Fix je pc met de tools in de Windows Repair Toolbox

© PXimport

Fix je pc met de tools in de Windows Repair Toolbox

Geplaatst: 8 december 2021 - 14:34

Aangepast: 14 december 2022 - 10:12

Dirk Schoofs

Merk je dat je pc steeds trager wordt of soms helemaal niet meer reageert? Wellicht heb je last van malware. Gelukkig kun je met de Windows Repair Toolbox veel problemen oplossen.

Tip 01: Portable versie

Download de Windows Repair Toolbox hier. Het is freeware en je kunt dit Zwitsers zakmes onder de reparatietools gebruiken vanaf de harde schijf of als portable software op een usb-stick – handig als je iemand anders gaat helpen. De software werkt op systemen vanaf Windows XP tot en met Windows 10. Het is vereist dat op het systeem Microsoft .NET Framework 4 is geïnstalleerd.

Media has no description

© PXimport

Onder elke knop van Windows Repair Toolbox zit een ander, handig tooltje

-

Tip 02: 54 knoppen

Op het openingsscherm zie je 54 knoppen die allemaal een eigen functie hebben. Je kunt deze toepassing zien als een lege gereedschapskoffer met knoppen die verwijzen naar de juiste tools. Je hoeft ze enkel aan te klikken zodat Windows Repair Tool onmiddellijk de juiste versie downloadt en opstart. Op twee uitzonderingen na zijn al deze tools ‘portable’, er is dus geen installatieprocedure. Je herkent de niet-portable tools aan de [i] achter hun naam – de ‘i’ van ‘installer’.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Basisinfo

Onderaan het tabblad Tools lees je de belangrijkste informatie over het systeem. Welke Windowsversie je gebruikt, welke processor er in de machine zit, hoeveel geheugen er in de slots zit, of er een internetverbinding actief is, welke processor er op het moederbord zit, welke temperatuur die heeft bereikt en ten slotte hoeveel schijfruimte er vrij is op de harde schijf. Wanneer je via een knop een tool opvraagt, kun je in de progressiebalk de vooruitgang van de download volgen.

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Hardware

Wanneer je met de muisaanwijzer over een knop gaat, verschijnt de (Engelstalige) beschrijving van deze tool. Wil je bijvoorbeeld weten welke processor en welke grafische kaart in je machine zitten dan klik je op de knop CPU-Z. Enkel seconden later staat het programma open en toont in het verschillende tabbladen de gedetailleerde informatie van de processor, moederbord, grafische kaart en meer... Benieuwd welke ram-modules er in de machine geïnstalleerd zijn? Open RAMExpert en enkele seconden later lees je niet alleen het type, maar ook het merk en het serienummer van het geheugen.

Media has no description

© PXimport

Stresstest

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Metertjes

Je kunt met een gerust hart elke keer een programma ophalen en gebruiken, aangezien er niets wordt geïnstalleerd op de pc – met uitzondering van de twee tools die met [i] gemarkeerd zijn. Om de temperaturen van verschillende vitale onderdelen te volgen, gebruik je de knop HWMonitor. Dit programma leest de waardes uit van een groot aantal sensoren van onder andere het moederbord, de videokaarten en de harde schijf. Informatie zoals temperaturen, spanningen en snelheden van ventilators verschijnen in een overzichtelijk scherm.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Nuttige tools

Tot nog toe hadden we het over diagnostische tools, maar in de groep Useful Tools zitten enkele snufjes die mooi van pas kunnen komen om problemen te verhelpen. Neem bijvoorbeeld de tool Fast Copy om snel bestanden te kopiëren, te plakken of te verwijderen. Of de knop Patch My PC Updater die de assistent opent om alle software up-to-date te houden. Het programma scant de software die op je machine staat en toont de verouderde software in het rood. Met één klik op de knop kun je dan de nodige updates uitvoeren.

Media has no description

© PXimport

Complete Internet Repair 3 repareert internetproblemen waarvan de oorzaak bij je pc ligt

-

Tip 07: Internetreparatie

In het vak Repairs zit voldoende gereedschap om de instellingen en software op je pc te herstellen. Heb je te maken met internetproblemen, dan brengt de knop ComIntRep je bij Complete Internet Repair 3. Kun je door het connectieprobleem het programma niet eens downloaden, dan zal Windows Repair Toolbox eerst zelf de internetverbinding trachten te herstellen. Voor alle duidelijkheid, dit portable programma zal hardnekkige internetproblemen repareren wanneer de oorzaak bij je computer ligt en dus niet bij de modem of internetaanbieder. Vink de onderdelen aan die je wilt herstellen naar de standaardwaarden en bevestig met Go.

Media has no description

© PXimport

Windows Repair

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Malware-killers

Virussen, spyware, adware, trojans … Dat is voer voor FreeFixer. Laat het programma het systeem scannen en op het einde krijg je een lijst met aanwezige bedreigingen. Freefixer geeft geen conflicten met andere antivirussoftware op je machine en is dus bijzonder geschikt als scanner voor een ‘second opinion’. Een nadeel is dat deze virusjager nogal traag werkt. FreeFixer controleert vooral programma’s die automatisch opstarten, browser-plug-ins en recent gewijzigde bestanden. De knop UltraAdwKiller leidt je naar de tool Ultra Adware Killer, die malware opspoort en verwijdert.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Back-up

Het vak Backup&Recovery omvat een set tools om reservekopieën te maken van je pc. Aomei Backupper is een van de twee programma’s die echt op de computer worden geïnstalleerd. Dit is de gratis variant, waarmee je een kopie maakt van het volledige systeem, van een schijf, van een partitie of van een bepaald bestand.

KKies je voor de schijfback-up, dan zal het programma de hele schijf overzetten. Back4Sure is een alternatief dat in dezelfde groep zit. Deze applicatie maakt geen gebruik van een eigen back-upformaat. De bestanden worden gewoon gecomprimeerd in het zip-formaat of in het 7Zip-formaat.

Media has no description

© PXimport

DriverBackup

Tip 10: Uninstallers

Onder de rubriek Uninstallers zit Revo Uninstaller, een goede bekende waarmee je zelfs moeilijk te verwijderen software van de harde schijf haalt. Bovendien zitten er enkele gespecialiseerde Uninstallers bij zoals Eset AV Removal Tool, een programma dat lastig te verwijderen antivirussoftware elimineert. En dan is er ook Java Unistall Tool, die de veiligheid van je machine verbetert omdat het oude java-versies opruimt.

Tip 11: Windows' eigen tools

Windows heeft een eigen set tools aan boord om diagnoses te stellen, alleen weten sommige gebruikers niet hoe ze die functies kunnen activeren. In de groep Windows zit bijvoorbeeld de knop Reliability, waarmee je de Betrouwbaarheidscontrole van je systeem aanspreekt. Deze controlefunctie, die inzicht geeft in de stabiliteit van het systeem.

Bovendien kun je binnen Windows 10 een systeemdiagnose uitvoeren, maar ook deze optie zit redelijk verborgen. Je moet dan via de Windowstoets + R het commando perfmon /report intikken. Vervolgens wordt er een systeemaudit uitgevoerd.

De mogelijkheden die Microsoft hier biedt, zijn ietwat omslachtig. Dankzij Windows Repair Toolbox is het een kwestie van slechts één klik op de juiste knop. Hetzelfde geldt voor de functie Chkdsk, een controle- en reparatiefunctie voor de harde schijf die ondertussen al dertig jaar meegaat en waar je normaal alleen via opdrachtprompt bij komt. Chkdsk haal je nu simpel uit de knoppenlijst.

Media has no description

© PXimport

Tip 12: Zes virusjagers

Tot hier zaten we uitsluitend op het tabblad Tools van Windows Repair Toolbox. Heb je te maken met een ernstig malwareprobleem? Ga dan naar het tweede tabblad, Malware Removal. Hier vind je zes antivirusprogramma’s die je zelfs tegelijk kunt laten lopen om malware in je systeem op te sporen. Hoe meer tools je aanklikt, hoe langer de scan duurt. Zet een vinkje bij de virusjagers die je wilt gebruiken en klik op Run Unattened Fix. Zorg dat je werk is opgeslagen, want de pc zal automatisch herstarten.

Vind je deze antivirusprogramma’s niet helemaal lekker lopen, dan zijn er gelukkig goede alternatieven om je pc te scannen op malware. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste antivirussoftware. We vergelijken acht aanbieders, waaronder Kaspersky, Bitdefender en McAfee.

Media has no description

© PXimport

Tip 13: Wachtwoorden vinden

Het tabblad Notes lijkt een buitenbeentje in herstelsoftware zoals deze. Inderdaad: Windows Repair Toolbox levert op dit tabblad zijn eigen basistekstverwerker met de vertrouwde knoppen om notities vorm te geven en plaatjes in de tekst op te nemen. Maar er is veel meer. Aan het eind van de knoppenbalk vind je vier knoppen die de wachtwoorden en productsleutels van software achterhalen. ProduKey toont de productsleutels van Windows en Office. Mail PassView onthult de accountgegevens inclusief de wachtwoorden van de mailprogramma’s op je pc. WirelessKeyView haalt de netwerksleutels boven en WebBrowserPassView toont alle wachtwoorden die in de internetbrowsers zijn opgeslagen.

Media has no description

© PXimport

Monitor

Staan je favoriete reparatietools niet in de lijst? Je kunt ze zelf toevoegen

-

Tip 14: Tools uitbreiden

Komen je favoriete reparatietools niet voor in de lijst van Windows Repair Tool dan kun je ze alsnog toevoegen. Open daarvoor het tabblad Custom Tools. In het midden zie je de sectie How to add custom tools. Eerst haal je het bestand custom.xml binnen door op de blauwe link te klikken. Dit bestand komt automatisch op het bureaublad terecht. Open dit bestand met een programma zoals Notepad++. Met het gewone Kladblok kun je geen .xml-bestanden bewaren.

Media has no description

© PXimport

Tip 15: Eigen tools

In dit xml-document zie je op regel 22 de voorbeeldcode staan om de Eset Online Scanner toe voegen. Kopieer deze regel en plak hem op regel 24. Daarna vul je achter Title de naam in van de tool die je wilt toevoegen. Achter Link plak je de downloadlink en ten slotte typ je achter Exe de naam van het bestand dat Windows Repair Toolbox moet downloaden, bijvoorbeeld rcsetup153.exe. 

Bewaar het xml-bestand en keer terug naar Windows Repair Toolbox, waar je in het tabblad Custom Tools op de knop Import file klikt om dit xml-bestand te importeren. Je zult merken dat de nieuwe tools onmiddellijk in de lijst Custom Tools terechtkomen.

Media has no description

© PXimport

Tip 16: Tests

Terwijl je een pc herstelt, wil je ook weten welke onderdelen al dan niet werken. Daarom bevat Windows Repair Toolbox ook een uitgebreide hoeveelheid tests. Wil je weten of Word, Excel, PowerPoint, java, flash, enzovoort nog naar behoren werken, dan hoef je alleen maar op de juiste knoppen te klikken. Om te testen of je pc overweg kan met avi-bestanden of mp3 zal deze toolbox ook de juiste player openen. Op dezelfde manier test je zelfs of de microfoon of de webcam het doet.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000