Review Netgear Orbi RBK763s - Wifi-mesh-set met nieuw ontwerp
De Netgear Orbi RBK763s AX5400 kun je beschouwen als de opvolger van de Orbi RBK753 AX4200. Het wifi-mesh-systeem lijkt veel op zijn voorganger, maar heeft wel een compacter ontwerp. Ook krijg je één jaar lang gratis internetbeveiliging meegeleverd. Is dat genoeg om op te vallen in de overvolle wifi-mesh-markt?
Het setje presteert prima en zal je een goed dekkend draadloos netwerk opleveren. Slecht is deze Orbi dan zeker ook niet, maar in de huidige markt is dat niet altijd genoeg. Hetzelfde gold immers ook al voor de voorganger. Voor hetzelfde geld zijn er echter ook mesh-setjes te koop die meer bieden zoals de nieuwere wifi 6e-standaard en een multigigabit-aansluiting. Denk dan bijvoorbeeld TP-Links Deco XE75 Pro die zowel wifi 6e als multigigabitaansluitingen biedt.
- Prima prestaties
- Goede backhaul
- Een jaar gratis beveiliging
- Geen wifi 6E
- Geen multi-gigabit
- Relatief hoge prijs
De Netgear Orbi RBK763s bestaat uit een router aangevuld met twee satellieten. Je kunt ook kiezen voor een set bestaande uit een router en een satelliet onder typenummer Orbi RBK762s. De satellieten kun je los aanschaffen onder typenummer RBS760 (250 euro). De oudere RBK753- en RBK752-sets zijn overigens nog steeds verkrijgbaar en kosten ongeveer hetzelfde als deze vernieuwde uitvoeringen. Dus wat zijn de verschillen?
Lees ook: Dit moet je weten over mesh-wifi
Netgear heeft ten eerste wat veranderingen op het gebied van wifi doorgevoerd waardoor deze set nu het marketinggetal AX5400 heeft in plaats van AX4200, daarover later meer. Dan is je misschien de letter s in het typenummer opgevallen, die staat voor security. Netgear bundelt dit wifi-mesh-systeem namelijk met een jaarabonnement op Netgears internetbeveiliging Armor. Na dat jaar moet je net als bij de voorganger jaarlijks betalen voor dit abonnement.
Ook het fysieke ontwerp is anders en compacter dan de voorganger. Waar de torentjes van de RBK753 23,1 cm hoog en 18,3 cm breed zijn, is dat bij deze set 21,1 cm hoog en 16,5 cm breed. Dat zorgt optisch voor een stuk aantrekkelijkere torentjes die door een andere kleurstelling ook minder opvallen dan hun voorgangers. Want waar de behuizing van de RBK753 nog was voorzien van zilveren accenten is dat bij deze set gewijzigd naar heel lichtgrijs. De aansluitingen zijn hetzelfde gebleven. De router is voorzien van een gigabit-wan-aansluiting en drie gigabit-netwerkaansluitingen, terwijl de satellieten voorzien zijn van twee gigabit-aansluitingen.
Eenvoudige installatie
De installatie is het makkelijkst met de Orbi-app op je smartphone, je hebt hier wel een Netgear-account voor nodig. Je sluit de router aan op de gewenste plek en schakelt hem in. In de app kun je vervolgens de QR-code op de sticker scannen, waarna je door het eenvoudige installatieproces geleid wordt. Het systeem kun je vervolgens met de app beheren, maar daarin vind je voornamelijk basisfunctionaliteit zoals je wifi-wachtwoord, een overzicht van clients en de mogelijkheid om internet op appraten met ouderlijk toezicht te pauzeren.
Voor de uitgebreide mogelijkheden kun je inloggen op de webinterface. Je kunt het systeem dan onder andere instellen op router- of accesspointmodus, de vpn-server configureren en poorten doorsturen.
Gratis jaar Bitdefender-internetbeveiliging
Netgear bundelt de mesh-systemen met een s in het typenummer inclusief 1 jaar gratis Netgear Armor. Dit is beveiligingssoftware op de router in samenwerking met Bitdefender die je netwerkapparaten scant op mogelijke gevaren en je laat zien welke apparaten volgens Netgear onveilig zijn. De meeste van de apparaten op ons thuisnetwerk worden als veilig aangemerkt, maar onze Synology-NAS is daarop een uitzondering. Volgens Armor heeft de NAS maar liefst 739 kwetsbaarheden en dat leidt uiteraard tot alarmbellen. Via de app krijg je alleen wat algemeenheden over deze kwetsbaarheden te zien. Op de Armor-website kun je gelukkig wel een uitgebreide lijst met gevonden kwetsbaarheden opvragen.
Het blijkt dat onderdelen in het gebruikte Linux-besturingssysteem oudere versies zijn en bekende kwetsbaarheden bevatten. Armor scant op versienummers van de software die het kan zien zoals de versie van de Linux-kernel. Het laat vervolgens alle kwetsbaarheden zien die het uit een database met kwetsbaarheden haalt. De betreffende Synology is echter een model dat nog actief ondersteund wordt en draait op de nieuwste versie van DSM die inderdaad wel op oudere Linux-software is gebaseerd. Deze NAS is veilig te gebruiken. Je hoeft kortom dus niet direct in paniek te raken als je Armor kwetsbaarheden vindt.
Armor kan verder je netwerkverkeer filteren en onveilige sites blokkeren. Helaas kun je dan weer geen inhoudsfiltering voor kinderen inschakelen, die mogelijk heeft Netgear ondergebracht in een apart abonnement Smart Parental Controls dat 69,99 euro per jaar kost. Het gratis ouderlijk toezicht op Orbi kan wel internetgebruik voor gebruikers pauzeren. Een vreemde keuze, want het Armor-abonnement is niet goedkoop.
Interessant is dat je als onderdeel van Armor op al je Windows, Macs, Android- en iOS-apparaten ook Bitdefender Total Security kunt installeren. Na het eerste jaar moet je betalen voor Armor, iets dat net als op Orbi-systemen zonder s in het typenummer 99,99 euro per jaar kost. Het gedeelte dat op de router draait heb je alleen iets aan als je het wifi-mesh-systeem in routermodus gebruikt, in accesspointmodus is Armor niet beschikbaar. Het installeren van Bitdefender Total Security op je apparaten kan na activatie in routermodus wel in accesspointmodus. Je kunt Armor op de router bovendien uitschakelen in routermodus als je er er toch geen behoefte aan hebt. Je kunt de software voor je pc’s of smartphones downloaden vanaf www.armor-install.com of door in te loggen op https://armor.netgear.com. Je krijgt dus sowieso een jaar lang gratis een prima internetbeveiligingspakket op al je apparaten en dat is altijd mooi meegenomen.
Gewijzigde backhaul
Op het gebied van wifi lijkt de RBK763s in eerste instantie veel op de RBK753. Net als de voorganger is dit een tri-band-systeem waarvan de nodes voorzien van drie wifi-radio’s: tweemaal een 5GHz-radio aangevuld met een 2,4GHz-radio. Toch zijn er wel verschillen, die ingrijpender zijn dan het hogere marketinggetal doet vermoeden. Zo blijft de theoretische snelheid van de backhaul 2400 Mbit/s, maar is de technische werking anders. Want waar de RBK753 gebruik maakt van een radio met vier datastromen, zijn dat bij deze set slechts twee datastromen. Omdat er nu gebruik gemaakt kan worden van een kanaalbreedte van 160 MHz waar dat eerder 80 MHz was, is de theoretische snelheid gelijk gebleven. Op basis van eerdere ervaringen prefereren we doorgaans meer datastromen dan een breder kanaal voor de backhaul.
De 5GHz-clientradio heeft net als op de voorganger twee datastromen, maar ondersteunt nu ook een kanaalbreedtes van 160 MHz waar dat bij de voorganger 80 Mhz was. Hierdoor verdubbelt de maximale theoretische snelheid naar 2400 Mbit/s. De 2,4GHz-radio is hetzelfde gebleven en biedt twee datastromen met een maximale theoretische snelheid van 600 Mbit/s. Opgeteld kom je dan op 5400 Mbit/s waar dat eerder 4200 Mbit/s was.
Net als andere Orbi-sets ondersteunt ook de RBK763s een bedrade backhaul en kun je het apparaat configureren in een accesspointmodus waarin de routerfuncties uitgeschakeld worden.
Prestaties
We hebben de RBK763s in de praktijk getest in een woning met 2,5 verdiepingen. De ‘begane grond’ van dit appartement is uitgevoerd in split-level. Omdat een groot gedeelte van het appartement in beton is uitgevoerd, is er normaal gesproken al voorzien in een wifi-systeem op basis van drie accesspoints. Beide split-level-niveaus hebben een accesspoint terwijl er ook op de bovenverdieping een accesspoint geplaats is.
De router hebben we in het kantoor op het laagste split-levelniveau gezet, terwijl de satellieten in de woonkamer (hoge split-level) en een slaapkamer (eerste verdieping) staan. In het kantoor halen we in combinatie met onze testlaptop een uitstekende snelheid van 924 Mbit/s. In de woonkamer halen we zonder satelliet een snelheid van 231 Mbit/s. Zetten we wel een satelliet neer, dan wordt dit 792 Mbit/s, een snelheid die een stuk hoger is dan de 619 Mbit/s die we met voorganger RBK753 halen. De vernieuwde backhaul met een breder kanaal maar minder datastromen lijkt dus toch beter te presteren. In de slaapkamer blijkt echter dat de nieuwe backhaul juist weer wat achterblijft want hier halen we via de satelliet een snelheid van 520 Mbit/s terwijl dat met de voorganger 609 Mbit/s was. Dat is dus wat langzamer, maar de gemiddelde snelheid is wel hoger dan de voorganger.
Per node gebruikt het systeem bij weinig activiteit zo’n 10 watt terwijl dat bij wat meer activiteit 12 watt is, dat is wat lager dan de voorganger die respectievelijk 11 en 16 watt verbruikt.
Conclusie: Netgear Orbi RBK763s kopen?
Het setje presteert prima en zal je een goed dekkend draadloos netwerk opleveren. Slecht is deze Orbi dan zeker ook niet, maar in de huidige markt is dat niet altijd genoeg. Hetzelfde gold immers ook al voor de voorganger. Voor hetzelfde geld zijn er echter ook mesh-setjes te koop die meer bieden zoals de nieuwere wifi 6e-standaard en een multigigabit-aansluiting. Denk dan bijvoorbeeld TP-Links Deco XE75 Pro die zowel wifi 6e als multigigabitaansluitingen biedt.