ID.nl logo
Node-RED: apparaten en diensten koppelen zonder code
© PXimport
Huis

Node-RED: apparaten en diensten koppelen zonder code

Node-RED is een populair systeem waarmee je apparaten en diensten aan elkaar koppelt zonder code te hoeven intypen. Het programmeren verloopt immers op een grafische manier door nodes in flows met elkaar te verbinden. Er bestaat een bloeiende community rond Node-RED en naast het automatiseren van zaken, kun je er ook dashboards mee maken. Onlangs kwam versie 1.0 van Node-RED uit. De ideale gelegenheid om er eens mee aan de slag te gaan in dit artikel.

Op de website van Node-RED wordt het programma omschreven als ‘low-code programming for event-driven applications’. Dat is een hele mond vol. Low-code programming betekent gewoon dat je geen code hoeft in te typen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Python-programma. In de plaats daarvan selecteer je in een webinterface componenten uit een gereedschapskist en koppel je die aan elkaar.

Met ‘event-driven applications’ wordt bedoeld dat je met Node-RED toepassingen bouwt die reageren op gebeurtenissen. Zo kan je programma reageren als je een knop indrukt die je op een Raspberry Pi aansluit, of op een bericht dat via MQTT over je thuisnetwerk wordt verstuurd, of op een sensorwaarde die verandert in je Home Assistant-installatie.

01 Systeemvereisten voor Node-RED

Node-RED kun je op Windows, macOS, Linux, op een Raspberry Pi en zelfs in de cloud installeren. Op de pagina Getting started vind je de installatie-instructies voor de verschillende mogelijkheden.

In deze basiscursus gaan we uit van een installatie via Docker op een Raspberry Pi. Maak je een andere keuze, volg dan op de website van Node-RED de specifieke instructies voor jouw systeem. Na de installatie werkt zo goed als alles hetzelfde, ongeacht het systeem waarop je Node-RED draait.

©PXimport

02 Raspbian met Docker

We gaan ervan uit dat je Raspbian Buster Lite op je Raspberry Pi hebt geïnstalleerd, bijvoorbeeld met balenaEtcher. Op je Raspberry Pi inloggen doe je via de opdracht ssh in de Opdrachtprompt of door een toetsenbord en beeldscherm op je Raspberry Pi aan te sluiten.

Installeer dan Docker op de Raspberry Pi, geef de standaardgebruiker pi toegang tot Docker, installeer pip en Docker Compose, en reboot tot slot met deze commando’s:

curl -sSL https://get.docker.com | sh

sudo usermod pi -aG docker

sudo apt install python3-pip

sudo pip3 install docker-compose

sudo reboot

Zodra je weer ingelogd bent, maak je ook een directory aan waarin je de gegevensbestanden van Node-RED opslaat, zoals je flows en de uitbreidingen die je installeert:

mkdir /home/pi/node-red

03 Installeer Node-RED

We installeren Node-RED met behulp van Docker Compose. Maak daarvoor eerst een Docker Compose-bestand aan:

nano docker-compose-node-red.yml

Plaats daarin de volgende regels:

version: '3.7'

services:

node-red:

image: nodered/node-red

container_name: node-red

restart: always

volumes:

- ./node-red:/data

ports:

- "1880:1880"

environment:

- TZ=Europe/Amsterdam

Hierin definiëren we dat we het Docker-image nodered/node-red downloaden en starten, waarbij we de directory node-red in de huidige directory in de Docker-container van Node-RED aankoppelen op de directory /data. We forwarden poort 1880 van de container naar poort 1880 op de Raspberry Pi. Tot slot stellen we ook onze tijdzone in, zodat Node-RED de juiste tijd gebruikt.

Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Daarna starten we Node-RED eenvoudig op met de volgende opdracht:

docker-compose -f docker-compose-node-red.yml up -d

Dat duurt wel even, want Docker gaat nu het image van Node-RED eerst downloaden. Maar als je de Opdrachtprompt weer te zien krijgt, is Node-RED gestart en in je webbrowser bereikbaar op http://IPADRES:1880. Lukt het niet, bekijk dan met docker logs node-red wat er misloopt.

©PXimport

04 Je eerste flow

De webinterface van Node-RED bestaat uit vier onderdelen. Bovenaan heb je de header met rechts een knopje Deploy en helemaal rechts het menu dat je toegang geeft tot allerlei functionaliteit.

Links heb je het palet, waarin je allerlei ‘nodes’ vindt. Die nodes kun je naar het midden slepen, de werkruimte. Die werkruimte bevat aanvankelijk één tabblad met een ‘flow’ met de naam Flow 1. Rechts heb je dan de zijbalk, die je meer informatie geeft over het geselecteerde onderdeel. Momenteel is dat de lege flow, zodat je daar de naam van de flow te zien krijgt.

Laten we eens een eerste flow maken. Sleep een node inject en een node debug naar de werkruimte. De tekst bij die eerste verandert in timestamp en bij die tweede in msg.payload. Verbind het rechtse grijze vakje van de eerste node met het linkse grijze vakje van de tweede node. Klik dan bovenaan rechts op Deploy.

Klik dan op het omgekeerde driehoekje onder het menu en kies Debug messages. Als je daarna op het grote vierkantje links van de node timestamp klikt, verschijnt de tijd (in aantal seconden sinds 1 januari 1970) in de zijbalk.

©PXimport

05 Installeer extra nodes

Dat tijdstip in het debugvenster is niet heel leesbaar. Zouden we dit kunnen omzetten naar een leesbare datum en tijdstip? Uiteraard, en dat kan bijvoorbeeld met een node function waarin je javascript-code kunt opgeven die de opdracht uitvoert. Maar we zijn dit artikel begonnen met de boodschap dat je niet zou hoeven te programmeren in Node-RED (wat wel kan, zie ook het kader ‘Javascript-code in Node-RED’), dus we gaan dit op een grafische manier uitvoeren.

In het palet links zie je een heel aantal nodes die Node-RED standaard al installeert, maar er zit er geen tussen om tijdstippen in leesbaar formaat te tonen. Gelukkig heeft Node-RED een bloeiend ecosysteem van externe nodes, die eenvoudig te installeren zijn. Klik op het menu en dan op Manage palette.

In het tabblad Install zie je dat er meer dan 2400 modules beschikbaar zijn voor installatie. Typ in het zoekveld eens date in. Je krijgt dan alle mogelijke nodes te zien die iets met een datum doen. Let zeker op de datum van de laatste update, want je vindt hier ook heel wat nodes die niet meer onderhouden worden. Bij elke node kun je op het icoontje naast de naam klikken voor meer informatie.

©PXimport

06 Leesbaar tijdstip

Klik op de knop install bij de node node-red-contrib-moment en bevestig met Install. Sluit daarna het venster. Als je nu in het paneel links helemaal naar onderen scrolt, zie je twee nieuwe nodes: moment en humanizer. Klik je op een ervan, dan krijg je in de zijbalk nuttige informatie over het gebruik te zien.

Verbreek de verbinding tussen timestamp en msg.payload door ze te selecteren en op de Delete-toets te drukken. Sleep dan de node moment naar de werkruimte. Ze krijgt dan de naam Date/Time Formatter. Verbind de uitvoer van timestamp met de invoer van deze node, en de invoer van msg.payload met de uitvoer.

Deploy de flow opnieuw en klik weer op de timestamp. In het debugvenster moet nu een tijdstip zoals “2020-02-11T14:15:56.321Z” verschijnen. Indien de tijd verkeerd is, dubbelklik dan op de node en kijk na of je tijdzone correct staat. Indien nodig tel je bij Adjustment een uur op. Vergeet niet na elke aanpassing op Deploy te klikken.

©PXimport

07 Download elke vijf minuten

Node-RED doet nu iets wanneer we op de eerste node klikken, maar we kunnen onze flow ook automatisch laten uitvoeren, bijvoorbeeld elke vijf minuten. Klik op de eerste node, kies bij Repeat voor interval en vul dan every 5 minutes in. Wijzig ook de naam van de node in Elke 5 minuten, zodat de functie duidelijker is. Sla op met Done en klik dan op Deploy. Je krijgt nu in het debugvenster elke vijf minuten de huidige tijd te zien.

Nu we Node-RED om de vijf minuten iets kunnen laten doen, gaan we daar iets nuttigers van maken: weergegevens downloaden. Verwijder de node Date/Time Formatter en zet in de plaats daarvan een node http request. Dubbelklik erop en vul bij de url http://xml.weerslag.nl/xmlfeed.xml in. Geef de node de naam Weerslag.NL.

Als je nu op het vierkantje bij de eerste node klikt (of vijf minuten wacht), wordt het xml-bestand van Weerslag.NL gedownload en de inhoud in het debugvenster getoond. Maar je bent uiteraard alleen geïnteresseerd in het weer bij jou. Open de feed in je webbrowser en zoek naar een weerstation bij je in de buurt. Noteer de stationscode.

©PXimport

08 Filter de xml-code

De xml-code van de feed van Weerslag.NL filter je eenvoudig zodat je alleen de informatie te zien krijgt van het weerstation waarin je geïnteresseerd bent. Plaats daarom een node xml tussen je node http request en de node debug. Deze node zet de xml om in een javascript-object. Bekijk het resultaat eerst maar eens in het debugvenster.

Voeg dan een node change toe tussen xml en debug, en dubbelklik daarop. Verander nu achter to het type uitvoer naar expression (getoond als een gestileerde hoofdletter J). Vul daarachter de volgende expressie in:

payload.**.weerstation[stationcode[0]='11179']

Vervang hierin 11179 door de stationscode van in je buurt. Wil je meer weten over dit soort expressies, lees dan de documentatie van JSONata. Na een deploy en een klik op de eerste node krijg je in het debugvenster alleen de informatie van het ene weerstation te zien.

©PXimport

Javascript-code in Node-RED

Bestaat er geen node die doet wat je nodig hebt, dan kun je nog altijd gaan programmeren. Node-RED is immers in javascript geschreven en ondersteunt via de node function ook javascript-code. Zo zou je de node moment kunnen vervangen door een node function, waarin je javascript-code schrijft die een Date-object aanmaakt op basis van de payload, en de payload vervangt door de stringversie van dat object. Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar je kunt nog veel complexere functies schrijven. Zie de online documentatiepagina Writing functions voor meer informatie.

©PXimport

09 Temperatuur en luchtdruk

Tot nu toe toonden we volledige javascript-objecten in het debugvenster, maar we zijn eigenlijk alleen geïnteresseerd in de temperatuur en luchtdruk. De temperatuur filteren we er eenvoudig uit met een node change na de vorige node change. We veranderen het type achter to naar msg en vullen daar in:

payload.temperatuurGC[0]

Hang achter deze node weer een debug-node. Doe nu hetzelfde om de luchtvochtigheid eruit te filteren. Bestudeer in het debugvenster de inhoud van het volledige javascript-object van het weerstation om te zien wat je in de node change dient in te typen.

Als je nu de flow uitvoert, krijgt je de waardes van de temperatuur en luchtvochtigheid in het debugvenster te zien.

©PXimport

10 Dashboard

Het debugvenster is handig als je in Node-RED een flow aan het opbouwen bent, maar zodra die werkt, wil je uiteraard je gegevens wat mooier weergeven. Gelukkig kent Node-RED ook een dashboard. Daarvoor dienen we eerst een extra node te installeren.

Open weer Manage palette in het menu en installeer daar de node node-red-dashboard. Dat voegt maar liefst zestien nieuwe types nodes toe in je palet.

Hang dan een node gauge achter de node voor de temperatuur. Dubbelklik erop en klik naast Group op het icoontje van het potlood. Geef de groep een naam (bijvoorbeeld Temperatuur) en klik naast Tab op het potloodicoontje. Geef het tabblad een naam (bijvoorbeeld Weer), klik op Add en nog eens op Add. Dan ben je weer in de eigenschappen van de node gauge. Vul bij Label een naam zoals Temperatuur in, bij Units de eenheid °C, en bij Range een minimum- en maximumtemperatuur. Klik op Done om de node op te slaan.

Nadat je op Deploy geklikt hebt, klik je op het icoontje van het grafiekje bovenaan rechts (links naast het omgekeerde driehoekje). Klik daarna op het icoontje van het vierkantje met het pijltje eruit. Je krijgt nu je eerste dashboard van Node-RED te zien. Uiteraard is dit nog maar het begin. Het toevoegen van de luchtvochtigheid en van enkele andere interfacecomponenten zoals een lijnplot laten we aan jou als lezer over.

©PXimport

11 Controleer of het vriest

Node-RED kan nog veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld waarschuwingen uitsturen als het vriest. Om te weten wanneer het vriest, voeg je een switch toe achter de node voor de temperatuur. Geef die switch de naam Test op vorst en zet de test op <= 0, waarbij je vlak voor de 0 het datatype number kiest.

De node aan de uitgang van de switch wordt nu alleen uitgevoerd wanneer de temperatuur in het weerstation lager dan 0 is. Test dat door een inject-node aan de ingang te koppelen met als waarde -15 met datatype string, en door een debug-node aan de uitgang te koppelen. Als je nu na een deploy op de inject klikt, zie je in het debugvenster de temperatuur -15 graden. En als je de -15 in de inject-node verandert naar 15 en op de inject-node klikt, gebeurt er niets.

©PXimport

12 Vorstwaarschuwing

Dan hoeven we alleen nog maar die laatste debug-node te vervangen door een node die ons waarschuwt. We geven hier het voorbeeld van een waarschuwing met een e-mail. Installeer daarvoor de node node-red-node-email.

Voor je nu die node toevoegt, voeg je een node change toe achter de switch. Geef die de naam E-mail en zet msg.topic op Het vriest. Dit wordt het onderwerp van onze e-mail. Het bericht zelf komt in msg.payload, en dat bevat nog altijd de temperatuur, dus dat houden we.

Voeg dan de node email toe achter de node change. Vul de juiste gegevens in: het e-mailadres van de ontvanger, de smtp-server, poort, gebruikersaccount en wachtwoord. Als je een mailserver met STARTTLS gebruikt, dien je Use TLS? wel aan te vinken, maar Use secure connection niet. En als je tweefactorauthenticatie voor Gmail ingesteld hebt, dien je eerst een app-wachtwoord aan te maken. Als je daarna je flow deployt, krijg je via e-mail een melding wanneer het vriest.

Uiteraard is dit maar een eerste versie. Momenteel zou je elke vijf minuten een e-mail krijgen zolang het vriest. Dat aantal e-mails zou je zeker nog moeten beperken. Maar Node-RED biedt voldoende componenten om deze basisflow verder uit te werken. En als de standaardnodes niet volstaan, installeer je gemakkelijk extra nodes van de community of programmeer je zelf je eigen nodes in javascript.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.