Review Netgear Orbi RBK863s – Te weinig vernieuwing

© Jeroen Boer - ID.nl

Review Netgear Orbi RBK863s – Te weinig vernieuwing

Geplaatst: 2 november 2023 - 18:32

Jeroen Boer

De Netgear Orbi RBK863s is de directe opvolger van de Orbi RBK853. Het ontwerp van dit nieuwe wifi-mesh-systeem is identiek aan zijn voorganger. Toch zijn er kleine verschillen en wordt bij de RBK863s één jaar gratis internetbeveiliging meegeleverd. Daarnaast is deze set – voor wie dat mooi vindt – ook in het zwart leverbaar. Maar is dat genoeg verbetering?

7,0

Ons oordeel

Netgear Orbi RBK863s

Pluspunten

Goede prestaties

Prima app

Jaar lang beveiliging

Goede backhaul

Minpunten

Hoge prijs

Geen wifi 6E

Geen multi-gigabit-LAN

Conclusie

Netgears RBK863s is op zich een prima presterend wifi-mesh-systeem, maar dat is gezien de al prima voorganger geen verrassing. Toch zijn we een beetje teleurgesteld, met name door het gebrek aan vooruitgang. Voor een set van 1300 euro(!) biedt Netgear nu gewoon te weinig functionaliteit. Het is leuk dat Netgear de router heeft voorzien van een nog snellere wan-poort, maar in de praktijk was een multigigabit-aansluiting van 2,5 Gbit/s op de satellieten nuttiger geweest. Die luxe is in het assortiment van Netgear vooralsnog alleen weggelegd voor topmodel RBK962, die eveneens wifi 6E biedt. En ook die nieuwe wifi-standaard ontbreekt, waardoor de technische stap tussen deze set en het topmodel nu wel heel groot is. Deze set biedt kortom te weinig vernieuwing, en dat maakt een jaar lang gratis internetbeveiliging in combinatie met de hoge prijs niet goed....
Lees meer

De Netgear Orbi RBK863s (set met drie stuks; de set met twee stuks heet RBK862s) kun je beschouwen als de directe vervanger van enkele jaren geleden gelanceerde RBK853. Wie dan direct denkt aan de toevoeging van wifi 6E, komt bedrogen uit. Technisch verschilt de RBK863s nauwelijks van zijn voorganger; ook dit is een tri-band mesh-systeem op basis van wifi 6.

En waar we bij de RBK763s een ander ontwerp kregen ten opzichte van voorganger RBK753, is dat bij deze set niet het geval. Het uiterlijk van de nodes is identiek aan die van de RBK853. Het gaat om behoorlijk forse torentjes van zo’n 25 centimeter hoog. Wel is deze nieuwe set niet alleen in het wit, maar net als ons testexemplaar ook in het zwart verkrijgbaar.

Netgear Orbi RBK863s.

© Jeroen Boer - ID.nl

De Netgear Orbi RBK863s is ook in het zwart te koop.

Het enige zichtbare verschil ten opzichte van de Orbi RBK853 is dat de wan-aansluiting nu wordt aangeduid als 10G, terwijl er bij de voorganger nog 2.5G naast stond. De poort heeft nu dus een maximale snelheid van 10 Gbit/s. Daar houden de verbeteringen op het vlak van multi-gigabit helaas op, want de satellieten zelf zijn nog steeds alleen van gigabit-aansluitingen voorzien. En dus niet van multi-gigabit-poorten met een snelheid van 2,5 Gbit/s, iets dat topmodel RBK963 wel heeft. Jammer, want die snellere poorten hadden de set direct een stuk interessanter gemaakt voor wie de satellieten (deels) bedraad wil aansluiten.

Netgear Orbi RBK863s.

© Jeroen Boer - ID.nl

De enige fysieke verandering ten opzichte van de voorganger is een snellere wan-aansluiting.

Geen wifi 6E

Op het gebied van wifi biedt de Orbi RBK863s volgens de specificaties geen veranderingen. Dit systeem is een tri-band mesh-systeem op basis van wifi 6. Als backhaul wordt er een 5GHz-radio met vier datastromen en een kanaalbreedte van 80 MHz gebruikt. De clientradio’s op de 2,4- en 5GHz-band ondersteunen eveneens vier datastromen.

Zoals gezegd heeft Netgear de set helaas niet voorzien van wifi 6E, bijvoorbeeld in de vorm van een technisch wat langzamere variant met twee datastromen ten opzichte van het topmodel. Ook ondersteunt het clientnetwerk in tegenstelling tot de goedkopere en eveneens nieuwe Orbi RBK763s geen kanalen van 160 MHz breed, iets dat in combinatie met nieuwe clients wel een voordeel is.

Vernieuwing op wifi-gebied heeft dit nieuwe ‘800-model’ dan ook niet, en technisch zou er dus nog best een systeem tussen dit model en topmodel RBK963 passen, maar dat lijkt gezien de typenummers van deze generatie niet voor de hand te liggen. Bovendien vraagt Netgear al een pittige 1299 euro voor deze set.

Installatie

Het installeren van een Orbi-systeem is bij de huidige generatie eenvoudiger dan ooit. Je scant de QR-code op de sticker met de app en je wordt door de installatie heen geleid. Je moet wel een account bij Netgear hebben om dat te doen. Hoewel je het systeem via de app kunt beheren, biedt deze voornamelijk basisfuncties zoals het wijzigen van je wifi-wachtwoord, het bekijken van aangesloten apparaten en de optie om het internet op apparaten tijdelijk te stoppen via ouderlijk toezicht.

Voor meer geavanceerde opties en instellingen, zoals het kiezen tussen router- of accesspointmodus, het opzetten van een VPN-server of het doorsturen van poorten, is het raadzaam om in te loggen op de webinterface.

Netgear Orbi RBK863s  webinterface.

Je kunt het systeem ook in een accesspointmodus gebruiken.

Gratis Bitdefender-internetbeveiliging

Netgear bundelt de mesh-systemen met een s in het typenummer inclusief 1 jaar gratis Netgear Armor. Deze beveiligingssoftware op de router (in samenwerking met Bitdefender) scant je netwerkapparaten op mogelijke gevaren en toont aan welke apparaten volgens Netgear onveilig zijn. Armor kan verder je netwerkverkeer filteren en onveilige sites blokkeren. Helaas kun je dan weer geen inhoudsfiltering voor kinderen inschakelen; die heeft Netgear mogelijk ondergebracht in een apart abonnement genaamd Smart Parental Controls, dat 69,99 euro per jaar kost.

Interessant is dat je als onderdeel van Armor op al je Windows, macOS-, Android- en iOS-apparaten ook Bitdefender Total Security kunt installeren. Die software kun je dus een jaar lang gratis gebruiken. Na het eerste jaar moet je betalen voor Armor, iets dat net als op Orbi-systemen zonder s in het typenummer 99,99 euro per jaar kost.

Netgear Orbi heeft ingebouwde beveiliging.

Netgear Orbi heeft ingebouwde beveiliging.

Prestaties

We hebben de Netgear Orbi RBK863s in de praktijk getest in een woning met 2,5 verdiepingen. De ‘begane grond’ van dit appartement is uitgevoerd in split-level. Omdat een groot gedeelte van het appartement in beton is uitgevoerd, is er normaal gesproken al voorzien in een wifi-systeem op basis van drie accesspoints. Beide split-level-niveaus hebben een accesspoint, terwijl er ook op de bovenverdieping een accesspoint is geplaatst. De router hebben we in het kantoor op het laagste split-levelniveau gezet, terwijl de satellieten in de woonkamer (hoge split-level) en een slaapkamer (eerste verdieping) staan.

In het kantoor halen we 867 Mbit/s, terwijl we in de woonkamer 785 Mbit/s halen. In de slaapkamer op de bovenste verdieping halen we 610 Mbit/s.

Het clientnetwerk biedt vier datastromen, maar geen ondersteuning voor kanalen van 160 MHz. Aangezien de meeste clients maximaal twee datastromen ondersteunen, zou ondersteuning voor 160 MHz in de praktijk weleens beter kunnen werken. De goedkopere Orbi RBK763s presteert in elk geval net zo goed als deze set.

Conclusie

Netgears RBK863s is op zich een prima presterend wifi-mesh-systeem, maar dat is gezien de al prima voorganger geen verrassing. Toch zijn we een beetje teleurgesteld, met name door het gebrek aan vooruitgang. Voor een set van 1300 euro(!) biedt Netgear nu gewoon te weinig functionaliteit. Het is leuk dat Netgear de router heeft voorzien van een nog snellere wan-poort, maar in de praktijk was een multigigabit-aansluiting van 2,5 Gbit/s op de satellieten nuttiger geweest. Die luxe is in het assortiment van Netgear vooralsnog alleen weggelegd voor topmodel RBK962, die eveneens wifi 6E biedt. En ook die nieuwe wifi-standaard ontbreekt, waardoor de technische stap tussen deze set en het topmodel nu wel heel groot is. Deze set biedt kortom te weinig vernieuwing, en dat maakt een jaar lang gratis internetbeveiliging in combinatie met de hoge prijs niet goed.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000