ID.nl logo
Huis

De 10 beste gratis clouddiensten onder de loep

Van Dropbox tot Box en van Google Drive tot OneDrive: verschillende opslagdiensten in de cloud lijken heel erg op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen te bespeuren. In dit artikel leggen we 10 gratis clouddiensten onder de loep.

In welk scenario kun je beter een dienst met veel opslagruimte gebruiken, welke dienst laat je het beste met andere samenwerken en welke opslagruimte werkt het beste onder Linux? Om een antwoord te geven op deze vragen, onderwierpen wij iCloud, Bitcasa, Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, MediaFire, SpiderOak en Mega aan een test. Iedere besproken dienst kent sterke en zwakke punten. Lees ook: 10 tips om je clouddiensten te optimaliseren.

iCloud

Als je gebruikmaakt van een iPad, iPhone, iPod Touch of Mac, kom je al snel bij het in het Apple besturingssysteem geïntegreerde iCloud. De dienst is ook beschikbaar voor Windows 7 en 8, maar niet voor Windows RT. Om je iCloud te bekijken, kun je gebruikmaken van de website. Apple biedt standaard gratis 5GB opslagruimte, maar als je wilt kun je upgraden.

iCloud biedt opslagruimte voor foto's en documenten die je tussen verschillende apparaten wilt delen. Ook kunnen de instellingen van apparaten worden gebackupt in iCloud, wat handig is als je een upgrade wilt doen of het apparaat door een nieuwere versie van een apparaat. Met back-up worden ook appinstellingen opgeslagen.

De webinterface van iCloud zou op iedere browser moeten werken, maar wij merkten in de test dat met name op Android, Windows Phone en BlackBerry 10 een alternatieve browser problemen kan veroorzaken. Je kunt iCloud met Microsoft Outlook synchroniseren voor e-mail, contactenlijsten en de agenda, maar daarvoor heb je wel een iCloud e-mailaccount nodig.

Het gebruik van iCloud op Mac is eenvoudig, aangezien het al ingebouwd zit. Voor gebruik op Windows zul je het iCloud Control Panel moeten downloaden. Zodra het Control Panel is gedownload en geïnstalleerd, zul je het eerst moeten vertellen wat het gaat synchroniseren voordat het gebeurt. Eenmaal ingesteld, gebeurt het in het vervolg automatisch.

iCloud voorziet niet in het ad-hoc opslaan van documenten in Windows of Linux. Ook kun je via iCloud geen muziekbestanden met anderen delen.

Pluspunten: ideaal voor iPhone, iPad en Mac, eenvoudig back-ups maken van apparaten Nadelen: minder geschikt voor alternatieve browsers en besturingssystemen, geen delen van muziek

©PXimport

Box

Box bestaat al jaren, maar de dienst profileert zich pas sinds kort als zakelijk platform gericht op collaboration. Met een gratis account kun je 5GB opslaan en wil je meer, dan kun je tegen een meerprijs ook voor 25GB of 50GB kliezen. Bedrijven kunnen daarnaast nog kiezen voor een business- of Enterprise-versie. Voor alle mobiele platforms is een app verkrijgbaar en op Windows en Mac computers kun je de client Box Sync downloaden.

Box Sync werkt anders dan andere besproken diensten. Hoewel Box met iedere map kan synchroniseren, zul je de map eerst naar de bureaubladmap 'My Box Files' moeten slepen. Dan pas begint de synchronisatie. Wanneer je vervolgens aanpassingen doet aan de map, worden ze ook in de bureaubladmap gedaan. Je kunt ook vanaf elders gedeelde mappen naar 'My Box Files' synchroniseren.

De echte focus van Box ligt zoals gezegd op collaboration. Een voorbeeld hiervan is toegang tot bestanden met meerdere gebruikers. Als een groep Box gebruikt, zien ze elkaars updates, kunnen ze elkaar becommentariëren, aanpassingen doen en vind-ik-leuks uitdelen. Daarnaast kun je aanpassen wat anderen wel en niet mogen en toegang tot bestanden beperken.

Box uploads gaan vrij snel omdat Box een upload-accelerator toepast die veel weg heeft van een content distributienetwerk. Dit betekent dat bestanden die je upload naar Box eerst op een regionale server worden opgeslagen voordat ze later naar de daadwerkelijke Box-servers worden verstuurd.

Box is niet bedoeld als online back-upsysteem, maar richt zich meer op het delen van bestanden met devices en mensen. Voor dat doel is het uitstekend geschikt.

Pluspunten: razendsnel, goed te beheren, ideaal om samen mee aan bestanden te werken Nadelen: omslachtige installatie, niet voor Linux, niet bijzonder geschikt als back-up

©PXimport

Dropbox

Dropbox is intussen synoniem komen te staan voor een cloudopslagdienst. In de kern is Dropbox een plek in de cloud waar je bestanden kwijt kunt. Dat kunnen documenten zijn, maar ook muziek, video's of foto's. Het is een ideaal concept om bestanden vanaf je thuis- of werkcomputer ook met mobiele apparaten te delen.

Het gratis Dropbox biedt meer dan alleen storage. De dienst biedt apps voor Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry en Kindle Fire. Er is een third-party app voor Windows Phone en op BlackBerry 10 is het standaard al geïnstalleerd.

Binnen Dropbox is versie-tracking van toepassing zodat je precies ziet wie welke veranderingen heeft doorgevoerd en je in staat bent om naar een eerdere versie terug te keren. De versiehistorie beslaat 30 dagen bij een document of ander type bestand.

Dropbox werkt door een map op je computer aan te maken en de inhoud daarvan met de cloud te delen. Die cloud synchroniseert weer met de devices waarop je Dropbox geïnstalleerd hebt staan. Je kunt ook bij je eigen Dropbox komen door naar de website te navigeren.

Er is een zakelijke versie beschikbaar die onbeperkte opslag en versiehistorie biedt en meer toegangsopties kent voor 795 dollar per jaar tot vijf gebruikers. Daarna betaal je 125 dollar per gebruiker extra.

Pluspunten: eenvoudige werking, grootste schare gebruikers, Linux-ondersteuning, versiebeheer Nadelen: wordt volgens berichten toegevoegd aan PRISM, sowieso niet superveilig

©PXimport

Google Drive

Google Drive ontstond ooit als afgeleide van Google Docs; een plek die vooral bedoeld was om gedeelde documenten op te slaan. Daar kun je het nu nog steeds voor gebruiken, al zijn de opties intussen veel talrijker.

Bij de installatie van Drive op Windows krijg je de mogelijkheid om een heel officepakket erbij te installeren dat samenwerkt met de cloud. Op andere platforms wordt alleen een losse Drive-app geïnstalleerd. Toegang is ook mogelijk via een browser en ook daarmee werkt het platform hecht samen met de Docs-functionaliteit.

Nadeel bij Drive is dat gebruikers niet automatisch worden uitgelogd bij het beëindigen van een browsersessie, wat een securityrisico betekent als je weleens van een gedeelde pc of tablet gebruik maakt.

De werking van Drive is in de meeste opzichten gelijk aan die van andere besproken diensten, al geeft Google wel 15GB gratis weg bij het aanmaken van een account. Voor bedrijven is er Google Apps for Business waar je tot 16TB aan opslag voor een account kunt krijgen.

Het moet opgemerkt worden dat Google de bestanden die je opslaat in Drive doorspit om je op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Andersom werkt dit ook weer positief voor de zoekfunctie in Drive, die zeer effectief functioneert. Drive werkt snel en biedt als voordeel ten opzichte van andere diensten dat je van bestanden een preview kunt opvragen.

Pluspunten: veel opslagruimte, hechte integratie met Docs en andere Google-diensten Nadelen: niet NSA-proof, niet geschikt voor gebruikers met geen of weinig Google-diensten

©PXimport

Microsoft OneDrive

Iedereen met een Microsoft-account beschikt al over OneDrive. Dus of je nu gebruikmaakt van een Windows Phone, een Xbox, Skype of Outlook.com; je kunt direct aan de slag met de opslagdienst.

Microsoft OneDrive kent vele toepassingen. Het is geschikt om bestanden te delen, om mappen te synchroniseren en om te back-uppen naar de cloud. Voor Windows Phone en Windows-tablets geldt dat foto's al in OneDrive worden opgeslagen en dat de client al staat ingesteld. Voor de besturingssystemen Mac, Android en iOS (en natuurlijk Windows 7, 8 en 10) geldt dat je een client kunt downloaden die je automatisch bestanden - bijvoorbeeld foto's - laat synchroniseren.

OneDrive integreert hecht met vele Microsoft-applicaties, waaronder ook Office. Voor bedrijven is er een zakelijke versie die naast Office 365 ook met SharePoint werkt en een cloudgebaseerde bibliotheek biedt voor zakelijke documenten en collaboration faciliteert.

Gebruikers krijgen binnen OneDrive gratis 15GB. Gebruikers van Office 365 krijgen voor 10 euro per maand 1TB opslagruimte. Er is ook een abonnement beschikbaar voor 2 euro per maand, daarvoor krijg je 50GB.

Pluspunten: integratie met populaire Microsoft-software, werkt goed op Windows-apparaten Nadelen: vereist een Microsoft-account, werkt niet altijd perfect op andere platformen

©PXimport

Mediafire

MediaFire is een cloudopslagplek die zich voornamelijk richt op het delen van mediabestanden. Zo kun je muziek en video direct vanaf de website streamen. Er zijn helaas wel beperkingen. Zo worden sommige bestandsformaten niet herkend of niet ondersteund. Ook gaan uploads trager dan bij andere diensten, zo blijkt uit onze tests.

MediaFire laat je een publieke link aanmaken voor bestanden die gebruikers kunnen streamen vanaf de website. Ook kun je een link voor je eigen website aanmaken waar andere gebruikers bestanden naartoe kunnen sturen. Tot 10GB is de dienst gratis, daarna lopen prijzen op tot 24,99 dollar per maand voor 1 TB.

Voor zakelijke gebruikers biedt MediaFire custom branding, zodat je een eigen logo voor de dienst kunt gebruiken en ook de widgets kunt aanpassen. Betalende gebruikers kunnen daarnaast hele mappen uploaden, in plaats van alleen losse bestanden.

MediaFire kent apps voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux.

Pluspunten: streaming van media, bestanden ontvangen van onbekende gebruikers Nadelen: trage upload, een aantal bestandstypen werkt niet

©PXimport

SpiderOak

SpiderOak richt zich vooral op privacy. Volgens het bedrijf is de dienst zo veilig dat ook zij geen enkel zicht hebben op de data. Volgens SpiderOak zelf is de dienst zo veilig dat de NSA er nooit in zal kunnen breken. Helaas kon ik dat niet van de NSA bevestigd krijgen.

Op bestanden die naar SpiderOak geüpload worden, vindt tijdens de upload en binnen de storage versleuteling plaats. Een nadeel van dit hoge niveau van beveiliging is dat er geen password recovery bestaat. Als je het wachtwoord kwijtraakt, heb je pech. Zonder wachtwoord blijft je data voor eeuwig achter slot en grendel.

SpiderOak biedt tot 2GB gratis opslag en laat je 100GB extra voor 10 dollar per maand toevoegen. Je kunt de dienst gebruiken voor back-up, maar daarmee wordt het wel zeer prijzig bij grote hoeveelheden data.

Voor veel gebruikers is vooral veilige opslag in de cloud belangrijk. SpiderOak biedt apps voor Linux, Windows, Mac, Android en iOS. Werk je met een ander besturingssysteem dan kun je de website gebruiken, maar die kent de nodige beperken.

Zo kun je via de browserinterface geen bestanden uploaden en is er geen preview-functie voor bestanden in de SpiderOak Hive-map. Ook voor bestanden die buiten deze map zijn geplaatst is helaas vaak geen preview beschikbaar.

Pluspunten: zeer veilig, solide apps Nadelen: relatief kleine opslagcapaciteit, geen prettige browserinterface

©PXimport

Mega

Mega is een project van internetondernemer Kim Dotcom. Het lijkt in bepaalde opzichten op zijn voorganger, het ter ziele gegane Megaupload, maar het cloudaspect is bij Mega veel meer aanwezig.

Dat de dienst uit de koker van Dotcom komt, maakt hem eigenlijk al de moeite waard om uit te proberen. Dotcom staat bekend om zijn inzet voor het vrije internet, en Mega is daar een goed voorbeeld van. Privacy is erg belangrijk - zo het het uit privacyoverwegingen zelfs niet mogelijk een nieuw wachtwoord aan te vragen, wachtwoord kwijt betekent bestanden kwijt. Gevaarlijk, maar wel zo veilig.

In de praktijk werkt Mega hetzelfde als andere diensten. Up- en downloaden van bestanden is een fluitje van een cent, een account is zo aangemaakt en ook het delen van bestanden is zo gebeurd. Mega werkt ook aan verschillende (bèta-) zijprojecten, zoals een contactenlijst en een veilige chatmogelijkheid.

Een ander groot voordeel van Mega is de opslagcapaciteit. Je krijgt altijd 50GB gratis, veel meer dan bij concurrerende diensten. Voor nog geen dertig euro per maand heb je bovendien 4TB opslagruimte.

Pluspunten: Veilig, veel gratis opslagruimte Nadelen: Wachtwoord kwijt is bestanden kwijt, eigenaar onder vergrootglas

©PXimport

hubiC

HubiC valt onder de vlag van de Franse hostingprovider OVH. Dit bedrijf beheert datacenters op drie verschillende plekken in Europa, zodat je bestanden op verschillende fysieke plekken worden bewaard. Extra veilig dus! Naar eigen zeggen maken inmiddels 750.000 personen gebruik van HubiC, waarbij ieder lid 25 GB opslagruimte cadeau krijgt.

Na aanmelding kom je in een ietwat sobere Nederlandstalige webinterface terecht. Standaard zijn er al mappen aanwezig om documenten, afbeeldingen en video's te bewaren, maar je voegt eventueel zelf ook een map toe.

Je kunt de weergave niet naar eigen wens aanpassen, dus alle bestanden verschijnen in een lange lijst. Aangezien alle servers in Europa staan, gaat het uploadproces behoorlijk vlot. Sowieso navigeert de webinterface razendsnel. HubiC geeft voorvertoningen van mp4-filmpjes en foto's, maar met mp3'tjes en pdf-documenten weet deze online opslagtool geen raad en daar kan het geen voorvertoningen van laten zien.

Handig is dat je bij het delen van een bestand aangeeft hoeveel dagen de downloadlink beschikbaar is. Er zijn clients voor Windows, OS X en Linux beschikbaar waarmee je een map op de pc synchroniseert met de cloud. HubiC heeft apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone.

Pluspunten: 25GB opslagruimte, voorvertoningen, beschikbaar op bijna elk platform, uploaden gaar vlot.

Nadelen: sobere interface, onoverzichtelijke bestandenlijst.

©PXimport

Stack

De Nederlandse hostingprovider TransIP geeft onder de naam STACK maar liefst 1000 GB gratis opslagcapaciteit weg. Ideaal, want het gebruik van Nederlandse servers heeft een gunstig effect op upload- en downloadtijden. Wel is het zo dat je een uitnodigingscode nodig hebt om de dienst te gebruiken.

Die vraag je via de website probleemloos aan, maar houd wel rekening met een (erg!) lange wachttijd. Krijg je eenmaal de code toegezonden, dan heb je slechts een week de tijd om die te verzilveren. Deze aanmeldprocedure is natuurlijk omslachtig, maar alle moeite wordt wel beloond met een degelijke online opslagdienst.

Zo gelden er geen bestandslimieten en de gebruikersomgeving is zeer fraai uitgewerkt. Via een unieke STACK-url heb je toegang tot je eigen cloud. Fijn is dat er verschillende opties zijn om de bestanden te sorteren, zoals op naam, bestandsgrootte en datum.

Alle afbeeldingen voegt STACK toe aan een eigen fotoviewer, zodat je simpel door de kiekjes kunt bladeren. Ook videobestanden speelt deze clouddienst moeiteloos in de browser af, bijvoorbeeld flv- en avi-filmpjes. Er is zelfs een geïntegreerde pdf-lezer aanwezig.

Pluspunten: Veel gratis opslagruimte, geen bestandslimieten, Nederlandse servers.

Nadelen: Omslachtige aanmeldprocedure, lange wachttijd.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel
      © SteelSeries
      Huis

      SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel

      Goede koptelefoons voor gaming kun je overal vinden, maar voor een fijn stel gaming-oordopjes moet je wat verder zoeken. Of moest, want met de SteelSeries Arctis Gamebuds is er een nieuwe ster aan het firmament. Met noise cancelling van de bovenste plank, een razendsnelle draadloze verbinding, een superhandige dongel én een lange batterijduur zijn de Arctis Gamebuds alles wat je nodig hebt voor je volgende gamesessie.

      In samenwerking met SteelSeries

      De Steelseries Arctis Gamebuds zijn oordopjes die speciaal gemaakt zijn voor gamers. Dat heeft vooral te maken met de snelle 2,4GHz-verbinding die wordt gelegd met je gaming device, maar er zijn meer handige functies en extra's die van de Gamebuds de ideale audio-metgezel maken tijdens het gamen. We duiken wat dieper in die verschillende opties en functies.

      2,4GHz-verbinding

      Draadloze oordopjes verbind je via bluetooth aan je andere apparaten. Althans, dat deed je vroeger. Het probleem met bluetooth is dat het niet altijd de meest stabiele verbinding biedt, en dat het bereik niet bijzonder groot is. Die problemen zijn met de Arctis Gamebuds voorgoed verleden tijd.

      De Gamebuds verbind je namelijk via een 2,4GHz-verbinding met je gaming device. De 2,4GHz-band wordt gebruikt voor wifi en heeft een aantal voordelen ten opzichte van bluetooth. Ten eerste is het bereik veel groter, zodat je niet per se binnen een paar meter van je PlayStation, Xbox of pc hoeft te zitten. Ook gaat het signaal veel makkelijker door muren heen, dus even naar het toilet of de keuken lopen zonder de verbinding te verliezen is ook geen enkel probleem.

      Daarnaast is een verbinding via de 2,4Hz-band tot wel zeven keer sneller dan een gewone bluetoothverbinding – onmisbaar tijdens het gamen.

      ©SteelSeries

      Usb-c-nanodongel

      Die verbinding leg je met de bijgeleverde usb-c-nanodongel. Dat is een kleine usb-c-stick die je in je gameconsole of computer steekt. De oortjes leggen meteen verbinding met de dongel, zonder dat je eerst een uitgebreide installatie hoeft te doorlopen.

      De dongel ondersteunt alle bekende apparaten: of je nu gaat gamen op een PlayStation 5, Xbox, pc, Switch of tablet, binnen een paar tellen zijn je oortjes aangesloten. Gebruik je liever een 'gewone' usb-a-poort? Dat kan ook: er wordt een handige adapter meegeleverd.

      Dat betekent overigens niet dat je altijd je dongel bij je moet hebben: de SteelSeries Arctis Gamebuds werken ook met een bluetoothverbinding. Als je even de deur uit moet, tik je simpelweg tegen de zijkant van je oordopjes en je maakt automatisch een bluetooth-verbinding met bijvoorbeeld je telefoon.

      Accu en opladen

      Bang dat je binnen de kortste keren met een lege batterij komt te zitten, hoef je ook niet te zijn. De accu in de Artcis Gamebuds gaan bij normaal gebruik tot wel tien uur achter elkaar mee voordat je ze weer moet opladen. Met de bijgeleverde case kun je ze bovendien nog drie keer opladen, zodat je ze in totaal veertig uur kunt gebruiken zonder dat je in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn.

      Het opladen zelf gaat bovendien razendsnel en gemakkelijk. Als je de usb-c-oplaadkabel gebruikt, heb je binnen een kwartier weer genoeg juice om drie uur verder te gamen. De oordopjes ondersteunen ook de meeste populaire draadloze laders, dus je hebt in principe helemaal geen kabel meer nodig.

      ©SteelSeries

      Extra's

      En dat is nog lang niet alles. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden een aantal extra opties die het gebruik nóg prettiger maken.

      Zo is er actieve noise cancelling, die ervoor zorgt dat je geluiden van buitenaf bijna niet meer hoort. Je kunt er ook voor kiezen om die geluiden juist extra door te laten, zodat je precies weet wat zich in je omgeving afspeelt.

      Je hoeft je ook niet druk te maken om de pasvorm. Voor de Gamebuds zijn maar liefst 62.000 oren geanalyseerd. Daar is de ideale pasvorm uitgekomen, die werkt voor praktisch elk oor. Bovendien worden er drie opzetstukjes meegeleverd: een voor kleine, een voor middelgrote, en een voor grotere gehoorgangen. Zo weet je zeker dat de oordopjes altijd goed passen. Een testperiode met de wereldberoemde gamer T1 heeft ervoor gezorgd dat de oortjes ook na lange tijd nog comfortabel blijven zitten.

      Tel daarbij op de ingebouwde microfoon, zodat je zonder extra gear kunt audiobellen met je vrienden of tegenstanders, en IP55-waterbestendigheid, waardoor je zonder problemen door een regenbuitje kunt wandelen of jezelf in de gym in het zweet kunt werken, en je kunt gerust stellen dat de SteelSeries Arctis Gamebuds tot de meest complete oordopjes behoren die te vinden zijn.

      Ontdek de SteelSeries Arctis Gamebuds

      op Kieskeurig.nl

      Conclusie

      Wie op zoek is naar high-end gaming oordopjes hoeft eindelijk niet ver meer te zoeken. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden zowel comfort als kwaliteit. De draadloze 2,4GHz-verbinding is tot wel zeven keer sneller dan bluetooth, en met de bijgeleverde dongel verbind je ze in no-time met je gameconsole, pc of tablet. De accu die tot wel 10 uur meegaat (of 40 uur met de oplaadcase), de perfecte pasvorm en de uitgebreide noise cancelling maken van de SteelSeries Arctis Gamebuds de ideale gaming-oordopjes, op welk apparaat je ook speelt!

      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro
      © Viktoria
      Huis

      Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro

      Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare warmtepompdroger? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot!

      Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken warmtepompdrogers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

      Hisense DH3S902BW3

      De Hisense DH3S902BW3 is goedkoop én energiezuinig. Volgens het A+++-label heeft deze warmtepompdroger een gemiddeld verbruik van 194 kilowattuur op jaarbasis. Verder valt het geluidsniveau van 64 decibel mee. Gunstig als je het apparaat in de buurt van een slaap- of studeerkamer plaatst. Komt de draairichting van de deur niet goed uit? Geen probleem, want je keert de deur dan gewoon om. De verlichte trommel is goed voor een riante capaciteit van 9 kilo. Dat maakt van de DH3S902BW3 een betaalbare keuze voor grote gezinnen. Op het moment van schrijven is deze droger zelfs goedkoper dan ooit.

      Deze warmtepompdroger kiest aan de hand van een vochtsensor de optimale droogtijd. Voorkom daarmee slijtage van kleding, want de DH3S902BW3 gaat niet onnodig langer door. Heb je haast? Activeer dan het zogeheten Quick 30-programma. Met deze cyclus droog je binnen een halfuur een kleine hoeveelheid kleding. Er is ook een Allergy Care-programma. Volgens de fabrikant verwijdert dat nagenoeg alle bacteriën. Handig is dat je de wasdroger op afstand kunt bedienen. Installeer hiervoor een app op je smartphone.

      AEG TR8ESSEN

      Deze warmtepompdroger van AEG is erg zuinig op je kleding. Zo verlaag je indien nodig de temperatuur, waardoor er minder sprake is van slijtage. Daarnaast combineer je met het zogenoemde MixDry-programma probleemloos verschillende textielsoorten. Kortom, doe bijvoorbeeld gerust katoen en synthetica in de trommel. Allergische personen hebben baat bij het Hygiëne-programma. De fabrikant claimt dat deze cyclus 99,99 procent van alle bacteriën en virussen verwijdert. Er zijn daarnaast nog aparte programma's voor fijne was, wol, zijde en beddengoed.

      Dankzij een vulcapaciteit van 8 kilo kunnen huishoudens tot zo'n vier personen met de TR8ESSEN uit de voeten. Een groot voordeel is het lage verwachte stroomverbruik van 177 kilowattuur per jaar. Om die reden is het apparaat voorzien van een A+++-energielabel. Zet met behulp van startuitstel de wasdroger op een tijdstip met een laag (of gratis) stroomtarief aan het werk. Het opgegeven volumeniveau bedraagt 67 decibel. De TR8ESSEN vereist weinig onderhoud. Het stof belandt namelijk in een uitneembaar filter aan de voorzijde van de deuropening. Dat kun je dus makkelijk legen.

      Beko DF8412TA0W

      Voor een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo is de Beko DF8412TA0W scherp geprijsd. Een ander pluspunt is het geringe geluidsniveau van 64 decibel, zodat je eventueel ook 's nachts de was kunt drogen. De droogkast is gecertificeerd met het A++-energielabel. Ga bij normaal gebruik uit van een stroomverbruik van 236 kilowattuur per jaar. Mensen met zonnepanelen hebben veel profijt van de startuitstelfunctie. Zet de DF8412TA0W op een tijdstip aan het werk zodra de zon schijnt. Als het filter of waterreservoir vol is, geeft de wasdroger een waarschuwing.

      Kies op het Nederlandstalige bedieningspaneel tussen vijftien droogprogramma's, zoals Jassen, Hygiëne+, Outdoor/Sport, Jeans, Hemden of Eco. Je merkt aan de indicatielampjes op het display welk droogniveau de kleding heeft bereikt. Beko claimt dat het textiel dankzij zijn AquaWave-techniek minder slijt, omdat de kledingstukken tijdens het droogproces een golvende beweging maken. De deur van gebogen glas en peddels in de trommel maken deze beweging mogelijk.

      Bosch WQG245D5NL

      Op Kieskeurig.nl was de Bosch WQG245D5NL niet eerder zo goedkoop. Deze betaalbare warmtepompdroger van het Duitse kwaliteitsmerk biedt een vulcapaciteit van 9 kilo. Ideaal voor huishoudens tot vijf à zes personen. Voor wasdrogerbegrippen is dit exemplaar ook nog eens erg stil, want het geluidsniveau bedraagt volgens de specificaties slechts 61 decibel. Als klap op de vuurpijl kent de WQG245D5NL bovendien een laag stroomverbruik. Het toegekende A+++-label vermeldt een jaarlijks energieverbruik van 193 kilowattuur.

      Zodra de vochtsensor een droge was detecteert, schakelt het programma vanzelf uit. Kies hierbij tussen de niveaus Strijkdroog, Kastdroog en Kastdroog Plus. Een aantal droogcycli is het vermelden waard. Zo kun je kreuken uit het wasgoed verwijderen. Dat scheelt weer strijken! Verder activeer je voor kleine wasjes het SuperKort-programma van 40 minuten. Andere mogelijkheden zijn onder meer Overhemden, Bedlinnen, Dons, Sport, Handdoeken, Katoen Eco en Wol. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Nuttig om te weten is dat je de start van de droogcyclus eventueel kunt uitstellen.

      Hisense DH5S102BW

      Wil je een betaalbare warmtepompdoger met een zéér hoge vulcapaciteit kopen? De Hisense DH5S102BW voldoet aan deze eisen. Je stopt namelijk tot maar liefst 10 kilo wasgoed in de trommel. Ook ná aanschaf vallen de kosten erg mee. Op jaarbasis verbruikt dit model ongeveer 209 kilowattuur stroom. Om die reden is het witgoedproduct voorzien van energielabel A+++.  Wegens een opgegeven volumeniveau van 64 decibel ervaren bewoners vermoedelijk geen geluidshinder.

      Zoals we inmiddels van Hisense gewend zijn, heeft de DH5S102BW een stijlvol bedieningspaneel. Je vindt hierop veelgebruikte programma's als Anti-Allergy, Beddengoed, Katoen, Synthetisch, Wol en Fijne was. Verder is er een extra snelle wascyclus van 30 minuten beschikbaar. Je voegt vanuit een app eventueel extra droogprogramma's toe. Plaats de DH5S102BW gerust in een donker hoekje, want de DH5S102BW is uitgerust met trommelverlichting. Meer weten? Lees dan eens deze louter positieve reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.