Philips 65OLED936/12 – Totaalpakket voor de tv-liefhebber

© PXimport

Philips 65OLED936/12 – Totaalpakket voor de tv-liefhebber

Geplaatst: 7 januari 2022 - 09:17

Aangepast: 14 december 2022 - 10:09

Eric Beeckmans

Aan kwalitatieve tv’s met uitstekend beeld is er geen gebrek. Wie net dat ietsje meer zoekt, een tv die de lat net wat hoger legt, moet zeker deze Philips overwegen. Naast sprankelend beeld, met OLED-scherm voor superieur contrast, voorzag Philips de 65OLED936/12 van een Bowers & Wilkins luidsprekersysteem. Tijd voor een review.

De tv staat vaak centraal in de woonkamer en dus is een design met een speciaal tintje altijd welkom. Deze Philips is inderdaad een echte blikvanger. Het OLED-scherm staat op een ranke, chroomkleurige hals die overgaat in een indrukwekkende luidsprekerbalk. Een tv en soundbar in één dus. De afwerking straalt klasse uit, van het OLED-scherm met zijn fijne rand, tot de metalen micromesh en Kvadrat-luidsprekerstof op de soundbar. 

Overigens niet zomaar een soundbar, want Philips klopte aan bij het gerenommeerde Britse luidsprekerhuis Bowers & Wilkins. De audioliefhebber herkent het iconische “Tweeter on Top” design. Verder is een Philips tv natuurlijk niet volledig zonder Ambilight, op dit topmodel een vierzijdige versie. Die komt best tot zijn recht aan de muur, daarvoor stak Philips zelfs een extra nek in de doos die bedoeld is voor wandmontage. 

Ambilight, een reeks leds aan de achterzijde van het toestel, brengt op unieke wijze sfeer naar de woonkamer. De leds smeren kleur op de wand achter het toestel, in sync met het beeld op het scherm. De beeldindruk wordt daardoor nog sterker. Maar je kan Ambilight ook gebruiken om je feesten thuis op te leuken, de leds kunnen ook op muziek reageren. Of gebruik Ambilight als sfeerlicht, de mogelijkheden zijn legio.

© PXimport

Pittige audio

Die indrukwekkende luidsprekerbalk springt zo in het oog dat we hem eerst testen. Bowers & Wilkins ontwierp een 3.1.2 kanaal-systeem van 70 Watt. De Kvadrat luidsprekerstof verbergt dus twee omhoog gerichte speakers die de hoogtekanalen van Dolby Atmos content voor hun rekening nemen. We duwen de Dolby Atmos demo-disc in onze speler, en even later knikken we goedkeurend. Demotracks, maar ook filmscènes zoals Batman vs Superman klinken fantastisch.

Schakel naar de ‘film’ preset en je wordt ondergedompeld in surroundklank, met een duidelijk hoogte-effect en een stevige baslijn. Wie toch wat extra ‘rumble’ wilt, heeft de optie om een externe subwoofer aan te sluiten, daarvoor beschikt het toestel over een aparte subwoofer pre-out. 

Vergis je overigens niet, de soundbar is meer dan bruut geweld, ze heeft ook heel wat finesse en controle in huis. Dat komt prima tot zijn recht als je van verfijnde vocale muziek geniet, een beetje ontspannen jazz, of een vleugje klassiek. Kortom, dit is een knappe audio-oplossing, iets waar je bij veel andere toestellen voor naar een externe soundbar moet grijpen.

© PXimport

Helder, kleurrijk en contrastvol

Op dit topmodel koos Philips voor het meest recente, en helderdere OLED-paneel. Met een piekhelderheid van 932 nits op een 10% venster en 184 nits op een volledig wit scherm zet deze Philips zich duidelijk naast en soms zelfs boven vergelijkbare toppers van concurrenten. Top contrast, en een rijk kleurbereik (95% P3) dat is een zekerheid wanneer je een OLED-scherm in huis haalt. Met dan ook nog eens ondersteuning voor alle belangrijke HDR-formaten, inclusief Dolby Vision en HDR10+ Adaptive heeft deze Philips alles in huis om sprankelende HDR-beelden op het scherm te zetten. De HDR Filmmaker Mode is bovendien uitstekend gekalibreerd. 

De Philips bewaart ook in zeer heldere kleuren heel wat kleurverzadiging, en dat geeft heldere beelden wat extra intensiteit, al kan dat soms een tikje contrast kosten. Het toestel bewaart dankzij goede tonemapping ook heel wat witdetail, zelfs in zeer helder gemasterde content.

Dat de SDR-prestaties uitstekend zijn verrast ons helemaal niet. Ook hier levert de Filmmaker mode een zeer goede kalibratie, met nauwkeurige kleurweergave en neutrale grijsschaal. Omdat Philips echt het maximum uit het paneel probeert te halen verlies je mogelijk een tikje witdetail, en de dithering in donkerste tinten kan wat zwartdetail kosten. 

In praktijk ga je daar zelden last van hebben, maar wie dat wil kan dat met een professionele kalibratie aanpakken, de Philips is ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie.

© PXimport

Beeldkwaliteit met aandacht voor elk detail

Goede beeldprestaties steunen niet enkel op een kleur, contrast en helderheid, maar ook op top beeldverwerking. De Philips P5 AI Dual Picture Processing Engine vind je exclusief op de topmodellen, en hij levert in alle opzichten knap werk. Superieure upscaling krijgt wat extra scherpte en detail dankzij de lokale AI-gebaseerde scherpte, die in het beeld verschillende onderdelen een eigen behandeling geeft. 

De processor heeft een specifieke oplossing om kleurbanden weg te werken in zachte gradiënten, met uitstekend resultaat. Goed nieuws voor sportliefhebbers en gamers: de 65OLED936/12 ondersteunt nu Fast Motion Clarity, een 120Hz Black Frame Insertion techniek die in snelle actiebeelden voor haarscherp detail zorgt. Je levert daarvoor een minimum aan helderheid in, maar de techniek veroorzaakt geen irritant geflikker. 

Om inbranden zo goed mogelijk te voorkomen, detecteert de processor zeer fijnmazig statische beeldelementen zodat hij die kan dimmen als ze te lang op het scherm staan. Kijk je niet altijd in de Filmmaker Mode of Thuisbioscoop mode, dan kan je het aan de tv overlaten om te detecteren wanneer je film kijkt, hij schakelt dan zelf naar de gewenste mode.

© PXimport

Ruim uitgerust, ook voor gamers

Ietwat opvallend voor een topmodel moet de tv het wel met een enkelvoudige tv-tuner stellen. Opnemen naar USB en tegelijk een ander kanaal bekijken is dus geen optie. Vier HDMI-aansluitingen, dat is tegenwoordig standaard. Deze Philips beschikt over twee maal HDMI 2.0 en twee maal HDMI 2.1. Die laatsten leveren 48Gbps bandbreedte, en ondersteunen 4K120 en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). Ook ALLM en eARC zijn aanwezig. 

De input-lag van 20,6ms (4K60) en 10,7ms (2K120) is goed, al doen concurrenten het op dit vlak iets beter. Toch is dit een prima keuze voor gamers.

Philips gebruikt Android TV als smart tv-platform. Dat betekent een zeer ruime bibliotheek aan toepassingen, waaronder alle belangrijke streamingdiensten. De interface werkt vlot en snel, met dank aan een krachtige chipset. De remote is een slanke verschijning die goed en lekker in de hand ligt dankzij de Muirhead leder rug. Toch zijn we er niet helemaal tevreden over. De vlakke afwerking en nauw op elkaar aansluitende toetsen veroorzaakt namelijk te gemakkelijk een ongewenste toetsaanslag. 

Philips implementeerde ook DTS Play-Fi. De tv kan dan daardoor een onderdeel worden van een multiroom audio-systeem, met heel wat mogelijkheden. Je kan draadloze surround speakers aansluiten, de tv-audio op een speaker in de keuken of op je smartphone beluisteren, of de audio van je smartphone naar de tv sturen.

© PXimport

Conclusie

De Philips 65OLED936/12 is een knappe combinatie van top beeld én geluid. We vinden heel weinig minpunten aan het toestel. De remote stelde ons wat teleur met die occasionele foute toetsaanslag. En op een topmodel hoort wat ons betreft een dubbele tv-tuner. Maar verder is het voluit genieten. 

Het heldere OLED-scherm met zijn intens contrast en rijke kleuren is een plezier voor het oog. Philips’ P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor prachtige resultaten, met verfijnd detail en uitstekende upscaling. Extra features ten opzichte van de lagere modellen, zoals een anti-banding oplossing in zachte kleurgradiënten, garanderen een piekfijn beeld. 

De Bowers & Wilkins geluidsoplossing geeft de tv niet enkel een uniek uitzicht maar brengt ook heel knap geluid naar de woonkamer. Films in Dolby Atmos vullen de kamer moeiteloos. Smart features worden geleverd door Android TV, en met DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight heeft deze Philips nog twee unieke troeven. 

De Philips 65OLED936/12 is een perfecte keuze voor de filmliefhebber, maar ook sportfans en gamers zullen er van genieten. 

10

ONS OORDEEL

PHILIPS 65OLED936/12

Pluspunten

Top beeldverwerking

Mooie en zeer heldere HDR-beelden

Vierzijdige Ambilight

Fantastisch geluid, Dolby Atmos

2x HDMI 2.1 met alle gamefeatures

Minpunten

Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen

Enkelvoudige tv-tuner

Conclusie

**Prijs** € 3.299,- **Schermformaat** 65 inch (165 cm), vlak **Aansluitingen** 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, Bluetooth **Extra's** HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 10.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 5th Gen P5 Processor met AI Intelligent Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight **Afmetingen** 1.449 x 830 x 264 mm (incl. voet) **Gewicht** 31,6 kg (incl. voet) **Verbruik** SDR 136 (G) / HDR 117 watt (G) **Website** [Philips.nl](https://www.philips.nl/c-p/65OLED936_12/oled-9-series-4k-uhd-android-tv-met-bowers-wilkins-geluid)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000