iEast AudioCast - Multiroom wordt verrassend betaalbaar
Met de AudioCast brengt iEast een product op de markt waarmee je relatief goedkoop audio kan streamen naar je speakers over het lokale netwerk. Je verbindt de streamer met het thuisnetwerk, en de AudioCast doet de rest. Althans, dat wordt er beloofd.
Het Chinese iEast is nog maar net begonnen en heeft nu al meerdere producten op de markt gezet om audio te streamen. Afhankelijk van het aantal functies dat je wil gebruiken, kun je een duurdere of juist een goedkopere streamer kopen. Wij mochten aan de slag met de kleinste streamer die iEast verkoopt, de AudioCast. Lees ook: Hubbit 4K Mediastreamer - Speelt alles af.
©PXimport
Engels
De AudioCast wordt geleverd in een vierkant doosje waarvan het deksel eenvoudig kan worden opengeklapt. Bij het openen van de verpakking valt mijn oog direct op een soort slogan: “Everywhere. Cast all your music”. Terwijl ik me verwonder over de zinsbouw van deze Engelse zin, tref ik in de handleiding nog enkele Engelse spelfouten aan. Hoewel de verpakking er goed uitziet, wordt het al snel duidelijk dat de vertaling vanuit het Chinees niet overal even goed gelukt is. Persoonlijk maak ik geen punt van dit soort schoonheidsfoutjes, zolang het product zelf maar deugt.
De AudioCast wordt geleverd met een 3,5mm jack-kabel om de AudioCast aan een geluidsinstallatie te koppelen. Deze kabel is lang genoeg om de streamer goed uit het zicht te plaatsen. Ook wordt de streamer geleverd met een micro-USB kabel en een stroomadapter.
Design
Het ontwerp van de AudioCast is duidelijk gebaseerd op een vinylplaat. Een apparaatje in de vorm van een hockeypuck met het reliëf van een LP. Het doet sterk denken aan de Chromecast Audio. De streamer is licht van gewicht en klein genoeg om goed weg te werken. Tijd om de boel aan te sluiten.
©PXimport
Wifi
Na het downloaden van de AudioCast-app, sluit ik de AudioCast aan op een stopcontact en een geluidsinstallatie. Na het openen van de app, probeerde ik de AudioCast te configureren met het thuisnetwerk. De app herkende de AudioCast niet meteen, maar na de eerste poging bood de app al aan om de streamer te koppelen met de smartphone via wifi.
Als het niet lukt om via de app de AudioCast te koppelen, zendt de AudioCast een eigen wifi-netwerk uit waar je verbinding mee kan maken. Toen er verbinding was gemaakt, kon ik in de app het thuisnetwerk selecteren. Na het invoeren van het wachtwoord maakte de streamer binnen enkele seconden verbinding met het thuisnetwerk.
De AudioCast-app
©PXimport
Nadat de AudioCast is gekoppeld met het lokale netwerk, kun je allerlei kanalen afspelen via de streamer. Van diensten als Spotify en TIDAL tot online radioplatforms als TuneIn en iHeartRadio. Vanaf maart zal iEast ook Deezer ondersteunen.
Bij het kiezen van de streamingdienst Spotify, word je doorverwezen naar de app. Het kiezen van een afspeellijst kan dus niet direct vanuit de app. Na het kiezen van een afspeellijst, kun je de app echter gelijk weer afsluiten. De AudioCast-app pakt de nummers gelijk over. Helaas zie je alleen het huidige nummer en niet de rest van de afspeellijst.
Daarom moet je alsnog de Spotify-app weer openen als je een specifiek nummer uit je afspeellijst zoekt of als je wil zoeken naar een andere afspeellijst. Dit geldt ook voor beschrijvingen en afspeellijsten van podcasts die je via de app afspeelt. AudioCast speelt het alleen af en geeft verder weinig informatie.
Een fijne eigenschap van de AudioCast is dat je een dienst, podcast of radiostation kiest en AudioCast volledig onafhankelijk de gekozen audio afspeelt. Je kan dus gewoon het huis verlaten of je smartphone afsluiten en de muziek speelt gewoon door. Vooral tijdens het afspelen van een radiostation vond ik deze functie handig. Je kiest een station, de AudioCast begint met afspelen en je kan vervolgens doen wat je wil.
©PXimport
Bij dit gebruik is het echter wel handig om een speaker te gebruiken met een eigen geluidsregelaar, aangezien je anders telkens de app moet openen als je het volume wil aanpassen.
Alfabet
©PXimport
Het overzicht van de diensten is goed overzichtelijk en je kan zelf bepalen welke diensten je al snelkoppeling in het hoofdmenu wil zien.
Toch is het overzicht van de podcasts nogal rommelig. Niet alleen staan er een handjevol Chinese podcasts tussen, het is ook halfslachtig op alfabet gesorteerd. Er is geen zoekfunctie voor de podcasts; je kan alleen op genre zoeken. Doordat het vervolgens ook niet volledig op alfabet staat, is het meer geluk dan wijsheid als je de podcast vindt die je zoekt.
Lokaal
Het is ook mogelijk om lokale audiobestanden af te spelen van je smartphone of NAS. Deze NAS moet uiteraard wel aangesloten zijn op hetzelfde netwerk als de AudioCast. De app voelde soms wel een beetje stroef aan.
Zo sloeg de app de albumillustraties niet op nadat deze voor het eerst waren geladen. Bij het openen van een afspeellijst moest de app telkens opnieuw de albumillustraties ophalen. Waarschijnlijk is het een bug die binnenkort wordt opgelost.
Update: De nieuwe app, iEast Play, ziet er een stuk beter uit dan de verouderde app waarmee we dit product hebben getest. We raden deze app dan ook aan, zeker als je meerdere producten van iEast wil koppelen.
©PXimport
iEast Multiroom
De AudioCast Pro komt pas tot zijn recht als je deze koppelt met een ander product van iEast, in dit geval de SoundStream Pro. Hierdoor fungeren beide streamers als onderdeel van je multiroom-installatie.
©PXimport
Als je beide apparaten met je thuisnetwerk hebt verbonden, kun je deze via de app van iEast beide bedienen. We kregen wel eerste een firmware-update, maar deze werd volledig automatisch binnen enkele minuten uitgevoerd.
Nadat de streamers van iEast zijn gekoppeld, kun je deze een naam toewijzen. Standaard kun je kiezen uit namen als Dining Room, Bathroom of Family Room. Hiermee geef je aan waar de speaker waaraan je de iEast hebt gekoppeld zich bevindt. Het is ook mogelijk om de naam van de streamer later aan te passen, maar wij hebben dit tijdens onze test zo gelaten.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Je kunt op iedere streamer een andere audiobron afspelen, maar je kunt ze ook koppelen. Zo kun je twee individuele speakers koppelen tot een multiroom-systeem die je hele verdieping kan vullen met geluid. Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de kwaliteit van je speakers en waar je deze hebt geplaatst. Een handigheidje is de functionaliteit om het volume per speaker te wijzigen. Zo kun je een dynamisch geluidsbeeld creëren door de gehele ruimte.
Conclusie
De AudioCast is een handig apparaat om je offline geluidsinstallatie te koppelen aan het thuisnetwerk. De app van AudioCast vond ik persoonlijk vooral handig voor podcasts en radiostations, aangezien ik voor mijn online muziek de app van Spotify zelf gebruikte. In zowel de app als op de verpakking kom je nog wel wat schoonheidsfoutjes tegen, al is er de verbeterde app iEast Play om dat probleem te tackelen. Multiroom is een functie je die op dit prijspunt niet vaak ziet. Hierdoor is de AudioCast ideaal om op een betaalbare manier kennis te maken met multiroom.
iEast AudioCast --------------- **Prijs**€ 44,95 **Connectiviteit** Micro-usb, 3,5mm-jack, wifi **Website**
- Prijs
- Werkt met veel diensten
- Multiroom
- Schoonheids-foutjes