ID.nl logo
Zeven slimme sloten - nooit meer je sleutel kwijt
© PXimport
Huis

Zeven slimme sloten - nooit meer je sleutel kwijt

Met een slim slot op de voor- of achterdeur is je sleutel overbodig, zie je wie er thuiskomt en weggaat, en laat je gasten binnen. Hoe veilig is zo’n slot, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je letten als je een slim slot kopen wilt? Computer!Totaal zet negen slimme sloten van Nederlandse en buitenlandse merken op een rij.

Slimme sloten zijn niet nieuw, maar lijken wel aan populariteit te winnen. Er komen meer modellen uit, ze zijn beter verkrijgbaar bij Nederlandse (web)winkels en fabrikanten investeren in aandacht ervoor. Interessant is dat er een handvol Nederlandse merken is dat slimme deursloten maakt. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer vertrouwen in een Nederlandse partij dan in een buitenlandse. 

Een objectiever voordeel is dat Nederlandse fabrikanten snappen welk type cilinder hier gangbaar is: de eurocilinder. Bijna alle slimme sloten zijn hier geschikt voor. Als je een slim slot overweegt, is het handig om te controleren welke cilinder er op jouw voor- of achterdeur zit. Als je een afwijkende cilinder hebt of een deur hebt waar meerdere sloten op zitten, raden we je aan vooraf contact op te nemen met de fabrikant van het slimme slot om te controleren of het slot geschikt is. Mogelijk heb je namelijk een nieuwe cilinder nodig. 

Sommige slimme sloten vereisen sowieso een aparte cilinder. Die wordt in dat geval vaak meegeleverd. Het installeren is dan iets meer werk, maar toch claimen vrijwel alle merken dat het installeren makkelijk en snel gepiept is. Veel slimme sloten werken op een aantal AA- of AAA-batterijen die je na een aantal maanden moet vervangen. Andere sloten gebruiken een accu die je na een paar maanden moet opladen via een powerbank of het stopcontact.

©PXimport

Yale Linus

Yale is een van de bekendste spelers als het gaat om slimme sloten. Het nieuwste model kwam vorig jaar uit en heet de Linus. Een lekker duidelijke naam, zeker in vergelijking met sommige concurrenten. Het slot is eenvoudig te installeren en werkt op vier AA-batterijen. Die gaan volgens de (van origine Amerikaanse) fabrikant zes tot negen maanden mee, waarna je ze vervangt. Je krijgt een seintje als ze bijna leeg zijn.

De Linus past over de bestaande eurocilinder aan de binnenkant van de voordeur. Je hoeft je sleutels dus niet weg te doen en het slot is van buitenaf niet zichtbaar. Het slot werkt via bluetooth low-energy en gebruikt AES-128- en TLS-encryptie voor de verbinding. Zo ont- en vergrendelt hij als je in de buurt bent. 

Wil je de Linus op afstand bedienen, dan heb je de Connect Wifi Bridge nodig. Die verbindt het slot met internet en werkt via de Yale Access-app. Je kunt het slot dan ook bedienen via je digitale spraakassistent. Ook optioneel is het Smart Keypad dat je bij je voordeur ophangt. Zo kom je binnen met een eigen code. 

Bold Smart Cilinder SX-33

Bold is een kleiner merk van slimme sloten, maar wel Nederlands. Met de Bold Smart Lock SX-33 maak je je voordeur een stuk slimmer, waarbij de benodigde cilinder wordt meegeleverd. Die vervangt je huidige cilinder. Interessant is dat je voor 59 euro Bolds installatieservice kunt inhuren om het slot in je deur te zetten. Het slot gaat volgens Bold minimaal twee jaar of twintigduizend activaties mee en je krijgt op tijd een seintje in de app als de batterij leeg raakt.

Je ont- en vergrendelt het slot door je telefoon bij je te dragen. Je kunt in de app ook een back-uppincode instellen om het slot via een draaibeweging (zoals bij een kluis) te ontgrendelen. Handig, en eigenlijk wel noodzakelijk, voor als je je smartphone niet bij je hebt.

Voor circa 100 euro koop je de Bold Connect, de bridge die het slot met internet verbindt. Zo kun je het slot altijd via de app openen en sluiten en kun je instellingen aanpassen. De bridge moet in de buurt van het slot hangen of staan en werkt als de usb-c-kabel in het stopcontact zit.

Loqed Touch Smart Lock

Als je graag een slim slot van Nederlandse bodem zoekt, komt ook het merk Loqed naar boven. Niet de grootste naam inderdaad, maar het krijgt over het algemeen positieve recensies van gebruikers. Loqed verkoopt zijn Touch Smart Lock voor een stevige 349 euro, maar levert wel een cilinder en bridge mee. Bij de sommige concurrenten moet je die los kopen voor tientallen euro’s per stuk. 

Het Loqed-slot komt bovendien met vijf jaar garantie. De fabrikant belooft een accuduur van negen tot twaalf maanden via de AA-batterijen. Ook ingebouwd is een noodstroomfunctie zodat je nooit voor een dichte deur staat.

Het slot is geschikt voor een eurocilinder, werkt via wifi en bluetooth en komt uiteraard met een app. Met die app kun je het slot overal ter wereld open- en dichtdoen, en instellen dat hij automatisch ont- en vergrendelt als je aankomt en weggaat. Daarnaast kun je instellen dat het slot opent als je hem kort aanraakt – mits je je smartphone bij je draagt. Een aandachtspunt is dat Loqed (nog) niet geschikt is voor spraakassistenten en Apple HomeKit.

©PXimport

Dom Tapkey Pro

De Dom Tapkey Pro is een slim slot van het Franse Dom Security en kost zo’n 479 euro. Het is een van de duurste modellen die je kunt kopen. De Tapkey Pro gebruikt een eurocilinder, heeft een T90-brandwerend-kenmerk en werkt met je smartphone of speciale NFC-tags. Dom levert één tag mee, maar je kunt extra tags kopen voor 20 euro per stuk. 

Je opent en vergrendelt het slot via de Dom-app, die de bluetooth-verbinding van je toestel gebruikt. In die app kun je ook allerlei instellingen aanpassen, en terugzien wie op welke momenten de deur geopend en gesloten heeft. De fabrikant biedt ook een webversie aan, mocht je je smartphone niet bij de hand hebben. 

Dom prijst zijn slot aan met een focus op installatiegemak en gebruiksvriendelijkheid, zaken waar concurrerende merken overigens ook graag mee adverteren. Het slimme slot is niet alleen bedoeld voor huishoudens, maar ook voor kleinere bedrijven of vakantiewoningen. Zo kun je gasten een NFC-tag geven zodat ze de deur gedurende een vooraf ingestelde periode kunnen openen. Goed om te weten is dat de verkooppartners veel keuze uit cilindermaten bieden. Handig als je een afwijkende cilindermaat hebt.

©PXimport

Yale ENTR

De meeste slimme sloten zijn van buiten af nauwelijks zichtbaar, wat prettig is als je niet wilt dat mensen weten dat je een slim huis hebt. Vind je dat niet erg, dan kun je kijken naar de Yale ENTR. Die is duidelijk herkenbaar als slim slot en dat heeft meerdere redenen. Een optioneel accessoire (99 euro) bevat namelijk een cijferpaneel om je eigen pincode in te vullen en de deur zo te openen. 

De ENTR heeft ook een vingerafdrukscanner om je op die manier binnen te laten. Sommige mensen vinden een slot met vingerafdrukscanner ideaal omdat je je vingers niet kunt vergeten en je je ook geen zorgen hoeft te maken over software/updates en een lege accu. De ENTR is ook te ontgrendelen met een speciale afstandsbediening en uiteraard via bluetooth met de Yale-app. Het slot past volgens Yale op bijna alle cilinders, komt met twee reguliere back-upsleutels en een micro-usb-oplader. 

De Yale ENTR kost – exclusief codepaneel – zo’n 250 euro. Hiermee is hij even duur als de Yale Linus, een nieuwer model, maar zonder vingerafdrukscanner.

Danalock V3

Het Danalock V3 is een slim slot van het Deense Danalock. Het merk specialiseert zich in slimme sloten en verkoopt de Danalock V3 in meerdere kleuren voor 199 euro. Het slot werkt met een eurocilinder en is eenvoudig te installeren. De batterijduur van het slot is maximaal een jaar, waarna je de CR123A-batterijen moet vervangen. 

Het slot gebruikt een digitale AES-256-versleuteling en TLS1.2-protocol en werkt via bluetooth. De Zigbee- en Z-Wave-standaarden worden ook ondersteund. Je kunt instellen dat het slot automatisch opent en vergrendelt als je aankomt en weggaat. Voor de wifi-functionaliteiten via de app heb je de (opvallend compacte) Danabridge V3 nodig. Deze bridge verbindt via bluetooth met het slot en maakt onder meer Apple HomeKit-ondersteuning mogelijk. 

De bridge kost 80 euro. Heb je je telefoon even niet bij de hand of wil je gasten toegang geven tot je huis? Met de optionele Danapad V3 (99 euro) kun je het slimme slot openen via een toegangscode. De codes en hoelang ze werken bepaal je zelf in de app. De Danapad V3 hang je vlakbij je deur op en werkt op vier AAA-batterijen.

©PXimport

Nuki Smart Lock 2.0

Het Oostenrijke Nuki behoort tot de populairste merken van slimme sloten en draait dan ook al heel wat jaren mee. Het meest recente model is de Nuki Smart Lock 2.0. Heel nieuw is deze overigens niet, want dit slot is al sinds eind 2018 beschikbaar. 

De Smart Lock 2.0 kost 199 euro en werkt met diverse optionele accessoires. Zo verkoopt Nuki de Fob, een bluetooth-afstandsbediening van 39 euro die het slot met een klik ver- of ontgrendelt. Je kunt ook het 79 euro kostende Keypad-cijferpaneel naast de deur ophangen om met een zescijferige pincode binnen te komen. Daarnaast is het mogelijk verschillende codes voor gasten in te stellen. Het slot zelf werkt via bluetooth met de smartphone-app.

Wil je ‘m aan wifi koppelen om het slot van waar dan ook te kunnen bedienen en gebruik te maken van smarthome-integraties als Apple HomeKit? Dan heb je de 99 euro kostende Nuki Bridge nodig. Die hang je aan het stopcontact, binnen vijf meter van het slot. De Smart Lock 2.0 is volgens Nuki in drie minuten te installeren en past over je bestaande cilinder en sleutel. Het slot is als veilig beoordeeld door het Duitse testinstituut AV Test.

Slim slot hacken

De belangrijkste vraag bij een slim slot is: is hij veilig? Een kwetsbaar slot zwaait letterlijk de deur open voor criminelen, wat grote financiële en emotionele gevolgen kan hebben. Fabrikanten zetten daarom groots in op de beveiliging van hun sloten. Ze gebruiken AES-128- of AES-256-encryptie en TLS-encryptie om de verbinding tussen jouw toestel en het slot privé te houden, zodat kwaadwillenden er niet tussen kunnen komen.  Bovendien zijn de meeste apps om je slimme slot te bedienen beveiligd met tweestapsverificatie, wat de veiligheid verder bevordert. Desalniettemin valt het niet uit te sluiten dat je favoriete slimme slot een keer gehackt wordt. Want in 2019 kraakten onderzoekers bijvoorbeeld de beveiliging van de Zipato SmartHub en bleek het kinderlijk eenvoudig om van buitenaf de Nuki Smart Lock 2.0 te resetten.

Conclusie

Als je erover nadenkt om je voor- of achterdeur slim te maken, kun je kiezen uit uiteenlopende slimme sloten van diverse merken. Deels buitenlandse (veel Europese) spelers, maar ook een paar van Nederlandse bodem. De prijzen verschillen ook, net als de functies van de sloten. Je kunt dus zelf bepalen welk slot het beste bij jou past, waarbij je moet opletten dat sommige sloten pas optimaal werken als je de optionele accessoires ook aanschaft. 

Controleer ook of je potentiële slot op je deur past. Mogelijk heb je een nieuwe cilinder nodig. Als je een deur met afwijkende sloten gebruikt, is een slim slot misschien helemaal niet mogelijk. Naast de technische haalbaarheid speelt ook het beveiligingsvraagstuk mee. 

Slimme sloten van gerenommeerde partijen zijn goed getest en dus erg veilig, maar uiteindelijk is alles te hacken. Een reguliere huissleutel is na te maken en het slot is te kraken, maar bij een slim slot is de digitale beveiliging een groot punt van aandacht. Als je niet alleen woont, is het verstandig om je huisgenoten vooraf te vragen of zij positief staan tegenover een slim slot.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.