Chibi-Robo!: Zip Lash

Game accessoires

Geplaatst: 28 november 2015 - 13:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Redactie

Hoewel je de eerste Chibi-Robo geen kassucces kunt noemen, wist het spel wel iets bij ons los te maken tijdens de GameCube-dagen. Het is juist om die reden zo jammer dat Chibi-Robo: Zip-Lash het vooral op veilig speelt en daarom teleurstelt.

Je zult in Zip-Lash niet heel veel aantreffen dat in het originele Chibi-Robo aanwezig is. Het origineel is een bijzondere 3D-puzzelplatformer, waarin je maar kort rond kan lopen voordat je weer de stekker van jouw robotje in een stopcontact moet steken. Op die manier verken je steeds meer van de omgeving. In het vervolg is dat wel anders: Zip-Lash is een vrij standaard 2D-platformer geworden. Hoewel er nog steeds een timer aftelt tot je batterij leeg is, heb je ruim de tijd om ieder level te verkennen, zonder dat je ooit haast moet maken. Stopcontacten zijn checkpoints en de timer is net zo relevant als in de gemiddelde 2D-game van Mario.

Je kunt in eerste instantie alleen springen, waarna je al snel leert om met je stekker te slingeren. Met dat laatste heb je er in feite een trekhaak bij, waarmee je door levels heen kunt zwiepen of munten kunt oppikken. Hoewel je later nog meer upgrades tegenkomt, blijft de essentie eigenlijk hetzelfde. Dat zou niet erg zijn, ware het niet dat de ontwikkelaar er maar niet in slaagt om prikkelende levels te ontwerpen. Ieder level voelt als een suffe wandeltocht van punt A naar punt B, zonder memorabele ervaringen.

Dat teleurstellende gevoel is deels te wijten aan het tempo van Chibi-Robo: Zip-Lash. Het kleine robotje wandelt op een kaktempo door de levels en is desondanks net wat te onhandig om te besturen. We hadden eigenlijk nooit het gevoel dat we Chibi-Robo echt goed onder de vingers hadden. Als je ziet hoe makkelijk de levels zijn, lijkt het er op dat zelfs de ontwikkelaar daar last van had.

Je bent voornamelijk bezig met het oplossen van doodsimpele puzzels, waarbij je knoppen indrukt met je slingerstekker en binnen de tijd korte stukjes moet afleggen. Levels bestaan eigenlijk nooit uit daadwerkelijk moeilijke platformsegmenten waarbij je reflexen belangrijk zijn. Dat zou niet erg zijn als er iets tegenover had gestaan.

Levels overslaan

Aan het einde van ieder level kun je een bronzen, zilveren of gouden vijand raken. Hoe hoger de waarde, hoe vaker je achteraf aan een soort van rad mag draaien. De prijs die je daarbij kunt winnen is dat je een bepaald aantal levels levels kunt overslaan. Het is een van de meest bizarre functies die we bij Zip-Lash tegen het lijf zijn gelopen. Verder is het namelijk een vrij traditionele platformer: je probeert in ieder level zoveel mogelijk verzamelobjecten te vinden. Die verzameldrift zou je moeten aansporen om alle levels meermaals te spelen, maar daar wil de ontwikkelaar van Zip-Lash kennelijk niks van weten: deze game beloont je door je levels over te laten slaan.

Het is slechts een van de manieren waarop Chibi-Robo probeert te experimenteren. Gelukkig is de ontwikkelaar op een ander vlak wel succesvol: het spel bevat ook een aantal uitdagingen die je alleen met andere spelers kunt oplossen. Na een tijdje moet je eerder gespeelde levels weer induiken, om een kleine alien te vangen en te sturen naar een ruimteschip. Je wordt dan beloond met een deel van een code. Wil je de andere cijfers bemachtigen? Dan heb je de hulp nodig van spelers die dezelfde uitdaging hebben gedaan. Je zult dus Miiverse op moeten duiken om deze uitdagingen af te maken, waarna je er optionele kostuums voor terugkrijgt. Dit is leuk, al is de spanning hieromheen al snel verdwenen. Zip-Lash is al een tijdje uit in de Verenigde Staten, waardoor menig gamer gewoon op Google de volledige codes zal opzoeken.

Chibi-Robo: Zip-Lash is nu verkrijgbaar voor Nintendo 3DS.

4,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Amiibo ziet er wel leuk uit, crowdpuzzels zijn geinig

Minpunten

Ongeïnspireerd, saaie levels, onhandige besturing

Conclusie

Het had de grote comeback van een van Nintendo’s meest obscure helden kunnen zijn, maar helaas: Chibi-Robo Zip-Lash is suf, ongeïnspireerd en eigenlijk niet de moeite waard tussen alle najaarsgames....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000