ID.nl logo
Bouw de perfecte thuiswerkplek
© PXimport
Huis

Bouw de perfecte thuiswerkplek

Als je weleens thuis werkt, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Het gaat hierbij niet alleen om een goede bureaustoel en dat je monitor op de juiste hoogte staat. Je moet ook zorgen dat je vaak even een pauze houdt en af en toe een andere positie aanneemt. Wij leggen je uit hoe je de perfecte thuiswerkplek bouwt.

Thuiswerken wordt steeds populairder, maar je kunt natuurlijk niet met je werklaptop een hele dag op je bank werken. Voordat je nu een plek in je huis als werkplek gaat inrichten, verdiep je eerst eens in de meest geschikte locatie in je huis en welke meubels je hiervoor nodig hebt. Als je dagenlang op een bepaalde plek in je huis gaat werken, moet dit een fijne omgeving zijn waar je ongestoord kunt werken. Laten we beginnen bij het begin: de locatie van je werkplek.

©PXimport

01 Licht en temperatuur

Thuiswerken, het klinkt heerlijk. Aan de keukentafel, koffie erbij, poes op schoot en ‘s avonds nog even wat mails wegwerken met een glas rode wijn erbij. Leuk idee voor een dagje, maar als je vaker thuis gaat werken, heb je een betere plek nodig. Dan is het belangrijk om een plek te kiezen waar je niet wordt afgeleid door andere dingen. De huiskamer kan een optie zijn, mits je geen last hebt van kleine kinderen, huisdieren of lawaai van buiten. Zorg er ook voor dat er op je nieuwe werkplek genoeg daglicht binnenkomt, een hele dag werken met kunstlicht is vermoeiend voor je ogen. Als de zon direct op je raam schijnt, moet je zorgen voor een goede zonwering zodat je scherm niet verblind kan worden.

Daarnaast moet je zorgen dat je een aangename temperatuur in de kamer kunt realiseren. Je zolderkamer klinkt in de winter misschien als een goed idee, maar als het er in de zomer constant dertig graden is, kun je betere een andere kamer kiezen. Als je je plek in de avonduren moet verlichten met kunstlicht, zorg dan voor drie verschillende lichtbronnen. Allereerst moet je algemene licht helder genoeg zijn om je gehele werkplek te verlichten. Daarnaast heb je een bureaulamp nodig die een fel licht op één punt kan richten. Het handigst is een klassieke lamp die je makkelijk kunt bewegen en op je papieren kunt richten. Als je langere tijd zonder daglicht naar je beeldscherm moet kijken, dan is het bovendien handig om ergens aan de zijkant van je bureau een ambiance-lamp neer te zetten met een warmere kleur. Dit kan helpen om vermoeidheid van je ogen tegen te gaan.

©PXimport

02 Ergonomie

Als je hebt bepaald waar je het beste kunt werken, is het tijd om naar je meubels te kijken. De belangrijkste twee zijn een bureau en een stoel. Kies een bureau dat je in hoogte kunt verstellen, zo kun je deze precies aan jouw eisen aanpassen. Is een bureau niet aanpasbaar, zorg er dan voor dat het werkblad op ongeveer 75 centimeter hoogte zit. Het werkblad moet ook voldoende oppervlak hebben. Ga eens na wat je op een normale werkdag allemaal op je bureau hebt liggen. Wees ruim in je berekening, want het is fijn om genoeg ruimte te hebben voor wat extra papieren. Als je met een laptop werkt, is het essentieel om thuis een externe monitor te hebben. Ga er vanuit dat zowel je laptop als je monitor op het werkblad moeten staan. Beenruimte is ook belangrijk, het is slim om hier minstens 60 centimeter voor te reserveren, zowel in de breedte als in de diepte. Je bureaustoel moet natuurlijk comfortabel zitten en in hoogte verstelbaar zijn. Vergeet niet dat een goede bureaustoel armleuningen heeft. Het beste is om je armleuning net zo hoog te stellen als je werkblad. Dit zorgt voor de minste belasting van je armspieren. Zorg er bij het instellen van je bureaustoel voor dat je schouders ontspannen hangen en niet zijn opgetrokken en dat je boven- en onderbenen een hoek van 90 graden maken.

Sta-bureau

Als je vaak thuis wilt gaan werken, is een sta-bureau wellicht een idee. Zo kun je afwisselen tussen zitten en staan. Of het echt helpt, is nog maar de vraag overigens. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat werknemers met een zit-sta-bureau hun rechtopstaande uren op kantoor compenseerden met lange zitsessies op de bank ‘s avonds.

03 Monitor

Ook als je een laptop hebt, is het is aan te raden een beetje geld te investeren in een externe monitor. Lang werken op een laptop is niet goed voor je ogen en de rest van je lichaam. Een monitor moet ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant van het beeldscherm moet in een rechte lijn met je ogen staan. Is dit niet mogelijk met je monitorstandaard, dan is het slim om de standaard op een kleine verhoging te zetten. Er zijn verhogingen te koop waar je gemakkelijk je laptop onder kunt schuiven, dat zorgt ook nog eens voor een opgeruimd bureau als je niet aan het werk bent. Kijk nu op je monitor met een licht gebogen hoofd en kantel de monitor zo dat je er recht op kunt kijken. Vervolgens kun je de helderheid van het scherm aanpassen aan je werkplek. Als je de kleuren van je monitor wilt kalibreren, dan kun je even hier een kijkje nemen. Met dit gratis gereedschap stel je in een paar minuten je monitor optimaal in.

©PXimport

Last van je ogen?

Als je vaak last hebt van vermoeide ogen van het staren naar je beeldscherm, dan kun je een paar dingen doen. Als eerste is het programma f.lux handig, het past de kleur van je beeldscherm aan op basis van de tijd. Het programma herkent je locatie en haalt blauwe tinten weg uit het scherm zodra het avond wordt. Een tweede optie is om een speciale bril met blauwfilter aan te schaffen. Het ziet er niet uit, maar met de beeldschermbrillen van bijvoorbeeld Gunnar ga je wel je vermoeide ogen tegen. Een derde optie is om een oogspray zoals Tears Again te gebruiken als je droge ogen hebt van het kijken naar je beeldscherm.

04 Toetsenbord en muis

Naast een goede monitor, is het belangrijk dat je een goed toetsenbord en een goede muis hebt. Ga vooral niet een hele dag met je vinger over het trackpad van je laptop vegen! Je krijgt geheid last van rsi. Een goed toetsenbord kan hellend worden geplaatst en het is slim om voor een toetsenbord met zachte polssteunen te kiezen. Hier kunnen je polsen op rusten terwijl je aan het typen bent. Je muis moet makkelijk te bewegen zijn, er zijn ergonomische varianten te koop die de belasting van je handen verminderen. Je keuze voor een toetsenbord en muis zijn erg persoonlijk, niet iedereen werkt even goed met een ergonomische muis of toetsenbord met polssteunen. Een Wacom-tablet met pennetje kan ook een erg goede optie zijn als je snel last krijgt van je handen en polsen na een dag werken.

©PXimport

Arboportaal

Ook op kantoor gelden uiteraard dezelfde werkplekrichtlijnen. Sterker nog, de Arbo heeft een document opgesteld waaraan je werkplek op kantoor aan moet voldoen en wat je wettelijke rechten zijn. Dit is het zogenaamde Arbobesluit. Op www.arboportaal.nl vind je allerlei informatie die de staat beschikbaar heeft gesteld met betrekking tot je werkplek.

©PXimport

Kabels

Als je eenmaal je werkplek ergonomisch hebt ingericht, is het tijd om je kabels weg te werken. Sommige bureaus hebben speciale gaten waar je je kabels door kunt voeren, maar anders kun je gewoon een tripje naar de bekende Zweedse meubelwinkel maken voor handige producten. Een kabelgoot die je onder je bureau monteert zorgt ervoor dat je al je kabels op één plek hebt en dat je niet steeds met je benen tussen allerlei kabels zit. De kabels kun je aan elkaar bevestigen met kabelbinders of snoerhouders.

©PXimport

05 Pauzes nemen

Niet alleen een goed houding is belangrijk, ook het nemen van pauzes is essentieel als je lange dagen achter de pc zit. Je kunt natuurlijk steeds op je horloge kijken, maar als je druk bezig bent, vergeet je de tijd. Handiger is om een programma te installeren dat jou er af en toe eraan herinnert om pauzes te nemen. Er zijn heel veel opties te vinden, maar elk programma werkt volgens hetzelfde principe. Na een bepaalde tijd, vaak een kwartier of twintig minuten, dwingt het programma je om een paar seconden pauze te nemen. Na drie kwartier of een uur moet je een langere pauze van tien tot vijftien minuten nemen. Het lijkt misschien dat dit je uit je flow haalt, maar de ervaring leert dat je eigenlijk veel meer gefocust kunt werken als je vaak een korte pauze neemt. Een paar handige tips om jezelf te dwingen pauzes te nemen, is om je printer iets verder weg te zetten zodat je erheen moet lopen voor een afdruk, en om geen koffiekan op je bureau te zetten maar voor elk kopje koffie naar de keuken te lopen. Je kunt ook je smartphone in een andere kamer leggen zodat je moet opstaan om je Facebook-profiel te checken. Bovendien besteed je zo minder tijd aan onzinnige dingen … twee vliegen in één klap.

©PXimport

De 20-20-20-regel

Om vermoeide ogen en een stijve nek te voorkomen, is er de 20-20-20 regel. Na elke twintig minuten staren naar je beeldscherm moet je twintig seconden uit het raam staren naar een object dat tenminste twintig Amerikaanse voet weg is. Dit is zo’n zes meter.

06 Oefeningen doen

Naast het nemen van pauzes is het een slim idee om af en toe wat rek- en strekoefeningen te doen. Je kunt in elke micropauze van vijftien seconden prima even je nek van links naar rechts bewegen en in de grotere pauzes een stukje lopen en wat oefeningen te doen. De app Daily Office Workout is een app die je hieraan herinnert. Je krijgt een melding op je smartphone en volgt de aanwijzingen in de app, de oefeningen zijn helemaal aangepast op een werkomgeving en kun je prima van achter je bureau doen. De app is op dit moment alleen nog voor de iPhone beschikbaar, een Android-versie komt binnenkort. Het is ook een goed idee om af en toe even je vingers en handen te bewegen. Op de website van Livestrong heb je een paar goede oefeningen die speciaal gericht zijn op mensen die de hele dag achter het toetsenbord zitten.

©PXimport

07 Nieuwe dingen leren

Om fysieke klachten te reduceren, kun je jezelf ook nieuwe dingen aanleren. Als je nog niet kunt typen met tien vingers, kun je dit leren via verschillende online programma’s. Op www.typelesonline.nl of www.typing.com kom je alvast een beetje in de stemming. De sites www.ratatype.com en www.10fastfingers.com bevatten een heleboel tests en spelletjes om je typsnelheid te testen. Een andere handige tip is om jezelf te leren je muis te bedienen met beide handen. In het begin is het misschien wat onwennig, maar na twee weken zijn de meeste mensen in staat om te wisselen tussen links en rechts. Op deze manier belast je de pols van je favoriete ‘muishand’ een stukje minder.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.