ID.nl logo
Review Netgear Orbi RBK763s - Wifi-mesh-set met nieuw ontwerp
Huis

Review Netgear Orbi RBK763s - Wifi-mesh-set met nieuw ontwerp

De Netgear Orbi RBK763s AX5400 kun je beschouwen als de opvolger van de Orbi RBK753 AX4200. Het wifi-mesh-systeem lijkt veel op zijn voorganger, maar heeft wel een compacter ontwerp. Ook krijg je één jaar lang gratis internetbeveiliging meegeleverd. Is dat genoeg om op te vallen in de overvolle wifi-mesh-markt?

Goed
Conclusie

Het setje presteert prima en zal je een goed dekkend draadloos netwerk opleveren. Slecht is deze Orbi dan zeker ook niet, maar in de huidige markt is dat niet altijd genoeg. Hetzelfde gold immers ook al voor de voorganger. Voor hetzelfde geld zijn er echter ook mesh-setjes te koop die meer bieden zoals de nieuwere wifi 6e-standaard en een multigigabit-aansluiting. Denk dan bijvoorbeeld TP-Links Deco XE75 Pro die zowel wifi 6e als multigigabitaansluitingen biedt.

Plus- en minpunten
  • Prima prestaties
  • Goede backhaul
  • Een jaar gratis beveiliging
  • Geen wifi 6E
  • Geen multi-gigabit
  • Relatief hoge prijs

De Netgear Orbi RBK763s bestaat uit een router aangevuld met twee satellieten. Je kunt ook kiezen voor een set bestaande uit een router en een satelliet onder typenummer Orbi RBK762s. De satellieten kun je los aanschaffen onder typenummer RBS760 (250 euro). De oudere RBK753- en RBK752-sets zijn overigens nog steeds verkrijgbaar en kosten ongeveer hetzelfde als deze vernieuwde uitvoeringen. Dus wat zijn de verschillen?

Lees ook: Dit moet je weten over mesh-wifi

 

Netgear heeft ten eerste wat veranderingen op het gebied van wifi doorgevoerd waardoor deze set nu het marketinggetal AX5400 heeft in plaats van AX4200, daarover later meer. Dan is je misschien de letter s in het typenummer opgevallen, die staat voor security. Netgear bundelt dit wifi-mesh-systeem namelijk met een jaarabonnement op Netgears internetbeveiliging Armor. Na dat jaar moet je net als bij de voorganger jaarlijks betalen voor dit abonnement.

 

Ook het fysieke ontwerp is anders en compacter dan de voorganger. Waar de torentjes van de RBK753 23,1 cm hoog en 18,3 cm breed zijn, is dat bij deze set 21,1 cm hoog en 16,5 cm breed. Dat zorgt optisch voor een stuk aantrekkelijkere torentjes die door een andere kleurstelling ook minder opvallen dan hun voorgangers. Want waar de behuizing van de RBK753 nog was voorzien van zilveren accenten is dat bij deze set gewijzigd naar heel lichtgrijs. De aansluitingen zijn hetzelfde gebleven. De router is voorzien van een gigabit-wan-aansluiting en drie gigabit-netwerkaansluitingen, terwijl de satellieten voorzien zijn van twee gigabit-aansluitingen.

 

Eenvoudige installatie

De installatie is het makkelijkst met de Orbi-app op je smartphone, je hebt hier wel een Netgear-account voor nodig. Je sluit de router aan op de gewenste plek en schakelt hem in. In de app kun je vervolgens de QR-code op de sticker scannen, waarna je door het eenvoudige installatieproces geleid wordt. Het systeem kun je vervolgens met de app beheren, maar daarin vind je voornamelijk basisfunctionaliteit zoals je wifi-wachtwoord, een overzicht van clients en de mogelijkheid om internet op appraten met ouderlijk toezicht te pauzeren.

Voor de uitgebreide mogelijkheden kun je inloggen op de webinterface. Je kunt het systeem dan onder andere instellen op router- of accesspointmodus, de vpn-server configureren en poorten doorsturen.

 

Gratis jaar Bitdefender-internetbeveiliging

Netgear bundelt de mesh-systemen met een s in het typenummer inclusief 1 jaar gratis Netgear Armor. Dit is beveiligingssoftware op de router in samenwerking met Bitdefender die je netwerkapparaten scant op mogelijke gevaren en je laat zien welke apparaten volgens Netgear onveilig zijn. De meeste van de apparaten op ons thuisnetwerk worden als veilig aangemerkt, maar onze Synology-NAS is daarop een uitzondering. Volgens Armor heeft de NAS maar liefst 739 kwetsbaarheden en dat leidt uiteraard tot alarmbellen. Via de app krijg je alleen wat algemeenheden over deze kwetsbaarheden te zien. Op de Armor-website kun je gelukkig wel een uitgebreide lijst met gevonden kwetsbaarheden opvragen.

Het blijkt dat onderdelen in het gebruikte Linux-besturingssysteem oudere versies zijn en bekende kwetsbaarheden bevatten. Armor scant op versienummers van de software die het kan zien zoals de versie van de Linux-kernel. Het laat vervolgens alle kwetsbaarheden zien die het uit een database met kwetsbaarheden haalt. De betreffende Synology is echter een model dat nog actief ondersteund wordt en draait op de nieuwste versie van DSM die inderdaad wel op oudere Linux-software is gebaseerd. Deze NAS is veilig te gebruiken. Je hoeft kortom dus niet direct in paniek te raken als je Armor kwetsbaarheden vindt.

Armor kan verder je netwerkverkeer filteren en onveilige sites blokkeren. Helaas kun je dan weer geen inhoudsfiltering voor kinderen inschakelen, die mogelijk heeft Netgear ondergebracht in een apart abonnement Smart Parental Controls dat 69,99 euro per jaar kost. Het gratis ouderlijk toezicht op Orbi kan wel internetgebruik voor gebruikers pauzeren. Een vreemde keuze, want het Armor-abonnement is niet goedkoop.

Interessant is dat je als onderdeel van Armor op al je Windows, Macs, Android- en iOS-apparaten ook Bitdefender Total Security kunt installeren. Na het eerste jaar moet je betalen voor Armor, iets dat net als op Orbi-systemen zonder s in het typenummer 99,99 euro per jaar kost. Het gedeelte dat op de router draait heb je alleen iets aan als je het wifi-mesh-systeem in routermodus gebruikt, in accesspointmodus is Armor niet beschikbaar. Het installeren van Bitdefender Total Security op je apparaten kan na activatie in routermodus wel in accesspointmodus. Je kunt Armor op de router bovendien uitschakelen in routermodus als je er er toch geen behoefte aan hebt. Je kunt de software voor je pc’s of smartphones downloaden vanaf www.armor-install.com of door in te loggen op https://armor.netgear.com. Je krijgt dus sowieso een jaar lang gratis een prima internetbeveiligingspakket op al je apparaten en dat is altijd mooi meegenomen.

Gewijzigde backhaul

Op het gebied van wifi lijkt de RBK763s in eerste instantie veel op de RBK753. Net als de voorganger is dit een tri-band-systeem waarvan de nodes voorzien van drie wifi-radio’s: tweemaal een 5GHz-radio aangevuld met een 2,4GHz-radio. Toch zijn er wel verschillen, die ingrijpender zijn dan het hogere marketinggetal doet vermoeden. Zo blijft de theoretische snelheid van de backhaul 2400 Mbit/s, maar is de technische werking anders. Want waar de RBK753 gebruik maakt van een radio met vier datastromen, zijn dat bij deze set slechts twee datastromen. Omdat er nu gebruik gemaakt kan worden van een kanaalbreedte van 160 MHz waar dat eerder 80 MHz was, is de theoretische snelheid gelijk gebleven. Op basis van eerdere ervaringen prefereren we doorgaans meer datastromen dan een breder kanaal voor de backhaul.

De 5GHz-clientradio heeft net als op de voorganger twee datastromen, maar ondersteunt nu ook een kanaalbreedtes van 160 MHz waar dat bij de voorganger 80 Mhz was. Hierdoor verdubbelt de maximale theoretische snelheid naar 2400 Mbit/s. De 2,4GHz-radio is hetzelfde gebleven en biedt twee datastromen met een maximale theoretische snelheid van 600 Mbit/s. Opgeteld kom je dan op 5400 Mbit/s waar dat eerder 4200 Mbit/s was.

Net als andere Orbi-sets ondersteunt ook de RBK763s een bedrade backhaul en kun je het apparaat configureren in een accesspointmodus waarin de routerfuncties uitgeschakeld worden.

Prestaties

We hebben de RBK763s in de praktijk getest in een woning met 2,5 verdiepingen. De ‘begane grond’ van dit appartement is uitgevoerd in split-level. Omdat een groot gedeelte van het appartement in beton is uitgevoerd, is er normaal gesproken al voorzien in een wifi-systeem op basis van drie accesspoints. Beide split-level-niveaus hebben een accesspoint terwijl er ook op de bovenverdieping een accesspoint geplaats is.

De router hebben we in het kantoor op het laagste split-levelniveau gezet, terwijl de satellieten in de woonkamer (hoge split-level) en een slaapkamer (eerste verdieping) staan. In het kantoor halen we in combinatie met onze testlaptop een uitstekende snelheid van 924 Mbit/s. In de woonkamer halen we zonder satelliet een snelheid van 231 Mbit/s. Zetten we wel een satelliet neer, dan wordt dit 792 Mbit/s, een snelheid die een stuk hoger is dan de 619 Mbit/s die we met voorganger RBK753 halen. De vernieuwde backhaul met een breder kanaal maar minder datastromen lijkt dus toch beter te presteren. In de slaapkamer blijkt echter dat de nieuwe backhaul juist weer wat achterblijft want hier halen we via de satelliet een snelheid van 520 Mbit/s terwijl dat met de voorganger 609 Mbit/s was. Dat is dus wat langzamer, maar de gemiddelde snelheid is wel hoger dan de voorganger.

Per node gebruikt het systeem bij weinig activiteit zo’n 10 watt terwijl dat bij wat meer activiteit 12 watt is, dat is wat lager dan de voorganger die respectievelijk 11 en 16 watt verbruikt.

Conclusie: Netgear Orbi RBK763s kopen?

Het setje presteert prima en zal je een goed dekkend draadloos netwerk opleveren. Slecht is deze Orbi dan zeker ook niet, maar in de huidige markt is dat niet altijd genoeg. Hetzelfde gold immers ook al voor de voorganger. Voor hetzelfde geld zijn er echter ook mesh-setjes te koop die meer bieden zoals de nieuwere wifi 6e-standaard en een multigigabit-aansluiting. Denk dan bijvoorbeeld TP-Links Deco XE75 Pro die zowel wifi 6e als multigigabitaansluitingen biedt.

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!