Linux op Chromebook: Zo worden usb-apparaten herkend

© PXimport

Linux op Chromebook: Zo worden usb-apparaten herkend

Geplaatst: 20 december 2021 - 06:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:42

Ronald Smit

Zoals je wellicht weet beschikt een Chromebook (of beter: Chrome OS) over de mogelijkheid om Linux-programma’s te draaien. Feitelijk is dit nog altijd een doorlopende bètatest, maar er wordt langzaam aan steeds meer functionaliteit toegevoegd. Sinds kort worden ook usb-apparaten herkend. Wat moet je hierover weten?

Een van de tekortkomingen in de Linux virtuele machine onder Chrome OS was, dat USB-hardware niet toegankelijk was. Inmiddels zijn we alweer flink wat updates van Google’s voor Chromebooks bedoelde besturingssysteem verder. En kan dat gelukkig tegenwoordig wél! Als je de meest recente versie van Chrome OS draait werkt het vrij simpel. 

Ten eerste is het (natuurlijk) zaak om de Linux virtuele machine (vm) te activeren, standaard staat deze optie uit. Daarvoor start je Instellingen (klik ergens in het klokvlakje rechtsonder in beeld en daarna op het tandwieltje in het opengevouwen paneel). Klik in het geopende venster aan de linkerkant op Geavanceerd en dan op Ontwikkelaars. Je kunt nu aan de rechterkant Linux aanzetten met de daarvoor bestemde knop. 

Volg simpelweg de instructies, er moet een en ander gedownload worden maar na maximaal een minuut of tien moet alles in orde zijn. Je beschikt nu over een complete Linux vm, die je kunt starten via het app-paneel (balletje helemaal links op het dock) en dan in het geopende paneel op ^ klikken. Je vindt ergens tussen de geïnstalleerde apps de appgroep Linux-apps.

 

© PXimport

Usb-apparaten beheren

Stel dat je een USB-apparaat wilt gebruiken onder Linux, dan kan dat tegenwoordig. Niet alles wordt ondersteund, kwestie van uitproberen. In ons geval hebben we een USB-naar-serieel convertertje ingeprikt. Deze dingen worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld het programmeren van en communiceren met microcontrollers. 

Om te checken of dit apparaat beschikbaar gemaakt kan worden voor Linux, prik je het in. Open daarna weer de al genoemde Chrome OS Instellingen en klik weer (links) op Geavanceerd, gevolgd door een klik op Ontwikkelaars. Klik dan rechts op Linux-ontwikkelomgeving en dan op USB-apparaten beheren

In ons geval verschijnt de converter in het lijstje, activeren doe je door de schakelaar achter het apparaat aan te zetten. Let op: deze actie wordt helaas (nog?) niet onthouden. Wat betekent dat je telkens wanneer je de Linux-omgeving (of een app die daaronder draait), je USB-apparaat (apparaten) opnieuw toestemming moet geven.

 

© PXimport

Zet de schakelaar achter je USB-apparaat aan om ’t toegang te verlenen. Vanaf dat moment kun je het ding gebruiken in combinbatie met Linux. Zoals te zien kunnen wij via een serieel terminalprogramma een op de converter aangesloten apparaat benaderen. Kortom: missie geslaagd!

Over Terminal

Onder Android – tevens een onderdeel van de Chromebook – zijn wel diverse terminal-apps beschikbaar, maar we hebben er op moment van schrijven nog geen een aan de praat gekregen. Een heel enkele keer wordt de USB-converter wel herkend, maar kan de benodigde overdrachtssnelheid (baudrate) niet correct ingesteld worden. 

In alle andere gevallen wordt de converter totaal niet herkend. Heel misschien heb je met een ander exemplaar dan wat wij hier hebben wel geluk. Reken er echter niet op. 

 

© PXimport

Echt noodzakelijk is het dan ook weer niet, want Chrome OS beschikt over de mogelijkheid om een terminal-programma in de Chrome browser te draaien! En deze desgewenst ook als web-app te installeren. Meest bekende is Beagle Term. Dit is een eenvoudige web-app, verwacht er geen extreme wonderen van qua mogelijkheden. Maar het werkt. 

Andere oplossingen

Wil je meer serieus aan de slag met een seriële terminal-verbinding dan is de Linux virtuele machine in Chrome OS echter de meest voor de hand liggende weg. De web-app is prima bruikbaar om even snel iets te checken bijvoorbeeld. Maar omdat zaken als terminal-emulatie en dergelijke ontbreken zul je bijvoorbeeld geen kleur zien; alles is monochroom. 

Nogmaals: voor het snelle werk prima, maar niet als je echt wil communiceren met een randapparaat dat net wat meer geavanceerde opties ondersteund.

Ook voor het programmeren van microcontrollers via een seriéle dongle ben je op je Chromebook aangewezen op Linux. Voor de rest geldt dat voor andere usb-hardware andere oplossingen beschikbaar zijn.

Probeer wellicht eens een USB-DAC (ofwel digitaal-analoog-converter voor geluid), of een ander USB-apparaat dat je hebt liggen. Werkt het niet onder Chrome OS zélf, dan krijg je het misschien – gecombineerd met de juiste software – wel aan de gang onder de Linux vm!

Linux op Chromebook: Zo worden usb-apparaten herkend-15082296

© CIDimport

Een ‘kale’ Linux-terminalsessie open je door de app Terminal te starten. Linux-fanaten kunnen dan hun ding doen. Gelukkig is er voor de wat mindere ‘terminal-ridders’ ook een Linux app-store (met hoofdzakelijk gratis open source software daarin) beschikbaar. Daarvoor start je de app Software

Het aardige is, dat al deze software gebruik maakt van de Chrome OS-desktop. Ofwel: installeer je uit deze app store bijvoorbeeld fotobewerker GIMP, dan kun integreert die volledig met Chrome OS qua uiterlijk. Wel opletten: Linux-apps kunnen flink wat opslagruimte in beslag nemen. Veel Chromebooks zijn nog altijd voorzien van bescheiden SSD’s, dus als jij een machine met 32 GB opslagruimte hebt is het een kwestie van afwegen wat je echt graag wilt en wat minder belangrijk is. 

Vergeet ook zeker niet om zo af en toe eens te kijken wat er aan Linux-programma’s is ‘achtergebleven’ na eens een keer uitproberen. Verwijderen van niet meer nodige software kan ineens een hoop schijfruimte vrijmaken!

Linux op aanvraag

Nog even over die Linux-omgeving in je Chromebook. Feitelijk werkt die ‘ongemerkt’ op de achtergrond. Hij wordt alleen opgestart wanneer erom gevraagd wordt. Ofwel: wanneer jij een Linux-programma start, denk aan bijvoorbeeld die eerder genoemde Terminal of een andere via de Linux-store geïnstalleerd stukje software. 

Deze werkwijze betekent dat de eerste keer dat je een app start onder Linux, dit even kan duren. Immers: niet alleen het programma moet worden gestart, maar éérst moet de hele Linux-omgeving geboot worden. Op een tragere Chromebook kan dat heel even duren, op een sneller exemplaar ben je in een paar seconden klaar. Is de Linux vm eenmaal gestart, dan starten Linux-programma’s daarna veel sneller. Waarbij geldt dat telkens wanneer je je Chromebook uitschakelt (echt uitschakelt, dus niet het deksel dichtklapt om ‘m in slaap te brengen) en je opnieuw inlogt, de Linux vm niet automatisch wordt mee gestart. 

Kortom: het spel begint dan weer opnieuw en de eerste app starten onder Linux kost wat extra tijd. Geen drama, maar je moet het net even weten om niet de indruk te krijgen dat het mis loopt en je app of Linux niet start. Even wachten en het komt helemaal goed!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten