Review Samsung Tizen Smart Hub 2023 - slimme smarthome-functies toegevoegd
Vorig jaar gooide Samsung de Tizen tv-interface helemaal om, maar in 2023 lijkt het bedrijf zich vooral te focussen op kleine verbeteringen in gebruiksgemak. Daarnaast is er een aantal belangrijke nieuwe features voor een slim huis bij gekomen. Welke nieuwigheden er allemaal zijn, lees je hier.
De manier waarop de interface er nu uitziet en het gebruik ervan is onveranderd gebleven. Als je wilt weten welke functies er allemaal in de Smart Hub zitten, lees dan ons artikel over de 2022 Smart Hub; hier bekijken we de verbeteringen ten opzichte van die versie.
Ontwerp onveranderd
Verwacht met de 2023-versie geen compleet opnieuw ontworpen interface, want deze is onveranderd gebleven. Wat wel direct opvalt, is dat de bediening vlotter is. Waar we eerder nog regelmatig haperingen zagen of zelfs even moesten wachten nadat de televisie is opgestart, is dat nu geen probleem meer. Hiermee is in elk geval alvast een van de ergernissen van de vorige versie uit de weg geruimd
Startscherm
Zoals gezegd: visueel is er niets veranderd, maar op het Home-scherm zien we nu wel twee pictogrammen op de plek waar voorheen alleen een menu-pictogram te vinden was. Die nieuwe pictogrammen bieden toegang tot de instellingen en verbonden apparaten. Deze toevoeging bespaart je wat extra handelingen ten opzichte van de vorige versie.
Instellingen
Om nog sneller bij de gewenste instelling te komen, is het nu mogelijk om deze balk te personaliseren. Zo kun je de meest gebruikte functies vooraan in de lijst zetten. Er zijn ook aardig wat functies beschikbaar in deze lijst, zodat je niet voor alle aanpassingen of extra informatie in het instellingenscherm hoeft te zijn. Ook MultiView – waarmee je twee bronnen tegelijk kunt bekijken – is aan het nieuwe menu toegevoegd.
Verbonden apparaten
Kijken we naar het nieuw-toegevoegde menu 'Verbonden apparaten', dan vind je hier niet alleen de aangesloten HDMI-bronnen, maar ook DLNA-servers en aangesloten USB-opslag, en functies zoals Workspace, waarmee je onder meer je computer kunt bedienen. Ook kun je al je HDMI-bronnen nu aan je startscherm toevoegen. Vooraan in de lijst staat Smart Things; dat kreeg ook een flinke upgrade.
Powered by
Ingebouwde Smart Hub
We hebben steeds meer slimme apparaten in huis, en daar speelt Samsung met Smart Things handig op in. De 2023-modellen hebben allemaal een ingebouwde Zigbee-hub (vanaf de Q60C en hoger, de CU8000 en CU7000 vereisen een aparte dongle) en ondersteunen Matter en Thread. Matter is een open en universeel smarthome-communicatieprotocol, Thread is een mesh-netwerkprotocol. Door integratie van Matter, Zigbee en Thread kun je niet alleen meer apparaten in je omgeving opnemen, het zal ook eenvoudiger worden om ze te beheren via de Smart Things-interface.
Zo kun je nu alle apparaten die verbonden zijn weergeven in een schematische kaart van je huis. Die kaart is eventueel ook aan te passen Smart Things-app op je smartphone. Natuurlijk kun je ook routines of scènes instellen, zodat je je smarthome-apparaten kunt programmeren. Verder zijn nu ook de licht- en geluidssensor op de televisie bruikbaar voor IoT-toepassingen. Daarvoor moet je wel expliciet toestemming geven. Zo kun je de tv gebruiken om bijvoorbeeld activiteit in huis waar te nemen, ook wanneer de tv uit staat.
Conclusie
Samsung heeft in deze versie niet erg veel veranderd aan zijn Tizen Smart Hub. We hebben nog steeds de indruk dat veel ruimte op het Home-scherm is voorbehouden aan partnercontent, en die is zeker niet voor iedereen even zinvol. Het goede nieuws is wel dat de interface een stuk sneller reageert dan de vorige versie, waarmee onze belangrijkste klacht is aangepakt. Ook de kleine tweak aan de instellingen en verbonden apparaten is goed, al blijft het een omslachtige manier om bepaalde functies te vinden. Er is dus nog steeds ruimte voor verbetering.
Tizen heeft met zijn enorm uitgebreide app-aanbod en vele extra functies in het algemeen wel een ijzersterke troef in handen. Daar voegt het nu, dankzij een ingebouwde Zigbee-hub en Matter- en Thread-ondersteuning, nog wat extra functionaliteit aan toe. Daardoor is de Smart Things-omgeving zeker een kijkje waard als je je slimme apparaten in huis ook echt slim wilt gebruiken.
Powered by