5 tips om je games goedkoper te kopen
Het zijn dure tijden voor gamers. De nieuwste spellen voor de PlayStation 5 of Xbox Series X/S kosten al snel tussen de 60 en 70 euro. En dat is veel geld als je regelmatig een spel koopt. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op de aanschaf van games. ID.nl heeft 5 tips voor je waarmee je lekker kunt gamen, maar waarmee het niet meteen game over is voor je portemonnee!
🎮 Games goedkoop kopen? Volg dan deze 5 tips: Tip 1. Heb een beetje geduld Tip 2. Vergeet fysieke games niet Tip 3. Ga voor tweedehands games Tip 4. Sluit een game-abonnement af Tip 5. Ga (of blijf) gamen op je pc
Meer lezen? Nieuwe game-controller beschikt over ingebouwd display
Tip 1: Heb een beetje geduld
Het ligt voor de hand dat games op de dag van de release nog een hoog prijskaartje hebben, maar wist je dat je de eerste kortingen vaak al binnen een paar maanden kunt verwachten? Vooral digitale versies van spellen kunnen al vrij snel in prijs zakken. Ligt de release van een game dicht op een bekende kortingsdag als bijvoorbeeld Black Friday? Houd dan goed platformen als Steam, de PS Store en de Microsoft Store in de gaten. Grote kans dat je daar de game rond die tijd tegen een lagere prijs zult zien. Zet je ‘FOMO’ aan de kant en wacht enkele maanden: dat ga je direct in je portemonnee merken.
Tip 2: Vergeet fysieke games niet
Niet alleen digitale versies van spellen vind je geregeld in de afprijsbak, maar ook fysieke exemplaren. Sterker nog: vaak kun je in de eerste dagen na de release goedkoper een game in de (web)winkel kopen dan op de digitale platformen van Microsoft en Sony. Veel webshops concurreren namelijk met elkaar om ervoor te zorgen dat je de spellen bij hen koopt en daar profiteer jij als gamer van. Een goede website om naar koopjes te speuren is budgetgaming.nl.
Vergeet niet dat sommige versies van de huidige generatie consoles alleen digitale games kunnen afspelen. Overweeg je om een console te kopen, dan kun je voor de koopjes dus beter kiezen voor een model dat ook schijfjes afspeelt.
Tip 3: Ga voor tweedehands games
Het voordeel van fysieke schijfjes is dat je ze net wat makkelijker doorverkoopt. En met dat geld kun je weer andere games kopen. Waarom zou je zelf ook niet een tweedehands spel kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats? Speluitgevers hebben door de jaren heen geprobeerd beperkingen op te leggen aan de verkoop van tweedehands games, bijvoorbeeld door middel van codes die eenmalig bruikbaar waren. Verkocht je het spel, dan moest de nieuwe koper zo’n code opnieuw aanschaffen. Gelukkig gebeurt dit tegenwoordig (bijna) nooit meer. Goed om te weten: ook de nieuwste spellen kun je meestal al vrij snel in de tweedehandsverkoop terugzien. Er zijn immers altijd fanatieke gamers die een spel heel snel uitspelen en de game snel weer willen verkopen, om er nog zoveel mogelijk voor te krijgen.
Ook bij Bol.com héél veel tweedehands games
(Tip: gebruik het filter in de kolom links om ze te vinden)
Tip 4: Sluit een game-abonnement af
Als console- of pc-gamer heb je de mogelijkheid om een gameabonnement af te sluiten. Voor PlayStation-gebruikers heet dit PlayStation Plus en voor pc en Xbox heet dit Game Pass. Je betaalt maandelijks een bedrag, van 10 of 17 euro per maand tot 120 euro per jaar. Voor dat bedrag kun je niet alleen online spelen, maar ook toegang krijgen tot diverse gratis games. De titels die je kunt spelen worden regelmatig ververst, waardoor je je nooit hoeft te vervelen.
GamePass-abonnement
Vooral Game Pass is interessant. Microsoft heeft veel spelontwikkelaars onder zijn hoede, die allemaal hun spellen permanent beschikbaar stellen voor Game Pass. Een nieuwe Halo- of Forza-game is dus direct te spelen als je het abonnement hebt afgesloten. Er is dan dus weinig reden om de volle mep voor een game te betalen: met een klein bedrag per maand speel je vrijwel alles! En mocht je een spel toch graag in bezit hebben, dan kun je als lid veel games die beschikbaar zijn via Game Pass aanschaffen tegen een korting van 20 procent.
PlayStation Plus-abonnement
Het aanbod van PlayStation Plus is een stuk beperkter, maar er blijft evengoed veel keuze over. Iedere maand zijn er een paar games die je als lid gratis kunt spelen, terwijl er ook regelmatig flinke kortingen worden gegeven.
©Oleg_kelt - stock.adobe.com
En Nintendo? Hoewel je voor Nintendo Switch-games vaak geen 70 euro kwijt bent, heeft ook Nintendo een abonnement om spellen goedkoper te maken, genaamd Nintendo Online. Hiermee krijg je onder meer toegang tot klassieke NES- en Super NES-games, naast een paar exclusieve spellen. Interessant is vooral de optie om Nintendo Switch-vouchers te kopen. Voor een vast bedrag van 99 euro kun je met zo’n voucher twee games kopen uit het aanbod. Dit kan je enkele tientjes besparen op de aanschaf van je games.
Tip 5: Ga (of blijf) gamen op je pc
Want? Gamen op de pc is goedkoper! Net als Nintendo Switch-spellen kosten pc-games vaak ook geen 70 euro. Als je goed zoekt, betaal je voor de nieuwste pc-spellen niet eens 60 euro. Dit komt door de hevige concurrentie op de pc-markt: er zijn veel digitale platformen en winkels waar je je spellen kunt kopen, waardoor deze partijen onderling met elkaar strijden om de laagste prijs. De prijzen voor pc-spellen dalen bovendien sneller, waardoor je als pc-gamer goedkoper uit bent dan als consolegamer.