ID.nl logo
2- en 4bay-NAS’en getest
© PXimport
Huis

2- en 4bay-NAS’en getest

Over opties voor opslag hebben we tegenwoordig niet te klagen. Naast dat we onze bestanden op de pc of smartphone bewaren, is vooral opslag in de cloud populair. Maar de cloud heeft enkele belangrijke beperkingen zoals de beperkte opslagcapaciteit, de lage snelheid en onzekerheid rondom privacy. Met een NAS bouw je een veel grotere opslagcapaciteit met meer functionaliteit, maar ben je ineens wel zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. Hoe presteren de nieuwste 2- en 4bay-NAS-apparaten en wat is hun antwoord op de cloud?

De cloud is voor veel gebruikers een prima plek gebleken om foto’s en documenten te bewaren. Diensten als Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud, maar ook DropBox en Strato HiDrive zijn zonder uitzondering op elk apparaat en besturingssysteem te gebruiken, en bieden ook handige functies zoals versiebeheer en continue back-ups zonder omkijken. Omdat de eerste gigabytes bij bijna alle aanbieders gratis zijn, is het erg eenvoudig om er in en ook weer uit te stappen.

Toch kleven er ook wel een aantal nadelen aan cloudopslag en die laten zich niet zomaar oplossen. De beperkte opslagcapaciteit is er daar een van. Opslagcapaciteit zoals een NAS die met één of twee schijven al biedt, is online vaak helemaal niet beschikbaar en vergeleken over een langere periode in elk geval veel duurder dan een eigen NAS.

Ook blijft het altijd gissen in hoeverre de aanbieders van cloudopslag hun commerciële belangen in toom weten te houden en voldoende aandacht hebben voor jouw privacy en de beveiliging van jouw gegevens.

Een ander nadeel is de geringe snelheid. Door bestanden ook lokaal te bewaren en op de achtergrond met de cloud te synchroniseren, valt dit bij dagelijks gebruik van de cloud minder op. Maar wie vanuit een online back-up een heel systeem probeert te herstellen, merkt al snel dat cloudopslag daar toch echt te langzaam voor is.

Functionele voorsprong

Behalve snelheid en opslagcapaciteit zijn er wel meer punten waar een NAS nog duidelijk een voorsprong heeft op de cloud. Zo biedt een NAS naar wens veel meer functionaliteit dan opslag alleen.

Met een paar klikken laat het apparaat zich ook gebruiken als mediaspeler die muziek en films streamt, en deze on-the-fly optimaliseert voor weergave op smartphone en tablet. Het apparaat kan de beelden van bewakingscamera’s bewaren en alarm slaan wanneer inbrekers naderen. Maar het kan ook dienstdoen als centraal punt voor het aan elkaar koppelen van alle slimme apparatuur in en om het huis.

Daarnaast is zo’n apparaat ook inzetbaar voor zakelijke toepassingen. Je kunt een complete werkomgeving hosten op de NAS om samen aan documenten te werken, te mailen, een agenda bij te houden, om (wanneer de hardware dit ondersteunt) een of meerdere Windows- of Linux-systemen te virtualiseren voor test- of ontwikkelwerk, of voor het uitvoeren van specifieke taken.

Voor veel van deze mogelijkheden is er geen gelijkwaardig alternatief in de cloud dat dezelfde vrijheid biedt en tegen dezelfde prijs. Maar de situatie verandert snel. Kijk naar het gebruik van de NAS als download- en mediaserver. Jarenlang was dat een van de meestgebruikte toepassingen, en toen kwamen diensten als Spotify en Netflix.

©PXimport

Complexe aanschaf

Hoewel er nog maar enkele aanbieders zijn, is een NAS kopen niet eenvoudig. Dit begint al met het aantal schijven. Zelfs wanneer alleen modellen met twee of vier schijven worden overwogen, dan nog is het aanbod enorm.

En terwijl een model voor vier schijven vrijwel altijd duurder is dan een NAS voor twee schijven, is de prijs per TB opslagcapaciteit die overblijft na RAID 1 (twee schijven) of RAID 5 (vier schijven) bij een model met vier schijven veel gunstiger. Ook kun je besluiten om niet direct alle vier schijfposities te vullen, zeker in combinatie met een slimme RAID-variant zoals Synology SHR.

Andere belangrijke hardwarekeuzes zijn de hoeveelheid en snelheid van de netwerkaansluitingen, wel of geen hdmi-poort (nodig om de NAS in te zetten als standalone mediaspeler of Linux-computer) en natuurlijk de hoeveelheid geheugen én de processor.

Jarenlang was een ARM-processor de betere keuze, want deze was functioneel vergelijkbaar met Intel-processors en veel energiezuiniger. Maar met het toevoegen van meer rekenkracht voor bijvoorbeeld transcoding zijn de ARM-cpu’s hun energievoordeel aan het verliezen, terwijl ze duidelijk op achterstand staan als het om virtualisatie gaat. Applicatievirtualisatie met Docker wordt nog wel ondersteund, maar systeemvirtualisatie niet. Wil je de NAS inzetten als standalone mediaspeler of er virtuele machines op draaien, met een tweede OS zoals Linux Station van QNAP, dan is een Intel-processor echt vereist.

©PXimport

Veel meer dan hardware

Maar ook de software maakt het kiezen van de juiste NAS er niet makkelijker op. Dat geldt vooral voor packages waarmee extra functionaliteit aan de NAS wordt toegevoegd en de apps voor gebruik in combinatie met smartphone en tablet. Aanbod en kwaliteit van beide verschilt per merk en omdat het niet mogelijk is de software van het ene merk te gebruiken in combinatie met een NAS van een ander merk, is de keuze van grote invloed op het latere gebruik.

Toch zijn de verschillen minder groot dan enkele jaren geleden. Als het gaat om uitbreidingen zijn Synology, QNAP en Asustor nog steeds leidend. Inmiddels biedt nagenoeg elk merk mobiele apps van voldoende kwaliteit. Wel zijn er nog verschillen in het aantal apps en hun gebruiksvriendelijkheid.

Ook biedt elke NAS inmiddels een veilige manier om het apparaat met het internet te verbinden, zodat synchronisatie van foto’s en toegang tot de gegevens op de NAS vanaf elk apparaat en elke plek op aarde mogelijk is. Maar wil je echt veiligheid en gebruik je deze mogelijkheid niet, schakel hem dan uit. Eigenlijk alle grote NAS-merken hebben de laatste jaren last gehad van kwetsbaarheden in hun software en zijn gevoelig gebleken voor bijvoorbeeld aanvallen met ransomware.

©PXimport

Hoe is getest?

Voor deze test zijn alle NAS-apparaten voorzien van het maximale aantal harde schijven. Dit zijn Seagate NAS-harddisks van 2 TB die geoptimaliseerd zijn voor gebruik in een NAS-systeem. Uitzonderingen hierop zijn de QNAP TBS-453DX-8G, een NASbook die alleen M.2-SATA-ssd’s ondersteunt, en de QNAP HS-453DX-8G, een ventilatorloze multimedia-NAS die twee harde schijven met twee M.2-2280-SATA-ssd’s combineert voor opslag. Deze modellen zijn getest in combinatie met respectievelijk twee WD Red SA500-ssd’s van 1 TB en twee Seagate IronWolf 510-ssd’s van 960 GB. Alle modellen met twee schijven zijn in RAID 1 geconfigureerd, alle modellen met vier schijven in RAID 5. Daarna zijn meerdere snelheidstests uitgevoerd met de AJA System Test, de NAS Performance Tester van 808.dk en de LAN Speed Test van Totusoft. Het testsysteem is gebouwd rondom een AMD Ryzen 5-processor, 32 GB RAM en een Gigabyte x570 Aorus Master-moederbord met 2,5Gbit-netwerkpoort. De onderlinge verbindingen liepen via een QNAP QSW-M2108-2C netwerkswitch met zowel 2,5- als 10Gbit-netwerkpoorten. Daarnaast zijn functionele tests uitgevoerd met de belangrijkste packages en mobiele apps om zo het beeld van de prestaties aan te vullen met de functionaliteit en het gebruiksgemak van elke NAS. De resultaten van alle geteste modellen zijn opgenomen in de tabel aan het einde van het artikel.

Asustor: nadruk op hardware

Ondanks een kleiner aanbod valt Asustor vooral op door zijn hardware. Het merk biedt veel voor het geld. Zo beschikken alle dit jaar geteste modellen over twee 2,5Gbit-netwerkaansluitingen en is ook een hdmi-aansluiting standaard.

De AS5202T en AS5304T zijn twee nieuwe modellen uit de Nimbustor-serie van Asustor. De processor, de hoeveelheid geheugen en het aantal harde schijven verschillen, maar op de belangrijkste features scoren beide gelijk. Bij de eveneens nieuwe AS6602T en AS6604T, twee NAS’en uit de Lockerstor-serie, verschilt alleen het aantal schijven. Het grote verschil tussen de Nimbustor en Lockerstor-modellen is dat de laatste naast een iets snellere processor ook twee M2-NVMe-sloten bieden.

Helaas is de software bij Asustor minder goed verzorgd. Dit geldt niet voor het ADM-besturingssysteem: dat kent de beste en snelste installatieroutine van allemaal, voldoet prima en combineert de gebruiksvriendelijkheid van Synology met het enthousiasme voor techniek van QNAP. Wel vallen de apps in de App Center wat tegen. Het aanbod aan uitbreidingen voor de NAS is megagroot, maar de kwaliteit echt minder.

Naast een klein aantal eigen uitbreidingen biedt Asustor vooral veel software van anderen, zonder dat het daar heel kritisch op lijkt te zijn. Voor de virtualisatie is er een port van VirtualBox, waar QNAP en Synology met volledig eigen oplossingen aankomen. Ook is er keuze uit een port van LibreOffice of Docker-applicatie OnlyOffice Docs van Asustor. Meer is duidelijk niet altijd beter.

Wel weer goed verzorgd zijn Asustor Portal, voor multimedia en browsen op het net, en Surveillance Center. Voor mobiel gebruik zijn er voldoende goede apps voor onder meer remote toegang en foto- en muziekbeheer. De nieuwe AiFoto 3 maakt back-ups van foto’s door deze automatisch te uploaden naar de NAS en te groeperen op type en locatie. Echte slimmigheden zoals gezichtsherkenning ontbreken.

©PXimport

Latticework: uit eigen land

De Amber Plus is de grote versie van de Amber One, en samen vormen zij het totale NAS-aanbod van het in Eindhoven gevestigde Latticework. De Amber Plus is behalve een NAS met twee schijven ook een wifi-router met drie netwerkpoorten, waarvan er een als wan-poort is aangeduid. Zelf spreekt men dankzij de dubbelfunctie van een cloud-NAS en edge-server.

De AC2600-router biedt draadloos internet via de 2,4- en 5GHz-band, een gastnetwerk dat met de klok kan in- of uitschakelen en verder alle basicfuncties die je van een router mag verwachten, maar veel meer dan dat ook niet. Beheer van de router gebeurt via een eigen webpagina waarop apart en met alleen een wachtwoord ingelogd moet worden. Dit verschilt van het opslaggedeelte, waar een admin-account én een wachtwoord nodig zijn. Dit levert zeker tijdens de installatie wat verwarring op, hoe soepel de Amber Manager-app verder ook werkt.

De opslag van de Amber Plus, met twee Seagate-schijven van 2 TB, is standaard in RAID 1 geconfigureerd. Opnieuw is de functionaliteit basaal, maar wel duidelijk en goed bruikbaar. Gebruikers en mappen aanmaken, bestanden delen, het is allemaal eenvoudig te doen en vergt weinig verdere kennis van zaken.

Behalve Amber Life, dat duidelijk nog in ontwikkeling is, en de nieuwe Amber iX-apps is er voor Mac- en Windows-gebruikers ook Amber Desktop. Daarmee kunnen ze vanaf hun pc eenvoudig bij de opslag en gedeelde bestanden op de NAS. Een bureaublad voor elke gebruiker, zoals de meeste andere NAS’en bieden, is er niet: de webtoegang is vooral voor de beheerder om de router of de NAS te configureren.

Wil je extra functionaliteit aan de Amber Plus toevoegen, dan moet eerst de AmberPRO-dienst ingeschakeld worden. Deze dienst verkeert nog in bètafase, maar maakt het mogelijk om Docker-applicaties op de NAS te installeren. Het officiële aanbod in de Amber App Store is niet groter dan een handvol, al is het geen slechte gedachte om in te zetten op Docker om zo snel mogelijk extra functionaliteit te kunnen bieden.

We testen Nextcloud, Home-Assistant en het zakelijke Odoo, en die werken prima. Het is vooral ook de belofte van maximale ondersteuning voor Docker die van de Amber Plus toch een zeer interessante nieuwkomer maakt. Wel mag het totale aanbod nog wat worden opgeschoond en doorontwikkeld.

©PXimport

Synology: nog geen DSM 7.0

Het uitblijven van de al meer dan een jaar geleden verwachtte versie 7 van het DSM-besturingssysteem van Synology hangt als een dikke deken over de hardware-innovaties van het bedrijf. Gerucht is dat zelfs al enkele nieuwe modellen om die reden zijn uitgesteld.

Toch heeft de marktleider genoeg te bieden, vooral ook omdat het traditioneel sterk is in software. De huidige versie 6.2 van DSM voldoet nog prima. Bovendien is er een groot aanbod aan kwalitatief goede uitbreidingen voor gebruik op de NAS én apps voor mobiele connectiviteit. Wel is het vervelend dat het veelgevraagde samensmelten van Photo Station en de slimme fotomanager Moments in het nieuwe Synology Photos langer op zich laat wachten.

Aan de hardwarekant blijft Synology terughoudend met innovaties, zeker bij de modellen die zich richten op consumenten en kleine zelfstandigen. Zo ontbreken snelle 2,5Gbit-netwerkaansluitingen volledig, net als de nog snellere 10Gbit-versies. Ook zijn er nu pas voor het eerst geen usb2.0-poorten meer aanwezig.

Waar zijn TerraMaster en Netgear?

Helaas afwezig in deze test zijn Netgear en TerraMaster. De laatste debuteerde de vorige keer en viel toen op met lage prijzen voor lawaaiige aluminium behuizingen en het TOS-besturingssysteem dat net als de bijbehorende apps nog niet af was, maar wel stabiel functioneerde. TerraMaster verkiest voorlopig losse producttests boven vergelijkende tests met andere NAS-apparaten. Een ander merk dat ontbreekt is Netgear. Bij Netgear ‘heeft NAS momenteel niet direct de focus’ en zijn er daardoor geen updates van software of hardware. Daarom hebben wij afgezien van het (opnieuw) testen van Netgears NAS-modellen.

Ook houdt Synology vast aan de NAS als mediastreamer in plaats van mediaspeler, dus hdmi-poorten ontbreken. Zo beschikt de DS920+ dankzij de Intel Celeron J4125-processor wel over een grafische chip, maar kun je die niet gebruiken om films direct op een tv af te spelen, de beelden van bewakingscamera’s op een direct aangesloten monitor te bekijken of als monitor van een virtuele machine. En dat terwijl Synology juist op softwaregebied de mooiste oplossingen in huis heeft voor zowel mediaconsumptie als zakelijker gebruik van Docker-containers of het inrichten van virtuele machines.

Andere goede uitbreidingen zijn Hyper Backup, Surveillance Station, Synology Office en nog veel meer. De meeste uitbreidingen zijn bovendien van Synology zelf en duidelijk goed getest.

©PXimport

QNAP: veel innovaties

Het tempo waarin QNAP vooral zijn hardware innoveert, blijft verbazen. Het bedrijf heeft binnen enkele jaren een enorm portfolio aan netwerkapparatuur opgebouwd en levert met QuTS Hero en QES nog een tweede en zelfs derde besturingssysteem voor zijn opslagsystemen, als alternatief voor het bekende QTS.

Bovendien heeft QNAP een bijna onhandig breed aanbod aan NAS-modellen. En ook daarbinnen zit een aantal modellen die je echt alleen bij QNAP aantreft. Denk aan de geteste HS-453DX, een high-end NAS met een 10Gbit-netwerkpoort die opslag van harde schijven en ssd’s combineert, vermomd in een huiskamerapparaat zonder ventilator. Of neem de TBS-453DX, een 4bay-NAS die alleen M2-ssd’s ondersteunt.

Daarbij is bijna elke QNAP voorzien van een hdmi-aansluiting die het mogelijk maakt om de NAS direct op een tv aan te sluiten en als mediaspeler te gebruiken, of om hem in combinatie met Linux-station of Hybrid Desk in te zetten als pc.

Aan uitbreidingen bij QNAP geen gebrek, al is de kwaliteit wisselend doordat de fabrikant, net als Asustor, heel veel producten van derden toelaat op zijn NAS. Het QTS-besturingssysteem is zeer uitgebreid, maar vergt wel meer kennis dan de besturingssystemen van de andere NAS-merken.

Tegelijk laat QNAP zien dat het fantastische software kan maken, bijvoorbeeld met Hybrid Backup Sync, dat gegevens back-upt naar een groot aantal cloudopslagaanbieders waaronder Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox. Hetzelfde geldt voor HybridMount, waarmee cloudopslag van een van de grote online opslagdiensten naadloos wordt geïntegreerd met de opslag op de NAS.

©PXimport

WD: gemak boven functies

Geen nieuwe hardware dit jaar van WD: de WD MyCloud Ex2 Ultra is onveranderd ten opzichte van die in de vorige test. En dat was niet omdat de hardware toen al zo vooruitstrevend was, die is duidelijk zeer bescheiden en steekt nu alleen nog maar meer af bij de concurrentie.

Dat WD door het ontbreken van nieuwe hardware niet op een enorme achterstand is komen te staan, komt doordat het zich niet in een directe concurrentiestrijd met de andere NAS-merken stort, maar een eigen plek heeft gecreëerd en daar trouw aan vasthoudt. WD richt zich met zijn NAS-apparaten op de gebruiker die vooral geen technische uitdaging wil, maar heel snel zijn documenten en foto’s wil back-uppen en misschien via internet toegankelijk maken.

Bij WD vind je dus geen overtal van uitbreidingen of apps. Er is zelfs maar één app beschikbaar, al doet die wel precies wat je ervan verwacht.

De belangrijkste vernieuwing bij WD sinds de vorige test is de komst van versie 5 van het MyCloud OS. Op de NAS is van deze nieuwe versie nauwelijks iets te zien, want het MyCloud OS 5-dashboard is volledig identiek aan het vorige. Maar op de verbonden apparaten merk je het wel. Foto’s en documenten uploaden, bekijken, delen, video’s afspelen die op de NAS staan … het werkt allemaal en met zeer weinig inspanning.

WD laat dus geen grote vernieuwingen zien, maar blijft onverminderd de kampioen van de eenvoud en daarmee de ideale keuze voor iedereen die vooral een NAS zoekt om zijn documenten, foto’s en video’s te back-uppen.

©PXimport

Live-demo webinterface

Wil je voor de aanschaf ervaring opdoen met het NAS-besturingssysteem, gebruik dan een van deze livedemo’s. Asustor QNAP Synology Van Amber OS en WD is geen live-interface bekend.

De beste NAS

Het blijft een hele uitdaging om de juiste NAS te kopen. Geen van de aanbieders levert het perfecte apparaat, al helpt een flink budget wel om het aantal noodgedwongen compromissen te beperken. Een snellere processor, meer geheugen, meer en snellere netwerkpoorten, het zorgt er allemaal voor dat de gebruiksmogelijkheden nu al groter worden en de NAS mogelijk ook langer zal voldoen aan de eisen van de huidige tijd.

Maar juist omdat er zoveel gebruiksmogelijkheden zijn, is er ook niet één beste NAS aan te wijzen. Wel kun je afhankelijk van het beoogde gebruik de beste modellen selecteren.

De beste opslag-NAS

Gebruik je de NAS vooral voor het opslaan en delen van documenten en het maken van back-ups, dan voldoet eigenlijk elke NAS. Meer schijven is dan belangrijker dan een hele snelle processor, en snelle netwerkpoorten zijn alleen handig wanneer het netwerk en de aangesloten computers daar ook over beschikken. Voor het synchroniseren van foto’s vanaf mobiele apparaten heeft het geen voordeel.

In dit geval doe je er goed aan om meer budget te reserveren voor meer en grotere schijven dan voor de NAS zelf. De Synology DS220j en DS420j zijn dan goede keuzes.

©PXimport

De beste multimedia-NAS

Om een NAS te gebruiken voor het afspelen van films en muziek is vooral een snelle processor met goede 4K-transcoding belangrijk. Liefst heeft de NAS ook een hdmi-poort om media op een aangesloten tv af te spelen. Een afstandsbediening kan ook handig zijn, al kan een goede app deze eventueel vervangen.

Omdat mediabestanden veel ruimte innemen, heeft een NAS met vier schijfcompartimenten hier duidelijk de voorkeur. Wanneer budget geen rol speelt, is de QNAP HS-453DX natuurlijk onverslaanbaar: deze heeft twee hdmi-poorten, aparte aansluitingen voor geluid en dat alles in een huiskamervriendelijk ontwerp zonder ventilator. Wil je minder besteden, dan is de Asustor AS5202T een prima keuze.

©PXimport

De beste virtualisatie-NAS

Bij virtualisatie is het belangrijk dat de processor dit ondersteunt. Ook is het handig als de NAS over minimaal 2 of 4 GB geheugen beschikt én zijn snelle netwerkaansluitingen waardevol. Omdat juist virtuele machines profiteren van ssd-caching, zijn ook M2-ssd-sloten een pré.

Synology en QNAP bieden duidelijk de mooiste oplossing voor virtualisatie. De Synology DS720+ heeft M2-ssd-sloten en twee gigabit-poorten die samengevoegd kunnen worden. Wel is ten opzichte van de goedkopere DS220+ de meerwaarde onder andere door het ontbreken van multigigabit-aansluitingen gering. De QNAP TS-253D biedt namelijk twee 2,5Gbit-poorten én een hdmi-poort tegen een iets lagere prijs.

Bij de modellen met vier schijfposities zien we dezelfde trend: de Synology DS920+ is een prima keuze voor wie Synology prefereert, maar de QNAP TS-453D biedt meer hardware voor een iets lagere prijs.

©PXimport

©PXimport

▼ Volgende artikel
Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf
© Oliver Boehmer
Huis

Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf

Of je nu een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera hebt, met alleen een camera kom je niet ver. Naast een statief, goede objectieven en supersnelle geheugenkaartjes zijn er talloze andere accessoires die zinvol kunnen zijn.

In dit artikel zetten we de beste vlog- en fotografie-accessoires op een rijtje: • Accessoires die handig zijn als je buiten filmt of fotografeert • Statieven • Gimbals en stabilisators • Objectieven • Accessoires die niet kunnen ontbreken bij studiofotografie

Met alleen apparatuur en accessoires kom je niet ver. Lees daarom ook dit artikel: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

7x Handig voor onderweg

Canon EW-73C Zonnekap

Een zonnekap helpt bij het verminderen van lensflare en verhoogt het contrast in je foto’s, vooral bij opnames in fel zonlicht. De Canon EW-73C biedt extra bescherming voor de lens, en is een essentieel accessoire voor elke serieuze fotograaf. Zonnekappen zijn er in alle vormen en maten en je moet goed kijken voor welk objectief je een zonnekap nodig hebt. Deze zonnekap is speciaal gemaakt voor de Canon EF-S 10-18mm IS STM.

Hama UV-filter

Een uv-filter is noodzakelijk als je vaak foto’s maakt in de buitenlucht. Uv-filters verminderen namelijk de invloed van ultraviolette straling, waardoor een blauw gloed in je foto’s wordt verminderd. Daarnaast bieden ze een extra laag bescherming voor je lens tegen stof, krassen en stoten. Een simpel filter zoals deze van Hama is goed genoeg voor elke hobby- en semiprofessionele fotograaf. Let wel even op de diameter van het filterschroefdraad van je objectief.

Godox Speedlite V1

De Godox Speedlite V1-flitser is uitgerust met een ronde kop voor een natuurlijke lichtverspreiding en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Op de achterzijde heeft de flitser een gemakkelijk afleesbaar display. De flitskop van de Speedlite is 330 graden horizontaal en 120 graden verticaal draaibaar. Met de oplaadbare lithium-ion batterij van 2600 mAh kun je tot wel 480 keer flitsen op vol vermogen met een recycletijd van anderhalve seconde. Voor elk type camera – of het nu Canon, Sony of Nikon is – heeft Godox een passende externe flitser.

Tenba Axis V2 32L

De Tenba Axis V2 32L is een robuuste en veelzijdige rugzak die speciaal is ontworpen voor fotografen en videografen. Je kunt er van alles in kwijt; de tas heeft ruimte voor telelenzen, een laptop en je kunt zelfs een statief aan de buitenkant bevestigen. Een regenhoes hoort bij de standaarduitrusting en de rugzak heeft MOLLE-compatibele lussen voor de bevestiging van accessoires. Een verborgen vak voor een tile-tracker is eveneens aanwezig, waardoor je je spullen altijd kunt terugvinden.

Rode VideoMicro II

De Rode VideoMicro II is een compacte en veelzijdige microfoon die ideaal is voor vloggers die op zoek zijn naar een betere audiokwaliteit. De microfoon wordt geleverd met een zogeheten isolation mount en een windkap voor buitenopnames. De microfoon heeft geen batterijen nodig en je sluit hem gemakkelijk aan op je camera. Of je nu binnen of buiten opneemt, de VideoMicro II levert heldere en natuurgetrouwe geluidsopnames voor al je projecten.

SanDisk Extreme Pro 64GB SDXC UHS-II V90

Als je 4K-video’s wilt maken, dan kies je het beste voor een UHS-II SD-kaart met een V90-logo. De hoge lees- en schrijfsnelheden zorgen voor snelle bestandsoverdrachten en soepele videobeelden. Of je nu een professional of een enthousiaste amateur bent, de SanDisk Extreme Pro SD-kaarten zijn betrouwbaar en duurzaam en daarmee ideaal voor intensieve toepassingen. De SD-kaart is ook verkrijgbaar in varianten met meer of minder gigabytes.

Think Tank Emergency Rain Cover

Maak je vaak video’s in de buitenlucht? Dan is een regenkap voor je camera een handig toebehoren. Deze lichtgewicht compacte hoes beschermt je apparatuur tegen regen en stof, zonder je toegang tot de knoppen op je camera te belemmeren. Dankzij het doorzichtige venster behoud je zicht op je camera-instellingen, zodat je geen moment mist. De Think Tank Emergency Cover is er in verschillende maten en is ideaal voor als je vaak natuurfoto’s in onvoorspelbare weersomstandigheden maakt.

4x Statieven

Victiv P50

Dit goedkope statief van Victiv kan tot wel 172 centimeter uitgeklapt worden via een aantal slimme klemmetjes onderaan het statief. Naast twee 1/4inch-snelwisselplaten waar je allerlei camera’s mee op het statief kunt zetten, krijg je er ook een universele smartphonehouder bij. Het statief weegt zo’n 750 gram en is ingeklapt maar 41 centimeter lang.

De Victiv P50 is te koop via Amazon.

Vanguard VEO 3 303CB

De Vanguard VEO 3 303CB is een full-size koolstofvezelstatief dat tot wel 25 kilo kan dragen. Ingeklapt is het statief 75 centimeter en uitgeklapt kan hij tot maximaal 183 centimeter worden uitgeschoven. Vanguard levert een aantal handige accessoires voor landschaps- en macrofotografen en het statief kan je camera in vrijwel elke positie manoeuvreren. Een ideale keuze voor iedereen die een robuuste en veelzijdige oplossing nodig heeft.

Joby GorillaPod 1K

Een GorillaPod is een tripod waarvan je de benen alle kanten op kunt bewegen. De flexibele poten maken het mogelijk om de GorillaPod op vrijwel elke ondergrond te plaatsen. Aan de bovenkant zit een standaard 1/4inch-schroefbevestiging. Joby heeft verschillende GorillaPods in het assortiment, dit model kan 1 kilo dragen. Een versie die 5 kilo kan dragen, kost zo’n 100 euro.

Insta360 Extended Selfie Stick

Met een Insta360-camera maak je fantastische 360-graden video’s en neem je coole foto’s. Als je op zoek bent naar een extreem lange selfiestick voor het apparaat, zoek dan niet verder. Met deze extended stick heb je vier lengtes in één behuizing: 36, 120, 240 centimeter en 3 meter. De selfiestick weegt maar 365 gram en is voorzien van een comfortabele rubberen grip. De stick verdwijnt automatisch uit de opnames overigens, dit zorgt voor naadloze beelden.

3x Gimbals en Stabilisators

Edelkrone HeadONE v2

De Edelkrone HeadONE v2 is een veelzijdig en compact motion control-systeem dat perfect is voor het maken van dynamische video’s en timelapses. Als je een iPhone hebt, dan kun je zelfs face tracking gebruiken door je iPhone op je camera te bevestigen. Het is ook mogelijk om twee HeadONEs met elkaar te combineren om diagonale bewegingen te maken. Edelkrone heeft nog een heleboel andere professionele accessoires voor je camera.

De HeadONE v2 is te koop via de website van edelkrone.

DJI Osmo Mobile 6

Deze gimbal stabilizer is perfect voor je smartphone. Met de Osmo Mobile 6 kun je vloeiende, professionele videobeelden maken, zelfs tijdens het lopen of rennen. De gimbal beschikt over intuïtieve bedieningselementen en een ActiveTrack-functie waarmee je eenvoudig je onderwerp kunt volgen. Het opvouwbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de Osmo Mobile 6 overal mee naartoe te nemen, perfect voor mobiele content creators en vloggers!

Zhiyun Crane 3S

Deze professionele stabilisator van Zhiyun kan je beeld in drie assen stabiliseren. Met zijn krachtige motoren kan de Crane 3S zware cameraopstellingen aan, waardoor hij ideaal is voor gebruik in professionele filmproducties. Zelfs als het flink waait, blijft de Crane 3S perfect beeld opnemen. De modulaire ontwerpopties bieden flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, waardoor je de stabilisator aan kunt passen aan jouw behoefte.

4x Objectieven

Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

Deze groothoek- en telezoomlens van Canon heeft een zoombereik van 8,3x. Dit zorgt ervoor dat het objectief breed inzetbaar is en ideaal is om mee te nemen op vakantie als je niet al te veel objectieven met je mee wilt zeulen. Met de ingebouwde beeldstabilisatie krijg je scherpe foto’s, zelfs bij langere sluitertijden. De compacte en lichte constructie is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden!

Nikon Nikkor Z 40mm f/2

De Nikkor Z 40mm is een zeer goed geprijsde prime-lens. De lens past op alle fullframe-camera’s die een Nikon Z-vatting hebben. Met een helder maximaal diafragma van f/2.0 biedt deze lens uitstekende prestaties bij weinig licht en genereert het een prachtige bokeh. Dankzij de natuurlijke beeldhoek is de lens perfect voor portretten, interviews of instructievideo’s. Omdat het objectief zeer compact is en een geluidloze autofocus heeft, kun je onopvallend filmen of fotograferen.

NEEWER LS-29 HD

Wil je ook grappige foto’s maken met een fisheye-lens met je smartphone? Deze lens biedt een unieke kijkhoek van 220 graden, ideaal om op een creatieve en artistieke manier bijvoorbeeld landschappen te fotograferen. De LS-29 biedt een betaalbare manier om je smartphonefotografie te verbeteren en biedt eindeloze mogelijkheden voor het vastleggen van unieke perspectieven. De lens past op allerlei type smartphones als je maar een smartphone-case van Neewer gebruikt. Je moet de lens namelijk op een plaatje in de case schroeven.

De NEEWER LS-29 HD is te koop via Amazon.

Sigma 16mm F/1.4 DC DN Contemporary MFT

Met een groothoeklens maak je prachtige natuurfoto’s of stadspanorama’s. Dit objectief van Sigma is speciaal gemaakt voor MFT- (Micro Four Thirds) camera’s, zoals de populaire Panasonic Lumix G7. De lenssamenstelling bestaat uit zestien elementen in dertien groepen, waaronder drie FLD-, twee SLD- en twee asferische glaselementen. De hoogwaardige constructie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden, terwijl de compacte vormgeving het een geweldige keuze maakt als je veel onderweg bent.

4x Thuisstudio

Canon RC-6

Met een infrarood-afstandsbediening kun je draadloos foto’s nemen, ideaal voor lange sluitertijdopnamen of groepsfoto’s. De compacte en lichtgewicht RC-6 is speciaal gemaakt voor de EOS-serie van Canon en is compatibel met veel verschillende modellen. Kijk op de site van Canon welke modellen allemaal worden ondersteund. Met een bereik van vijf meter biedt de RC-6 betrouwbare prestaties voor je fotografiebehoeften.

Bresser Super Quick Octagon Softbox

Als je veel aan studiofotografie doet, dan is een softbox een must. De Octagon van Bresser is compatibel met alle studioflitsers met een Bowens-houder. De softbox is in en uit te klappen in tien seconden, waardoor het een geweldige keuze is als je regelmatig op locatie werkt. De achthoekige vorm zorgt voor een zachte, gelijkmatige lichtverdeling, ideaal voor portretten en productfotografie. Door zijn duurzame constructie kun je lang van de Super Quick Octagon Softbox genieten.

Easypix MyStudio

Deze set is perfect voor vloggers en influencers. Deze zogenoemde vlogkit voor creators bestaat uit een green screen, een tripod, studiolichten, een videolicht, een smartphonehouder en een aantal klemmen en adapters. De Easypix MyStudio biedt alles wat je nodig hebt om professioneel ogende video’s en foto’s te maken vanuit het comfort van je eigen thuisstudio. Het is een ideale startset voor iedereen die zijn online content naar een hoger niveau wil tillen, zonder grote investeringen te doen.

Bresser Rollup Greenscreen 150x200cm

Handig voor zowel de startende vlogger als de doorgewinterde fotograaf: een green screen. Vervang de groene achtergrond in een beeld naar keuze in je fotobewerkingssoftware. Het roll-up-scherm kun je overal neerzetten, het scherm is gemaakt van polyester en is glans- en kreukelvrij. Hierdoor heb je altijd een egale achtergrond. De breedte van het scherm is 150 centimeter, de hoogte is maximaal 2 meter.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!