Zo geef je een zip-bestand een wachtwoord mee

Zo geef je een zip-bestand een wachtwoord mee

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 september 2022 - 11:56

Een zip-bestand gebruiken is nog steeds een handig idee. Door bestanden te comprimeren, nemen ze immers minder ruimte in beslag en kun je ze gemakkelijker kwijt bij een cloudopslagdienst. Ook worden mailprogramma’s er minder chagrijnig van. Je kunt dergelijke bestanden voorzien van een wachtwoord: in dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Windows heeft ingebouwde functies met betrekking tot zip-bestanden. Zo kun je ze gemakkelijk uitpakken, terwijl je je eigen bestanden er snel mee inpakt. Maar daar houden de opties zo’n beetje mee op. Externe programma’s, zoals WinRAR en 7-Zip, bieden veel meer opties aan, waaronder dus wachtwoordbescherming.

Voor dit artikel maken we gebruik van 7-Zip, een programma dat je geheel gratis kunt downloaden en gebruiken op Windows. Het is een opensource-programma waarmee je heel veel verschillende soorten bestanden in- en uitpakt. Voor meer informatie en de downloadlink verwijzen we je graag door naar de officiële website van het programma.

Zip-bestanden een wachtwoord geven

Heb je het programma geïnstalleerd? Dan kunnen we verder in deze how-to. Open nu de Verkenner en selecteer bestanden of een map die je wil verpakken in een zip-bestand. Selecteer hetgeen je wil verpakken en druk vervolgens op de selectie met je rechtermuisknop.

Selecteer nu de volgende twee knoppen. 7-Zip > Toevoegen aan archief. Nu opent er een nieuw venster. Rechts in dat nieuwe venster zie je een kopje Versleuteling staan. Klik nu op het invoerveld naast Wachtwoord ingeven en voer een wachtwoord in. Herhaal dat wachtwoord in het veld eronder.

Vervolgens is het zaak om naar de Versleutelingsmethode te kijken. Die optie staat dan weer onder Wachtwoord bevestigen, en het vakje Wachtwoord tonen. Standaard staat die (op moment van schrijven) op AES-256. Is dat niet het geval, kies dan voor deze optie. Dit is een zeer populaire en secure methode om je bestanden veilige te houden; onder meer banken en slimme deursloten maken gebruik van dezelfde soort versleuteling.

Zodra je klaar bent met instellen, kun je op OK drukken. 7-Zip maakt dan een versleutelde, gecomprimeerde map aan op de door jou ingestelde locatie. Die locatie vind je bovenaan hetzelfde venster, naast het woord Archief. Dit is tevens de plek waar je de locatie kunt aanpassen, indien nodig. Wanneer het programma klaar is met comprimeren, dan kun je naar de locatie gaan en twee keer klikken om het bestand te openen. Als het goed is vraagt het programma om een wachtwoord; vul het wachtwoord in en je krijgt toegang tot de bestanden.

Deel dit wachtwoord alleen met de ontvangers van het zip-bestand, zodat niemand anders in de gecomprimeerde map kan komen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000