ID.nl logo
f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan
© PXimport
Huis

f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan

Vermoeid? Hoofdpijn? Het komt wel vaker voor bij mensen die de hele dag achter een computerscherm zitten. De freeware f.lux past de schermkleur aan de hand van het daglicht aan, zodat je ogen minder snel vermoeid raken.

f.lux is een tool voor iedereen die dagelijks eigenlijk te veel uren naar een computerscherm tuurt. Overdag vormt het wit-blauwe licht niet echt een probleem, maar 's avonds zou het een negatief effect kunnen hebben, met vermoeidheid, hoofdpijn of slaapproblemen als gevolg.

De oplossing? f.lux. Het programmaatje werkt op de achtergrond en past de kleurtemperatuur van je scherm automatisch aan naarmate het avond wordt. f.lux is overigens beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Warme gloed

Na de installatie krijg je een klein programmavenster te zien. Zodra je via Settings je woonplaats invoert, weet f.lux precies wanneer de zon in jouw buurt ondergaat en weer opkomt. Standaard gebruikt f.lux aanbevolen lichtsterktes (bijvoorbeeld 6500K overdag), maar je kunt die eventueel handmatig aanpassen.

©PXimport

's Avonds krijgt je scherm een gele gloed die minder vermoeiend voor je ogen is.

Ook de overgangssnelheid kun je naar je hand zetten. Je hebt de keuze uit een snelle modus van ongeveer 20 seconden en een trage overgang die een uur duurt en dus nagenoeg niet opvalt. Daarnaast is er ook nog een speciale Movie Mode die de kleuren gedurende tweeënhalf uur niet beïnvloedt. Wil je f.lux even pauzeren of zelfs uitschakelen? Ook dat is heel eenvoudig en kan met één muisklik.

©PXimport

De instellingen zijn identiek maar de interface verschilt een beetje tussen de Mac OS X- en Windows-versie.

Conclusie

Een gele gloed op je scherm? In het begin is het wel wat wennen. Zeker als je de overgangssnelheid op Fast hebt ingesteld. We zijn er echter wel van overtuigd dat zo'n warmere kleurtemperatuur minder vermoeiend voor je ogen is. Ons advies? Probeer de tool zeker eens uit! f.lux is immers volledig gratis en erg eenvoudig in gebruik.

Kun je na enkele dagen of weken niet aan het gele scherm wennen, dan verwijder je het programma gewoon weer. Overigens is het programma niet aan te raden als de kleurechteid van je scherm belangrijk is.

Uitstekend
Conclusie

f.lux ----- **Taal**: Engels **OS**: Windows XP/Vista/7/8 Mac OS X 10.5 of hoger Linux iOS (jailbreak noodzakelijk) **Website**: [www.justgetflux.com](http://www.justgetflux.com/)

Plus- en minpunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Voor alle platformen
  • Minder vermoeiend voor je ogen
  • Is wennen
▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.

▼ Volgende artikel
Zelf latte art maken: feestelijk melkschuim in een paar simpele stappen
© Deea Journey
Huis

Zelf latte art maken: feestelijk melkschuim in een paar simpele stappen

Tijdens de feestdagen heb je alle tijd om van een simpel kopje koffie iets bijzonders te maken. Met perfect melkschuim en prachtige latte art geef je jouw bakkie troost een feestelijke upgrade. Hoe je dat doet, ontdek je in deze video's.

Stap 1: Melk opschuimen

Door melk op te schuimen krijgt je koffie een romige, volle smaak die aanvoelt als een warme omhelzing op koude winterdagen. Voor het beste resultaat kies je magere melk met minstens anderhalf procent vet. Hoe vetter de melk, hoe beter het schuimt. Haal de melk van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur komt.

Melkschuim maken kan op drie manieren: met het stoompijpje van een espressomachine, een elektrische melkschuimer of met de hand. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je de melk goed opschuimt tot het volume verdubbeld is en de melk een glanzende, gladde structuur heeft.

Ook met plantaardige melk maak je heerlijk schuim voor een cappuccino of latte. Kies bij voorkeur voor een barista-editie van soja- of havermelk. Deze bevatten extra eiwitten en vetten, wat zorgt voor beter schuim.

Watch on YouTube

Stap 2: Latte art

Op de schuimlaag kun je prachtige patronen maken in de vorm van latte art. Denk aan kerstboompjes, rendieren of andere evrsieringen. Latte art is een leuke, creatieve bezigheid voor jong en oud, en het resultaat ziet er geweldig uit op de feesttafel of op je Instagram.

Watch on YouTube

P.S. Geen zin in latte art, maar wel in versierde koffie? Met cacao, kaneel en een koffiestencil strooi je prachtige vormen of patronen op je laagje opgeschuimde melk.