Externe opslag voor iPad: Dit moet je weten
Behalve dat je bestanden lokaal op een iPad kunt opslaan, kun je vanaf je iPad ook vrij eenvoudig een gedeelde netwerkmap van een computer of een NAS benaderen. Zo kun je rechtstreeks bij de gegevens die op een extern opslagapparaat staan. Dat scheelt opslagruimte op je iPad en je hoeft dus ook niet direct het duurste exemplaar aan te schaffen.
Zo zijn er meer voordelen van externe opslag gebruiken met je iPad. Het is bijvoorbeeld ook ideaal als je vanaf andere apparaten bij je bestanden wilt komen, of als je bestanden wilt delen met je gezinsleden. Voor clouddiensten als iCloud, DropBox of OneDrive staan de bijbehorende apps tot je beschikking. De kans is groot dat er ook nog het nodige op een NAS te vinden is. Of dat er een aantal mappen op een computer via het thuisnetwerk beschikbaar zijn gemaakt, zodat jij en je huisgenoten daar gemakkelijk bij kunnen. Denk aan films en muziek, maar dat kunnen natuurlijk ook andere bestanden zijn die jij en anderen regelmatig nodig hebben.
Het grote voordeel is dat je alles maar één keer op de centrale plek hoeft op te slaan. Daarna kan iedereen erbij en met exact dezelfde versie werken. Natuurlijk staat dit los van de back-ups die je altijd nodig hebt.
Je kunt ook voor een fysieke NAS gaan, dus een zelfstandig werkend opslagapparaat of een (al wat oudere) computer. Die tover je via een programma als TrueNAS om tot een goedkope NAS. Je kunt verder een mappenstructuur op een reguliere computer delen via het thuisnetwerk. Ook dan kun jij gewoon met je iPad bij de bestanden, zolang je maar verbinding hebt met je thuisnetwerk.
©PXimport
Opslagruimte inrichten
Om een willekeurig netwerkapparaat te benaderen, heb je een servernaam of een ip-adres nodig. En natuurlijk ook een gebruikersnaam en wachtwoord, mocht deze opslagruimte niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn. Heb jij een NAS in huis, dan is deze waarschijnlijk op een eerder moment ingericht en kun je de verbinding al meteen opzetten. Gaat het om gedeelde mappen op een Windows-pc, dan moet je dat nog even regelen. Vandaar dat we dit nu eerst tot in detail uitwerken. Daarna laten we zien hoe je verbinding maakt met de netwerkopslag (NAS of gedeelde computermappen) vanaf de iPad.
Het handigste is om een nieuwe hoofdmap aan te maken en daar alles in plaatsen wat jij via het netwerk wilt benaderen en eventueel gaat delen met anderen. Op die manier weet je zeker dat al het andere op de computer niet per ongeluk ook benaderbaar is via het netwerk.
Wil je alleen een goed afgebakende filmverzameling of muziekcollectie beschikbaar stellen? Dan kun je eventueel de bestaande mappen gebruiken. Een map aanmaken kan met Windows Verkenner. Je mag deze map volledig naar eigen inzicht met allerlei submappen aanmaken. Zo maak je alles overzichtelijk. Vervolgens gaan we deze hoofdmap delen.
©PXimport
Map beschikbaar stellen
Klik met de rechtermuisknop op de hoofdmap, kies Eigenschappen, ga naar het tabblad Delen en klik op Geavanceerd delen. Zet een vinkje bij Deze map delen en vul bij Sharenaam de naam in die je aan deze gedeelde opslag wilt geven. Klik vervolgens op Machtigingen om aan te geven wie wat met deze opslag mag doen.
Standaard zijn mappen en bestanden door iedereen te bekijken en te lezen, maar alleen zodra ze zich met een gebruikersnaam en wachtwoord hebben aangemeld. Je kunt hier eventueel schrijfrechten aan toevoegen, zodat bestanden ook gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Je kunt zelfs zover gaan dat je individuele gebruikers op maat gemaakte toegangsrechten geeft; wij doen dat hier niet.
Klik op OK om alles te bevestigen. Terug bij Eigenschappen zie je op het tabblad Delen nu een netwerkpad staan. Het eerste gedeelte hiervan is de servernaam: dat is de naam van deze computer en die heb je straks nodig om verbinding te maken vanaf je iPad.
©PXimport
Verbinden met netwerkopslag
Nu is het tijd om de iPad erbij te pakken en de app Bestanden te openen. Ga naar het beginscherm waar je de kolom met locaties ziet, tik bovenaan op de drie puntjes en kies Verbind met server. Vervolgens wordt gevraagd om de servernaam. Hier tik je de naam in die je op de computer in Eigenschappen: alleen het eerste gedeelte van het netwerkpad is voldoende. Vervolgens tik je op Verbind.
In het vervolgvenster kies je Geregistreerde gebruiker en vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in waarmee je toegang hebt tot de computer. Alleen als de netwerkmap volledig openbaar toegankelijk is, kies je voor Gast. Na een tik op Volgende zie je als het goed is de inhoud van de netwerkschijf, waarna je vrijelijk door de mappen en bestanden kunt bladeren. Je ziet deze netwerkschijf nu ook terug bij de lijst met locaties van de app Bestanden onder het kopje Gedeeld. Dat koppelen hoeft dus slechts eenmalig te gebeuren.
Mocht je deze netwerkschijf ooit weer willen loskoppelen, omdat je het niet meer nodig hebt, selecteer dan deze locatie door erop te tikken. Tik vervolgens op het uitwerp-pictogram achter de servernaam.
©PXimport
Bestanden benaderen
Via de app Bestanden kun je nu volledig naar eigen inzicht bestanden van en naar de iPad kopiëren of verplaatsen. Je kunt bestanden dus alsnog lokaal op de iPad opslaan, maar net zo goed ook gegevens van jouw iPad overzetten naar de netwerkschijf, mits je schrijfrechten hebt toegevoegd (dat kan gelukkig ook achteraf nog). Ideaal als je even krap in je opslagruimte zit of sommige dingen maar heel af en toe gebruikt: je kunt er dan alsnog bij zodra je het een keertje wel nodig hebt.
Een foto of filmpje dat je hebt gemaakt, kun je rechtstreeks vanuit de Bestanden-app bekijken en afspelen. Een document, spreadsheet of presentatie opent weer automatisch in Pages, Numbers of Keynote. Wil je een bestand liever met een andere app openen? Houd je vinger er eventjes op gedrukt tot het keuzemenu wordt geopend, kies Delen en selecteer de gewenste app. Bijvoorbeeld om zelfgemaakte filmpjes aan een project in de videobewerker iMovie toe te voegen, zodat je leuke filmmontages kunt maken.
©PXimport
Openbare toegang
Wil je liever dat de netwerkschijf door iedereen in huis te benaderen is, zonder dat een gebruikersnaam en wachtwoord nodig is? Klik op de computer in de taakbalk op het vergrootglas, zoek naar Geavanceerd delen en klik op Instellingen voor geavanceerd delen beheren. Klik in dit onderdeel van het configuratiescherm op Alle netwerken en kies bij Met wachtwoord beveiligd delen voor Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen. Vanaf dat moment is aanmelden als gast mogelijk, dus zonder dat je nog een gebruikersnaam en wachtwoord aan anderen bekend hoeft te maken.
Externe opslag
Ook een extern opslagapparaat zoals een harddisk, ssd, geheugenkaart of usb-stick kun je prima benaderen vanaf een iPad. Heb jij een iPad met usb-c-aansluiting? Dan heb je geluk, want dan heb je alleen een standaard usb-kabeltje nodig om ze met elkaar te verbinden. Hebben beide apparaten usb-c? Dan gebruik je een kabeltje met usb-c aan beide uiteinden. Heeft het externe apparaat nog een grotere usb-a-aansluiting? In dat geval gebruik je een usb-c-naar-usb-a-kabel. Eenmaal aangesloten vind je het opslagmedium weer netjes terug onder Locaties in de app Bestanden.
Lees ook: Alles over usb-soorten, aansluitingen en hubs
Het kan zijn dat je een externe harde schijf van stroom moet voorzien om deze te kunnen benaderen. Zit er geen stroomaansluiting op het opslagapparaat zelf? Sluit het dan aan op een usb-hub die een eigen stroomvoorziening heeft en verbind deze hub weer met je iPad. Bij een ssd, geheugenkaart of usb-stick zul je gelukkig niet zo snel tegen dat probleem aanlopen.
Bij iPads met een lightning-aansluiting moet je helaas iets meer moeite doen. Het best ben je dan af met de zogeheten Lightning-naar-USB-3-camera-adapter van Apple. Schrik niet, ondanks de naam heb je er geen camera bij nodig. Op deze adapter zit zowel een usb-a-poort als een lightning-poort. Het opslagapparaat sluit je aan op usb-a en (bijvoorbeeld) de stroomadapter van jouw iPad op de lightning-poort.
Er bestaan nog meer van dit soort adapters, maar die zijn voornamelijk bedoeld om een geheugenkaartje uit te lezen of een camera die is ingeschakeld (en dus al van stroom wordt voorzien) op je iPad aan te sluiten.
©PXimport
Lezen en schrijven
Belangrijk om te weten is dat je externe opslagapparaten zowel kunt uitlezen als beschrijven, zolang ze maar een gegevenspartitie hebben met het FAT32- of ExFAT-bestandssysteem, of natuurlijk Apples eigen APFS-bestandssysteem (als je thuis met een Mac werkt). Windows-schijven hebben doorgaans een NTFS-bestandssysteem en die kun je vanaf iPadOS 15 prima uitlezen op je iPad, maar helaas niet beschrijven.
In Windows Verkenner ontdek je via de Eigenschappen van een opslagmedium om welk bestandssysteem het gaat. Een lege usb-stick, geheugenkaart, ssd of harde schijf kun je altijd nog opnieuw formatteren met FAT32 of exFAT, zodat je het op beide platformen kunt gebruiken. Verzeker je er dan wel van dat er niets (van waarde) op staat, want tijdens dit formatteren wordt alles genadeloos gewist.
©PXimport
Wil je meer tips om alles uit je iPad te halen? Bestel de cursus Doe alles met de iPad!