Last van reflecties op je tv-scherm? Dit kun je ertegen doen
Niet is zo vervelend als weerkaatsingen en reflecties op je televisiescherm als je naar een film, serie of tv-programma wil kijken. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Met deze tips kijk je weer met een gerust hart en minder vermoeide ogen naar je televisie!
Last van weerkaatsingen en reflecties op je televisiescherm? Dit kun je ertegen doen: 📺 Televisie met mat scherm kiezen 📺 Televisie met anti-reflectielaag kiezenen 📺 De lichten dimmen 📺 Gordijnen sluiten 📺 De televisie verplaatsen 📺 Een andere beeldmodus kiezen
Ook leggen we uit hoe je vermoeide ogen kunt vermijden.
Lees ook: Zo benut je alle audio- en video-uitgangen van je televisie optimaal
Mijn tv is net een spiegel
Soms lijkt je televisie wel een spiegel. Alles wat je in je woon- of slaapkamer hebt staan, wordt weerkaatst op je tv-scherm. Dat kan dan ook zomaar je kijkplezier verpesten. Ook ramen kunnen zorgen voor een vervelende reflectie en je zicht belemmeren.
Veel televisies hebben een perfect glad oppervlakte dat onder een bepaalde hoek juist kan fungeren als een spiegel. Dat glossy scherm is misschien minder storend als de tv uit staat, maar des te erger als hij aan staat. Maar waarom worden er dan geen tv’s gemaakt met matte schermen, die hebben toch veel minder last van reflecties? Bij een laptop kan dat immers ook.
Het klopt dat een mat scherm in dat opzicht beter beeld geeft, bijvoorbeeld bij de televisie van Samsung, The Frame. Dat matte scherm lijkt wel papier en is veel minder gevoelig voor reflecties.
©Samsung
Maar matte schermen hebben echter ook nadelen. Het beeld verliest er wat contrast en scherpte door, en dat zijn nu net de belangrijkste eigenschappen voor de beste beeldkwaliteit. Er zit dan ook weinig anders op dan de oorzaak van reflecties bij de bron aan te pakken.
Anti-reflectielagen
Dit is meer van toepassing als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Sommige high end-televisies hebben een speciale anti-reflectielaag. Dat werkt minder goed dan een mat scherm, maar wel beter dan een gewoon glossy scherm. Kijk specificaties na en stel vragen aan de winkelier. Wil je zelf testen in een winkel? Dat kan: gebruik de LED-lamp op je smartphone en bekijk de reflectie in verschillende schermen. Houd je smartphone steeds op dezelfde afstand van het scherm, en kijk onder dezelfde hoek.
Sommige anti-reflectielagen smeren de weerspiegeling wat breder uit en/of creëren een regenboogeffect in de reflectie. Heb je bij jou thuis echt té sterk invallend licht, dan moet je andere maatregelen nemen.
Dim de lichten
Dit is regel nummer één voor de beste tv-ervaring, zeker als het om films of tv-reeksen gaat. Dim alle lichten in de kamer, en natuurlijk vooral dat licht dat reflecties creëert. Als bonus krijg je beter contrast, en een intensere ervaring. Je hoeft de lichten niet noodzakelijk volledig te doven;, dimmen kan volstaan, afhankelijk van de plaats en ernst van de reflectie. En heb je slimme lampen, dan hoef je niet eens je stoel uit te komen om het licht wat te dimmen. Je gewone verlichting kun je natuurlijk ook verplaatsen of eventueel bijdraaien als dat mogelijk is, zodat deze minder effect hebben op je televisiebeeld.
©Vladdeep
Gordijnen sluiten
Is het licht afkomstig van een raam? Sluit dan de gordijnen. Dat hoeven overigens geen pikzwarte verduisteringsgordijnen of rolluiken te zijn. Zelfs een gewoon, ietwat lichtdoorlatend gordijn heeft vaak al genoeg effect om de reflecties minder storend te maken. Maar hoe donkerder je gordijn, hoe beter natuurlijk. Heb je zonwering, dan kun je ook die natuurlijk uitklappen. Soms hoef je maar een klein stuk in je kamer af te schermen om toch een beter beeld te krijgen; je hoeft dus niet helemaal in het donker te zitten. Nog makkelijker is het wanneer je slimme gordijnen hebt. Die zou je zodanig kunnen programmeren dat ze automatisch sluiten rond een bepaalde tijd en wanneer je de televisie aanzet.
©James McDowall
Vermijd vermoeide ogen Een van de nadelen van televisie kijken in een verduisterde kamer is dat dit erg vermoeiend kan zijn voor de ogen. Als de tv te helder is en de kamer te donker, dan worden je ogen overbelast. Ze kunnen niet beslissen of ze zich moeten aanpassen voor een donkere omgeving of juist de lichtgevende televisie. Vermoeide ogen kun je op verschillende manieren vermijden. Beschikt de tv over een lichtsensor, activeer deze dan. Zo'n sensor kan het beeld wat dimmen als de omgeving duister is. Vermijd de ‘Vivid’ en ‘Helder’ beeldmodes maar schakel over naar de Film-, Filmmaker- of Cinema-beeldmodus; sowieso geven die instellingen het beste beeld. Is het nog steeds niet prettig kijken? Overweeg dan een zogeheten ‘bias-light’, een diffuse lamp met neutraal wit licht die je achter het tv-scherm plaatst.
Op zoek naar een lamp?
Steek hier je licht op
Powered by Kieskeurig.nl
Verplaats de televisie
Een van de laatste dingen die je kunt proberen - zij het wel een stuk rigoureuzer - is het verplaatsen van de televisie. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak betekent dat ook dat je de rest van je woon- of slaapkamer daar op moet aanpassen. Soms kan het echter ook al helpen om de tv een stukje te draaien, als die optie er is. Dat kan er namelijk al voor zorgen dat een lichtbron niet direct op het scherm weerkaatst.
©Bjoern Wylezich
Tot slot: andere beeldmodi
We noemden eerder al de speciale beeldmodi die televisies kennen. Experimenteer daar vooral mee als al het bovenstaande niet direct helpt. Je kunt bijvoorbeeld iezen voor de helderste beeldmode die de tv biedt (vaak ‘Vivid’ of ‘Helder’ genoemd). Zo kan het licht van de tv beter opboksen tegen het licht van de reflectie en heb je daar minder last van. Is het probleem vooral of juist alleen storend in donkere scènes, kijk dan even in de beeldinstellingen of je tv geen specifieke optie heeft om donkere detail beter zichtbaar te maken.