Voor de fanatiek pc-gebruiker is het belangrijk dat de basis van een systeem goed in orde is. Een goede voeding voorziet alle componenten in de pc van voldoende stroom; ook onder zware omstandigheden. En dat is essentieel voor een betrouwbaar en stabiel systeem.

BeQuiet heeft onlangs de Dark Power Pro geïntroduceerd: een stille, krachtige, zuinige en tevens gebruiksvriendelijke voeding.

BeQuiet!, of beter gezegd: Listan (www.listan.net), is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in computervoedingen, -kasten, -koeling en andere componenten. Listan richt zich voornamelijk op de serieuze, fanatieke gebruiker. Dit bewijst het pittige prijskaartje van 130 euro dat aan de Dark Power Pro 650W hangt. De garantieperiode van drie jaar verraadt echter dat BeQuiet! echter ook prat gaat op de kwaliteit van zijn producten.

Actief
De nieuwste variant van de Dark Power Pro 650W ziet er niet alleen van buiten bijzonder verzorgd uit, onder het glanzende plaatwerk gaat een hoogefficiënte voeding schuil. De BQT P7-PRO 650W, zoals de voeding voluit heet, heeft volgens de specificaties een gemiddeld rendement van meer dan 80 procent. En als je bedenkt dat een gemiddelde voeding ongeveer 70 procent haalt, is dit een heel keurig resultaat.
Dit hoge rendement weet de voeding onder meer te behalen door het gebruik van active pfc: actieve 'power factor correction'. Deze schakeling zorgt ervoor dat stroom en spanning weer gelijk omschakelen, zodat er geen energie verloren gaat in bijvoorbeeld nutteloze warmte. In tegenstelling tot de passieve variant die dit doet met behulp van een spoelen en condensators, houdt de actieve versie constant de status van de spanning en de stroom in de gaten en past deze het indien nodig aan. Dit resulteert in een zuinigere voeding. Tijdens onze test haalde de BeQuiet! met gemak een rendement van 85 procent. Bij gering pc gebruik steeg dit zelfs naar 88 procent.

Kleurig en modulair
Maar de BeQuiet! heeft meer te bieden dan hoog rendement. De voeding is geheel modulair uitgevoerd om onnodige kabels uit de kast te weren. Tevens zijn om de kabels (in totaal 16 stuks in alle denkbare varianten) nette, zwarte kabelhoezen getrokken. Deze hoezen bevorderen allereerst de airflow in de kast. Daardoor kunnen de ventilatoren de warmte beter afvoeren. Voor de casemodders heeft het modulaire systeem als voordeel dat de binnenzijde een stuk netter oogt.
Om verwarring te voorkomen, is de voeding voorzien van kleurgecodeerde uitgangen. Daardoor kunt u gemakkelijk de bijpassende kabel vinden. Ook hangt aan elke kabel een etiket waarop staat waarvoor de kabel dient. Attent!

Stilte en kracht
De BeQuiet! Dark Power Pro 650W is een erg krachtige voeding. Niet alleen is 650 watt ruim voldoende voor elke denkbare pc in het middensegment; de Dark Power Pro levert tevens een indrukwekkende 20 ampère op elk van de vier 12-volt rails. De gezamenlijke kracht van de vier rails, is 52 ampère. Dat is ruim voldoende voor een quad-core-processor en twee high-end videokaarten.
Deze forse kracht levert de BeQuiet!, zoals zijn naam al doet vermoeden, in doodse stilte. Bij maximale belasting produceert de 12 cm fan een magere 33 dBA (op tien centimeter afstand gemeten). Dit is in praktijk onhoorbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Superefficiënt

  • Erg stil

  • Veel aansluitmogelijkheden

  • Het is even een investering

De BeQuiet Dark Power Pro 650W is een mooi stuk techniek. De voeding is krachtig, doodstil en biedt ruim voldoende kabels om alle hardware van stroom te voorzien. Bovendien geeft Listan drie jaar garantie op het product; één jaar meer dan verplicht. Het belangrijkste punt is echter de efficiëntie van deze voeding. In tegenstelling tot wat de specificaties vermelden, 80 procent, hebben wij een gemiddeld rendement van 85 procent gemeten. En daarmee spaart u niet alleen op de eindrekening, maar ook nog eens het milieu.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000