast Gmail (of een andere dienst waar je vanaf wilt). Net als bij de vorige stap moet je dan een alternatief niet-Gmail-adres toevoegen waarmee je later kunt inloggen bij de andere Google-diensten. Klik dan op de knop Verificatie-e-mail verzenden om door te gaan. Ga nu naar het alternatieve e-mailadres, open de verificatiemail en tik op de link.

Via je smartphone is het net zo eenvoudig om je Gmail-account of je volledige Google-account op te heffen.

Google houdt grote schoonmaak Het was lang geleden aangekondigd, maar sinds december 2023 verwijdert Google alle accounts die minstens twee jaar niet meer worden gebruikt. Het inactiviteitsbeleid werd aangepast om de actieve Google-gebruikers te beschermen tegen beveiligingsrisico’s als phishing. De oude inactieve accounts vormen een risico, omdat hackers de wachtwoorden van gebruikers kunnen terugvinden op het darkweb en via die weg kunnen ze zich soms ook toegang verschaffen tot actieve accounts. Niet alleen de inhoud of gegevens, maar het gehele Google-account wordt dus gewist, inclusief de inhoud in Google Workspace (Gmail, Documenten, Drive, Meet, Agenda, YouTube en Google Foto’s). Google past deze strengere regels alleen toe op privé-accounts en niet op zakelijke en educatieve accounts.

Wie in aanmerking komt om definitief verwijderd te worden, zal meerdere meldingen ontvangen voordat de internetreus het account definitief opruimt. Bovendien zal Google meldingen verzenden naar alle gekoppelde herstel-e-mailadressen. Om te vermijden dat jouw slapende account wordt weggehaald moet je simpelweg teken van leven geven. Als Google-gebruiker kun je bijvoorbeeld een e-mail openen of verzenden, Google Drive gebruiken, een zoekopdracht in Google uitvoeren of een YouTube-filmpje bekijken terwijl je met dat account bent aangemeld.

Voorzorgsmaatregelen

Het is dus vrij eenvoudig om je Gmail-account te verwijderen, maar dat wil niet zeggen dat je dit overhaast moet doen. Er zijn toch enkele dingen die je maar beter even na kunt lopen voordat je de stekker uit Gmail trekt. Ga allereerst na waarvoor je het Gmail-adres gebruikt. Als je dit e-mailadres gebruikt voor online bankieren, shoppen of allerlei online accounts, dan kun je dit beter bij die diensten vooraf door een nieuw contactadres vervangen.

Vergeet ook niet om vooraf je Google-gegevens te downloaden. Zo blijft toch alle informatie behouden die je in de loop der jaren verzameld hebt. Open Gmail, klik je op je gebruikerspictogram en kies Je Google-account beheren. Weer ga je Gegevens en privacy, daar vind je in de groep Je gegevens downloaden of verwijderen de optie Je gegevens downloaden. Je komt dan in Google Takeout terecht. Hier staan alle data waarvan je een reservekopie kunt opvragen, inclusief Gmail. Plaats een vinkje bij de gegevens die je wilt downloaden en klik op Volgende stap. Je kunt dan een downloadlink via e-mail laten sturen of je stuurt de download rechtstreeks naar een clouddienst zoals Drive, Dropbox of OneDrive. Het is mogelijk om deze data eenmalig te exporteren, of je kiest ervoor deze export een jaar lang elke twee maanden te laten uitvoeren. Bepaal tot slot de maximumgrootte van het zip-bestand: 1, 2, 4, 10 of 20 GB. Exports die groter zijn dan het voorgestelde volume worden opgesplitst in meerdere bestanden. Daarna klik je op Export maken.

In Google Takeout selecteer je de gegevens waarvan je een reservekopie wilt ontvangen.

Verwijderd account herstellen

Wie toch spijt krijgt dat hij zijn Google-account heeft verwijderd, is niet reddeloos verloren. Gedurende een beperkte tijd, zo’n twee weken na de verwijdering, heb je nog de mogelijkheid om je Gmail- of Google-account volledig te herstellen. Daarna zijn alle e-mails verdwenen. Om alles te herstellen, open je de Google-accountherstelpagina. Voer hier het e-mailadres in dat je hebt verwijderd. Wanneer je eerder op dat account ingelogd bent met die computer of smartphone, wordt dit meteen geverifieerd.

Wil je het herstel uitvoeren op een ander apparaat, dan volgen enkele vragen om te controleren of dit wel degelijk jouw account is. Je kunt een nieuw wachtwoord toevoegen door op Wachtwoord bijwerken te klikken, of je voegt je oude wachtwoord in en klikt op Doorgaan. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je Google-accountpagina en kies daarna Gmail om opnieuw toegang te krijgen tot de herstelde inbox.

Tot twee weken na verwijdering kun je je gegevens nog herstellen.

Account van overleden familielid verwijderen

Hoe zorg je ervoor dat een overleden familielid niet nog jaren doorleeft op allerlei Google-diensten? Toegang krijgen tot de bestanden die verbonden zijn met zijn of haar Google-account is bijna onmogelijk. Je moet hiervoor een rechterlijk bevel hebben dat bovendien is uitgevaardigd in de Verenigde Staten.

Voor het afsluiten en verwijderen van een account heeft Google een eigen procedure. Via die pagina kun je een verzoek indienen om het account van de overleden gebruiker te beëindigen. In deze procedure moet je je eigen gegevens en je relatie met de overledene invullen en een scan van de overlijdensakte en je eigen identiteitsbewijs uploaden.

Je kunt alleen vragen om het account van een overledenen te sluiten, je krijgt geen toegang tot de gegevens.

Je dierbare blijven herinneren

Gedenk op je eigen manier

Google-testament Om je nabestaanden dit gedoe te besparen, kun je beter bij leven alvast aangeven wat er met je gegevens moet gebeuren als je overleden bent.

Op myaccount.google.com/inactive bepaal je na hoeveel tijd Google een dierbare mag inlichten over jouw langdurige inactiviteit op Google. Ook geef je aan welke gegevens er in dat geval aan die persoon mogen worden vrijgegeven. Met die informatie kan die persoon eventueel zelfs je account afsluiten.

Wat is de wachttijd voordat Google een dierbare mag contacteren?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇