Windows-wachtwoord vergeten? Dit kun je doen

© CIDimport

Windows-wachtwoord vergeten? Dit kun je doen

Geplaatst: 15 februari 2021 - 04:02

Aangepast: 17 december 2022 - 10:39

Toon van Daele

Het zal je maar gebeuren. Je hebt Windows op een tweede pc geïnstalleerd, een tijdlang niet meer gebruikt en nu ben je je Windows 10- of Windows 11-wachtwoord vergeten. Op zich niet onoverkomelijk, maar het wordt spannender als het om je enige administrator-account gaat. Gelukkig zijn er ook dan nog mogelijkheden. We gaan eens kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen.

Een degelijke wachtwoordbeheerder, zoals LastPass, DashLane of KeePass X, is al een goed hulpmiddel. Hiermee onthoud je eenvoudig alle wachtwoorden voor onder meer Windows, wifi en allerlei onlinediensten en -applicaties. Veel gebruikers vinden zo’n tool helaas gecompliceerd of houden er niet van dat wachtwoorden online worden bijgehouden. Zij blijven daarom een beroep doen op hun eigen geheugen. Tot dat dat hen plotseling in de steek laat. In dit artikel beschrijven we hoe je in verschillende scenario’s zo’n pijnlijk moment kunt overleven.

Windows-accounts

Er zijn in principe twee types Windows-accounts. De eerste is het lokale account dat aan de pc is gekoppeld en dat normaal gesproken alleen op deze computer wordt bewaard. De tweede is een Microsoft-account. Dat bestaat uit een e-mailadres en een wachtwoord, zoals dat bij veel andere diensten het geval is. Het grootste voordeel is dat je je hiermee op meerdere pc’s kunt aanmelden en dat een en ander via de cloud automatisch wordt gesynchroniseerd.

Om te weten te komen met welk accounttype je bij Windows bent aangemeld, open je in Windows 10 de Instellingen en kies je  Accounts uw info. Hier vind je verder een optie om over te schakelen naar een ander accounttype: via In plaats daarvan aanmelden met een lokaal / Microsoft account. Vanuit dit venster kun je nieuwe accounts creëren of bij een Microsoft-account via Uw instellingen synchroniseren bepalen welke onderdelen je over je verschillende toestellen synchroon wilt houden.

Ook als je Windows 11 gebruikt ga je naar de Instellingen-app, maar klik je daarna op Accounts en daarna op Uw info. Onder Accountinstellingen kun je vervolgens net als in Windows 10 overschakelen naar een ander accounttype. 

Microsoft geeft een waarschuwing als je over wilt stappen op een lokaal account.

© PXimport

Microsoft-account

Ben je je wachtwoord vergeten, dan maakt het accounttype dus uit. Laten we van een Microsoft-account uitgaan. Je gaat hiervoor naar https://account.live.com/password/reset. Vul hier je e-mailadres in en klik op Volgende. Afhankelijk van de gegevens die je eerder aan dit account hebt gekoppeld, verschijnt er een ander venster. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe je een beveiligingscode ter verificatie wilt ontvangen, bijvoorbeeld via e-mail, sms of telefonisch bericht. Op die manier kun je een nieuw wachtwoord instellen.

De andere optie is dat je kiest voor Ik heb geen van deze gegevens. Nu vul je het e-mailadres in waarop je op dit moment bereikbaar bent. Na het invullen van de captcha druk je op Volgende. Even later ontvang je op dit adres een code die je in het venster intikt.

Druk op Bevestigen en beantwoord enkele vragen. Het kan even duren voordat Microsoft je een geautomatiseerde mail stuurt. Hierin staat of je voldoende informatie hebt ingevuld om je account via een ander wachtwoord weer toegankelijk te maken.

U ontvangt een bevestigingscode op een ander e-mailadres.

© PXimport

Wachtwoordherstelschijf

Het wachtwoord terughalen van een lokaal account is meestal lastiger. Het handigst is het als je vooraf een zogeheten wachtwoordherstelschijf hebt aangemaakt. Dat doe je als volgt. Meld je met een lokaal account aan, stop een usb-stick in je pc, druk op de Windows-toets, tik Configuratie in en start de app Configuratiescherm op.

Klik vervolgens twee keer na elkaar op Gebruikersaccounts en kies of zoek op Een wachtwoordherstelschijf maken. De wizard Vergeten wachtwoord start op. Druk op Volgende, verwijs naar je usb-stick en druk op Volgende. Vul je huidige wachtwoord in, druk nogmaals op Volgende (2x) en rond af met Voltooien.

Mocht je later je wachtwoord kwijtraken, laat dan het wachtwoord in het Windows-aanmeldvenster dan leeg en druk op de pijlknop achter het wachtwoordveld. Bevestig met OK en kies Wachtwoord opnieuw instellen. Scrol naar In plaats daarvan een wachtwoordherstelschijf gebruiken, zodat de wizard Wachtwoord opnieuw instellen verschijnt.

Stop de usb-stick met het wachtwoord in je pc en klik op Volgende. Verwijs naar de usb-stick, druk op Volgende, vul een nieuw wachtwoord in (2x) en geef een geheugensteuntje op. Dat laatste krijg je te zien wanneer je bij een volgende aanmelding een fout of leeg wachtwoord invult. Rond af met Volgende en met Voltooien.

Met wat geluk en enige voorzienigheid heb je  wachtwoordherstelschijf klaarliggen.

© PXimport

Beveiligingsvragen

Het kan natuurlijk nog erger: je beschikt niet over een wachtwoordherstelschijf en ook de geheugensteun bezorgt je geen aha-moment. Dan is er nog steeds hoop. Als je werkt met Windows 10 1803 of hoger, dan heb je bij het aanmaken van je account een aantal veiligheidsvragen beantwoord. Denk aan vragen over hoe je huisdier heet en wat je bijnaam als kind was.

Klik bij het aanmelden een verkeerd of leeg wachtwoord in. Klik vervolgens op Wachtwoord opnieuw instellen en na het correct beantwoorden van drie vragen kunt alsnog een nieuw wachtwoord voor je account opgeven.

Je kunt deze beveiligingsvragen overigens op elk moment aanpassen via Instellingen, Accounts, Aanmeldingsopties. Hier klik je op Wachtwoord en op Beveiligingsvragen bijwerken. Nadat je er drie hebt geselecteerd en beantwoord, bevestig je met Voltooien.

Hopelijk herinner je je de antwoorden op de (drie) beveiligingsvragen nog.

© PXimport

Aanmeldingsopties

Naast een klassiek wachtwoord werk je in Windows 10 of Windows 11 het liefst ook nog met andere aanmeldopties. Denk aan een pincode, een afbeeldingswachtwoord, biometrische verificatie, zoals een gezicht of een vingerafdruk, of een fysieke beveiligingssleutel.

Gebruik je inderdaad een of meerdere van deze extra opties, dan kun je in het aanmeldingsvenster op Aanmeldingsopties klikken. Je kunt dan via een van de ingestelde opties alsnog aanmelden. Is je aanmelding gelukt, dan kun je als administrator het vergeten wachtwoord alsnog wijzigen. Je kunt een of meerdere van deze opties, voor zover beschikbaar op je apparaat, op elk moment toevoegen via Instellingen, Accounts, Aanmeldingsopties.

Je kunt je ook op andere manieren bij Windows aanmelden.

© PXimport

Extra administrator

Helpen geen van de bovenvermelde methodes je vooruit, dan is er nog een laatste handige uitweg. Tenminste wanneer je (of een andere gebruiker) zich nog met een ander administrator-account kunt aanmelden. Wanneer je namelijk als administrator bent ingelogd, dan kun je eenvoudig het wachtwoord wijzigen van een andere gebruiker.

Open het Configuratiescherm, klik op Gebruikersaccounts (2x) en kies Een ander account beheren. Selecteer het betreffende account, kies Het wachtwoord wijzigen en geef een nieuw wachtwoord op (2x), en ook een geheugensteun. Of open het Windows-startmenu, klik met rechts op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Geef daarna het volgende commando: net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord> . Dat wordt dus zoiets: net user ComputerTotaal !Geheim123.

Een administrator kan altijd nog het (vergeten) wachtwoord van een ander account aanpassen.

© PXimport

Wisseltruc met bootstick

Helaas, het zit je echt niet mee. Je bent je wachtwoord vergeten, je beschikt niet over een wachtwoordherstelschijf en over extra aanmeldingsopties. Je hebt geen (antwoorden op de) beveiligingsvragen en er is geen tweede administratoraccount. Gelukkig is er zelfs in dit extreme geval nog een uitweg.

Wel zit er weinig anders op dan je pc van een live bootmedium op te starten. Dat kan een Linux-distributie zijn, zoals Linux Mint of Ubuntu, maar het kan ook met een Windows-installatiestick. Laten we van deze laatste uitgaan.

Start je pc op van de usb-stick. Vul taal, land en toetsenbord in, druk op Volgende en kies Uw computer herstellen, Problemen oplossenGeavanceerde opties), Opdrachtprompt. Hier geef je de volgende twee opdrachten: cd a:\windows\system32 a:. Vervang a: telkens door de juiste letter van het station met je Windows-installatie (in ons voorbeeld d:). Als dit goed zit, geef je daarna ook de volgende twee commando’s rename utilman.exe utilman.bak en copy cmd.exe utilman.exe.

Herstart nu je pc. We gaan er wel vanuit dat je met Windows 10 1809 of nieuwer werkt. In het aanmeldvenster merk je rechtsonder de knop Toegankelijkheid op. Wanneer je die aanklikt, start niet de verwachte tool (utilman.exe) op, maar duikt een opdrachtvenster (cmd.exe) op met volledige administratorrechten. Inderdaad, daar heeft onze wisseltruc mooi voor gezorgd.

Op de opdrachtprompt geef je vervolgens net user op. Die toont je een lijst met gebruikersaccounts. Je hoeft nu alleen nog maar het wachtwoord van de vergeetachtige gebruiker te wijzigen met het al eerder vermelde commando: net user <accountnaam> <nieuw_wachtwoord>.

Met de juiste commando’s vindt er een sluwe wisseltruc plaats.

© PXimport

Media Creation Tool

Met een gratis tool van Microsoft heb je  zo een opstartbare installatiestick geregeld.

© PXimport

Hiren’s BootCD PE

De distributie Hiren’s BootCD PE heeft een resettool aan boord.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten