Haal meer uit je games met deze PlayStation- en Xbox-controllers
Casual gamers hebben voldoende aan de standaard controller die bij de PlayStation 5 en Xbox Series X (en S) wordt geleverd. Wil je meer uit je game-ervaring halen, dan kan een alternatieve controller voor de PlayStation of Xbox daarbij helpen. In dit artikel bespreken we een aantal goede opties voor pro-controllers.
In dit artikel bespreken we:
- Welke voordelen een alternatieve PlayStation- of Xbox-controller biedt
- Wat geschikte alternatieven zijn voor standaard controllers
Waarom kiezen voor een alternatieve PlayStation of Xbox-controller?
In de doos van de PlayStation 5-console is een DualSense-controller inbegrepen. Bij de Xbox Series X en S krijg je een Xbox Wireless Controller. Ben je simpelweg toe aan een andere stijl, dan zijn deze standaard controllers in genoeg kleuropties verkrijgbaar. Redenen om naar alternatieve controllers te kijken, zitten hem voornamelijk in de ervaring tijdens het gamen.
Sommige alternatieve controllers beschikken bijvoorbeeld over (twee of vier) extra programmeerbare knoppen aan de achterkant, oftewel back buttons of paddles. Deze additionele knoppen kun je naar wens instellen. Een veelgemaakte keuze is bijvoorbeeld om de achterste knoppen te gebruiken om je in-game personage te laten springen of hurken. Zo hoef je je duimen minder vaak van je joysticks te halen tijdens het gamen. Dat zorgt vooral in competitieve games voor een voordeel. Je reactietijd is immers sneller.
Extra software
Verder worden veel pro-controllers geleverd met extra software om de controller volledig naar wens in te stellen. Je bepaalt bijvoorbeeld de dead zone van de joysticks en triggers, maar ook de intensiteit van de controllervibraties. Ook wijzig je de functies van de knoppen eenvoudig via het softwareprogramma. Er zijn overigens ook controllers zonder benodigde software, waarbij je de knoppen op de controller zelf aanpast. Door verschillende profielen aan te maken, schakel je naadloos tussen verschillende games. Voor een shooter wil je waarschijnlijk andere acties aan knoppen toewijzen dan bij een racegame.
Verwisselbare onderdelen
Daarnaast beschikken heel wat alternatieve PlayStation- en Xbox-controllers over verwisselbare onderdelen. Veel van dit soort controllers worden dan ook geleverd met handige accessoires. Zo kun je onder meer de hoogte of bewegingsafstand van de joysticks bepalen en kiezen voor domed of curved thumbsticks, zodat je eenvoudig een set-up creëert die bij je speelstijl past. Ook zit er vaak een koffer bij om je controller veilig op te bergen. Soms worden er diverse gewichten meegeleverd, zodat je het gewicht van de controller kunt wijzigen.
Het kiezen van een alternatief voor de standaard controller kan ook een ergonomische reden hebben. Sommige PlayStation- en Xbox-controllers hebben namelijk een ergonomischer ontwerp of juist meer grip dan de standaard controllers. Dit is niet alleen prettig bij langere gamesessies, maar zorgt er ook voor dat de controller minder makkelijk uit je handen glijdt.
©natanaelginting - stock.adobe.com
Veel voordelen, maar ook een groot nadeel
Niet alles aan alternatieve controllers is echter rooskleurig. Zo ben je over het algemeen meer geld kwijt aan een andere controller dan het origineel. Zo heeft de DualSense-controller van de PlayStation 5 een adviesprijs van 70 euro. Voor de Xbox Wireless Controller ben je 60 euro kwijt. Bovendien zijn deze controllers regelmatig te vinden met korting.
De meeste alternatieven zijn een stuk duurder, variërend van 100 euro tot wel meer dan 200 of zelfs 300 euro. Voor alternatieven voor de PlayStation-controller ben je doorgaans meer kwijt dan bij Xbox-controllers. Dit komt waarschijnlijk mede doordat fabrikanten de haptische feedback en adaptieve triggers en de ingebouwde microfoon en speakers van Sony implementeren in hun producten.
Dure controller? 5 tips om niet de hoofdprijs te betalen voor games.
Dit zijn goede alternatieve PlayStation- en Xbox-controllers
Pro-versies van PlayStation- en Xbox-controllers
Zowel Sony als Microsoft heeft naast een standaard controller ook een pro-versie uitgebracht. Bij Sony gaat het om de DualSense Edge, die met een adviesprijs van 240 euro fors duurder is dan de standaard uitvoering à 70 euro. Het design van de DualSense Edge komt dicht in de buurt van de originele DualSense-controller, al zijn er ook de nodige veranderingen zichtbaar.
Zo beschikt deze draadloze pro-controller over extra knoppen aan zowel de achterkant als de onderkant. Met de onderste functieknoppen (Fn) kun je toegang krijgen tot het snelmenu om bijvoorbeeld het volume of de audiobalans van je gamingheadset aan te passen. Ook schakel je eenvoudig tussen profielen en krijg je toegang tot de controllerinstellingen. Net als de reguliere DualSense-controller beschikt de controller over haptische feedback en adaptieve triggers, wat voor een immersieve game-ervaring moet zorgen in PS5-games.
PS5-opslag vol? Zo voeg je extra ssd-opslag toe
Microsoft heeft op zijn beurt de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 uitgebracht. Deze draadloze controller is beschikbaar in twee varianten, waarvan de duurdere variant wordt geleverd met een hoop accessoires, zoals back paddles, extra thumbsticks en een extra D-pad. De minder uitgebreide variant bevat overigens wel vier extra instelbare knoppen op de achterkant, maar dan zonder paddles, wat het gebruiksgemak iets vermindert.
De draadloze Elite-controllers beschikken onder meer over thumbsticks met instelbare weerstand en een rubberen greep. Je verwisselt eenvoudig het D-pad of de thumbsticks. De kortere hair trigger locks geven je een competitief voordeel in bijvoorbeeld shooters, doordat je de triggers minder ver hoeft in te drukken om een wapen af te vuren. De Core-versie heeft een adviesprijs van 140 euro, de uitgebreidere variant kost 180 euro. Fors duurder dus dan de originele Xbox Series X/S-controller, die je voor 60 euro op de kop tikt.
Razer Wolverine V2 Pro (PS5) en Wolverine V2 Chroma (Xbox Series X/S)
De draadloze Razer Wolverine V2 Pro (PS5) en Wolverine V2 Chroma (Xbox Series X/S) beschikken over zes aanpasbare knoppen, waarvan twee naast de triggers te vinden zijn. Ook beschikken ze over Razer Chroma RGB, waardoor je de lichteffecten van de controller naar wens kunt instellen. Ook is het mogelijk om de dead zones en gevoeligheid van de joysticks aan te passen. De controllers worden geleverd met vervangbare thumbsticks.
Het instellen van de Wolverine V2 Pro-controller voor de PlayStation 5 doe je via de Razer Controller-app op je smartphone. Bij de Xbox-versie, de Wolverine V2 Chroma, kun je wijzigingen aanbrengen via de Xbox-app Razer Controller Setup. Beide controllers zijn verkrijgbaar in het zwart en wit. Voor de PlayStation-variant ben je 300 euro kwijt, de Xbox-versie kost 160 euro.
Scuf Reflex of Scuf Instinct
Scuf is een bekend merk als het gaat om pro-controllers voor consoles. De Scuf Reflex is speciaal ontwikkeld voor de PS5 en de Scuf Instinct voor de Xbox Series X/S. Deze alternatieve controllers kun je volledig personaliseren en zo duur maken als je zelf wilt. De prijzen voor deze controllers zijn echter niet mals. Voor de PlayStation 5-controller van Scuf ben je minstens 220 euro kwijt en voor de Xbox-controller betaal je minimaal 190 euro. Afhankelijk van je wensen, kan de prijs echter al snel oplopen tot meer dan 300 euro.
Beide Scuf-controllers beschikken over vier aanpasbare knoppen aan de achterkant en verwisselbare thumbsticks. Voor een meerprijs voeg je onder andere extra grip toe aan de handgrepen en kies je uit verschillende designs. Deze alternatieve controllers zijn vooral geschikt als je een unieke controller zoekt. Je kunt namelijk vrijwel alle onderdelen aan de buitenkant van de controller een andere kleur geven. Ook handig om te weten: de controllers zijn niet alleen te gebruiken op de console, maar ook aan te sluiten op de pc.
Andere alternatieve controllers voor PlayStation en Xbox
Naast de genoemde pro-controllers, zijn er nog veel meer geschikte alternatieven. Zo heeft het Franse merk Nacon onder meer de Revolution 5 Pro-controller voor de PlayStation 5 (230 euro) en de Revolution X Pro voor de Xbox Series X/S (100 euro) uitgebracht. Beide controllers worden geleverd met verwisselbare gewichten en andere handige accessoires.
Voor Xbox-spelers is de ROG Raikiri Pro daarnaast een goed alternatief. Deze beschikt over een uniek ingebouwd oled-display van 1,3 inch. Daarop kunnen gamers onder meer animaties tonen of het accupercentage weergeven. Deze draadloze controller is verkrijgbaar voor ongeveer 145 euro.
Kwalitatieve audio maakt je game-ervaring nóg beter: we vergelijken 10 soundbars.