Review Netgear Orbi RBK85x - Oude wifi-kampioen ingehaald?
De Netgear Orbi RBK85x wist onze vergelijkende test in het verleden te winnen, maar het voormalige topmodel gaat inmiddels al weer meer dan twee jaar mee. Nieuwe modellen hebben inmiddels high-end mogelijkheden zoals multi-gigabit lan en wifi 6E. Toch heeft Netgear nog altijd flink vertrouwen in dit model en vraagt het een hoge prijs. Hoe houdt Netgears topmodel van voorheen zich in 2022 ten opzichte van hun nieuwe topmodel (RBKE96x) en de jongere nieuwkomers van de concurrentie?
De Netgear Orbi RBK85x was bij introductie uitstekend, en op zichzelf is hij dat in 2022 nog altijd: goede prestaties, sterke backhaul en een fijne appervaring. Als je deze set in huis hebt zal je er ongetwijfeld tevreden over zij. Met de juiste prijs zou het nog altijd een veilige aanrader zijn, maar Netgear houdt vast aan de hoge prijs uit 2019-2020 terwijl deze set inmiddels onder druk staat van tal van concurrenten die sneller en featurerijker zijn voor iets meer geld, of bijna even snel zijn voor veel minder geld. Zo valt de RBK85x in 2022 tussen wal en schip en we raden pas aan deze weer te overwegen bij een sterk gereduceerde prijs.
- Goede prestaties
- Goede backhaul
- Fijne app en installatie
- Geen wifi 6E of multi-gigabit-lan
- Sommige mogelijkheden met abonnement
- Relatief hoge prijs
De Netgear Orbi RBK85x is een stevige mesh-oplossing bestaande uit forse doch aantrekkelijke torentjes (25,5 x 19 x 7 cm) net een flinke tri-band antennelayout. Grote kastjes levert je wel meer aansluitopties op dan op kleinere units, vier lan-poorten per stuk bijvoorbeeld, en de hoofdunit van de RBK85x heeft daar nog een 2,5 Gigabit wan-poort op zitten mocht je de gelukkige eigenaar zijn van een internetverbinding voorbij de gigabit.
Hoewel de Orbi RBK85x op papier mooi was bij de lancering, zien we er een jaartje later wel wat scheuren in. Zo hebben sommige jongere mesh-systemen inmiddels wifi 6E-ondersteuning (6 GHz), de RBK85x houdt het bij wifi 6 en de afwezigheid van multi-gigabit lan in dit hogere segment valt ook op. Wel krijg je een 2,5 Gbit wan-poort, maar het is waarschijnlijker dat je een multi-gigabit lan aanlegt in huis dan een multi-gig-internetverbinding weet te scoren.
Software en installatie
Als mesh-bouwer van het eerste uur heeft Netgear hun installatie en software-ervaring uitstekend in orde. De installatie is rapper gepiept dan bij de meeste anderen, of je nu enkel een telefoon wilt gebruiken of liever met een pc werkt. Zoals je van een mesh-oplossing verwacht, is geen technische kennis vereist en de app wijst zichzelf. Zaken als het opzetten van een gastnetwerk is eenvoudig, en ook de opties voor ouders zijn prima doordacht en goed te volgen. Denk aan het makkelijk pauzeren van de verbinding of per profiel zaken als online time of activiteit te monitoren.
Helaas heeft Netgear besloten om sommige features achter een paywall te parkeren. Zowel de uitgebreide beveiligingsfeatures van Bitdefender vereist een abonnement, al zal de tech-savvy doelgroep van deze set dat vermoedelijk niet nodig hebben, maar ook de geavanceerdere familie opties zitten achter een (ander) abonnement. We vinden het een sterk punt dat Netgear verder dan alle anderen gaat met hun opties voor ouders, met fijne controle over internetgebruik per device of per kind, inclusief uitgebreide logs over wat ze precies uitspoken en zelfs een rewards-app voor goed internet gedrag, maar het voelt zuur dat je daar weer 70 euro per jaar voor bij mag tikken bovenop de al forse aanschafsprijs.
Testprotocol
De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.
We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).
We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.
Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.
Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.
Prestaties
Het feit dat hij twee jaar mee gaat maakt de Netgear Orbi RBK85x niet opeens minder indrukwekkend. De grote torens van Netgear geven een uitstekende prestatie nabij elke unit: 951 Mbit/s gemiddeld betekent dat je een Gigabit LAN of WAN verbinding eenvoudig vol trekt. Ook de onderliggende backhaul naar de verdieping hoger maakt indruk met een resultaat van 654 Mbit/s, nog altijd rapper dan de meeste internetverbindingen aan kunnen. En ook op zolder halen we nog 434 Mbit/s. Dat maakt hem de snelste wifi 6 mesh-set op de nog duurdere ASUS XG12 na.
Deze set staat echter op meerdere manieren enorm onder druk. Vooral doordat dat we met onze wifi 6E-devices nog hogere snelheden kunnen halen met de nieuwste wifi 6-systemen, zeker wanneer gecombineerd met snellere lan-aansluitingen. Zelfs als je dit zelf nog niet hebt, ligt het voor de hand dat je daar gedurende de levensduur van dit product wel van kan profiteren.
Ook zien we dat enkele goedkopere oplossing sneller, even snel of bijna even snel kunnen zijn voor flink minder geld. Vooral de veel goedkopere Deco XE75 (WiFi 6E, 2,5 Gbit LAN, 549 euro voor een set van 3) zet deze dik 1000 euro Orbi set onder druk. De backhaul en het signaal in deze Orbi is nog altijd iets krachtiger, maar dat staat niet in verhouding tot het gigantische prijsverschil en de afwezigheid van de laatste features. Oftewel je kan flink besparen zonder dat je daar veel van merkt, of als de prijs geen issue is voor je kan je voor nog iets meer geld nog snellere sets in huis halen.
Conclusie
De Netgear Orbi RBK85x was bij introductie uitstekend, en op zichzelf is hij dat in 2022 nog altijd: goede prestaties, sterke backhaul en een fijne appervaring. Als je deze set in huis hebt zal je er ongetwijfeld tevreden over zij. Met de juiste prijs zou het nog altijd een veilige aanrader zijn, maar Netgear houdt vast aan de hoge prijs uit 2019-2020 terwijl deze set inmiddels onder druk staat van tal van concurrenten die sneller en featurerijker zijn voor iets meer geld, of bijna even snel zijn voor veel minder geld. Zo valt de RBK85x in 2022 tussen wal en schip en we raden pas aan deze weer te overwegen bij een sterk gereduceerde prijs.