ID.nl logo
Windows 11: van stroperig naar supersnel
© ParinPIX - stock.adobe.com
Huis

Windows 11: van stroperig naar supersnel

Wie Windows 11 vanaf het prille begin gebruikt, ervaart nu misschien langere wachttijden. Logisch, want dit besturingssysteem staat alweer een kleine drie jaar op jouw pc of laptop. Het opstarten van je computer duurt bijvoorbeeld langer, veeleisende apps openen trager en webpagina’s laden langzamer. Gelukkig kun je daar eenvoudig iets aan doen. Volg deze tips en Windows 11 loopt weer als een tierelier.

In dit artikel geven we je tips om je besturingssysteem weer op het punt te krijgen dat Windows 11 weer aanvoelt als nieuw:

  • Apps uit opstartlijst halen
  • Ongebruikte apps verwijderen
  • Visuele franje uitzetten
  • Tijdelijke bestanden en softwareresten verwijderen
  • Automatisch opschonen instellen
  • Automatisch indexeren beëindigen
  • Energie-instellingen optimaliseren
  • Overbodige browser-extensies verwijderen

Werken de tips onvoldoende? Zo voer je een schone Windows 11-installatie uit

Een computer is soms net een auto. Na een grondige onderhoudsbeurt loopt alles weer gesmeerd. Gelukkig kun je in Windows 11 een heleboel zelf doen, zodat je geen professionele hulp hoeft in te schakelen. Wijzig een aantal instellingen en profiteer vervolgens van een rappe gebruikersomgeving met korte wachttijden. Doe je mee?

Herstelpunt maken

Voordat je het besturingssysteem onder handen neemt, is het verstandig om eerst even een herstelpunt aan te maken. Wie weet bevallen de wijzigingen niet of sluipt er onverhoopt een fout in het systeem. Met behulp van een herstelpunt keer je bij dergelijke (doem)scenario’s weer terug naar de oorspronkelijke situatie. Open het Startmenu en klik bovenaan in het lege zoekveld. Je typt vervolgens Een herstelpunt maken, waarna je het overeenkomstige resultaat aanklikt. Kies daarna Configureren en controleer of de optie Systeembeveiliging inschakelen is geactiveerd. Bevestig met OK. Je klikt nu onderaan op Maken om een nieuw herstelpunt te creëren. Verzin hiervoor een naam en klik nogmaals op Maken / Sluiten

Ongebruikte opstart-apps

Op vrijwel elke computer starten diverse apps vanzelf met Windows op. Vaak zijn die nuttig. Zo is het bijvoorbeeld een geruststellende gedachte dat een virusscanner voortdurend een oogje in het zeil houdt. Of misschien synchroniseer je wel automatisch bestanden met een clouddienst, zoals OneDrive, Dropbox of Google Drive. Daarentegen starten er misschien ook apps op die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt. Zonde, want dergelijke toepassingen belasten de computer onnodig. Stel daarom in dat dergelijke apps niet meer op eigen houtje opstarten.

Open vanuit het Startmenu het onderdeel Instellingen. Je herkent dat aan het pictogram met een tandwiel. Navigeer naar Apps / Opstarten en neem de programmalijst door. Wil je een app uitschakelen? Klik achter deze toepassing op de blauwe schakelaar. Zet overigens alleen applicaties uit waarvan je de werking kent. In de lijst staan mogelijk ook vitale stuurprogramma’s. Die laat je beter met rust.

Achtergrondgedrag aanpassen

Veel apps zijn op de achtergrond van jouw computer actief. Je merkt daar meestal niets van. Deze toepassingen ontvangen bijvoorbeeld verse updates en versturen zo nodig meldingen. Wel zorgen die achtergrondapps voor een hogere belasting van de processor en het werkgeheugen. Kortom, genoeg reden om het gedrag van deze programma’s onder de loep te nemen.

Start het onderdeel Instellingen en navigeer achtereenvolgens naar Apps / Geïnstalleerde apps. Er verschijnt een complete programmalijst. Zie je een app die je nooit gebruikt, dan kun je die net zo goed wissen. Klik achter deze toepassing op de drie puntjes en kies Verwijderen. Zeker bij zware software maak je zo veel schijfruimte vrij. Gebruik je een bepaalde applicatie slechts af en toe? Dan is het zinloos dat die op de achtergrond actief is. Klik via de drie puntjes op Geavanceerde opties. Klik daarna onder de optie Laat deze app op de achtergrond draaien op het uitklapmenu en kies Nooit.

Visuele franje uitzetten

Windows 11 bevat veel meer grafische tierelantijntjes dan je wellicht denkt. Minimaliseer maar eens een app naar de Taalbalk en bekijk een vliegensvlugge animatie. Dit soort visuele hoogstandjes kosten processorkracht. Wie uiterlijk vertoon minder belangrijk vindt, zet de visuele effecten uit. Ga in de Instellingen naar Toegankelijkheid / Visuele effecten en zet het schuifje achter Animatie-effecten uit. Bepaalde vensters in het besturingssysteem zijn ietwat doorzichting. Dat kost eveneens rekenkracht. Deactiveer desgewenst de schakelaar achter Transparantie-effecten. Je merkt tijdens het navigeren in Windows direct verschil.

Helpen de tips niet?

Een nieuwe laptop met Windows 11 is dan een beter idee

Digitale rommel opruimen

Hoe vaker je de computer gebruikt, hoe meer ‘troep’ je ongemerkt verzamelt. Denk aan tijdelijke bestanden en nutteloze softwareresten. Een schone computer bevordert de pc-prestaties. Windows 11 heeft een doeltreffend hulpmiddel waarmee je eenvoudig de digitale bezem door het systeem haalt.

Open het Startmenu en start via de zoekfunctie het hulpprogramma Schijfopruiming op. Na een korte analyse zie je welke data je kunt wissen. Klik op de knop Systeembestanden opschonen om een grondigere opruimactie te starten. Neem alle suggesties zorgvuldig door. Zodra je een item aanklikt, komt er een korte beschrijving tevoorschijn. Vink naar eigen inzicht de gegevens aan die je wilt wissen. Bevestig tot slot met Bestanden verwijderen / OK om de boel definitief op te ruimen. Dit proces kan overigens even duren.

Opslaginzicht aanzetten

Het is natuurlijk handiger wanneer de computer overbodige data uit zichzelf weggooit. Goed nieuws, want Windows 11 heeft hiervoor onder de noemer Opslaginzicht een slimme functie. Je beslist zelf hoe vaak je een automatische opschoonactie wilt uitvoeren. Het gaat hierbij vooral om tijdelijke bestanden.

Open de Instellingen en ga naar Systeem / Opslag. Activeer indien nodig de schuifknop achter Opslaginzicht. Via het kleine pijltje open je allerlei extra instellingen. Neem alle opties nauwlettend door. Zet in elk geval een vinkje voor Windows probleemloos laten werken door automatisch tijdelijke systeem- en app-bestanden op te schonen.

Verder kun je de zogeheten opschoningsschema’s wijzigen. Selecteer onder Opslaginzicht uitvoeren wanneer je deze taak wilt toepassen. Dat kan elke dag, week of maand. Doe je dat liever meteen? Klik dan onderaan op Opslaginzicht nu uitvoeren.

Automatisch indexeren beëindigen

Windows 11 heeft een vrij snelle zoekfunctie. Dat komt omdat het besturingssysteem allerlei data continu indexeert. Windows ‘weet’ dus grotendeels waar en wat er allemaal op de computer staat, zodat het vliegensvlug relevante zoekresultaten laat zien. Het voordeel hiervan is dat je vlot instellingen, apps, foto’s en documenten kunt vinden. Jammer genoeg vereist de voortdurende indexatie van gegevens wel de nodige systeemkracht.

Als je de zoekfunctie niet of weinig gebruikt, kun je het automatisch indexeren van bestanden eventueel stopzetten. Je ontlast daarmee de processor. Daarentegen is zoeken in Windows nog steeds mogelijk, al duurt het vermoedelijk iets langer. Zet de muisaanwijzer in het zoekveld van het Startmenu en typ Services. Je klikt in de resultaten vervolgens op deze tool. Scrol nu een flink eind omlaag totdat je het onderdeel Windows Search tegenkomt. Zodra je daarop dubbelklikt, verschijnt er een nieuw venster. Je selecteert nu in het uitklapmenu achter Opstarttype de optie Uitgeschakeld. Klik tot slot op Stoppen en OK om het venster te sluiten.

Energie-instellingen optimaliseren

Windows 11 kan het energieverbruik beperken, maar dat gaat wel ten koste van de prestaties. Voor een sneller systeem pas je deze instelling eenvoudig aan. Navigeer in de Instellingen naar Systeem en Aan/uit en accu. Kies in het uitklapmenu achter Energiemodus de optie Beste prestaties. Bedenk wel dat de accu van een laptop op deze manier eerder leegraakt.

Op veel computers is er voor de processor een soort ‘handrem’ ingesteld. Hierdoor kan het rekencentrum niet maximaal presteren. Je kunt dat diep in de instellingen eventueel aanpassen. Typ in de zoekbalk van het Startmenu de opdracht Energiebeheerschema bewerken en druk op Enter. Als je klikt op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen, duikt er een nieuw venster op. Vouw het onderdeel Energiebeheer voor processor open. Klik op Minimale processorstatus en typ achter Aangesloten een waarde van 100%. Datzelfde doe je bij Maximale processorstatus.

Maakt de computer plotseling veel herrie of wordt de behuizing erg warm? Dan is het verstandig om het percentage van de processorcapaciteit weer terug te schroeven.

Browser finetunen

Dit artikel concentreerde zich tot dusver alleen op diverse instellingen van Windows 11. Maar voor een snel systeem is het ook de moeite waard je browser eens onder handen te nemen. Start het programma traag op of laden websites wel erg langzaam? Misschien is een overdaad aan plug-ins de oorzaak. Dat zijn hulpjes die extra functies aan de browser toevoegen. Probeer zo min mogelijk van deze uitbreidingen te installeren. Chrome-gebruikers klikken rechtsboven eerst op de drie puntjes. Via Extensies / Extensies beheren is het mogelijk om overbodige hulpjes te wissen. Klik hiervoor bij de juiste plug-in op Verwijderen.

Daarnaast bestaan er ook plug-ins die juist zorgen voor een vlottere surfervaring. Wanneer je bijvoorbeeld een populaire nieuwssite bezoekt, staat die in de regel vol met reclame. Een zogeheten adblocker houdt deze advertenties tegen. Hierdoor verschijnen webpagina’s sneller op het scherm. Installeer dan ook gerust een goede adblocker in jouw favoriete browser.

Andere hardware Dit artikel staat vol met softwarematige tips over hoe je een Windows 11-systeem mogelijk kunt versnellen. Werkt jouw computer nog steeds traag? Misschien kun je dan nog iets verbeteren aan de hardware. Als het besturingssysteem bijvoorbeeld op een normale harde schijf is geïnstalleerd, vervang je die bij voorkeur door een ssd. Dat levert veel snelheidswinst op. Ook kun je het werkgeheugen misschien nog uitbreiden.

Op zoek naar de beste ssd voor jou? Lees dan deze Massatest: 31 ssd's aan de tand gevoeld

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel

De Eufycam S3 Pro is een discrete beveiligingscamera die in beelden in hoge resolutie opneemt – of dat nu overdag of 's nachts is. De camera's gebruiken hiervoor geen schijnwerper of infraroodlampjes, waardoor je in de avond niet ziet dat er gefilmd wordt.

Fantastisch
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Zonnepanelen
  • Geen abonnement
  • Lange accuduur
  • Zo geïnstalleerd
  • Toegankelijke app
  • Prijs

Voor deze recensie testen we een compleet pakket van de Eufycam 3S Pro. Die bundel bestaat uit twee camera's en een basisstation (variant S380), en kost 649 euro. Je kunt de camera's echter ook los kopen voor 279 euro per stuk. Dat is niet mals, laten we dat vooropstellen. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is behoorlijk veel. Bovendien is het genoemde pakket compleet genoeg voor de meeste huishoudens, waardoor je later waarschijnlijk geen kosten meer hebt.

©Wesley Akkerman

Camera's koppelen aan basisstation

Beide camera's zijn in staat in de 4K-resolutie op te nemen, zowel overdag als in de avond. De beelden die ze opnemen, worden vervolgens opgeslagen op de genoemde Homebase. Standaard levert Eufy (onderdeel van Anker) 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is niet heel veel gezien de videokwaliteit, maar gelukkig kun je zelf een ssd in het station parkeren. En anders ben je in staat een harde schijf via een usb-kabel aan te sluiten, voor extra opslagmogelijkheden.

Als je veel beelden wilt opslaan en bewaren, dan kan het zijn dat je nog een kleine investering moet doen. Maar dat gebeurt dan slechts éénmalig. Je zit niet vast aan een of ander (opslag)abonnement als je daar geen behoefte aan hebt. Verder is het zo dat Eufy alle kabels en ophangmogelijkheden meelevert. Ook goed om te weten: het basisstation ondersteunt tevens andere camera's van het merk, evenals deurbellen. Je kunt tot zestien producten koppelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Kwaliteit van de camera's

De camera's stralen op twee punten kwaliteit uit: zowel aan de buitenkant als de binnenkant. De behuizing is gemaakt van stevig kunststof, dat in ons geval een val van twee hoog naar beneden overleefde. Tijdens het ophangen van de camera liet ik hem vallen; de camera landde weliswaar op een zacht grasveld, maar dan nog had het fout kunnen aflopen. Verder zijn de producten beschermd tegen regen en stof dankzij het IP67-certificaat.

Waar het natuurlijk meer om te doen is, is de beeldkwaliteit. Met dit systeem neem je beelden op in 4K, waardoor alles er haarscherp uitziet. Je kunt bovendien behoorlijk ver inzoomen, maar dan loopt die kwaliteit logischerwijs wat klappen op. Op de screenshots is dan nog steeds goed te zien wat je vastlegt, gelukkig. Om accuduur en opslagruimte te besparen kun je de resolutie naar beneden bijschakelen; dan neem je bijvoorbeeld in 1080p op.

Nachtvisie met kleur

Hoewel meer beveiligingscamera's gewoon nachtvisie met kleur ondersteunen, is dit toch een belangrijke en unieke functie van de Eufycam S3 Pro. De camera's kunnen de beelden namelijk zonder hulp van een extra flitser of schijnwerper opnemen. Ook is er geen infraroodverlichting aanwezig. Er is wel een schijnwerper aanwezig voor het geval het nodig is. Al is het maar voor het afschrikkende effect, op het moment dat een dief de bewegingssensor activeert.

In onze situatie vinden we echter dat de beelden zonder extra verlichting vanuit het systeem er mooier uitzien dan met. Wanneer de lamp niet aangaat, dan ogen de avondbeelden een stuk rustiger en natuurlijk. Staat die wel aan, dan ontstaat er een soort gloed die onprettig oogt. Dat gezegd hebbende, kun je in beide gevallen perfect zien wat er om je huis gebeurt. En zo'n schijnwerper kan een goede back-up zijn als er te weinig licht zou zijn.

Blijven filmen door zonne-energie

Hoewel je de camera's zowel binnen als buiten kunt gebruiken, en op beide plekken perfect kunt filmen, komen ze beter tot hun recht wanneer je ze buiten ophangt. Op de bovenkant zit van elke camera zit namelijk een zonnepaneel waarmee je hem van oneindig veel energie voorziet. Eén uur zon per dag is goed voor 24 uur gebruik. Daarnaast kun je de camera's ook via usb-c opladen. Eufy belooft dat de accu van 1300 mAh, na volledig opladen, het 365 dagen uithoudt.

Het feit dat de camera's op een batterij werken én via de zon opgeladen worden, betekent ook dat je veel vrijheid hebt met betrekking tot het ophangen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is de zon – maar voor de rest ben je vrij om ze overal te installeren waar je wilt. Over de installatie gesproken: dat is binnen enkele minuten gepiept. De app begeleidt je langs alle benodigde stappen; je ben hier binnen een half uurtje wel mee klaar.

©Wesley Akkerman

De Eufycam S3 Pro maakt daarnaast gebruik van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen mensen, dieren en voertuigen, waardoor je heel precies weet wat er precies in de omgeving gebeurt. Het systeem is bovendien in staat een video te monteren van beelden die afkomstig zijn van meerdere camera's. Loopt er dus iemand van camera één naar camera twee, dan krijg je daar een goed overzicht van binnen de overzichtelijke app.

Eufycam S3 Pro kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.


▼ Volgende artikel
Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!
© Cristina - stock.adobe.com
Huis

Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!

Facebook heeft weliswaar aan populariteit verloren, maar toch blijft het een handige bron om op de hoogte te blijven van de verjaardagen van vrienden en kennissen. Nog handiger is het om een overzicht op te vragen van aankomende verjaardagen.

In dit artikel laten we zien hoe je de verjaardagen van je vrienden op Facebook in het oog kunt houden:

  • Open de profielpagina van een vriend en zoek zijn/haar verjaardag op
  • Zoek op mobiel naar 'verjaardagen' of 'birthdays' voor een accurate lijst
  • Laat meldingen sturen wanneer je vrienden jarig zijn

Lees ook: Facebook en Instagram zonder reclames: dit kost het en zo werkt het

Desktop

Om de verjaardag van een specifieke vriend te bekijken, open je zijn/haar profiel, tik je op Info bekijken en zoek je zijn of haar verjaardag onder de Algemene gegevens. Houd er rekening mee dat de verjaardag van een contact niet wordt weergegeven als hij of zij ervoor gekozen heeft om die informatie niet te delen op zijn of haar profiel.

Je kunt de verjaardagskalender van je Facebook-vrienden zowel op de desktop- als mobiele versie van Facebook bekijken. Open de Facebook-website en klik in de linkerzijbalk op Evenementen. Vervolgens kun je in de zijbalk Verjaardagen selecteren. De verjaardagen van je vrienden verschijnen nu op het scherm, te beginnen met de verjaardagen die op de dag van de zoekopdracht vallen, gevolgd door recente en aankomende verjaardagen.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een profielfoto gaat, zie je de verjaardag.

Mobiele versie

De manier om de verjaardagskalender te tonen in de mobiele Facebook-app is onlangs veranderd. Er is geen specifieke knop meer om dit op te vragen. Toch kun je een verjaardagskalender op je telefoon of tablet tonen als je op het vergrootglas tikt waarmee je zoekopdrachten invoert. In het zoekvak typ je dan ‘verjaardagen’ of ‘birthdays’. Ook dan verschijnt er een lijst met de verjaardagen van je Facebook-vrienden in dezelfde volgorde als bij de desktopversie van de website.

Bekijk de komende verjaardagen.

Meldingen

Handig is het natuurlijk wanneer je een melding ontvangt over de mensen die vandaag de kaarsjes mogen uitblazen. Standaard is die optie actief, tenzij je deze hebt uitgeschakeld. Schakel de functie in door Facebook te openen, te klikken op je profielfoto en te navigeren naar Instellingen en privacy. Daar open je de Instellingen. Onder het kopje Voorkeuren selecteer je Meldingen. Bij de keuze Welke meldingen je ontvangt activeer je de optie Verjaardagen. Hier bepaal je niet alleen of je de meldingen voor de verjaardagen wilt ontvangen, je kunt ook aangeven hoe je de meldingen wilt ontvangen. Je kan kiezen tussen Pushmeldingen, E-mail en Sms.

Hoe wil je een melding ontvangen van iemands verjaardag?