Oled vs. miniled: welke tv moet je kiezen?
Bij de zoektocht naar een nieuwe televisie stuit je al snel op verschillende beeldschermtechnologieën zoals oled en miniled. Welke je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en hoe je je televisie gebruikt. Om je op weg te helpen, bespreken we in dit artikel de verschillen tussen miniled- en oled-tv's.
In dit artikel lees je:
- Wat de verschillen zijn tussen miniled- en oledtechnologie
- Wat de voor- en nadelen zijn van oled- en miniled-tv's
- In welke kijksituatie welke beeldtechnologie het geschiktst is
Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen lcd- en oledschermen
Oled: perfect voor donkere ruimtes en gaming
Oled staat voor organic light-emitting diode. De term wordt al ruim tien jaar gebruikt voor televisies. Kenmerkend aan deze beeldtechnologie is dat iedere pixel, anders dan bij lcd-tv's, afzonderlijk kan worden aangestuurd. Doordat elke pixel kan worden in- en uitgeschakeld, bieden oled-tv's een hoog contrast in het beeld. Zwart is namelijk ook echt zwart, doordat de pixels simpelweg worden uitgeschakeld, dus geen licht verspreiden. Een oled-tv kan dan ook erg nauwkeurige details tonen in donkere scènes. Dit is vooral te merken bij beelden die in de high dynamic range (HDR) worden afgespeeld.
Lees ook: Dit moet je weten over HDR
Een ander voordeel van oled-tv's is dat ze relatief energiezuinig zijn. Enkel de benodigde pixels hoeven immers te worden verlicht. De uiteindelijke energieprestaties hangen wel af van de soort programma's die je kijkt. Bij het kijken van films, series en tv-programma's met veel donkere scènes is de energiebesparing hoger dan bij shows met overwegend lichte en kleurrijke scènes.
Stroomverbruik in de gaten houden?
Sluit je tv aan met een slimme stekker: dan ben je altijd op de hoogte
Branden oled-tv's in?
Van oled-tv's wordt nog vaak gezegd dat ze een groot risico hebben op inbranden. Dat houdt in dat een (gedeelte van) een beeld permanent zichtbaar blijft op het scherm nadat een bepaald element gedurende een lange tijd te zien was op het scherm, zoals het logo van een zender. Door de jaren heen is het risico op inbranden bij oled-tv's echter aanzienlijk verlaagd, doordat fabrikanten er allerlei maatregelen tegen hebben genomen.
Door de contrastrijke weergave zijn oled-tv's uitermate geschikt voor donkere ruimtes. Wie regelmatig 's avonds tv kijkt of in een vrij donkere kamer zit, kan het best kiezen voor een oled-tv. Oled-tv's bieden daarnaast goede kijkhoeken, waardoor je zelfs schuin voor de tv een goed beeld hebt. Dit maakt oled-tv's ideaal voor grote gezinnen of voor wie graag met vrienden of familieleden kijkt.
Meer hulp nodig? Deze oled-tv's tot 48 inch en reusachtige oled-tv's raden wij aan
©StockPhotoPro - stock.adobe.com
Miniled: ideaal voor overdag en in grotere ruimtes
De techniek van miniled-tv's is vergelijkbaar met traditionele lcd-schermen, maar het grote verschil zit hem in het gebruik van veel meer en veel kleinere leds om het scherm te verlichten. De leds in miniled-tv's zijn vaak kleiner dan 0,2 millimeter en ze zijn dan ook in grote aantallen aanwezig. Die kleine leds vormen samen meerdere local dimming zones. Iedere zone kan afzonderlijk worden gedimd of uitgeschakeld, waardoor de helderheid nauwkeuriger kan worden bepaald.
Door het gebruik van dimbare zones kunnen miniled-tv's niet alleen diepe zwarttinten weergeven, maar ook helderde wittinten tonen. Ze ondersteunen dan ook een veel hogere piekhelderheid dan oled-tv's. Daarnaast treden er vrijwel geen halo-effecten op, waarbij rond heldere objecten een lichte gloed te zien is. Ook miniled-tv's zijn een stuk efficiënter en dus energiezuiniger dan gewone lcd-tv's, doordat de leds kleiner zijn en ze in kleine groepen kunnen worden aangestuurd.
Ook interessant: Hoelang gaat een televisie eigenlijk mee?
Welk paneel is het best?
Bij miniled-tv's is de kijkhoek afhankelijk van het type paneel dat wordt gebruikt. IPS-panelen bieden doorgaans bredere kijkhoeken dan VA-panelen, maar ze moeten alsnog hun meerdere erkennen in oledpanelen. Over het algemeen is een miniled-tv dan ook geschikter voor een kleine groep kijkers, die recht voor de tv zitten. De exacte kijkhoek verschilt echter per model.
Fabrikanten gebruiken overigens verschillende benamingen voor miniled-tv's. Zo gebruikt Samsung de term Neo QLED en noemt LG de tv's QNED. Door de productbeschrijving goed door te lezen, kom je er ook snel achter of het om een miniledscherm gaat. Het aantal dimbare zones dat vermeld staat, kan er bijvoorbeeld op wijzen dat het om een miniled-tv gaat.
Voor wie een grote woonkamer (of televisiekamer) heeft, kan het voordelig zijn om voor een miniled-televisie te kiezen. Grote miniled-tv's zijn namelijk goedkoper om te produceren, en dat zie je ook terug in de prijs die je ervoor betaalt. De kosten van oled-tv's stijgen juist naarmate het scherm groter wordt. Door de hogere piekhelderheid van miniled-tv's, wordt het beeld bovendien zelfs op een groot scherm helder en duidelijk weer gegeven, ook in goed verlichte kamers.
Lees ook: Prijsvechter TCL zet dit jaar vol in op miniled-tv's