Een bluetooth-luidspreker met een prijskaartje van 399 euro klinkt bij veel mensen nu niet direct als muziek in de oren. Toch is dit precies wat het gerenommeerde Deense merk DALI biedt met de KATCH. Met het volste vertrouwen stelde DALI tijdens de Reshift Experience Days vier exemplaren van deze draagbare speaker voor reviews beschikbaar. Lezers Peter Veldhuis, Leontien Boere, Chris Vissers en Bernadette Pegtel legden hun oor te luister en mochten deze Deen gedurende een langere periode testen.

© PXimport

Eerste indruk

Dat de DALI KATCH met heel veel zorg en is samengesteld, merken de testers al bij de eerste kennismaking. De elegante afgeronde en solide behuizing met geïntegreerde draagriem valt goed bij het panel. Bernadette: “Speakers zijn vaak vrij stoer en grof vormgegeven maar deze uitvoering is heel stijlvol.” Leontien: “De gebruikte materialen voelen robuust aan en het design is strak.”

Ook de verschillende kleurcombinaties waarin de KATCH leverbaar is - Cloud Grey, Green Moss of Dark Shadow – spreken aan. In de doos, die onderverdeeld is in handige compartimenten, zit verder de voeding en een compacte handleiding. Daarnaast is er een fraai reisetui en handige opzetstekkers. Chris: “Hiermee kan de KATCH overal ter wereld opgeladen worden.”

© PXimport

Mogelijkheden en bediening

Voor het aansluiten van de DALI KATCH is het raadplegen van de handleiding niet nodig. Koppelen kan eventueel via NFC door bijvoorbeeld een mobieltje dichtbij te houden en anders direct via bluetooth, met Apt-Xondersteuning. Chris: “Zodra ik de verbinding tussen mijn iPhone en de KATCH heb gemaakt, kan ik beginnen met muziek luisteren.” Naast de bluetooth-knop heeft de KATCH twee knoppen om het volume in te stellen en een knop om te kiezen uit twee verschillende geluidsprofielen (helder en warm). De aanuitschakelaar heeft een slimme indicator die het niveau van de accu aangeeft. De usb-poort kan onderweg gebruikt worden om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden maar is ook geschikt voor een Chromecast Audio-dongel. Hiermee kan de DALI KATCH worden opgenomen in een thuisnetwerk. Er is ook een mini-jack-aansluiting die gebruikt kan worden om externe audiobron met een kabel aan te sluiten. Het is daarnaast mogelijk om twee DALI KATCH-apparaten te koppelen. Chris: “Zo kun je er zelfs een stereopaar van maken.”

Geluidservaring

Van een luidspreker in deze prijsklasse wordt verwacht dat de audiokwaliteit uitmuntend is. Maar komt de KATCH deze belofte ook na? Peter, die flink wat ervaring heeft met draadloze audiosystemen, is enthousiast: “De eerste keer dat ik ‘m hoorde spelen was ik verbaasd over het bereik. Heerlijke diepe tonen en heldere klanken voor zang zonder irritante vervorming, hetgeen meestal bij portable systemen het geval is.” Leontien: “Ja, het geluid is echt geweldig. En dan zonder de toevoeging ‘voor een draadloze speaker’.” Naast het feit dat ze de kwaliteit “top” vindt, is Bernadette ook erg te spreken over de knop voor het wisselen tussen de geluidsprofielen. “In de avond wanneer het later wordt, gebruik ik deze om te zorgen het geluid minder de ruimte vult … meer voor mijn buren.” Leontien doet het anders: “Ik gebruik die knop voornamelijk bij het wisselen tussen muzieksoorten.”

© PXimport

Onderweg

De DALI KATCH is dankzij de ingebouwde accu overal in huis te gebruiken, maar kan ook mee naar de boot, een feestje in het park of andere plek. Peter: “Deze speaker heeft de laatste twee weken mogen genieten van een tent en appartement in de Ardennen, een bootje op de Amstel, bijna alle kamers in het huis en nu veelvuldig in de tuin. Ik weet niet zeker of mijn buren het ook waarderen, maar ze luisteren nu in ieder geval mee naar kwaliteit.” Erg prettig vond het panel ook het feit dat het opladen in zo’n twee uurtjes gepiept is en dat de batterij het erg lang volhoudt. Peter: “de accuduur van deze speaker is bijzonder prettig en een dagje mee zonder opladen is geen enkel probleem.” Bernadette: “En als je elke dag een paar uurtjes luistert, hoef je ‘m maar wekelijks op te laden.”

Conclusie

Is de DALI KATCH voor deze reviewers een blijvertje? Na uitgebreid zelf uitproberen komen de meeste testers tot de conclusie dat de KATCH weliswaar draagbaar is, maar wat betreft audio veel vaste speakers evenaart en overtreft. Leontien: “Ik heb met de KATCH nu één geluidssysteem voor meerdere plekken in plaats van verschillende losse systemen. Voor een meeneem-speaker is hij misschien wat aan de grote kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het geluid.” En de prijs? Chris had voor dit bedrag graag ook wifi en AirPlay gezien. Peter ziet het anders: “De KATCH klinkt gewoon erg goed. Het formaat, de looks en de bouwkwaliteit zijn voor mij extra punten om een aanschaf als deze te rechtvaardigen.”

Over Dali

DALI – afkorting voor ‘Danish Audiophile Loudspeaker Industries’ – ontstond in 1983 nadat vanuit de retail in Scandinavië vraag ontstond naar specifieke luidsprekermodellen die niet leverbaar waren. Met de oprichting van het nieuwe merk DALI kon aan deze vraag worden voldaan en in de jaren daarop ontwikkelde het merk zich – dankzij een unieke aanpak en hoge kwaliteit – wereldwijd tot een voorloper op luidsprekergebied.

Meer weten? Kijk op www.dali-speakers.com.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000