ID.nl logo
Homarr: het ultieme dashboard voor jouw server
© SergeyBitos - stock.adobe.com
Huis

Homarr: het ultieme dashboard voor jouw server

Een dashboard is een ideale toevoeging aan je server, omdat je hiermee een helder overzicht creëert van alle toepassingen die op je server draaien. Homarr weet zich op meerdere vlakken te onderscheiden. Zo kun je het dashboard eenvoudig wijzigen met een visuele editor. Ook geven widgets inzicht in bijvoorbeeld de prestaties van je server, de status van downloads en geblokkeerde advertenties.

Dit artikel legt uit hoe je een dashboard met Homarr instelt, zodat je inzichtelijk hebt wat er allemaal op je thuisserver draait. Voeg bijvoorbeeld de volgende toepassingen toe:

  • Netwerktoepassingen
  • Integraties als Docker, zodat je eenvoudig containers kunt beheren
  • Widgets voor downloads en downloadsnelheden, serverprestaties en het blokkeren van advertenties

Ook interessant: Zo zet je in een handomdraai je eigen virtual private server op

Code downloaden In dit artikel worden voorbeelden van stukken code gegeven. Omdat overtikken van code erg foutgevoelig is, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand homarrcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Ga je met je thuisserver aan de slag, dan zul je al snel heel veel toepassingen in je netwerk hebben draaien via bijvoorbeeld Docker, Linux-containers en virtuele machines. Voor elke toepassing geldt een ander ip-adres of poortnummer. Dat is al snel niet meer bij te houden. Je zou de favorieten van je browser kunnen vullen, maar het is veel mooier om een dashboard te maken, waarop je alle toepassingen rangschikt. Vaak geeft zo’n dashboard ook leuke extra’s, zoals statusinformatie of widgets. Er bestaan talloze goede dashboards, waaronder Heimdall, Dashy, Homer, Flame, Homepage, Organizr en Homarr. De meeste werken met een configuratiebestand in yaml of json. Dat is vaak een hele studie en maakt aanpassingen omslachtig. Daarom gaan we in dit artikel met Homarr aan de slag. Deze tool laat je heel flexibel een dashboard maken en ook wijzigen dankzij de visuele editor. Je kunt je dashboard niet alleen met je favoriete toepassingen vullen, maar ook met allerlei widgets.

Lees ook: Efficiënt en kostenbesparend: zo bouw je je eigen energiezuinige server

Docker op je server Wil je relatief eenvoudig verschillende toepassingen op je server naast elkaar gebruiken, dan is Docker een aanrader. Toepassingen zijn eenvoudig te installeren en up-to-date te houden. Het is ontwikkeld voor Linux, maar kent ook ondersteuning voor andere besturingssystemen, zoals Windows. Op een server is Linux uiteraard de meest logische keuze. Hoewel er besturingssystemen bestaan speciaal voor containers, kun je beter iets kiezen waar je zelf gemakkelijk mee werkt. Voor veel mensen is dat Debian of Ubuntu. De server-editie van Ubuntu is dan ook erg populair. Grotendeels zul je met Docker-containers werken of met configuratiebestanden voor Docker Compose. Maar soms zul je toch enkele handelingen in het besturingssysteem moeten doen, zoals het mounten van een schijf. Ook dan is het handig als je vertrouwd bent met het besturingssysteem. Overigens kun je merendeels ontsnappen aan de Opdrachtprompt: toepassingen als Homarr, Portainer en Dash, die in dit artikel allemaal aan bod komen, bieden een eenvoudige webinterface aan voor het beheer.

We maken vaak gebruik van de Docker-containers van Linuxserver.io.

1 Installatie

Heb je nog geen systeem met Docker, dan raden we Docker CE (Community Edition) aan. De installatie komt in dit artikel niet aan bod. Er zijn echter goede gidsen, zoals van DigitalOcean, of lees dit artikel. Hoewel je Homarr eventueel via één regel kunt starten met Docker, vinden we het makkelijker om met een apart configuratiebestand te werken voor Docker Compose. Maak daarvoor op je systeem een map voor Homarr en maak daarin vervolgens met nano docker-compose.yml het configuratiebestand met onderstaande inhoud.

De code kun je downloaden van deze pagina en daarna vanuit een programma als Kladblok overnemen.

In het bestand zie je dat onder volumes: de lokale mappen (./configs en ./icons) worden gekoppeld met mappen in de container. Het zorgt ervoor dat de gemaakte configuratiebestanden lokaal op je systeem worden bewaard, wat handig is voor back-up of migratie. Voor de integratie van Docker, waar we later op inhaken, voegen we het pad naar de socket voor Docker toe (/var/run/docker.sock). Als laatste zie je dat bij 7575:7575 het lokale poortnummer 7575 wordt gekoppeld met poort 7575 in de container. Je kunt eventueel de lokale poort veranderen (het linkernummer). Dat moet een nog ongebruikte poort zijn.

We gebruiken Docker Compose voor het starten van Homarr.

2 Container starten

Geef de opdracht docker compose up -d om Homarr op de achtergrond te starten. Als je vervolgens naar het ip-adres van de server op de lokale poort (in ons voorbeeld 7575) bladert, in de vorm http://ipadres:poortnummer, zie je de beginpagina van Homarr met een eenvoudige startpagina. Gaat er iets fout? Start Homarr eventueel met docker compose up om meldingen te zien. Op je homepage kun je via het menu (de drie streepjes rechtsboven) omschakelen naar de donkere modus. Deze voorkeur wordt overigens opgeslagen in je browser via een cookie. Je ziet in het menu ook een verwijzing naar de instellingen. Die gaan we nu eerst kort doornemen.

Na de installatie is een eenvoudige startpagina voor je gemaakt.

Slimme apparaten in huis? Zo maak je een dashboard voor Home Assistant

3 Instellingen

Op de instellingenpagina zie je de tabjes Algemeen en Aanpassingen. Onder Algemeen kun je onder andere instellen welke zoekmachine moet worden gebruikt voor de zoekbalk. Ook kun je de taal veranderen. Onder Aanpassingen kun je nog enkele details veranderen die vooral betrekking hebben op het uiterlijk en de toegankelijkheid. Zo kun je onder Indeling links en rechts een zijbalk inschakelen voor apps en integraties. Tevens kun je hier de zoekbalk en Docker-integratie in- of uitschakelen, waar we later op terugkomen. Onder Gridstack kun je de breedte van kolommen van je dashboard wijzigen, onder Pagina metadata kun je een ander logo toevoegen en onder Opmaak kun je de achtergrond en kleuren veranderen. Vul je hier bij Achtergrond de link https://source.unsplash.com/featured/ in, dan wordt een willekeurige afbeelding als achtergrond gebruikt.

Via de instellingen kun je onder meer het gedrag en uiterlijk instellen.

4 Zoekbalk gebruiken

We noemden al de mogelijkheid om de zoekmachine voor de zoekbalk in te stellen en de zoekbalk in- of uit te schakelen. Er zit nog een handigheidje in de zoekbalk: klik je op het zoekicoontje, dan kun je ook andere opties kiezen, zoals zoeken op YouTube of naar torrentbestanden. Er zijn ook shortcuts: begin je een zoekopdracht bijvoorbeeld met !y dan zoek je meteen op YouTube. Met !s wordt op het web gezocht.

De zoekbalk kun je ook gebruiken om te zoeken op YouTube.

5 Lay-out aanpassen

Een sterk punt van Homarr is dat je niet met ingewikkelde configuratiebestanden hoeft te werken. Een enkeling zal weliswaar ook de voordelen zien van configuratiebestanden, na een onvermijdelijke leercurve. Maar elke latere kleine aanpassing, zoals het toevoegen van een app, gaat in de praktijk vaak veel sneller via de webinterface. Homarr kent daarvoor een bewerkingsmodus, die je bereikt door op het potloodje te klikken. Je kunt in deze modus bestaande tegels wijzigen via het instellingenicoontje, ze verplaatsen of de grootte ervan veranderen. Houd er rekening mee dat er drie schermgroottes zijn (zie kader ‘Verschillende schermgroottes’). In de bovenbalk zie je een optie om tegels toe te voegen. Daarbij heb je de keuze tussen apps, widgets en categorieën. Een categorie is in feite een afgezonderd vlak waarin je apps en widgets kunt groeperen, bijvoorbeeld rondom entertainment of downloads. Klik na het bewerken opnieuw op het potlood om de wijzigingen op te slaan.

Hier zie je een categorie met enkele apps en widgets rondom downloads.

Verschillende schermgroottes Gebruik je Homarr op verschillende apparaten, zoals een smartphone, tablet en desktop, dan wil je dat je startscherm er op elk apparaat goed uitziet. Daarom werkt Homarr met verschillende schermgroottes: klein, gemiddeld en groot. Deze hebben elk een eigen lay-out. Klein is voor schermen tot 768 pixels breed, gemiddeld voor toestellen met meer dan 768 pixels breed en groot voor apparaten met een schermgrootte vanaf 1400 pixels breed. Bij het aanzetten van de bewerkingsmodus zie je voor welke grootte de bewerkingsmodus is ingeschakeld. Na het maken van aanpassingen in de lay-out kun je eventueel nog de lay-out voor andere schermgroottes aanpassen, door je browservenster kleiner of groter te maken.

Je kunt de lay-out voor verschillende schermgroottes aanpassen.

6 Apps toevoegen

Met apps worden toepassingen bedoeld die in je netwerk draaien. Je voegt ze als tegel aan je dashboard toe. Hierbij vul je onder Algemeen alle details in. Op het tabje Netwerk kun je een statuscontrole activeren. Via een http(s)-verzoek zal dan worden gecontroleerd of de service online is. Onder Opmaak zal voor heel veel bekende apps automatisch een relevant icoontje worden gekozen. Voor sommige apps is diepere integratie mogelijk. Ze kunnen dan extra gegevens verstrekken die je in een geschikte widget kunt laten zien. Het werken met widgets behandelen we verderop. Om de integratie mogelijk te maken, kies je bij het toevoegen van een app op het tabblad Integratie de bijbehorende integratie en vul je de details in.

Vul de gevraagde details in om een app toe te voegen.

7 Integraties toevoegen

Voor een integratie zijn dus extra details nodig om gegevens op te kunnen halen. Er is al een vrij brede ondersteuning van integraties (zie kader ‘Beschikbare integraties in Homarr’). Afhankelijk van de integratie moet je bijvoorbeeld een API-sleutel of gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Als voorbeeld voegen we Deluge toe, een bekende client voor het downloaden van bestanden via het torrentnetwerk. Ook veel grote software wordt op deze manier verspreid, zoals images voor Ubuntu. Via Docker heb je Deluge snel gestart. De webinterface vind je standaard op poort 8112. Bij het toevoegen van Deluge als app hoef je op het tabblad Integratie alleen de optie Deluge te selecteren. Vervolgens hoef je daaronder alleen nog maar het wachtwoord in te voeren dat je voor Deluge gebruikt. De integratie zorgt ervoor dat je de widgets Torrent en Download Speed kunt toevoegen. Dat gaan we in stap 9 doen.

Voor de integratie van Deluge hoef je alleen het wachtwoord in te voeren.

Beschikbare integraties in Homarr Op dit moment biedt Homarr integraties aan voor de usenet-clients SABnzbd en NZBGet en de torrentclients Deluge, Transmission en qBittorrent. Verder is er een integratie voor Sonarr, Radarr, Lidarr en Readarr. Die helpen je bij het beheer van respectievelijk je collecties series, films, muziek en boeken, door het downloadproces te stroomlijnen. Ook zijn er integraties voor de twee populairste mediaservers Plex en Jellyfin, voor de netwerktoepassingen PiHole en AdGuard Home en voor Jellyseerr en Overseerr. Die laatste twee helpen je je mediabibliotheek te beheren. Overseerr is het bekendst, hiermee kun je interessante series en films ontdekken. Ook kunnen gebruikers verzoeken indienen voor ontbrekende content.

Voor sommige apps is diepere integratie in Homarr mogelijk.

8 Integratie Docker

Homarr kent een handige integratie met Docker. Dit geeft je de mogelijkheid om containers te beheren die op je systeem draaien. Denk aan het starten, stoppen of verwijderen van containers. Ook kun je apps die in zo’n container draaien in enkele klikken aan je dashboard toevoegen. Wel moet je de integratie voor Docker nog aanzetten. Ga hiervoor naar Instellingen / Aanpassingen en kies Indeling. Zet nu een vinkje bij Docker-integratie inschakelen. Sluit het menu. Je ziet nu een icoontje dat je naar een venster brengt met alle Docker-containers. Zet een vinkje bij de toepassing die je wilt toevoegen, bijvoorbeeld SABnzbd, en klik op Toevoegen aan Homarr. Wil je meer hulp bij het beheer van Docker? Dan raden we Portainer (zie kader ‘Beheer je Docker-containers met Portainer’) aan. Ook Portainer kun je ook via Docker draaien.

De Docker-integratie maakt het toevoegen van apps eenvoudiger.

Beheer je Docker-containers met Portainer Als je op je server veel gebruik gaat maken van Docker, raden we zeker aan ook eens naar Portainer te kijken. Hiermee kun je zien welke containers actief zijn en deze ook gemakkelijk beheren. In een paar klikken kun je containers starten, stoppen, verwijderen of bijwerken. Ook kun je de prestaties van je containers in realtime bekijken. Het maken van nieuwe containers is ook mogelijk, bijvoorbeeld via de vooraf gedefinieerde templates. Portainer is een praktische hulp en ook iets sneller te leren als je niet zo vertrouwd bent met de opdrachtprompt.

Portainer maakt het beheren van Docker-containers eenvoudiger.

Widgets

9 Downloads en downloadsnelheid

Als je de integratie voor Deluge gebruikt, kun je de widget Torrent aan je dashboard toevoegen. Deze toont een lijst met al je downloads, de downloadsnelheid en de progressie. Je ziet zo direct hoe het ervoor staat met je downloads. De widget werkt niet alleen voor Deluge, maar ook voor de andere torrentclients Transmission en qBittorrent. Gebruik je het eerder genoemde SABnzbd voor het downloaden uit nieuwsgroepen, dan kun je de widget Usenet gebruiken om zicht te houden op je downloads. Naast SABnzbd ondersteunt deze widget ook NZBGet. Verder kun je de widget Download speed gebruiken om de huidige download- en uploadsnelheid te zien. Deze werkt met alle hier genoemde downloadclients samen. Overigens hoef je een widget altijd maar één keer toe te voegen, ook als je meerdere integraties hebt die er geschikt voor zijn. Er is bovendien geen verdere configuratie nodig.

Via widgets kun je zicht houden op de downloads en downloadsnelheid.

10 Serverprestaties

Het is altijd praktisch om zicht te hebben op het processor- en geheugengebruik van je server en de beschikbare opslagruimte. Homarr kan dit eenvoudig in een widget weergeven. Hiervoor werkt het samen met Dash. Dit kun je net als Homarr eenvoudig installeren via Docker Compose. De inhoud van docker-compose.yml is als volgt:

De code kun je downloaden van deze pagina en daarna vanuit een programma als Kladblok overnemen.

Start de toepassing met docker compose up -d. Dash heeft een eigen kleurrijk dashboard waarop je de serverbelasting kunt zien. Merk op dat we de lokale poort 80 gebruiken. Daarom kun je Dash direct op het ip-adres van je server bezoeken (http://ipadres). Uiteraard zijn we vooral geïnteresseerd in de integratie met Homarr. Om de widget hiervan toe te voegen, open je de bewerkingsmodus. Voeg een widget toe en kies voor Dash. Kies via het instellingenicoontje voor Wijzig. Bij Dash. URL voer je het adres in voor Dash. In dit voorbeeld is dat het ip-adres van de server. Daaronder kun je kiezen welke details getoond moeten worden en in welke vorm. Deze worden dan aan de widget toegevoegd.

Dash toont op een eigen kleurrijk dashboard de prestaties van je server.

11 Advertenties blokkeren

Gebruik je in je netwerk een tool om advertenties te blokkeren, zoals PiHole of AdGuard Home, dan kun je enkele speciale widgets gebruiken. Als voorbeeld nemen we PiHole. Hiervoor is een API-sleutel nodig. Ga in de webinterface van PiHole naar Settings / API. Klik op Show API token en kopieer de sleutel. Voeg nu in Homarr de integratie voor PiHole toe. Belangrijk is dat je op het tabblad Algemeen onder Intern adres alleen het adres van PiHole in de vorm http://ipadres:poort invult. Op het tabblad Integratie kies je PiHole en vul je de zojuist opgehaalde sleutel in. Je kunt nu de widgets DNS hole summary en DNS hole controls toevoegen. De eerste geeft een samenvatting van wat er geblokkeerd is, met de tweede kun je PiHole tijdelijk uitzetten.

Als je PiHole gebruikt, kun je de statistieken ervan aan je dashboard toevoegen.

 

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.