Zo zet je de Chrome-api die je computeractiviteit monitort uit

© PXimport

Zo zet je de Chrome-api die je computeractiviteit monitort uit

Desktops & monitoren

Geplaatst: 23 september 2021 - 11:59

Aangepast: 25 november 2022 - 11:10

Lorenzo Jepma

Sinds versie 94 van Chrome is het voor ontwikkelaars mogelijk om via de bijgeleverde api gebruikers hun activiteit te monitoren. Deze functie kent veel kritiek, maar gelukkig is deze Chrome-api uit te schakelen. Zo doe je dat!

Bij de laatste versie van de Chrome-browser (versie 94) is een functie genaamd idle dection-api toegevoegd. Middels deze api kunnen ontwikkelaars bekijken of hun gebruikers wel of niet actief zijn op hun platform. De api beoordeelt dit door onder andere te kijken naar het aantal toesenbordaanslagen, het gebruiken van en ander scherm en het bewegen van de muis.

Het uitrollen van deze nieuwe functie gaat niet zonder slag of stoot. Andere techbedrijven laten zich stevig uit over deze nieuwe Chrome-functie. Mozilla, het bedrijf achter Firefox, vreest dat met deze nieuwe functie de privacy van de gebruiker in het geding komt. Door gebruik te maken van deze api kan er een patroon in de gebruiker zijn internetgebruik worden ontdekt, om deze vervolgens te manipuleren. Zo zou je op deze manier kunnen achterhalen hoe laat iemand normaal gesproken zijn lunch houdt. Je zou als adverteerder op dat moment kunnen inspelen op de honger van de gebruiker en diegene advertenties over restaurants voorschotelen.

De api wordt automatisch geactiveerd zodra je de nieuwste versie (94) hebt geïnstalleerd, maar is op dit moment nog uit te schakelen. Om de api uit te schakelen dien je naar je url-balk te gaan. Typ daarin het volgende: chrome://settings/content/idleDetection.

Vervolgens kies je onder Standaardgedrag voor de optie Niet toestaan dat sites weten wanneer je je apparaat actief gebruikt.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000