Google Meet en Microsoft Teams verzamelen meer data dan je denkt

© PXimport

Google Meet en Microsoft Teams verzamelen meer data dan je denkt

Software

Geplaatst: 5 juni 2020 - 05:28

Aangepast: 14 december 2022 - 13:13

Wesley Akkerman

Zoom is niet de enige videobelconferentieapplicatie met (potentiële) privacyproblemen. De Amerikaanse variant van de Consumentenbond, Consumer Reports, heeft het pivacybeleid van onder meer Google Meet en Microsoft Teams geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat de programma’s meer data verzamelen dan je misschien door hebt.

Voor de duidelijkheid: Consumer Reports claimt niet dat de applicaties onveilig zijn. Uit onderzoek van Firefox-browsermaker Mozilla blijkt dat de apps aan de basale veiligheidseisen voldoen. Echter, wanneer je akkoord gaat met het privacybeleid achter zo’n app, dan geef je bedrijven als Microsoft en Google veel meer persoonlijke informatie dan je misschien door hebt.

Zo wordt er onder meer gegevens verzameld van je telefoongesprekken, waaronder hoe lang zo’n gesprek duurt. Ook kunnen ze zien wie onderdeel van het gesprek is en worden de IP-adressen van deelnemers verzameld. Het is niet zo dat het altijd gebeurt; maar de bedrijven hebben wel het recht om dit te doen wanneer het gebeurt – omdat je daar toestemming voor geeft.

© PXimport

Google Meet, Microsoft Teams en je privacy

Nu een groot deel van de wereld thuiswerkt en afhankelijk is van apps voor videobellen, liggen ook de voorwaarden en het beleid onder de loep. En hoewel de potentiële privacyproblemen van Google Meet en Microsoft Teams niet net zo groot zijn als bijvoorbeeld Zoom, is het wel noemenswaardig in elk geval op de hoogte te zijn van de type data die de bedrijven kunnen binnenhalen.

Toegegeven, het is niet zo dat je ineens vreemde mensen in je call hebt door middel van Zoombombing (mensen die de code van je conferentie hebben kunnen dan ongestoord binnendringen), maar jezelf goed informeren over de diensten die je gebruikt is, zeker nu, van onschatbare waarde.

Zowel Microsoft als Google vertellen niet heel veel over de type data die verzameld wordt. Ook wordt er niets gemeld over wat er met die data gedaan wordt. Consumer Reports meldt dat dergelijke gegevens gebruikt kunnen worden in bestaande of nieuwe profielen, waardoor de bedrijven je beter in de gaten kunnen houden. Zeker in het geval van Google betekent het dat je waarschijnlijk advertenties krijgt die meer op je gericht zijn (gelukkig kun je ook gepersonaliseerde advertenties uitschakelen, maar dan nog wordt de data verzameld).

De bedrijven hebben in een reactie aangegeven dat video’s alleen opgenomen of getranscribeerd worden wanneer gebruikers zelf een opname starten. De opgenomen beelden worden niet “direct” gebruikt voor advertentiedoeleinden. Iets om dus rekening mee te houden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000