Een prachtige game in bijna alle opzichten!

© CIDimport

Een prachtige game in bijna alle opzichten!

Geplaatst: 10 oktober 2011 - 06:59

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie

Alweer een point and click game, maar dit keer één die zo goed is dat je hem absoluut niet mag missen. Machinarium is alleen te spelen op de iPad 2. Heb je echter alleen een iPhone, treur niet, want deze game is ook op de pc te spelen en is aangekondigd voor de PS3 en de Wii.

In deze adventure speel je een kleine robot die in de stad Machinarium op zoek gaat naar zijn vriendinnetje. Onderweg zal je steeds in de weg worden gestaan door de Black Cap Brotherhood, een 'gang' van drie gemene robots die niets liever doen dan jou en andere robots het leven zuur maken.

Machinarium werkt met de gebruikelijke point and click-besturing. Je hebt een inventory en een simpel menu waarin je de game kunt opslaan en laden. Het is overigens verstandig om dit laatste vaak te doen, want het bevat hier en daar wel wat bugs. Soms loop je hierdoor vast en dan helpt alleen opnieuw opstarten.

De hintfunctie van Machinarium is het waard om genoemd te worden. Wanneer je een hint nodig hebt, zijn er twee manieren om die te krijgen. Je kunt op het peertje rechts onderin het scherm tikken wanneer dat oplicht en krijgt dan een korte hint die je helpt met de volgende stap in de puzzel. Heb je echt geen idee wat te doen, dan kun je ook op het icoontje daarnaast tikken. Je krijgt dan een kleine mini game waarin je een sleutel naar een slot moet leiden. De beloning daarvoor is een uitgebreide uitleg van alle acties die je nodig hebt om het scherm waarin je staat helemaal op te lossen.

Pittig

Machinarium heeft hier en daar best pittige puzzels en mini games. Dankzij de hints hoef je gelukkig nooit lang vast te zitten als je daar geen zin in hebt. Natuurlijk zijn er altijd fanatiekelingen die nooit gebruik zullen maken van dergelijke hulp, maar goed, dat is dan je eigen keuze.

In Machinarium wordt geen gebruik gemaakt van gesproken of geschreven tekst. De personages communiceren door middel van pictogrammen die worden vergezeld door een vriendelijk gemurmel. Alle dieren en robots maken een eigen geluidje en samen met de soundtrack wordt het spel hierdoor helemaal tot leven gewekt.

Het oog wil natuurlijk ook wat en in Machinarium krijgt het dat ook in overvloed. De stad Machinarium is een steampunk paradijs en de robots die er wonen hebben stuk voor stuk hun eigen persoonlijkheid meegekregen in hun tekenstijl. Het is duidelijk te zien dat Amanita Design is opgericht door een grafisch ontwerper. Wanneer je net als ik meteen verliefd wordt op de tekenstijl in Machinarium, dan is het de moeite waard om de website van de studio te bezoeken en hun andere projecten te bekijken.

Kortom

Machinarium is een prachtige game in bijna alle opzichten. Misschien had er alleen iets meer aandacht mogen zijn voor de bugs die hier en daar opduiken, wat zonde is in deze verder zo mooie titel. Het spel is ondanks dit probleem prima speelbaar, maar je bent wel gedwongen om vaak op te slaan voor het geval je zo'n fout tegenkomt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000