ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 echt goede oled-tv’s
Huis

Waar voor je geld: 5 echt goede oled-tv’s

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Twee keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een nieuwe oled-tv met een fraai beeld? Vandaag hebben we op Kieskeurig.nl vijf modellen gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

LG OLED48C24LA

Een oled-tv duur? Dat valt tegenwoordig erg mee. Zo was het nog niet zo gek lang geleden ondenkbaar dat zo’n kwalitatieve smart-tv onder de prijsgrens van duizend euro zou zakken, maar die grens is inmiddels doorbroken. Ondanks de relatief lage aanschafprijs biedt dit 48 inch-model van LG uitstekende beeldprestaties. Het oled-paneel bevat individuele pixels die afzonderlijk kunnen oplichten. Een groot pluspunt, want de televisie kan deze beeldpunten ook volledig uitschakelen. Zwart is hierdoor daadwerkelijk zwart (en niet donkergrijs). Vanwege het hoge contrastbereik toont de LG OLED48C24LA realistische beelden.

Deze televisie bevat een nieuw type oled-paneel. Het voordeel daarvan is dat zowel het contrast als de helderheid dik in orde zijn. De slimme processor kiest automatisch de beste beeldopties. Op die manier hoef je niet zelf in de instellingen te rommelen. Deze oled-tv vormt een goede combinatie met recente spelcomputers, zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X. Met een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een framerate van 120 fps verschijnen zelfs de snelste actiescènes vloeiend in beeld.

Samsung QE55S95B

Deze luxe oled-tv onderscheidt zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Niet voor niets beoordeelden ruim duizend Kieskeurig.nl-bezoekers dit model met een gemiddeld cijfer van 9,1. Het oled-paneel bevat een laagje quantum dots. Gunstig, want naast diepzwarte contrasten toont het scherm dankzij deze techniek ook nog eens felle kleuren. De ondersteuning voor diverse HDR-indelingen komt goed van pas. Hierdoor zie je tijdens Netflix- of Disney+-streams subtiele kleurdetails die veel andere smart-tv’s achterwege laten.

De Samsung QE55S95B heeft een 55 inch-scherm met 3840 × 2160 pixels. Zelfs wanneer je dicht bij het scherm zit, ogen de beelden nog haarscherp. Sluit via vier HDMI2.1-poorten meerdere bronapparaten aan, zoals een tv-ontvanger, mediaspeler en nextgen-console. Voor gamers heeft deze smart-tv veel meerwaarde. Zo speel je moderne videospellen op een maximale framerate van 120 fps. Dat resulteert in soepele gameplay! Buiten alle grafische hoogstandjes is de metalen afwerking met flinterdunne schermranden ook nog eens een lust voor het oog.

Philips 77OLED937/12

De Philips 77OLED937/12 is een indrukwekkende oled-tv met een goed geluid. Onder het scherm van maar liefst 77 inch pronkt er namelijk een heuse soundbar. Die komt uit de stal van de Britse hifispecialist Bowers & Wilkins. Een afzonderlijk audiosysteem aansluiten is dus niet nodig. Dankzij ondersteuning voor Dolby Atmos bereiken geluidseffecten vanuit meerdere hoeken je oren. Het ruime schermdiagonaal van 1,94(!) meter biedt in combinatie met Ambilight een intense kijkervaring. Ledlampen aan de achterzijde van het scherm projecteren tv-kleuren op de achterliggende muur. Hierdoor lijkt deze toch al omvangrijke televisie nóg groter.

Sluit op de 77OLED937/12 alle randapparaten aan die je maar wenst. Zo telt de achterzijde onder andere vier HDMI-poorten en drie usb-aansluitingen. Verder is dit tv-toestel voorzien van Android TV. Voeg dus naar hartenlust populaire video-apps toe, zoals Netflix, Amazon Prime Video, YouTube en Disney+. Een pluspunt is de ondersteuning voor meerdere HDR-formaten, waaronder HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor kun je ook bij donkere scènes objecten nog duidelijk zien. Deze veelzijdige beeldbuis is met recht een thuisbioscoop!

LG OLED65CS6LA

Voor oled-begrippen is deze 65 inch-televisie van LG erg betaalbaar. De specificaties zijn bovendien prima. Het platte scherm heeft een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Daarnaast ondersteunt deze televisie de bekende HDR-formaten Dolby Vision en HDR10. Kijk hierdoor naar films en series van streamingdiensten in de hoogste kwaliteit. Je voegt favoriete video-apps eenvoudig aan het menu toe.

Gamers hebben baat bij de rappe reactietijd, zodat je snel op online tegenstanders kunt reageren. Verder werkt de LG OLED65CS6LA dankzij ondersteuning voor Nvidia G-Sync en AMD FreeSync perfect met videokaarten van (spel)computers samen. De ingebouwde speakers kunnen overweg met Dolby Atmos. Je hoort dus tijdens geschikte videostreams fraaie surround-effecten.

Sony XR-55A80J

Deze breed gewaardeerde oled-tv van Sony heeft een aantrekkelijk prijskaartje. De Kieskeurig.nl-community beoordeelde dit product met een 8,6. Het 4K-paneel heeft een groot contrastbereik en toont natuurgetrouwe kleuren. Onder de motorkap analyseert een slimme processor continu de videocontent, waarna de televisie optimale beeldinstellingen kiest. Hierbij houdt de Sony XR-55A80J ook nog eens rekening met het omgevingslicht. Je kijkt dus op elk tijdstip naar het beste beeld.

De slanke behuizing bevat vier HDMI2.1-poorten, waardoor je hem prima met een nextgen-console kunt verbinden. Verder is de aanwezigheid van Google TV een pluspunt. Installeer binnen dit gebruiksvriendelijke besturingssysteem alle populaire video-apps. Een leuk extraatje is de ondersteuning voor spraakbediening.

Ook interessant: Zo kun je besparen op het tv-kijken!

▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.