ID.nl logo
Review Philips 65OLED936/12 – Totaalpakket voor de tv-liefhebber
© PXimport
Huis

Review Philips 65OLED936/12 – Totaalpakket voor de tv-liefhebber

Aan kwalitatieve tv’s met uitstekend beeld is er geen gebrek. Wie net dat ietsje meer zoekt, een tv die de lat net wat hoger legt, moet zeker deze Philips overwegen. Naast sprankelend beeld, met OLED-scherm voor superieur contrast, voorzag Philips de 65OLED936/12 van een Bowers & Wilkins luidsprekersysteem. Tijd voor een review van deze televisie.

De tv staat vaak centraal in de woonkamer en dus is een design met een speciaal tintje altijd welkom. Deze Philips is inderdaad een echte blikvanger. Het OLED-scherm staat op een ranke, chroomkleurige hals die overgaat in een indrukwekkende luidsprekerbalk. Een tv en soundbar in één dus. De afwerking straalt klasse uit, van het OLED-scherm

met zijn fijne rand, tot de metalen micromesh en Kvadrat-luidsprekerstof op de soundbar. 

Overigens niet zomaar een soundbar, want Philips klopte aan bij het gerenommeerde Britse luidsprekerhuis Bowers & Wilkins. De audioliefhebber herkent het iconische “Tweeter on Top” design. Verder is een Philips tv natuurlijk niet volledig zonder Ambilight, op dit topmodel een vierzijdige versie. Die komt best tot zijn recht aan de muur, daarvoor stak Philips zelfs een extra nek in de doos die bedoeld is voor wandmontage. 

Ambilight, een reeks leds aan de achterzijde van het toestel, brengt op unieke wijze sfeer naar de woonkamer. De leds smeren kleur op de wand achter het toestel, in sync met het beeld op het scherm. De beeldindruk wordt daardoor nog sterker. Maar je kan Ambilight ook gebruiken om je feesten thuis op te leuken, de leds kunnen ook op muziek reageren. Of gebruik Ambilight als sfeerlicht, de mogelijkheden zijn legio.

©PXimport

Pittige audio

Die indrukwekkende luidsprekerbalk springt zo in het oog dat we hem eerst testen. Bowers & Wilkins ontwierp een 3.1.2 kanaal-systeem van 70 Watt. De Kvadrat luidsprekerstof verbergt dus twee omhoog gerichte speakers die de hoogtekanalen van Dolby Atmos content voor hun rekening nemen. We duwen de Dolby Atmos demo-disc in onze speler, en even later knikken we goedkeurend. Demotracks, maar ook filmscènes zoals Batman vs Superman klinken fantastisch.

Schakel naar de ‘film’ preset en je wordt ondergedompeld in surroundklank, met een duidelijk hoogte-effect en een stevige baslijn. Wie toch wat extra ‘rumble’ wilt, heeft de optie om een externe subwoofer aan te sluiten, daarvoor beschikt het toestel over een aparte subwoofer pre-out. 

Vergis je overigens niet, de soundbar is meer dan bruut geweld, ze heeft ook heel wat finesse en controle in huis. Dat komt prima tot zijn recht als je van verfijnde vocale muziek geniet, een beetje ontspannen jazz, of een vleugje klassiek. Kortom, dit is een knappe audio-oplossing, iets waar je bij veel andere toestellen voor naar een externe soundbar moet grijpen.

©PXimport

Helder, kleurrijk en contrastvol

Op dit topmodel koos Philips voor het meest recente, en helderdere OLED-paneel. Met een piekhelderheid van 932 nits op een 10% venster en 184 nits op een volledig wit scherm zet deze Philips zich duidelijk naast en soms zelfs boven vergelijkbare toppers van concurrenten. Top contrast, en een rijk kleurbereik (95% P3) dat is een zekerheid wanneer je een OLED-scherm in huis haalt. Met dan ook nog eens ondersteuning voor alle belangrijke HDR-formaten, inclusief Dolby Vision en HDR10+ Adaptive heeft deze Philips alles in huis om sprankelende HDR-beelden op het scherm te zetten. De HDR Filmmaker Mode is bovendien uitstekend gekalibreerd. 

De Philips bewaart ook in zeer heldere kleuren heel wat kleurverzadiging, en dat geeft heldere beelden wat extra intensiteit, al kan dat soms een tikje contrast kosten. Het toestel bewaart dankzij goede tonemapping ook heel wat witdetail, zelfs in zeer helder gemasterde content.

Dat de SDR-prestaties uitstekend zijn verrast ons helemaal niet. Ook hier levert de Filmmaker mode een zeer goede kalibratie, met nauwkeurige kleurweergave en neutrale grijsschaal. Omdat Philips echt het maximum uit het paneel probeert te halen verlies je mogelijk een tikje witdetail, en de dithering in donkerste tinten kan wat zwartdetail kosten. 

In praktijk ga je daar zelden last van hebben, maar wie dat wil kan dat met een professionele kalibratie aanpakken, de Philips is ‘Calman Ready’ en ondersteunt automatische kalibratie.

©PXimport

Beeldkwaliteit met aandacht voor elk detail

Goede beeldprestaties steunen niet enkel op een kleur, contrast en helderheid, maar ook op top beeldverwerking. De Philips P5 AI Dual Picture Processing Engine vind je exclusief op de topmodellen, en hij levert in alle opzichten knap werk. Superieure upscaling krijgt wat extra scherpte en detail dankzij de lokale AI-gebaseerde scherpte, die in het beeld verschillende onderdelen een eigen behandeling geeft. 

De processor heeft een specifieke oplossing om kleurbanden weg te werken in zachte gradiënten, met uitstekend resultaat. Goed nieuws voor sportliefhebbers en gamers: de 65OLED936/12 ondersteunt nu Fast Motion Clarity, een 120Hz Black Frame Insertion techniek die in snelle actiebeelden voor haarscherp detail zorgt. Je levert daarvoor een minimum aan helderheid in, maar de techniek veroorzaakt geen irritant geflikker. 

Om inbranden zo goed mogelijk te voorkomen, detecteert de processor zeer fijnmazig statische beeldelementen zodat hij die kan dimmen als ze te lang op het scherm staan. Kijk je niet altijd in de Filmmaker Mode of Thuisbioscoop mode, dan kan je het aan de tv overlaten om te detecteren wanneer je film kijkt, hij schakelt dan zelf naar de gewenste mode.

©PXimport

Ruim uitgerust, ook voor gamers

Ietwat opvallend voor een topmodel moet de tv het wel met een enkelvoudige tv-tuner stellen. Opnemen naar USB en tegelijk een ander kanaal bekijken is dus geen optie. Vier HDMI-aansluitingen, dat is tegenwoordig standaard. Deze Philips beschikt over twee maal HDMI 2.0 en twee maal HDMI 2.1. Die laatsten leveren 48Gbps bandbreedte, en ondersteunen 4K120 en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). Ook ALLM en eARC zijn aanwezig. 

De input-lag van 20,6ms (4K60) en 10,7ms (2K120) is goed, al doen concurrenten het op dit vlak iets beter. Toch is dit een prima keuze voor gamers.

Philips gebruikt Android TV als smart tv-platform. Dat betekent een zeer ruime bibliotheek aan toepassingen, waaronder alle belangrijke streamingdiensten. De interface werkt vlot en snel, met dank aan een krachtige chipset. De remote is een slanke verschijning die goed en lekker in de hand ligt dankzij de Muirhead leder rug. Toch zijn we er niet helemaal tevreden over. De vlakke afwerking en nauw op elkaar aansluitende toetsen veroorzaakt namelijk te gemakkelijk een ongewenste toetsaanslag. 

Philips implementeerde ook DTS Play-Fi. De tv kan dan daardoor een onderdeel worden van een multiroom audio-systeem, met heel wat mogelijkheden. Je kan draadloze surround speakers aansluiten, de tv-audio op een speaker in de keuken of op je smartphone beluisteren, of de audio van je smartphone naar de tv sturen.

©PXimport

Conclusie

De Philips 65OLED936/12 is een knappe combinatie van top beeld én geluid. We vinden heel weinig minpunten aan het toestel. De remote stelde ons wat teleur met die occasionele foute toetsaanslag. En op een topmodel hoort wat ons betreft een dubbele tv-tuner. Maar verder is het voluit genieten. 

Het heldere OLED-scherm met zijn intens contrast en rijke kleuren is een plezier voor het oog. Philips’ P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor prachtige resultaten, met verfijnd detail en uitstekende upscaling. Extra features ten opzichte van de lagere modellen, zoals een anti-banding oplossing in zachte kleurgradiënten, garanderen een piekfijn beeld. 

De Bowers & Wilkins geluidsoplossing geeft de tv niet enkel een uniek uitzicht maar brengt ook heel knap geluid naar de woonkamer. Films in Dolby Atmos vullen de kamer moeiteloos. Smart features worden geleverd door Android TV, en met DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight heeft deze Philips nog twee unieke troeven. 

De Philips 65OLED936/12 is een perfecte keuze voor de filmliefhebber, maar ook sportfans en gamers zullen er van genieten. 

Legendarisch
Conclusie

**Prijs** € 3.299,- **Schermformaat** 65 inch (165 cm), vlak **Aansluitingen** 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, Bluetooth **Extra's** HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 10.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 5th Gen P5 Processor met AI Intelligent Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight **Afmetingen** 1.449 x 830 x 264 mm (incl. voet) **Gewicht** 31,6 kg (incl. voet) **Verbruik** SDR 136 (G) / HDR 117 watt (G) **Website** [Philips.nl](https://www.philips.nl/c-p/65OLED936_12/oled-9-series-4k-uhd-android-tv-met-bowers-wilkins-geluid)

Plus- en minpunten
  • Top beeldverwerking
  • Mooie en zeer heldere HDR-beelden
  • Vierzijdige Ambilight
  • Fantastisch geluid, Dolby Atmos
  • 2x HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen
  • Enkelvoudige tv-tuner
▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube