f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan

© PXimport

f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan

Geplaatst: 22 augustus 2014 - 06:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Evi Maquoi

Vermoeid? Hoofdpijn? Het komt wel vaker voor bij mensen die de hele dag achter een computerscherm zitten. De freeware f.lux past de schermkleur aan de hand van het daglicht aan, zodat je ogen minder snel vermoeid raken.

f.lux is een tool voor iedereen die dagelijks eigenlijk te veel uren naar een computerscherm tuurt. Overdag vormt het wit-blauwe licht niet echt een probleem, maar 's avonds zou het een negatief effect kunnen hebben, met vermoeidheid, hoofdpijn of slaapproblemen als gevolg.

De oplossing? f.lux. Het programmaatje werkt op de achtergrond en past de kleurtemperatuur van je scherm automatisch aan naarmate het avond wordt. f.lux is overigens beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Warme gloed

Na de installatie krijg je een klein programmavenster te zien. Zodra je via Settings je woonplaats invoert, weet f.lux precies wanneer de zon in jouw buurt ondergaat en weer opkomt. Standaard gebruikt f.lux aanbevolen lichtsterktes (bijvoorbeeld 6500K overdag), maar je kunt die eventueel handmatig aanpassen.

 

© PXimport

's Avonds krijgt je scherm een gele gloed die minder vermoeiend voor je ogen is.

Ook de overgangssnelheid kun je naar je hand zetten. Je hebt de keuze uit een snelle modus van ongeveer 20 seconden en een trage overgang die een uur duurt en dus nagenoeg niet opvalt. Daarnaast is er ook nog een speciale Movie Mode die de kleuren gedurende tweeënhalf uur niet beïnvloedt. Wil je f.lux even pauzeren of zelfs uitschakelen? Ook dat is heel eenvoudig en kan met één muisklik.

 

© PXimport

De instellingen zijn identiek maar de interface verschilt een beetje tussen de Mac OS X- en Windows-versie.

Conclusie

Een gele gloed op je scherm? In het begin is het wel wat wennen. Zeker als je de overgangssnelheid op Fast hebt ingesteld. We zijn er echter wel van overtuigd dat zo'n warmere kleurtemperatuur minder vermoeiend voor je ogen is. Ons advies? Probeer de tool zeker eens uit! f.lux is immers volledig gratis en erg eenvoudig in gebruik.

Kun je na enkele dagen of weken niet aan het gele scherm wennen, dan verwijder je het programma gewoon weer. Overigens is het programma niet aan te raden als de kleurechteid van je scherm belangrijk is.

8,0

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Voor alle platformen

Minder vermoeiend voor je ogen

Minpunten

Is wennen

Conclusie

f.lux ----- **Taal**: Engels **OS**: Windows XP/Vista/7/8 Mac OS X 10.5 of hoger Linux iOS (jailbreak noodzakelijk) **Website**: [www.justgetflux.com](http://www.justgetflux.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten